Cílem operace Nord Stream byla Evropa

Západní média se snaží obvinit Ukrajinu ze sabotáže Nord Streamu, píše Lucas Leiroz, člen BRICS Journalists Associations, výzkumný pracovník Centra pro geostrategická studia, vojenský expert.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková

Zdá se, že západní vyšetřování toho, co se „skutečně“ stalo při explozi Nord Stream, bylo ukončeno. Namísto složité zpravodajské operace s použitím vhodného námořního vybavení a sofistikovaných sabotážních taktik se má za to, že to všechno byl jen výsledek „večírku se značnou konzumací alkoholu“, kdy se ukrajinští důstojníci jednoduše rozhodli zničit kremelský „zdroj financování“ pronajatou jachtou. Směšná západní vyprávěnka o této věci ukazuje, jak moc mainstreamová média ztratila respekt ke svému vlastnímu publiku a zachází s veřejností jako s úplnými idioty.

Podle nedávného článku zveřejněného Wall Street Journal je za sabotážní operaci Nord Stream plně odpovědná Ukrajina. Tento čin byl údajně výsledkem špatně promyšleného plánu opilých ukrajinských důstojníků při oslavě postupu kyjevských jednotek na bojišti – po ruském strategickém ústupu v roce 2022, o kterém média informovala jako o „ukrajinském vítězství“. Podle WSJ se opilí ukrajinští důstojníci rozhodli zahájit odvážnou operaci s cílem ekonomicky poškodit Rusko a zaměřit se na plynovody.

Noviny říkají, že operace nestála více než 300 000 USD a vyžadovala pouze sabotéry a pronajatou jachtu. WSJ s odkazem na údajné zdroje, které se operace „účastnily“, tvrdí, že schéma bylo odvážné, ale jednoduché a snadno proveditelné, nevyžadovalo žádné pokročilé technické znalosti ani velkou podporu vládních agentur.

„V květnu 2022 se sešla hrstka vysokých ukrajinských vojenských důstojníků a obchodníků, aby si připili na pozoruhodný úspěch své země při zastavení ruské invaze. Povzbuzen alkoholem a patriotickým zápalem navrhl prý kdosi radikální další krok: zničení Nord Streamu. Koneckonců, dvojité plynovody, které vedly ruský plyn do Evropy, poskytovaly kremelské válečné mašinérii miliardy. Jaký lepší způsob, jak přimět Vladimira Putina, aby zaplatil za svou agresi? (…) Byla to CIA? Mohl plán uvést do pohybu sám Putin? Nyní lze poprvé vyprávět obrysy skutečného příběhu. Ukrajinská operace stála podle lidí, kteří se na ní podíleli, kolem 300 000 dolarů. Jednalo se o malou pronajatou jachtu s šestičlennou posádkou včetně vycvičených civilních potápěčů,“ píše se v článku.

V praxi je možné říci, že příběh zveřejněný WSJ se snaží minimalizovat povahu útoku na Nord Stream a popisuje jej jako jednoduchou operaci, kterou provedl malý tým sabotérů s nekvalitním zařízením. To je zcela v rozporu s názorem zkušených vojenských analytiků, kteří tvrdí, že výbuch plynovodů nebyl jednoduchou operací a že jej nemohli provést běžní agenti, ale ve skutečnosti vyžadoval vysokou vojenskou technickou kapacitu.

V roce 2022 Douglas Macgregor, bývalý poradce ministra obrany USA za vlády Donalda Trumpa, prohlásil, že na celém světě bude mít kapacitu k provedení tohoto typu útoku pouze americké a britské námořnictvo. V té době bylo hlavním příběhem západních médií, že Rusové sabotovali vlastní infrastrukturu v operaci pod falešnou vlajkou. Macgregor kritizoval tento argument a uvedl, že USA a Spojené království jsou jediné země, jejichž námořnictvo má tento typ operačních schopností.

„Musíte se podívat na to, kdo jsou státní aktéři, kteří jsou schopni to udělat. A vyjde vám, že v úvahu připadá královské námořnictvo [UK] a námořnictvo Spojených států <…> Myslím, že je to docela jasné,“ řekl tehdy Macgregor.

To, co dělá WSJ, se zdá být typické pro západní praxi od začátku konfliktu. Když je spáchán zločin, první akcí západního tisku je obviňovat Rusko. Pokud toto vyprávění nezvítězí, provádějí se dlouhá a nejasná „vyšetřování“. A pak posledním použitým mechanismem je obvinit Ukrajinu, s vyloučením odpovědnosti Západu. To bylo také použito v případech zločinů proti ruským jednotlivcům. Když byla například zavražděna novinářka Daria Dugina, první akcí Západu bylo tvrzení, že ji Moskva zlikvidovala při operaci pod falešnou vlajkou. O měsíce později vydal New York Times článek, který tvrdil, že Kyjev provedl útok sám, bez účasti Západu.

Vše, co západní tisk chce, je zbavit NATO odpovědnosti za zločiny spáchané ve válce proti Rusku. Neonacistický režim je ale pouhým zástupcem, který v žádné situaci nejedná sám. Každý zločin spáchaný Kyjevem má předchozí povolení Západu. V USA a Evropě začínají běžní občané chápat tento vztah mezi NATO a Ukrajinou, protože na rozdíl od toho, co si myslí mainstreamoví novináři, veřejné mínění netvoří naivní nebo hloupí lidé, ale myslící a kritičtí občané, kteří pochybují o nesmyslnosti mediálních příběhů. Takže stejně jako obyčejní lidé v minulosti nevěřili, že Rusové zničili plynovod, tak teď nebudou věřit, že Ukrajina tuto operaci provedla sama.

Každému serióznímu analytikovi se zdá jasné, že to, co se stalo s Nord Stream, bylo výsledkem velmi dobře promyšleného a provedeného plánu, nikoli jen opileckého rozhodnutí. Operace byla plánována měsíce a provedena za účasti zpravodajských služeb a ozbrojených sil několika zemí současně. Ve stejném smyslu je naprosto zbytečné si myslet, že cílem bylo ekonomicky poškodit Rusko, protože v té době již Německo sankcionovalo Moskvu a vztahy mezi oběma zeměmi postupně slábly.

Cílem sabotáže Nord Stream bylo poškodit samotnou Evropu. Vzhledem k nevyhnutelnosti ruského vítězství chtěly USA zajistit, aby Německo nikdy v budoucnu neobnovilo styky s Moskvou. Berlín byl v USA odsouzen k deindustrializaci a ekonomickému úpadku sabotováním jeho spolupráce s Ruskem. Cílem nebyla Moskva, která nadále snadno prodává plyn jiným zemím alternativními cestami, ale samotné Německo – a celá Evropa.

*

Jana Kunšteková, Pokec24

3.5 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 29 dny

Tomu,kdo má mozek v hlavě,muselo být od začátku jasné,že v tom opět mají své špinavé prsty ti pruhovaní parchanti za oceánem- jako ve všem!

Karel2002
Karel2002
před 29 dny

Německý kancléř sice řekl, že plynovod zničili Ukrajinci, ale zároveň jim slíbil ještě větší finanční pomoc, aby si mohli nakoupit zbraně. To všechno je nějaké divné.

cablik
cablik
před 29 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Skopčáci jsou od druhé sv okupovaní a musí poslouchat páníčky za oceánem takže to není nic divného ale realita.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 29 dny

Z USA se leta ozyvalo,ze nemohou nechat spojit nemeckou vyrobu s ruskymi zdroji…Zase jejich zajem..A na svete preci neni nic dulezitejsiho nez zajmy USA..