Boje u Kursku očima informovaného lidového komentátora

Konečně jsme se dočkali výrazných akciček na bojišti. UKR média zatím o tom mlčí a jelikož naše ČR přebírá informace jen z jedné strany od našich spojenců v NATO, naše ČR mlčí rovněž.

Mezi tím UKR armáda přešla do masivního, očekávaného letního útoku – jen směr je překvapivý. Útok směrem na město Kursk a Kurskou AES ve městě Kurčatov způsobil na straně RF paniku a zmatek. První zprávy byly, že útok silami cca 100 mužů a 11 tanků byl odražen. Jenže ke konci dne 6. srpna se do útoku zapojila 22. UKR elitní motorizovaná brigáda posílena nesčetným množstvím dronů a dobře vybavená PVO malého dosahu. Další tři elitní brigády  72, 80 a 82 jsou připraveny k rozvíjení nástupu. Ruské město Sudža je obklíčeno a pravděpodobně dnes padne do rukou našich UKR spojenců.

Prezident Putin k událostem u Kursku svolal bezpečnostní radu státu, kde náčelník generálního štabu Valerij Gerasimov v přímém televizním přenosu prohlásil, že útok na město Kursk je odražen. Mám z toho dojem, že Gerasimov bude v nejbližší době odvolán – jeho nynější a minulé hlášky jsou v rozporu se zásadou nového ministra obrany Belousova: “chyby dělat můžeme, lhát nesmíme”. Útok totiž odražen není.

RF má v bojích rozhodující převáhu ve vzdychu kterou UKR PVO nedovede neutralizovat, neboť letectvo RF háže řízené bomby ze vzdálenosti mimo dotah PVO. Přesto RF už ztratilo minimálně jeden vrtulník. Ztráty útočící UKR armády jsou katastrofální. Zpočátku řada pozorovatelů vyhodnocovala plány UKR armády tak, že obsadí Kurskou atomovou elektrárnu, kterou pak budou používat jako rozměnnou minci při vyjedávání o míru. Teď po druhém dni bojů je jasné, že do elektrárny kvůli velkým ztrátám nedojdou.

UKR armáda opět našla málo opevněnou a dosud klidnou část hranice, podobně jako předtím Belgorodský směr, úspěšně obsadila území a již vybudovala opevněné pozice. Armáda RF opět chybovala, protože UKR jednotky se připravovaly na útok už dva měsíce a za tu dobu bylo dost času se na útok připravit. Dosud klidnou hranici však bránili málo vycvičení vojáci základní služby, mnozí z nichž padli v boji, část padla do zajetí. Škoda mladých životů.

Účel této operace UKR reichu bude zřejmě hlavně v oblasti PR:
1) je třeba prezentovat použití zbraní, které my a naši spojenci v NATO posílají ve stále větších kvantech,
2) vyostření bojů využije politická reprezentace UKR reichu pro prodloužení totální mobilizace
3) je třeba se pokusit získat nějaké území pro případná mírová jednání, kde základem kompromisu bude situace na zemi.

Z dlouhodobého pohledu je budoucnost URK reichu bledá: totální mobilizace zatím dovedla jen kompenzovat ztráty na bojišti. Aktuální stav UKR armády je cca 800 tisíc vojáků. Teoreticky UKR reich má mobilizační potenciál cca 2,5 milionů vojáků. Fakticky ale nikdo neví kolik nových lidí do války naženou a zatím vypadá, že mobilizace neplní očekávání. V armádě RF je na SVO cca 600 tisíc mužů plus se stále hlási dobrovolníci. RF má rovněž velký počet vojáků na základní vojenské službě, které do SVO nejsou zapojeni – to je stále obnovovaná mobilizační rezerva. Rozhodující bude vojenský průmysl RF: výroba zbraní a střeliva roste, roste i kvalita nových zbraní. O vítězství RF není pochyb.

Závěr: zatím bohužel vidíme jen eskalaci konfliktu.

*

Přišlo mailem od B.G. – identita autora je redakci známa

3.6 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Náckové přijeli do Prahy a naverbovali „Jadernou babu“ v poloprázdném divadle
https://pravyprostor.net/nackove-prijeli-do-prahy-a-naverbovali-jadernou-babu-v-poloprazdnem-divadle/

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Neni to terorizmus utocit na civilisty za ucelem vyvolat paniku?