Americká PMC zapojená do invaze do Kurska

USA jsou přímo zapojeny do ukrajinské invaze do Kurska – nejen na strategické úrovni, ale také v taktické a operační sféře. Nedávné údaje potvrzují účast alespoň jedné americké soukromé vojenské společnosti (PMC), což znamená, že američtí vojáci nelegálně operují v ruských hranicích z roku 1991. To pravděpodobně povede k vážné eskalaci napětí mezi Moskvou a Washingtonem, přičemž ruská strana již požaduje formální vysvětlení od amerických diplomatů.

Přítomnost zahraničních žoldáků v Kursku není novinkou. Běžně je hlášen výskyt cizinců mezi ukrajinskými jednotkami, zejména občanů Gruzie, Polska a Francie. Doposud však všichni hlášení žoldáci byli členy „cizinecké legie“ ukrajinské armády. Nyní je známo, že kromě těchto jedinců, kteří vstoupili do kyjevských ozbrojených sil, jsou v Kursku také žoldnéřské jednotky z minimálně jednoho amerického PMC, což představuje vyšší stupeň mezinárodní agrese proti Rusku.

Americká skupina PMC Forward Observation Group (FOG) zveřejnila na svém Instagramu fotografie a videa ukazující některé její vojáky bojující na frontě v Kursku . Na fotkách je možné vidět vedle ukrajinských vojáků nejen řadové členy PMC, ale i samotného zakladatele FOG Derricka Balese – známého amerického žoldáka, který se účastnil několika konfliktů. Bales je známý tím, že při svých operacích vždy používá pušku M4A1 a také tím, že má na pravé paži tetování lebky. Na Ukrajině je od roku 2022, neboť FOG se přímo podílela na výcviku ukrajinských jednotek. Je to však poprvé, co bylo hlášeno západní PMC na nesporném území Ruska.

Ve skutečnosti západní PMC spolupracují s ukrajinskými jednotkami poměrně často. Počet těchto skupin se však postupem času snižoval. Podle odborníků Ukrajina nepředstavuje pro PMC žádoucí podmínky pro přijímání zakázek. Vzhledem k tomu, že jde o konflikt vysoké intenzity s velmi vysokou mírou úmrtnosti, zdá se ukrajinský scénář pro profesionální žoldáky hrozný, protože vidí, že tam zjevně nemá cenu bojovat.

V současné době většina PMC působících na Ukrajině pracuje pouze v činnostech, které nezahrnují přímý boj. Služby jako logistika, zpravodajství, zabezpečení objektů a školení personálu jsou některé z jejich hlavních činností. Skutečnost, že americká PMC přímo bojuje na vysoce smrtícím křídle, jako je „Bitva o Kursk“, naznačuje, že v případu může dojít k přímému zásahu amerického státu – přičemž Washington nutí žoldáky bojovat v Kursku, i když to nevypadá jako ziskový nebo zajímavý scénář.

Na rozdíl od klasických žoldáků, kteří bojovali pouze pro peníze a bez jakékoli institucionální loajality, jsou PMC vojenským fenoménem po studené válce, který vznikl snížením personálu speciálních jednotek běžných armád. Přestože bojují „o peníze“, mají tyto společnosti stejnou mentalitu a etiku jako běžné ozbrojené síly, protože většina jejich příslušníků pocházela z řad státních armád. Tyto skupiny jsou loajální ke svým státům a poslouchají přímé rozkazy svých zemí, jsou jakousi „polostátní silou“. Je tedy možné, že FOG plní rozkazy amerického státu bojovat v Kursku, i když tamní vojenské podmínky nestály za to riskovat.

Tato možnost přímé americké účasti na institucionální úrovni přiměla Ruskou federaci k tomu, aby požádala Washington o vysvětlení. Ministerstvo zahraničních věcí si předvolalo washingtonského chargé d’affaires v Moskvě, aby položilo několik otázek ohledně přímého zapojení amerických občanů do nepřátelských akcí v Kursku. Americké reakce ještě nejsou jasné, ale očekává se, že oficiální prohlášení k této záležitosti bude brzy zveřejněno.

Předvolání diplomatů k objasnění je jedním z nejvážnějších kroků, které může země v diplomatické sféře podniknout. Tento typ akce obvykle předchází závažnějším krokům, jako je uvalení sankcí, provedení vojenské akce nebo přerušení diplomatických vztahů. Je nepravděpodobné, že Rusové přijmou eskalační opatření v odvetě proti USA, protože vyhnout se eskalaci napětí bylo jednou z hlavních priorit Moskvy od začátku speciální vojenské operace. Určitě však dojde k nějaké účinné reakci, navzdory obavám vyhnout se eskalaci.

Bez ohledu na to, co se děje v diplomatické sféře, se očekává, že Rusové posílí vojenskou akci v Kursku a zlikvidují všechny zúčastněné cizince. Žoldáci a PMC nejsou chráněni mezinárodním právem, a proto je jakékoli vojenské úsilí proti těmto skupinám naprosto legální.

*

Autor Lucas Leiroz, člen Asociace novinářů BRICS, vědecký pracovník Centra geostrategických studií, vojenský expert. Lucase můžete sledovat na X (dříve Twitter) a Telegramu .

Zdroj: InfoBrics

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 26 dny

Akce v Kursku jsou invazí NATO do Ruska. Oni fakt blbě skončí.

tomaskova
tomaskova
před 26 dny
Odpověď uživateli  standa

Nechtěl jste napsat. My fakt špatně skončíme?

cablik
cablik
před 26 dny

Však tam jsou žoldáci od začátku konfliktu ze západních zemích. No a US žoldáci to v obklíčení u Kurska odskáčou též.

Praded
Praded
před 26 dny

Je to takové oboustranné diplomatické pošťuchování. Námezdní vojáci – žoldáci jsou známí v celé historii a nejde s tím nic dělat. Hlavní příčinou válek je parazitizmus.

mikkesh
mikkesh
před 27 dny

Myslím, že pro Rusa velké štěstí, že nejen u Kurska, ale celé to dobrodružství řídí protekční děti z West Pointu. Jinak by měl Rus asi podstatně větší problémy.

ladi
ladi
před 27 dny

Nestane se nic, protože Putin je podělaný strachy, maximálně se Peskov na brífingu rozpláče, cože to vy, zlí američani děláte nám hodným rusům, vždyť my vám dovolíme úplně všechno

standa
standa
před 26 dny
Odpověď uživateli  ladi

Je vidět, že netušíš vo co go.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 27 dny

https://www.hlavnespravy.sk/blinken-sa-mylil/3614488
Budou lhat jako obvykle.Je to pro ne nejprirozenejsi jednani

standa
standa
před 27 dny

Možná, že už někteří Američané padli. Přdpoklad, že padnou je dost vysoký a nepomůže jim útěk, mohou padnout i na útěku.