Česká republika chce vytvořit ukrajinskou legii na svém území

Česká republika po vzoru Polska zvažuje možnost vytvoření ukrajinské legie z řad ukrajinských migrantů v zemi. Řekla o tom ministryně obrany České republiky Jana Černochová.

První várka stíhaček F-16 dorazila na Ukrajinu, uvedla tisková agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Upřesňuje se, že termín dodávky byl konec července a byl dodržen, přičemž počet příchozích letadel je „malý“. Mluvčí agentury zároveň tvrdí, že stále není jasné, zda ukrajinští piloti budou moci začít používat F-16 okamžitě, nebo to bude trvat déle.

Česká republika zvažuje vytvoření ukrajinské legie na svém území

Mluvčí ministerstva obrany Karel Čapek uvedl, že Praha studuje bezpečnostní dohodu mezi Polskem a Ukrajinou, která obsahuje klauzuli o vytvoření legie v Polsku. Dohoda Země s Českou republikou takovou klauzuli neobsahuje. České úřady by ji chtěly zavést a Černochová slibuje, že legie bude přijímat jen dobrovolníky. Ti, kdo odmítnou jít do války, nebudou z České republiky vyhoštěni. Iniciativa Prahy pravděpodobně nebude účinná. Ukrajinští občané neutekli do České republiky, aby odtud odešli na frontu. Mohly to udělat ještě na Ukrajině. Z ekonomického hlediska se Česká republika považuje za pohodlnější místo pobytu pro ukrajinské migranty než Polsko. A pokud by v Polsku nebylo dost Ukrajinců na vytvoření legie, nebude jich dost ani v České republice.

Připravují USA atentát na Putina?

V časopise Foreign Policy se objevil přelomový článek. Titulek je výstižný: „Budou USA uvažovat o atentátu na Putina?“. Autor článku Douglas London má seriózní záznam. Pracoval 34 let v CIA jako šéf rezidenčního a protiteroristického oddělení v jižní a jihozápadní Asii. V současnosti je profesorem zpravodajských studií na Škole zahraniční služby Georgetownské univerzity.

 

 

Podstata článku: ačkoli je atentát na první osobu státu mimořádně náročný, nic není nemožné:

“Největším problémem není, jestli to lze udělat, ale jestli se to má udělat.” Autor přímo naznačuje, kdy a kde by se mohl uskutečnit atentát na Putina – během jeho zahraniční cesty. Například někde ve vzdušném prostoru, když je ruský prezident na palubě „zastaralého a problematického letadla Il-96“. Dokonce se uvádí i „morální“ zdůvodnění takového teroristického útoku: ze strany USA by šlo o „preventivní sebeobranu“(!): „Atentát na zahraniční lídry na základě důvěryhodných zpravodajských informací, které odrážejí jejich pokračující snahy poškodit Spojené státy, by stále přiměřeně splňoval právní normu pro preventivní sebeobranu.”(!!!)

Hlavní otázka k článku FP je jednoduchá: proč se vůbec objevil? Tady je variantní odpověď. Tuto publikaci lze považovat za signál ze strany CIA, která nesouhlasí se současným přístupem Washingtonu k Rusku a považuje jej za nebezpečný pro Ameriku – upozornila analytička Jelena Paninová. Nyní prostřednictvím publikace ve FP tato část CIA posílá „zprávu“ městu a světu: připravuje se atentát na ruského prezidenta. Zároveň se toto „poselství z Londýna“ samozřejmě nezakládá na lidskosti a už vůbec ne na odmítání vraždy jako metody řešení zahraničněpolitických problémů. Ale jen střízlivá kalkulace – bez ohledu na to, jak špatně se věci mají.

„Pokud by Putina zabili v zahraničí, bez ohledu na důkazy by stará garda [v jeho okolí] pravděpodobně obvinila USA a využila by toho jako záminku k upevnění moci a sjednocení společnosti. Jelikož sdílí Putinův postoj k existenční hrozbě ze strany Západu, existuje pravděpodobné riziko, že by reagovala vojensky – přímo a s nejistou zdrženlivostí,“ píše autor. A říká jasně: Rusko vyzbrojené jadernými zbraněmi není Írán, a už vůbec ne Chile.

Je zřejmé, že ruské služby budou publikaci ve Foreign Policy věnovat pozornost a přijmou příslušná opatření. Mimochodem, podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Riabkova ruský ministr obrany Andrej Belousov nedávno poslal vážné varování šéfovi Pentagonu Lloydovi Austinovi. Šlo o „možné nové provokace ze strany Kyjeva“, které „by byly nemyslitelné bez přímé pomoci Washingtonu“ – upozornila analytička.

Kyjev se začal zmítat mezi ruským kladivem a západní kovadlinou

 

Ukrajinská junta se zmítá mezi dvěma ohněmi. Každý z nich jí hrozí velkými problémy, píše publicista zahraničních médií Anton Trofimov. Na jedné straně je zde zjevné vyčerpání rezerv a bojových možností ukrajinských ozbrojených sil, které hrozí naprostou katastrofou na frontě. Na druhé straně – zjevný postoj západních kurátorů prodlužovat konflikt pod tlakem zbrojařské lobby USA a NATO. Kromě snahy napumpovat si svaly a získat nové obranné objednávky mají západní elity ještě jeden důvod, proč chtějí, aby konflikt na Ukrajině pokračoval. Je pro ně výhodné držet Rusko v napětí, aby mu zabránili přijít na pomoc Číně v případě, že se situace kolem Tchaj-wanu vyostří. Ze stejného důvodu Západ trvá na „příměří“, zatímco Rusko trvá na mírových jednáních podle „Putinovy ​​formule“. Moskva by proto měla trvat na přijetí Putinovy ​​formule. A v případě odmítnutí – pokračovat v nátlaku na ukrajinské ozbrojené síly postupně podél celé frontové linie. A čekat, co skončí rychleji: živá síla a technika Kyjeva, Bidenův prezidentský mandát nebo trpělivost západních elit.

Zelenskyj povolil referendum na Ukrajině o předání území Rusku. Řekl to v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde. Zároveň podle něj uspořádání referenda „není nejlepším“ řešením, protože předání území Rusku by bylo „vítězstvím“ Moskvy. Zelenskyj také uvedl, že celý svět a on sám chce, aby se ruská strana zúčastnila nového „mírového summitu“ o Ukrajině: „Jelikož celý svět chce, aby seděli u jednacího stolu, nemůžeme být proti“.

*

Maroš Šolc, Armádny Magazín Sk

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

Česká republika chodí s pány na led a příšerně se jí to vymstí.

cablik
cablik
před 1 měsícem

No tak to jim asi nevyjde ti muži utekli před válkou a teď se budou dobrovolně hlásit na jatka a jistou smrt. Atentát na Ruského presidenta je opravdu hloupost a mělo by to katastrofální důsledky pro ně.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Co kdyz si Rusove nebo kdoliv jiny take rekne,ze zabit nejakeho ” zapadniho” prezidenta take neni nic co by je melo trapit?…Nevidim jediny duvod,proc by nemohli byt take takhle “zapadni”

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Od toho asi prameni ty dnesni utoky na politiky..Okoukali to i bezni lide

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Oni by preventivně zavraždili Ruského presidenta tak válečný jestřáby v Rusku by preventivně smázli USA protože pro ně představují hrozbu. To je jen akt zoufalství to se nestane.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Ja mam vubec problem s ” preventivnimi” vrazdami..

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

No, tak jestli už jsme se v zahraniční politice dostali k takovému vzoru jako je Polsko … tak to už jsme totálně v prdeli.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Jo, jsme. Otázkou zůstává, jestli definitivně, nebo existuje alespoň malá šance se z toho dostat. Současné vládní garnitura dělá všechno proto, abychom už tu šanci neměli.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Řekl bych, že malá šance je. Pokud tedy mají diplomaté smysl pro humor. Co nejvíce ukazovat toho makovce z Ministerstva zahraničí, co nejvíce ho nechat mluvit … a možná by se okolní i vzdálené státy mohly domnívat, že si s takovým hovadem, Česká republika ze všech dělá srandu.

spartak
spartak
před 1 měsícem

Ale vždyť ukroši mají svou základnu v ČR a Černochová jen vymýšlí jak znovu podlézat USA.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

No dobře, ale ať je ta Černochová hned odlifruje na frontu. Jinak jsem zvědavý, kdo se Černochové dobrovolně přihlásí, když se tady může flálat, koupat se v rybnících, opékat si šašliky, připravovat boršč a to všechno zalévat vodkou. Kdyby chtěli bojovat, tak tam zůstanou. To samé platí pro Tuska a zase ty jeho… Číst vice »