Dosavadní pomoc Česka Ukrajině činí zhruba 120 miliard korun.

Neexistuje žádný mandát, aby se takhle rabovala naše společná kasa!

Ledva po návratu domů dnes ráno pustím počítadlo a jdu na finanční server Kurzy.cz, abych zkontroloval pseudoburzu a měnové kurzy, vykoukne na mne, co vykoukne – přímo mne praští přes hlavu nejnovější klučík Kovanda:

Dosavadní pomoc Česka Ukrajině činí zhruba 120 miliard korun. Sestává hlavně z pomoci uprchlíkům a dodávek zbraní

Připadám si, už jen u titulku, jako dokonalý pitomec, chce se mi něco hned něco rozmlátit nebo spíš někoho chytit pod krkem: Co dělá ten nadpis s Vámi? Ale pojďme na zbytek, jakkoliv vše důležité už vlastně bylo řečeno!

Zanedlouho uplyne dva a půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Pomoc Česka napadené zemi a jejímu obyvatelstvu za tu dobu odpovídá zhruba 120 miliardám korun. Tato částka vychází z dat tuzemského ministerstva práce a sociálních věc a z údajů Institutu světové ekonomiky v německém Kielu.

Celkovou českou pomoc lze totiž rozdělit na dvě základní části.

První tvoří ta pomoc, kterou Česko poskytlo přímo na svém území, a to ukrajinským uprchlíkům před válkou. Druhou pak představuje pomoc, kterou Česko převedlo na Ukrajinu. Jedná se například o dodávky vojenské techniky, zbraní či munice.

Podle dat ministerstva práce z letošního února činily výdaje na podporu uprchlíků v roce 2022 celkem 25 miliard korun, loni pak 21,6 miliardy. Letos v lednu se pak jednalo o 0,9 miliardy korun. K polovině letošního roku pak podle našich propočtů činila celková pomoc v souhrnu za léta 2022 až 2024 zhruba 52 miliard korun. Spočívá zejména v zajištění nouzového ubytování a sociálních dávkách.

Nutno však říci, že tato pomoc se státu ve velké míře vrací, protože ukrajinští uprchlíci se postupně zapojují do českého trhu práce, díky čemuž například citelně narůstají jejich odvody na pojistném do české veřejné kasy.

Další okruh české pomoci Ukrajině tvoří tedy ta, jež je uskutečňována na samotném ukrajinském území. Experti ze zmíněného Institutu světové ekonomiky v německém Kielu ji k polovině letošního roku vyčíslili na 2,6 miliardy eur. To dle dnešního kursu odpovídá více než 65 miliardám korun.

Zhruba polovina této částky již byla na Ukrajinu převedena, k převedení té druhé teprve dojde. Tato data vyčíslují vojenskou a humanitární pomoc, kterou Česko převedlo či se zavázalo převést na Ukrajinu.

Celková česká pomoc Ukrajině, tedy součet finančního vyjádření jejích obou zmíněných základních částí, tudíž v polovině letošního roku přesahovala 117 miliard korun. Od té doby uplynul další půldruhý měsíc, takže nyní se již blíží uvedeným 120 miliardám korun.

**

Nestává se mi často, že mi dojdou slova! Tedy ta normální, jenž popisují to, co chci sdělit. Nevím kdy naposled jsem se do takové situace dostal. Tady jsem schopen jen serie naprosto nespisovných výrazů!

Takže česká republika za dva a půl roku vynaložila z peněz nás, daňových poplatníků už 120 miliard?!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Týýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý voleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

120 miliard!!!

A to není všechno!

V článku

Ukrajina na tento den

Čerpám z jiného Kovandy, kde mi vychází, že ČR RUČÍ minimálně zárukami za kolektivně poskytnuté úvěry ve výši dalších 33 miliard. Která s pravděpodobností hraničící s jistotou prostě NEBUDOU SPLACENY!

Takže sečteno všechno dohromady ukrajinskému bratru – sekyra ve výši

153 MILIARD KORUN!!!

Kvůli Ukrajině. Podle Kovandových dat!

Když to vezmu na hrubo – každý rok je takto

PROMRHÁNO 5% STÁTNÍHO ROZPOČTU!!!!!

Celých 5% na Zelenského válku!!!!!

Není na zvýšení důchodů. Důchodce vláda brutálně okradla. Není na školské pracovníky, zdravotníky, hasiče, státní zaměstnance, na léky, na provoz nemocnic, na školství, na vědu! Není prostě na nic, proto se zvýšily všemožné daně – viz DPH, viz daň z nemovistostí viz znovuzavedené odvody zaměstnanců na zdravotní a sociální, viz snaha o zvýšení daně z příjmu veřejnoprávního rozhlasu a televize. Ale nějakých, přes palec, 5% státního rozpočtu pro Ukrajinu se prostě

VŽDYCKY NAJDE!!!

Nepochybně – část těch výdajů chodí zpět, přes různé penězovody z EU. Ale ta EU žádné peníze nevytvoří. Takže to jsou opět zejména

NAŠE PENÍZE

jen přeceděné přes Brusel.

Chce se mi něco rozmlátit a někoho chytit pod krkem!!!!

Týýýýýýýýýýýýýýýýýýýý voleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Kde k něčemu takovému dostali Fiala a Obludárium mandát?

Že ve volbách? Kde propadl celý milion protifialovských hlasů??? Tak tohle je legitimuje k tomu, aby už 3 roky po sobě spláchli do ukrajinské kanalizace 120 miliard našich korun?

I když se část vrátí? Za sebe říkám, že žádný takový mandát neexistuje, aby se takhle rabovala naše společná kasa!

*

Petr Vlk, Kosa Zostra

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 měsícem

Státní rozpočet 2024 činí cca 2000 miliard,takže 153 miliard je cca 7.6 % a nikoli 5%.

adam
adam
před 1 měsícem

Strany vládní koalice nejen podvedly voliče, ale jejich představitelé ve vládě se zcela jasně dopouštějí trestných činů. Bude naprosto v pořádku je po volbách postavit před soudy. Např. k rozhazování stovek miliard ve prospěch cizích zemí a jejich občanů nemají nejen absolutně žádný mandát, ale dopouštějí se nepochybně trestného činu…

maxim
maxim
před 1 měsícem

Jooo …, to osvobození od komunistů budeme muset vítěznému Západu neustále splácet .. Je to stejný příběh ČSR první republiby tatíčka Masaryka a ČR dnešní republiky pravdolásky Havla … “Spolupráce” Masaryka a spol. s dobráckým Západem vedla k vyměření reparací ČSR jako nástupnické zemi poraženého Rakousko-Uherského císařství, bylo to dohodnuto Mírovými smlouvami z Paříže, bylo… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  maxim

Pokračování … Spolupráce (ale více kolaborace) Havla a spol. s dobráckým Západem také vedla k vyměření reparací ČSSR, s nástupnictvím ČR, jako poražené zemi ve Studené válce … Ty reparace se žačaly splácet od prvních dnů po Sametové “revoluci” v natuiráliích .. Naše slavná Sametová nebyal revolucí ale byla restauraci demokratické debility první republiky s její servilností… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem

To ještě není konec majdanu, jak by si hodně prosťáčků přálo. Jakou radost občanům dělalo rozkrádání státu od 90 roku a jak vidno, stále je z čeho krást. Věřte nebo nevěřte, ale dokud nebudeme rýt drškou v zemi, jak to krásně popsal hrdina socialistické práce a to byl umělec světového formátu, nic se nezmění.

spartak
spartak
před 1 měsícem

To bych si nedovedl nikdy představit ,co rok 1968 udělá s naší republikou po roce 1989, HRŮZA! Nejen že se změnila politická praxe tj.kyvadlo se přehouplo na pravou stranu a dokonce se utrhlo a v ČR je státní nacismus viz.válka proti Rusku . Nečeká nás nic dobrého ,to cítí jen ti ,kteří mají jemnou politickou… Číst vice »

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 1 měsícem

málo. co zdravotnictví, co školství, co regionální fondy, doprava, …

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem

Uf, to je pálka. Teď si představte, kolik mohlo být na školy a zdravotnictví, kolik na zaměstnanost, kolik na různé, nejen starobní penze. Kolik se mohlo nacpat do dopravy, infrastruktury, do rozvoje průmyslu a zemědělství. O kolik mohla být snížena daňová zátěž. Tyhle ze státu a lidí vytahané prostředky teď dílem hoří ve stepích… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

A co se týče té úžasné profesionality a příkladného pracovního nasazení vděčných NASUNUTÝCH Ukrajinců po r.2022, můžu říct jediné: vykašlete se na podání nějakých ministerských úředníčků 3. cenové skupiny, neposlouchejte žvásty od života odtržených poslanců a nýmandských ministrů čehokoliv a zeptejte se těch, kteří se denně s pracovními výkony těchto profesionálů setkávají a řeknou vám asi toto… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Haskuv Duch
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Mohl by mi někdo připomenout, kdy některá vláda takto okrádala vlastní stát, vlastní lid? To si nedovolili ani diktátoři s neomezenou působností. Uvědomme si, že z Ukrajiny se nám nevrátí vůbec nic! Upřednostněni budou hlavně USA a další velké země. Navíc pokud vím jsme ručitelé ukrajinských dluhů. Nevím zda pro ten spolek vládních… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Jen 120 miliard? To z našich důchodců lehce dostanou. 🙂

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Sileny