Cynicky o mocenských pákách

Po celou dobu svého komentování politiky a geopolitiky se držím jedné zásady. Nikdy do svých komentářů netahám morálku.

Neřeším, kdo je hodný, kdo je zlý, neřeším morální ani věcné právo na obranu či na útok. Nehodnotím dle kategorie správné – špatné, ale možné – nemožné. Ne, že bych sám žádné morální kategorie neměl, jen v případě hodnocení pohybu dějin to vždycky selže. Mohu mít tisíckrát někoho rád, mohu stokrát cítit k někomu náklonnost, může se mi velmi líbit nějaká vznešená myšlenka, ale když ten někdo bude věci dělat blbě, tak mu prostě odmítám fandit, odmítám jásat a tleskat, když směřuje k sebezničení.

V politice i geopolitice platí, že nejvíce si každý uškodí sám. Měli bychom to sami vědět nejlépe. Fiala je u moci ne díky tomu, že by vyhrál nějak drtivěji než jindy, ale proto, že nám propadlo milion hlasů, které jsme probendili neochotou vidět realitu, ale zato přílišnou ochotou fandit. Teď v eurovollbách to bylo podobné, ale naštěstí zapálených fanoušků bylo o polovinu méně. Ale kdyby nepropadly hlasy PRO, Svobodných a SOC-DEM, mohly z toho být další dva europoslanecké mandáty.

Můj komentátorský a blogerský mechanismus je jednoduchý. Jsem prostě brutální cynik. Kupříkladu nehodlám posuzovat válku na Ukrajině dle modelu Gregorová, kdy si vzpomenu, že ruské ostřelování zabíjí civilistyv vv ukrajinských městech a díky tomu budu na Dostála křičet, že je proruská špína a dožadovat se jeho zcenzurování. Ale také nehodlám exhibovat z toho, když Ukrajinci střílejí na Bělgorod a zabíjí to civilisty tam. Cynicky si řeknu, že takhle vypadá válka a i když je mi líto každého nevinně utraceného života, budu počítat, jak bude vypadat vzájemná eskalace, k jakým dojde odvetám a jaké důsledky to bude mít pro další vedení války. Na obyčejné lidi se vždycky kašle.

Co jiného mám také dělat, když kupříkladu Bachmut byl pro Ukrajinu nesmírně strategické místo, které bylo nutné bránit za cenu životů desítek tisíc vojáků… ale ve chvíli, kdy ho Ukrajinci nedokázali ubránit, stal se ihned bezvýznamným okresním městem. Jak k tomu přijdou ti, kteří tam položili své životy?

Vesnice Krynky na východním břehu Dněpru byla rok pro Ukrajinu nesmírně důležitá a maršálové Petrlové tvrdili, že bojovat v bažinách kolem veletoku je výhodné a už brzy tamtudy Ukrajinci rozvinou útok na Krym… A pak, po roce se Ukrajinci stáhli a nechali tam kosti tisíců padlých. Jediný důvod, proč tam Ukrajinci každou noc posílali lidi na smrt, byl politický marketing. Co jiného mohu dělat, než zcyničtět?

Nemyslete si, že na blízkém východě to z ničeho nic budu mít jinak. Nám, konzervám, se nelíbí postupná plíživá islamizace. Nelíbí se nám Rakušanův migrační pakt. Nechceme dopadnout jako v Německu nebo Francii. Nerozslišujeme muslimy na Turky, Pákistánce, Afghánce, Syřany, nebo Maročany. Prostě je z dobrých důvodů hážeme do stejného islamistického pytle a odmítáme řešit rozdíly mezi nimi. Z hlediska proroka Mohameda jsou všichni stejní a v diskusi pod články o migraci se to jen hemží apely, aby „ti zlí muslimáci“ byli odsunuti, zavřeni do ohrady, navráceni odkud přišli a kdyby to nešlo jinak, tak i postříleni.

Všichni muslimové jsou totiž stejní. Kromě jedněch – Palestinců. Ti jsou z mně neznámého důvodu úplně jiní a narozdíl od všech zlých Ahmedů ve Francii či v Německu, jsou Ahmedi v Palestině hodni obdivu pro svůj heroický boj s apartheidním sionistickým režimem. Ale jen a výhradně Palestinci… Když se „sionistickým režimem“ bojuje Írán, tak jsou všichni studenti na Harwardu zticha a souhlasí s tím, že je třeba „šílené Ajatoláhy“ vybombardovat. Proti islamizaci je třeba bojovat, co to jde… kromě Izraele. Na jeho území mají muslimové plné právo, protože jim ho Izrael vzal. Asi tak stejně, jako si kdysi Rakousko-Uhersko vzalo Balkán na Turecku, které tam bylo už pět set let.

Hranice se mění pořád…

Na jedné straně umíme slídit po nejmenším důkazu, že je prapor Azov nacistický, ale stejně snadno umí leckdo přehlížet, že hnutí Hamás vychází z podobné logiky.

Stejně tak ale odmítám nevidět, že když Palestince po milionech zavřete do utečeneckých táborů, nedáte jim občanství žádného státu a necháte je tam čtyři generace, tak to prostě nebude dobré a terorismus bude jejich jediným možným způsobem odboje. Nemá smysl čtvrté generaci teroristů říkat, že kdyby teroristi nebyli, tak by se jim žilo lépe a kdyby neinvestovali do tunelů pod Gazou, tak by díky penězům z Evropy měli ráj na zemi. Tohle se dalo říkat a řešit před padesáti lety. Teď už se o budoucnost dá jedině střílet.

Stejně tak si ale nedovedu představit, bezvýhradnou podporu Izraele, když jedinou dostupnou ropu máme ze Saúdské Arábie… když jsme si tedy tu ruskou zakázali tak moc, že ji Ukrajinci do Slovnaftu fakt nechtějí pustit. Postavíme se na stranu Izraele proti muslimům a dopadneme jako Síkela, kterému Saúdové zrušili návštěvu. Jo, kdybychom naopak s Putinem kamarádili a nevadilo nám, že je autoritář, tak bychom klidně mohli naopak nechat lidi nadávat na Saúdy, kteří mají mnohem hororovější režim, než je ten ruský. Ropa by tekla a Lipavský by si nemusel umravňovat své spolustraníky, že podporují Palestince.

Dále odmítám nevidět, že světové zbrojení se válkou na Ukrajině v podstatě restartovalo. Všechny drahé hračky, kterými se státy (včetně Izraele) vyzbrojovaly, jsou vedle malých levných dronů obrněným šrotem. Veškeré zbrojení začíná znova od začátku. Marian Kechlibar předpovídá, že už tento podzim bude na ukrajinské frontě víc sebevražedných dronů než vojáků. Akorát nechápu, proč si myslí, že drony mají jen Ukrajinci a Rusové jsou pozadu. Nechápu, proč si ještě myslíme, že je Izrael vojensky vepředu proti státům okolo. Zřejmě už vepředu není, protože drony se dají sekat jak Baťa cvičky v každé garáži.

Odmítám nevidět, že Izraelci proti pásmu Gazy bojují již devět měsíců a stále nejsou hotovi s pruhem, který má rozměry 40 x 10 km. Odmítám nevidět, že Hizballáh posílá své drony až nad izraelskou Haifu, odmítám nevidět, že jakákoliv partička vousáčů v sandálech dneska díky levným dronům a raketkám dokáže zahltit jakoukoliv protivzdušnou obranu. Jestliže Ukrajinci dokázali zničit velké ruské válečné lodě, dokáže to kdokoliv s jakýmikoliv velkými válečnými loděmi.

Pamatuju si, když začala válka na Ukrajině, tak mi moji již nepřátelští sousedé vysvětlovali, že Rusko morálně prohrálo už dávno a tím to měli odbyté. Ale Rusko neprohrává. Naopak, vítězí. A nemyslím si, že Putin bude k poraženým nějak zvlášť shovívavý. Možná má někdo sympatie pro toho, kdo zařízne dnešní šílený kolektivní Západ, ale počítejte si tím, že my k němu patříme, ať se nám to líbí nebo nelíbí a zařezávat tudíž budou nás. Vítězové to nebudou rozlišovat. Jsou totiž také cyničtí, protože přesně takhle se velká politika dělá.

Stejně tak je houby platné, kdybych dneska tvrdil, že Izrael už dávno morálně zvítězil. On totiž v této válce nejspíš nezvítězí. Ano, Izrael má atomovky a může regionálně udělat to, co může Rusko udělat globálně, ale Rusko bude svoje atomovky házet daleko za své vlastní hranice. Izrael sice může zničit Teherán a Damašek, ale nemůže házet atomovky hned za svoje vlastní hranice, protože by zničil i sám sebe. Izrael má své nepřátele přímo doma. I Francie má své nepřátele přímo doma a Německo jakbysmet. V tomto ohledu je jedno, že si izraelští politici uvědomují, jaký mají problém a němečtí před tím zavírají oči. Výsledek bude stejný bez ohledu na morálku. Máte-li kolem sebe miliardu nepřátel a váš americký spojenec nemá granáty ani pro vlastní obranu, natož aby je dal vám, jste v pěkné bryndě a můžete si fandit jak chcete.

Ale také odmítám nevidět, že Írán už podesáté vyvěsil svojí rudou válečnou vlajku, ale kromě několika gest nic neudělal. Z tohoto hlediska vzpomínám na íránské reportáže Ládika Větvičky, který viděl Írán jako sud s prachem a tamní režim byl pro prosté Íránce stejně nenáviděný a zesměšňovaný jako ten Husákův u nás. Írán váhá s válkou, protože by také mohl čelit revoluci doma. Ale drony má… To víte, sankce. Nic jiného dělat nemohl. Moderní technologie se tam dostávala dost těžko. A tak alespoň vyvinul drony, které se i Rusům zdají dost dobré a používají je proti Ukrajincům.

Říká se, že Hamás má spoustu raket, ale není to nic proti tomu, jaké zásoby má Hizballáh. A to není nic proti tomu, jaké zásoby má Jemen. A to není nic proti tomu, jaké zásoby má Írán.

Můj včerejší článek byl o tom, že Izrael už není na delší straně páky a že vést válku na několika frontách zároveň, není úplně šťastný nápad. Doba, kdy mohly západní drony střílet beztrestně na kohokoliv a kdekoliv, ta skončila s válkou na Ukrajině a vojenská síla jednotlivých států už se nepoměřuje vyspělostí tanků a stíhaček, ale množstvím kamikadze dronů a množstvím pěšáckého kanonenfutru. Nejsem si jistý, že by Izrael v tomto ohledu měl nějakou převahu. Od doby, kdy šel křižník Moskva ke dnu díky roji levných raket a jedné výkonné protilodní střele, se totéž dá udělat i americkým letadlovým lodím. A pokud se ruské Suchoje nemohou přiblížit na 50 km k frontě, nemohou to udělat ani izraelští stíhači.

Mohl bych takhle pokračovat donekonečna. Tři roky píšu o tom, že se Západ stává periferií světa, přestává být pro ostatní svět vzorem, naopak se stává nepřítelem. Fandění Západu zničilo Ukrajinu. Fandění Západu teď ničí Izrael. Ze stejných důvodů. Ti arabáši přece bojují polními lopatkami a jsou zbabělí… Můžeme si dovolit bojovat nejen s Hamásem, ale i s Hizbaláhem, Sýrií, Íránem a Tureckem.. naráz! Žádný problém…. Svatá prostoto! Falešné vědomí západní kulturní převahy teď ničí celou západní Evropu a hrozí, že nás díky Vítkovi strhne sebou.

Až sem přijdou, nebudou se nás ptát na hodnoty ani nebudou posuzovat naše morální kategorie. Bude jim jedno, že už dávno morálně prohráli. Oni prostě zvítězí a nadiktují nám svoje pořádky. Nejsme v situaci, abychom si mohli hrát na fanklub kohokoliv. Nejsme v situaci, abychom si mohli dovolit, dělat špatná rozhodnutí a ještě na nich trvat, protože jsme přece ti největší gerojové, kteří umějí lítat na oběžnou dráhu. Už nejsme nejlepší v ničem. Ani v ekonomice, ani ve vojenství a ani v lidských zdrojích. Jakékoliv chyby začínají být smrtící. Platí to pro Ukrajinu, Česko i Izrael. A neočekávejte, že nás Rus nebo Číňan budou zachraňovat. Nebudou!

*

Daniel Sterzik – Vidlák (na snímku), Litterate

3.7 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

https://www.hlavnespravy.sk/tradicna-manzelka-milujuca-svoju-rodinu-znama-influencerka-sa-musela-obhajovat-pre-svoju-lasku-k-rodine/3589740
Tady je dalsi z ceho se da soudit…Vypada to,ze to nesouvisi,ale ono to prave souvisi…Dokazuje to jejich aroganci..Jejich pohled je,ze je obet,tak to tak proste musi byt

heriot
heriot
před 1 měsícem

No, tentokrát Vidláku s Vámi moc nesouhlasím. Morálka patří i do politiky. Např. se projevuje tím, že státy jsou ochotny dodržovat dohody a smlouvy, na kterých se shodnou. A vlastně nejen v politice, ale i v dalších vztazích, hospodářských, kulturních apod.. . Tam přece jasně vidíme, které státy ochotny jsou a které si tvoří vlastní “řády založené na pravidlech”.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Škoda, že se pane Sterziku nepouštíte i do morálky. Někdy je ta politika nuda, a tak bych se pro odreagování rád dozvěděl, jestli už si to nešťastné děvče Gregorovic konečně zaprcalo. Jestli už se pro tu drogami zdevastovanou krasavici našel nějaký odvážlivec, nebo fajnšmekr? Co dělají a jak se mají děvčata v Barmě za… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem

Většina těch vyspělých občanů je jen nekonečně hamižných a horších než dobytek. Nepomůže jím znalost historie, protože jsou ve své podstatě zvrhlý.

standa
standa
před 1 měsícem

Plně podpořil můj úsudek. Rusko a Čína už nějaké Česko nezajímá a vědí, že KoZa není jejich šálek čaje. BRICS sedí u stolu a Česko bude sedět na zemi a je otázkou zda má na drobty spadlé ze stolu.

skeptik
skeptik
před 1 měsícem

“demokratický” “mírumilovný” Západ má od II. světové na svém kontě desítky milionů mrtvých v konfliktech, které vyvolal po celém světě jen proto, aby si zajistil přístup k rabování surovin, ale špatní a zlí jsou ti, kteří se rozhodli se tomu postavit. Kdyby se Západ nesral do muslimů a nepodporoval terorismus k dosažení svých cílů, tak byl… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Osobně to co já píšu nemyslím už dávno cynicky nebo ironicky byť to někdy tak vypadá. Jestli že ,,naši” vládu názvu stádem dobytka, krav a volů, tak to myslím zcela vážně. On z toho zvířecího dobytka je alespoň nějaký užitek. To je zcela vědomě urážím abych vyjádřil svůj odpor k ním. Na cynismus… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

😉

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Cele bych to prirovnala k nasemu vztahu s cikany..Za sociku s nimi zadne problemy nebyli to az za tohohle rezimu…Byl to tedy problem cikanu nebo spatneho vedeni?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

nebyly

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Nemam to jako on…nenadavam na muslimy,protoze ti za nic nemohou…Kdyby koukl na zacatek uprchlicke krize,tak by si musel vsimnout,ze hybatelem byly zapadni ” neziskovky” a to jeste po tom,co jim USA znicilo vetsinu jejich zemi
Myslim,ze Vidlak nerad chodi do hloubky ( nechava si klapky)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A nabozenstvi jsou si dost podobna…vychazi jedno z druheho.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Jo pan Vidlák má ve všem pravdu ale debilní rádoby světovládci nechtěj vidět realitu. S muslimským světem též nemohou válčit. Pakistán má jaderné zbraně a možná je i vynalezl Irán.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Oni uz ho rozbili ..Libye,Syrie,Irak, Afganistan…Pred rokem 2000 se tam normalne dalo putovat s batuzkem..Pak do nas hustili, jak je muslimsky svet ( nabozenstvi) spatne,aby to za par let zase uplne otocili…A na Iran uz chteji jit uz velmi dlouho…Neni to o nicem jinem nez zalusku na nerostne bohatstvi

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

A to znam i Izrael..pul roku jsem tam pracovala..A musim rict,ze za konflikty muze spis jeho vedeni..Citi se nadrazene

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jestli se opravdu pustí do války celý muslimský svět tak Izrael nepřežije a to nevědí kam vede nadřazenost jejich předci to zažili.