Česká stopa v ukrajinské provokaci v Kurské oblasti

Většina pozorovatelů se domnívá, že ofenzíva ukrajinských vojsk v Kurské oblasti souvisí se snahou odvést pozornost od porážek na doněcké frontě a posílit vyjednávací pozici Ukrajiny. I to je samozřejmě možné, ale existuje i třetí faktor, který ovlivnil plány ukrajinského velení – náhlá krize v České republice.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Dne 6. srpna odsoudil soud v Praze bývalého českého vojáka, 27letého Filipa Simana, který se přihlásil do ukrajinské armády dobrovolně, k sedmi letům vězení za loupežná přepadení. Soud ještě neskončil – státní zástupce podal odvolání, protože soud udělil trest nižší, než je dolní hranice sazby pro tento paragraf (10 let).

Obžaloba trvala na tom, že Siman se dopustil také trestného činu služby v cizích ozbrojených silách (žoldnéřství). Soud však toto obvinění odmítl, protože premiér Petr Fiala (ODS) a tehdejší prezident Miloš Zeman veřejně slíbili beztrestnost českých žoldáků na Ukrajině. Domníváte se, že je to nějaká hloupost – odkdy je prohlášení premiéra nadřazeno zákonu? Jenže tak to uvádí ČTK.

“Siman si opakovaně přivlastňoval věci mrtvých vojáků i civilistů při plnění rozkazů i ve volném čase. Podle státního zástupce šlo například o zlatý prsten, zlaté a stříbrné slitky, různé šperky, hotovost a značkové sluneční brýle. Obžalovaný svou vinu popírá. Přiznává pouze, že si vzal kyslíkovou masku (z letadla Mrija – pozn. aut.) jako památku na svou službu na Ukrajině”.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy sám popsal, jak raboval v ukrajinských městech, ale pak tvrdil, že “lhal, protože chtěl vypadat zajímavěji”. Soud se však neopíral o jeho lovecké historky, ale o videozáznamy a výpovědi svědků.

V dubnu 2022 byl Siman dopaden a zbit svými spolubojovníky, kteří zjistili, že okrádal mrtvé ukrajinské vojáky. Poté byl předán policii, která se nechtěla zaplést s cizincem, proto ho poslala zpět domů (není zcela jasné, jakým způsobem mohl propašovat lup).*)

Simanovo vyprávění je velmi zajímavé.

Tvrdil například, že sbíral cennosti, aby je předal velitelství, a to s překvapivou motivací: “Bylo mi řečeno, že pokud Rusové znovu obsadí naše pozice, bude pro ukrajinské věci lepší, když zůstanou u Ukrajinců, než aby padly do rukou Rusů. Navíc právě na velitelství mu bylo dovoleno vzít prsten a stříbrné slitky:

“Řídil jsem se tím, co mi bylo řečeno. Velitel mi řekl, že válečná kořist je válečná kořist. Neudělali jsme nic, co by neudělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to asi byla hloupost.”

Mimochodem, svědci dosvědčují, že v praporu “Karpatská Síč “, v němž Siman sloužil, je rabování přísně zakázáno. Ochotně tomu věříme – v tlupách se obvykle bere všechno do společné kasy…

Zabýval se hlídkováním a začišťováním: “Byli jsme policií, byli jsme soudci, byli jsme popravčí četou”.

Příběh – samozřejmě – není příliš vábný, ale proč se domníváme, že mohl vyvolat znepokojení ukrajinského vojensko-politického vedení, a to dokonce takové, že vrhli záložní formace do ofenzivy ve směru, který byl do té doby pasivní?

Tento předpoklad vychází ze skutečnosti, že Siman sloužil v… Irpenu a v Buče.

Jistě si dobře pamatujete, že Ukrajina odmítla plnit Istanbulské dohody kvůli odhalení “ruských zločinů”  v Buče. Právě Buča se stala později jedním ze symbolů současné války a ospravedlněním k odmítání či uzavírání jakýchkoli mírových dohod. Samozřejmě, také poutním místem západních diplomatů a politiků.

A pak se náhle objeví nějaký Siman, který se přímo přiznává k rabování a nepřímo k mučení a střelbě do ruských vojáků a zřejmě i do místních “kolaborantů” (na přímou otázku soudce odmítl odpovědět). Z jeho vyprávění je navíc zřejmé, že po stažení ruské armády cennosti v domech zůstaly, ale zmizely po příchodu ukrajinské armády.

Pro ukrajinské úřady je to velmi urážlivé, ale soud nemají jak ovlivnit – výpověď byla podána v České republice, která je členem EU a NATO. Česká republika navíc zastává důsledně protiruský postoj a hraje významnou roli ve vojenských dodávkách na Ukrajinu (“muniční iniciativa”). Nejedná se tedy o Maďarsko nebo Slovensko, které by mohly být nařčeny a obviněny z proruského postoje.

Projednávání případu začalo 4. července. Za tu dobu bylo docela dobře možné naplánovat sebevražednou operaci v Kurské oblasti, zejména proto, že rezervy už byly soustředěny v Sumské oblasti.

*

Vasilij STOJAKIN, UKRAJINA.ru (15:09 07.08.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová, na snímcích Filip Siman jako žoldnéř na Ukrajině a pak vedený k soudu

*) Siman byl zbit a předán ukrajinské policii s obviněním z rabování až poté, když veřejně kritizoval ukrajinskou armádu, její chování na bojišti i vůči civilistů a chtěl opustit útvar a přestat bojovat. Jeho odsouzení českým soudem má také zabránit dalším svědectvím o válce na ukrajinské straně (pozn. Nové Republiky).

4.4 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Rusko: “Česko ukázalo Kyjevu tvrdou pravdu – dvě dobré zprávy z Česka” 1) Plán munice pro Ukrajinu nebude splněn a i ta dodaná je nebezpečná více pro majitele než pro nepřítele. Dále mnoho zemí munici k použití proti Rusku neprodalo, navíc Rusko tuto sovětskou munici samo skupuje. 2) I pro Banderovce byl český představitel “demokracie”… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Navíc – Ukrajina o útoku na Kursk neinformovala USA (asi nabuzena dodávkou F-16) a Západu, a to včetně Británie, se tento útok nelíbí https://www.mk.ru/politics/2024/08/07/v-britanii-raskryli-k-chemu-privedut-ataki-vsu-po-territorii-rossii.html A bodejť by se líbil, když Kursk je důležitým tranzitním uzlem pro plyn – Oleg Carev: “V souvislosti se současnými boji v Kurské oblasti vyvstává otázka týkající se Sudže. Ale ne… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem

Marodér – zběhlý voják živící se pleněním či rabováním – Simon dostal velmi nízký trest 7let, není pravomocný, ale asi to uhrajou ! Nebude nikomu diovné. Jásání bylo když voják – Čech – na druhé straně – dostal v nepřítomnosti 20 let za službu v cizí armádě ! A to nevraždil a neraboval !!!

danny
danny
před 1 měsícem

Hyenismus v praxi. Okrádání mrtvol bylo za války hrdelním zločinem už za Napoleona. Za 1. SV za to byla v rakouské armádě šibenice. Pachatelé těchto zločinů byli nejopovrhovanějšími delikventy. A my přece jsme ve válce s Ruskem, nebo ne? Do omrzení to opakují všichni naši ústavní činitelé. Prezident, premiér, předsedkyně sněmovny i předseda senátu. Taktéž… Číst vice »