Čelní jednotky elitní ruské 810. brigády černomořské námořní pěchoty okamžitě po příchodu na kurskou frontu rozprášily ukrajinské obrněné brigády a zahnaly je na útěk! 810. brigáda má 11 365 ostřílených válečníků a stovky dronů Lancet! Je tak silnější než celé ukrajinské uskupení, které vpadlo do Ruska! Brigáda se nyní po částech přesunuje ze Sevastopolu

Česká veřejnoprávní média včera spustila ohlupující kampaň, že Ukrajinci v kurské oblasti obsadili 400 km2 ruského území. Skutečnost je ovšem značně prostší, maximálně a se značnou rezervou 250 km2. 

Michael Svatoš
Michael Svatoš

V levém rohu mapy jsou barevné úsečky měřící frontu u Kurka. Žlutá 12.47 km. Zelená 9.4 km. Černá 27.61 km. Oranžová 17.59 km, až k hranici. Bílá je hranice. Obsazené území tak představuje nepatrně přes 200 km2. Štráfované území nad černou linií je místo kam proniklo jen několik ukrajinských diverzních skupin o pár desítkách členů. Ty se rychle po území přemisťují a natáčejí propagandistická videa, kolik už Ukrajinská armáda dobyla vesnic. Tyto diverzní tlupy byly včera rychle vytlačovány na černou čáru.

Český rozhlas se včera dokonce z neznalosti reálií vysmíval, že ohlášený přesun Wágnerovců z Afriky na kurské bojiště zabere nějaký ten čas, protože logistika tohoto přesunu je složitá. Wágnerovci, kteří pod velením vyhlášeného velitele Ratibora, už na kurské bojiště dorazili v pátek odpoledne, nemají s Africkými Wágnerovci přitom nic společného. Jsou to ti Wágnerovci, kteří si po likvidaci Prigožina a Utkina vybrali službu pod velením generála Apti Alaudinova v čečenských batalionech Achmat. A další skupina Wágnerovců, která se v pátek Putinovi hlásila do služby, jsou bývalí Wágnerovci, kteří neodešli ani do Afriky, ani do Achmatu, ale šli raději do “civilu”. Část jejich bývalých velitelů s podporou ruských válečných blogerů a ortodoxních nacionalistů se od Zelenského vpádu do kurské gubernie opakovaně nabízela Putinovi do služby. Jejich podmínkou ovšem bylo vytvoření “jakési domobrany”. A není tak divu, že Putin, který iregulární jednotky v hloubi duše nesnáší, nereagoval.

Ratibor u Putina v roce 2016 na audienci. Ratibor se proslavil hlavně vypuzením Ukrajinců ze Soledaru, které umožnilo Prigožinův útok na Bachmut.

Český rozhlas včera ani nepochopil, že operační skupina Sever generála Lapina nebude muset v důsledku útoku na Kursk opustit svoji charkovskou operaci, protože Lapin formálně velí všem vojskům od Charkova až k běloruské hranici, s výjimkou speciálních sil generála Apti Alaudinova, které potlačují ukrajinské diverzní tlupy ve štráfované zóně na mapě.  Z Lapinova pohledu je úplně jedno jestli likviduje Ukrajince u Charkova nebo u Kurska.

Lapin (Sever) obdržel začátkem letošního roku od generála Gerasimova úkol, navázat na sebe útokem na Volčansk u Charkova, co nejvíce záložních ukrajinských mechanizovaných jednotek, tak aby nemohly být nasazeny na doněcké frontě proti útokům generálů Mordvičeva (Střed)  a Kuzovleva (Jih). A Lapinovi je z povahy Gerasimova úkolu úplně jedno jestli tyto ukrajinské síly zaváže do boje útokem u Charkova, nebo protiútokem u Kurska. Zelenského výpad na Kursk tak vlastně jen Lapinovi ulehčuje plnění Gerasimova úkolu.

Lapin navíc disponuje dostatečnými zálohami. Z 180 tisíc válečníků, které má k dispozici, vrhnul do charkovské ofenzívy maximálně 30 tisíc. Další jednotky, kterým Lapin velí, tvoří vojáci v základním výcviku. Ty nesmí používat k bojům na Ukrajině, ale v loňských bojích u ruského Bělgorodu byl viděn, jak osobně řídí jejich útok proti Ukrajincům.

Lapin tak má k dispozici dostatek sil, aby si s výpadem několika brigád Soldatesky na Kursk poradil. Navíc může Lapin v těchto bojích u Kurska vázat ukrajinské brigády i na své pluky vojáků v základní službě, nebo dobrovolníků v základním výcviku. To u Charkova nemůže. Zelenského základní chyba spočívá v tom, že útokem na Charkov zavázal své jednotky do bojů s ruskými jednotkami, které nemohou vstoupit na ukrajinskou půdu, ani na tu v Putinově držení.

US analytici včera přiznali, že Rusko má na svém území příliš velké armádní zálohy, které nebojují na Ukrajině, a které Gerasimov snadno přesune k likvidaci kurského výpadu kyjevské Soldatesky, aniž by musel oslabovat své jednotky na Donbase. A přiznali, že Soldateska už nemůže svá vojska na Donbase dále oslabovat, jak učinila při letním pokusu vyhnat Lapina z Volčanska u Charkova, a ani nemá žádné rezervní jednotky.

Generál Lapin v sobotu podle své základní válečné zásady, která tkví upřednostnění nemilosrdného vyhlazení Ukrajinců drony a dělostřelectvem před jakýmkoli ruským pozemním útokem, přesunul z charkovského na kurský směr  2. gardovou brigádu Specnaz, které po přezbrojení disponuje stovkami operátorů zabijáckých dronů Lancet. A ti hned ráno po rozednění udeřili na ukrajinské tankové a mechanizované skupiny v kurském vlomu, a do poledne je zcela rozprášili.

Ukrajincům nepomohla ani nová taktika, při níž se pokoušeli o tepelné maskování svých obrněnců tím, že je ukrývaly pod termo pláště, aby nevyzařovaly tepelnou stopu. Na rozdíl od US raket Javelin, které se na ukrajinském bojišti proslavily, že bezhlavě útočí na každý oheň, nebo hořící vozidlo, které se v dosahu jejich senzorů objeví, a tepelně maskované nové ruské tanky a obrněná vozidla nepovažují za cíle a nenapadají, se včera ukázalo, že ruské Lancety mají senzory a software, který si se západními termo-plášti hravě poradí.

US nyní Ukrajině chystají novou várku Javelinů. Brzy se tak uvidí, zda se jich Pentagon chce jen rychle zbavit, nebo zda je už upgradoval. Včerejší palebný a dronový přepad úderných sil Soldatesky v kurském vlomu, zcela rozvrátil útočné i obranné schopnosti hlavního útočného uskupení Ukrajinců. Bylo zničeno asi 10 tanků a obrněnců Bradley, více jak dvojnásobek US kolových obrněných vozidel a také raketomety Grad.  Úderem otřesení Ukrajinci začali místo plánovaného útoku na Коренево (na mapě nahoře nad zelenou čarou) prchat a do večera už vyklidili i na začátku tažení obsazenou ruskou ves МартыновкyÚtoku u Мартыновки se už účastnili i jednotky elitní 810. brigády námořní pěchoty, které se ke Kursku přesunují od pátku ze Sevastopolu.

Z ruských hlášení, a z Putinova oznámení z května letošního roku je známo, že 810. brigáda námořní pěchoty disponuje celkem 11 365 ostřílenými válečníky, a má tedy sílu celé divize. Pro srovnání – ukrajinská brigáda má jen 2 až 6 tisíc vojáků. Z hlášení dále vyplývá, že 810 mužů, brigáda námořní pěchoty, stejně jako 2. gardová brigáda SPECNAZ, už disponuje vlastní velmi početnou jednotkou operátorů dronů Lancet, a průzkumných dronů.

A byli to prý právě operátoři 810. brigády, kteří celé soustředění ukrajinských sil k útoku na Коренево odhalili. Podle některých odhadů má samotná 810. brigáda námořní pěchoty větší bojovou sílu, než všechny ukrajinské jednotky, které vtrhly na Kursk. Přesun 810. brigády ze zálohy v Sevastopolu jen potvrzuje odhady US analytiků, že Gosudar má značné zálohy, které může u Kursku vrhnout proti Soldatesce, aniž by tím oslabil své frontové jednotky jinde.

Přesně podle Gerasimových plánů a našich analýz se včera pustila opět do boje i “podivná skupina” generála Nikiforova, (Západ). Černá šipka směřuje na Charkov.

Generál Nikiforov, který velí frontě mezi Lapinem a Mordvičevem, disponuje velmi silnými zálohami, jejichž účelem je hrozit, že zaútočí na Charkov z jihovýchodu. Včera Nikiforov zahájil po delší odmlce útoky, kterými se snaží vyjít ke břehům řeky Oskol a obklíčit Ukrajince bránící se na jejím jihovýchodním břehu.

Nikiforov svými útoky nutí Ukrajinu udržovat proti němu silné frontové jednotky. Týl ukrajinských jednotek před řekou Oskol navíc ze severu útokem na Volčansk ohrožuje generál Lapin. Lapin sice přesunul své hlavní masy dronů Lancet z charkovského na kurský směr, ale to bylo umožněno zhroucením červencového útoku 40 000 válečníků Soldatesky na Volčansk, který Lapin masovými nálety dronů, bombardérů a palbou dělostřelectva nemilosrdně rozstřílel. Na Volčanské frontě nyní probíhají pouze “těžké poziční boje”. Lapin i Nikiforov tak úspěšně podle záměrů Gerasimova váží ukrajinské jednotky, aby se nikam nemohly přesunout.

Operační skupiny generálů Mordvičeva (Střed), a Kuzovleva (Jih), včera pokračovaly v útoku směrem od Doněcka. Jednotky 110. samostatné motostřelecké brigády součást sil generála Mordvičeva včera vstoupily do poslední ukrajinské pevnosti před městem Doněck, vesnice Невельскоe, která ještě zůstala v ukrajinských rukou.

Za tři roky útoků na tuto opevněnou ves, jak sami Rusové přiznávají, bylo ztraceno mnoho životů. Ukrajinci ves Невельскоe zřejmě včera už přestali sveřepě bránit, jak činili dosud. Do jejich týlu, (není na mapě), totiž postupuje 90. tanková a další Mordvičevovy divize, které útočí z Avdijivky na Pokrovsk.  Navíc včera jižně od Невельского vojska Kuzovleva už dokončovala začistku Красногоровки a hrozilo tak, že proniknou do týlu Невельскоe z jihu.  Znovu se tak ukázalo, že Zelenského výpad na Kursk nemá žádný vliv na zeslabení útoků Mordvičeva a Kuzovleva, a že naopak útočit začal i Nikiforov. (Oba útoky na mapě dole.)

V pátek jsme s Josefem Skálou rozebírali poslední události na Ukrajině. Pořad najdete zde.  Ve středu potom bude pořad na Protiproud. Ten bude hlavně o konfliktu mezi Íránem a Izraelem.

Michael Svatoš, MaP 2062

 

3.4 21 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
57 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Tak Venezuelu dotlacili ke vstupu do Brics..To jedine asi omezi ty ” volby”, kdy se jim snazi protlacit nekoho sveho

Prodost
Prodost
před 1 měsícem

Považuji za samozřejmé, že tento pohled na věc se mnohým, kteří na Rusko vzhlíží snad přímo nábožně, nebude líbit. Jenže vysvětlete mi laskavě fatální selhání vojenské rozvědky v dnešní době s dnešními možnostmi. Neřeknu nic, kdyby horda v množství řekněme roty přepadla benzinovou pumpu. Ale tohle? To je na vojenský soud, vážení. A pokud… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Prodost

Prověrky na MO i GŠ už začaly a prezident Putin už schválil první seznam jmen. Už začalo i vzájemné obviňování a boj o udržení postů. Že se váš názor nebude líbit, tak to si pište. Neohrožená paní Tomášková dostala posilu. Už na mně nastoupila paní Jana. Se stejnými “argumenty”. Co jsem asi zač, jestli něco… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Prodost

Osobne si myslim,ze i v Rusku vladne kapitalismus ( takze penize mluvi)…Jedine,co tam maji jineho je,ze pomalu rostou,kdezto u nas je to naopak….Pro mne je podstatne,ze zzavazky vyplyvajici ze smluv,ktere jsme s nimi meli uzavrene vzdy plnili a nikdy nas jimi nevydirali…Ani jsem si nevsimla,ze by do nas vandrovali,jak se mame chovat…Jelikoz tedy nikdy nedelali… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

No do doby Gorbiho . Ten posral co mohl..

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  vaclav

Coz to asi ano,ale presto to platilo dal..Smlouvy s nimi uzavrene byly bezpecne jako nic jineho…Vemte to i s Ukrajinci…i kdyz je okradali Rusove pres ne posilali plyn dal

danny
danny
před 1 měsícem

Při hodnocení celé ofenzivy je třeba si položit otázku: “Co bylo jejím cílem?” Generál Syrskij jistě nemá ambice porazit vojensky Rusko. Plnili politický úkol. Byla to opravdu “avantýra”, když Kyjev hodil do hry to nejlepší a asi i poslední, co mu zbylo? Ukrajina jako stát totálně kolabuje a nutně potřebuje přerušit válku! Ale… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Tuto ukrajinskou akci považuji za promyšlenou a velmi důležitou. Z pohledu Rusů jde o bránění svého státu a jejich vojáci budou umírat za obranu vlasti. A to je gigantický rozdíl umřít při speciální akci na Ukrajině nebo doma při bránění své země. Znovu opakuji, že tato akce bude mít dopad zejména psychologický a to na obou stranách…

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jít do obklíčení když vědí že tam mají Rusové velké zálohy je hloupost a ne promyšlený plán. Je jasné že je tam Rusové zlikvidují do posledního.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Obětovat vojáky ve prospěch vyšších cílů je vcelku běžná věc. Život vojáka není až tak důležitý jako výsledek zamýšlené akce. Ano s tím co píšete Ukrajinci určitě počítali. Uvidíme co se z toho vyklube a k čemu to vůbec bylo. No, třeba opravdu k ničemu. Ale myslím, že Rusy by to mělo alespoň konečně probudit…

vaclav
vaclav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A vůl zůstane volem.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Cabli, máte možnost vidět vystoupení NGŠ Gerasimova před prezidentem Putinem i Putinův výraz. Je to asi nejdiskutovanější vystoupení na ruských webech. A zároveň se na nich dočtete, že v současnosti na bojišti probíhají tvrdé boje. A tvrdé boje znamenají znamenají totální ničení a také velké ztráty. Myslím tím ruské ztráty. Ukrajinci se svými počítali. To… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Danny, vycházíte z “cinkutých” informací a proto i vaše vývody nestojí za nic.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořáku, asi se vám moje názory nelíbí. To nejste sám. Mně se také lecjaké názory nelíbí. Ale to neznamená, že se navezu do autora. Jsou to jeho názory a má na ně právo. Ostatně můžeme být rádi, že máme různé názory a neplníme normy pana Foltýna – tedy jeden názor a to… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Chlapi, mám z vás radost. A Dvořák? Na Aktualne kdysi řídil diskusi už tehdy predobraz foltynovskeho prasete. Zelený mozek. Vytvářel diskusní skóre, když jsem mu do ksichtu vmetl fakta, ani to nepopiral. Věřte nevěřte, seděli jsme ted kdesi venku a priletly klasické špionážní drony. První zakrouzil a čekal na druhého. Výška? 2 km? ,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem orinoko
vaclav
vaclav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  orinoko

Opravdu nechte se vyšetřit u psychiatra.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No pan Svatoš cinká o sto šest. A Danny vychází při hodnocení situace i z jeho naprosto pravdivých informací. Brání se Rusko Ukrajincům? Brání! Bylo napadeno? Bylo! Zažene agresora ze svého území? Určitě zažene! Ó, jaký to úspěch. Tady jde hlavně o to, že Rusko se najednou musí bránit ve své zemi. O tom, že bude při obraně… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Souhlas pane Dvořáku Tuto situaci přesně popsal pan Iščenko. Jsou tisíce tzv, vojenských blogerů kteří potřebují čtenost. Čtenost jsou peníze. Tak šíří hysterii, senzační zprávy apod. Hromadí se videa, tklivé zprávy, “zasvěcené” senzační novinky přímo z Kremlu… A přesně to bylo účelem toho útoku Ukrajinců. Vnést do ruské společnosti zmatek, poštvat jedny proti… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Ano já souhlasím, šlo i o zmatek v Rusku a to se , myslím, Ukrajincům podařilo a to jak až moc, ukáže čas.Proboha, čtěte pozorně bez zaujetí. Kritizujeme tu postup Rusů, ale kdo tu podporuje Ukrajinu? To je zásadní problém těchto diskusí…Nejsi na straně Ruska, jsi na straně Ukrajiny. A obráceně je to to samé….

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak Ukrajinu podporuje ten, kdo jim pomáhá přesně to v čem je účel operace – poštvávat proti velení armády, rozněcovat hysterii, zveličovat kdejakou událost – Ukrajinci málem v atomové elektrárně, lhát o zaručených zprávách z Kremlu apod.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Pane heriote. Dal jsem odkazy, ze kterých jsem čerpal a čerpám. Jsou to oficiální weby. Např. Vesti. Běžte na YT. Všechny ruské!!! weby hlásí těžké boje, evakuaci obyvatelstva a k aktuálnímu času se podařilo pouze ZASTAVIT protivníka a to ještě ne všude. Lidi proti vedení armády postavila řada generálů a úředníků MO, kteří jdou jeden za… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Cituji dr. Vyvadila, který to shrnul přesně: “V situaci s oblastí Kursk je jedním z nejpodivnějších jevů systémové rozdmýchávání „zrady“ a paniky největšími  Z – kanály.  Situace je o to paradoxnější, že Z-kanály, které šíří paniku, se staví jako pro-putinovské a pro-válečné, obhajující válku k vítěznému konci, ale zároveň se ze všech sil snaží podkopat schopnost Ruska toto vést. války,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem heriot
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Heriote i tohle je součást války. Narušit soudržnost nepřítele, vnést do jeho řad chaos. To je ,,legitimní ” součást boje…

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak jistě, ale součástí války je snad i obrana proti tomu…

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Obranou proti tomu je zakázat o tom diskutovat. Kopat příkopy, jak řekl někdo?

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na NR můžete diskutovat, ale názor musíte mít stejný jako pan Dvořák. Na covid, na “geniální volební strategie pana Okamury”, na neomylnost ruských generálů, …

Milan
Milan
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Koukám, pane Dvořáku, že se Vám na diskuzi zahnízdila, až na pár čestných výjimek, pěkná pakáž. Skoro to vypadá, jako by se vám tu Indický běžec a několik těch tupců, co mu sekundovali, namnožili. To není škodolibost. Upřímně mě to mrzí.

Milan ze zahrady Čech.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Milan

Koho myslíte tou pakáží, pane Milane? A kdo je ten indický běžec a kdo jsou ti tupci? Co vás mrzí pan Milane? Že jsou zde lidé s jiným názorem, než je ten váš? To je ta pakáž? A jak s nimi? Vyhodit? A pak si budete lebedit pěkně spolu? A nikdo vám to nebude kazit. Nebudete muset… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Milan

Vážený Milane, dnes se stále volá o svobodě projevu a možnosti vyjádření názoru. Ta pakáž ke který se hrdě hlásím, staví své názory na faktech. Není snad napadení Ruska Ukrajinci fakt? Není fakt, že čím víc se bude konflikt prodlužovat bude více oběti na obou stranách? Není fakt, že Rusové postupují o centimetry… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Když dochází argumenty nastupuje hrubá síla a urážky. To tady zatím chybělo…Doufám, že do výborných diskusí zde nebude vnešen nový prvek, na NR zcela výjimečný…

Milan
Milan
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jaké argumenty? Pouze jsem po delším čase, kdy se pan Dvořák svým antitrolím programem sice zbavil mnohojediného indického běžce a dalších trollů, ale zároveň z diskuzního fóra odešli diskutéři s kritickým rozumem s jak nadhledem, tak všeobecným rozhledem (např. bazoš či basoš, Helanov a další), a diskuze poklesly z tehdejšího průměru 80+ jiskřivých diskuzních příspěvků pod článkem na současnou úroveň,… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Viděl jste ta videa? Četl jste komentáře? Máte pocit, že jak říká Svatoš, tak Putin o všem věděl a vlákal nácky do pasti? Zkuste říct lidem z té oblasti, že se vítězí a byla to léčka.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Naprostý souhlas. A Syrský není první. Když vietnamský generál (a pozdější prezident) Giap zahájil v r. 1968 ofenzívu “Tet” (napadl Američany ve všech velkých městech jako Hue, Da – nang, Saigon atd.) věděl, že vojensky nevyhraje. Ani to nebylo jeho cílem. Cílem bylo ukázat, že se Američané od této doby nemohou cítit bezpečně… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Prostě a jasně – koudelníkův syn.

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Že by AFU pomohla Rusům vyčistit generální štáb od zmetků?

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

To bude ten největší přínos této operace pro Rusy. Na MO už čistky probíhají. Ukazuje se, že generálové nebyli žádní troškaři. V každém jednotlivém případě se jedná min. o stovky miliónů rublů. Ale ti nejvyšší šli po miliardách. I to je na veřejných ruských webech široce komentováno. Kupodivu není o tom nic na ukrajinských ani… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Dceři jednoho vypeceho už zabavili hollywoodský budoir. Každé mínus má svoje plusy. A teď fakta: Putin nás na dálku zbavil covid teroru, Ginzburga a jeho vyvolenou lékařskou odnož poslal do kouta, byl to jediný státník na světě, který nenosil na morde ropuchu, bideta poslal do senilni vysluhy, a Rusko dal zdviha z nevolnictvi. Tandem… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Pozor, to se tady nesmí říkat.

Jana
Jana
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Ale, ale, Danny. Vy jste snad nejaktivnější ukrajinský agent v GŠ RF. I James Bond je proti Vám nula. Hlavně, že máte FAKTA z ruských webů. Zprostředkovaná přes české weby, nebo vládnete ruštinou stejně jako rodilý mluvčí? Doporučuji zúčastnit se SVO osobně, ať vidíte na vlastní oči ty prchající velitele jednotek. To by byl… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Jana

Paní Jano. Mluvím rusky plynně. Mohu tedy sledovat ruské weby v originále. Nepotřebuji jejich vysvětlení ani od protiruských, ale ani tzv. proruských expertů. Obě strany totiž lžou. Byť každá z jiného důvodu. Pro vaši informaci ve vedení ruského MO a GŠ právě začaly hloubkové prověrky činnosti konkrétních funkcionářů zodpovědných za situaci nejen v této operaci.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Když jste takvý expert, doporučte nám ruské prameny, ze kterých čerpáte. My tu známe jen Rabara, Otrjad Kovpaka a Juru Podoljaku, ale tam informace podobného typu, co uvádíte vy, nejsou. Předem děkuji.

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tak namátkou: klasické Vesti, Новости (topwar.ru), voennoedelo.com, Военная хроника,Armádny magazín (armadnymagazin.sk), Ростислав Ищенко | Личный блог | КОНТ (cont.ws), a jako vy i Podoljaku, infokurýr, váš web, kosa nostra, vidlák. Ale na YT jich je hodně, ale všechny nesleduji pravidelně. Vybírám si podle aktuálních témat. Je třeba si dávat pozor na různé… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Rusky Insider, Voenkory, South Front, běloruské zdroje, emericke zdroje – NYT napsal, že ukroboti v Kursku už de facto skončili, a to my tady hodláme na frontu poslat vlastní pozorovací dron. Navštívil jsem místní kebab, který provozují Ukrajinky, kde jsme mluvili o Hitlerovi. Příště už možná o válce na východe.

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Lžete Danny, voenoe delo, topwar.ru, ani Iščneko – ten už vůbec ne, nic takového co vy zde omíláte kolem dokola nepíší. Čerpáte evidentně z ukrajinských webů, případně z ruských blogerů typu našeho Svatoše, kteří hledají jen senzace (to ještě v lepším případě) a o skutečnost jim vůbec nejde. A Váš sousputnik orinoko je nepochybně placený čmuchal.,… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Opravdu? Pane heriote, vám, jakož i komukoliv jinému stačí na ty odkazy kliknout. A hned uvidíte, co tam píšou. Ty zdroje sleduji dlouhodobě. A k nim i další, aktuální. A samozřejmě i ty ukrajinské a protiruské. Ovšem musím pečlivě sledovat, konfrontovat s jinými a přemýšlet. To bude asi u vás ten kámen úrazu. Pokud budete sledovat jen ty zdroje, které potvrzují… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Já je sleduji též a mnoho jiných, a dlouhodobě, proto Danny u mne neuspějete a prohlédl sem Vás již dávno. Děláte to dobře, nic proti tomu. Vypadáte jakože informovaně, cože nezapomenete vždy připomenout…Účelová směs polopravd a lží byla vždy nejúčinnější. Ale řekl bych, že tady jste se moc nechytl. Od samého počátku skrytě útočíte na… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  heriot

Pane heriote. Výrazně mně přeceňujete. Já přece neštvu proti ruskému GŠ a ani proti jeho šéfovi. Takovou moc nemám. Už jen proto ne, že nejsme v Rusku a já nejsem na tak vysoké úrovni, by mně někdo v Rusku slyšel. vše je zcela v rukou Rusů. Jen si dovolím mít svůj názor. A ten zde sdělit.… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Ovšem to není o názorech Danny, to je o úmyslném zkreslování skutečnosti, kterého se zde soustavně dopouštíte. Právě proto, aby se vytvářel dojem o jakési “obrovské mezinárodní blamáži”. Žádná se nekonala, Ukři vtrhli po zuby ozbrojení a ve značném počtu před 3 dny do Ruska přes pochopitelně slabě bráněnou hranici a dnes už tam ruští vojáci… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Nebuďte línej, vápeníku, ty doby kdy nás budete Seznamove lustrovat, skončily. Najděte si to sami.
Procházíte režimni konvergenci? Zvedavec uz v tom jede. Tož good arbeit.,

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Jana

Jano jste naprosto stejná jako ti co považuji za ruské agenty ty, co se dívají na souboj Rusko Ukrajina nestranně. No napadat Dannyho za nějakou podporu Ukrajiny je opravdu trošku hloupé. Osobně nemám Ukrajince od roku 68 rád a přesto jsem tu za jejich kritiku mnohdy kritizován…

vaclav
vaclav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Danny ty by jsi mohl nahradit Lipavského.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Tedy pane Svatoš já žasnu jak si Rusové poradili s Ukrajinci. Za prvé se do Ruska vůbec neměli dostat a za druhé vy snad budete jednou psát o velkých úspěších ruské armády proti Ukrajincům na předměstí Moskvy. Z mého pohledu je tato situace pro Rusy ostudná. Buď ať Rusové přitvrdi a dobudou Kyjev a nebo ať… Číst vice »

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zdravím kolego. Někteří lidé slyší a vidí pouze to, co slyšet chtějí. A pokud se objeví skutečnosti, které nesedí do jejich šablony, reagují agresivně. A pokud ty skutečnosti nelze skrýt ani najít protiargument, prostě zakážou o nich mluvit. Proto ty mínusy bez argumentů, výzvy k ignorování, když už nás nelze zakázat (zatím). Já i vy jsme… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

Asi jsme oba dva urychlili životnost tohoto článku…

standa
standa
před 1 měsícem

Na ukrowehrmacht začaly včera dopadat i bomby FAB-3000 ! MO RF ukázalo záb ěry z použití. To si ukrowehrmacht užije radosti. Kolik živých z ukrowehrmachtu se vrátí na Ukrajinu. Pravděpodobně velice málo ! Obklíčení, rozdělení, vyhlazení ukrowehrmachtu – Rusové dostali obrovskou motivaci !

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Ukrowehramacht bude zničen. Ale s tím bylo od začátku počítáno. Rusové pouze napravují svoji vinu – dílem neschopnost, dílem zbabělost. Generálové i úředníci. A ta náprava neskončí zničením ukrawehrmachtu. Vybudování důvěry trvá léta. Ztratit se dá za pár hodin, jak se můžete na YT přesvědčit. A vybudovat ztracenou důvěru znovu, trvá ještě déle. Desítky… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Jelikoz mi prijde normalni cist i protistranu ( jinak by clovek znal jen jeden pohled,coz je dost omezujici), tak jsem si od zacatku vsimla,ze neprojevovali zadne rozruseni…coz tedy hodne vypovida…Zato u nas byli rozruseni az na prasky😅