Aktuálně: Generál Mordvičev obsazuje bez boje město za městem a jeho jednotky už stojí 4 km před 100 tisícovou aglomerací Pokrovsk.

Generál Sančik vyrazil z jihu v ústrety Mordvičevovi. Generál Nikiforov se dal pohybu na severu! Generál Kuzovlev zahájil pronásledování ustupujících Ukrajinců! Ukrajinská fronta se začíná rozpadat? Obyvatelé Pokrovska masivně odmítají nařízenou evakuaci! Očekávají snad Putinův příchod?

Michael Svatoš
Michael Svatoš

 

Než se pustíme do pokračování včerejší analýzy, objevil jsem dvě ruská videa, která přesně zachycují chmurnou realitu současné ukrajinské armády.

Video č.1 je 6 minut trvající sestřih z několikadenního dobývání charkovské vesničky Синьковка (Siňkovka), ve které před válkou žilo 191 mužů a 198 žen, a kterou včera Rusové “osvobodili”. Video sami Rusové označili slovem “жёсткoе”, v češtině vzhledem ke kontextu “surové”. Ve videu jsou vidět ukrajinští vojáci, kteří s prominutím běhají po vesnici jako zoufalé krysy, které se marně snaží někde ukrýt před dravci, kteří je ze vzduchu nemilosrdně pozorují, a metodicky zabíjejí. Jakmile Ukrajinci zalezou do nějakého betonového bunkru, začnou na něj přilétat velkorážné granáty 152 a 203 mm, dokud ve střeše bunkru neprobijí  otvor, kterým pak přiletí granát poslední. Jakmile Ukrajinci začnou pobíhat, aby je neroztrhaly granáty zasahující bunkry, pronásledují je a zabijí drony. Jakmile se Ukrajinec pokusí zahrabat někde v roští, nebo se skrýt pod nějakým kusem plechu, je odhalen termovizí a zlikvidován výstřelem z minometu. Ruská velkorážná děla střílejí na decimetry přesně. A jak všichni dělostřelci potvrdí, to je mimořádná přesnost. Na videu je nemilosrdně zlikvidováno několik desítek Ukrajinců. Ani jeden Ukrajinec si za celou dobu nedokáže ani jednou vystřelit na jediného Rusa. Rusové prostě s Ukrajinci nebojují, oni je jen děly, drony a minomety metodicky vyhubí, a teprve potom pošlou do vesnice dvojici svých vojáků, aby v ní vztyčila vítězný ruský prapor. (Video najdete zde, doporučuji jej nejprve stáhnout, a teprve potom prohlížet.)

Video č.2 jsou vlastně dvě videa ze strategicky důležitého města Селидово, ve kterém před válkou žilo 24 000 obyvatel, a které kryje přístup do ještě důležitější aglomerace Pokrovsk-Mirnograd (dohromady 100 tisíc obyvatel), od níž jsou už Rusové pouhé 4 km. Na obou videích Rusové vyvěšují vítěznou vlajku nad východní průmyslovou částí města Селидово (Selidovo), a povšimněte si důležité změny oproti videu č.1, město Селидово vůbec není srovnané se zemí jako Синьковка, nebo jako byly Bachmut, Časov Jar, Avdějevka, či Toreck. Město Селидово je takřka netknuté, a podle některých včerejších hlášení už Rusové (nepotvrzeno objektivně) pronikli i do jeho centra. Co to značí? Čelní úderné oddíly operační skupiny Střed generála Mordvičeva už nemají s kým bojovat. Mordvičev je pověstný, že vše na směru svého útoku srovná se zemí i se svými protivníky. A Mordvičev ze všech šesti velitelů ruských operačních skupin disponuje také jasně nejvyššími počty děl i dronů. Přesto Ukrajinci včera bez boje vyklidili betonové komplexy dolu na uhlí i celý průmyslový komplex i nejvyšší bod celého bojiště. Tento stav, kdy Ukrajinci bezhlavě ustupují před čelními jednotkami generála Mordvičeva a nekladou jim takřka žádný odpor, už trvá celý týden! Sami ukrajinští vojáci bojující proti Mordvičevovi už týdny tvrdí jedno a to samé. Rusové mají naprostou převahu. Ničí nám všechna obrněná vozidla Bradley, tanky Abrams, všechna děla i vozidla, jakmile se s nimi k nim přiblížíme na 20 km ke frontě. (Obě videa najdete zde a zde, a prohlédněte si jejich konce, je na nich krásně vidět daleko do směru ruského postupu, až na aglomeraci Pokrovsk-Mirnograd.)

Část důlního komplexu Селидовo, který včera Rusové bez boje obsadili. Ještě na přelomu roku bylo třeba podobné betonové budovy nejdřív srovnat se zemí, nebo obklíčit, než je Ukrajinci po úporných bojích vydali.

Tato včerejší mapa zachycuje postup hlavní útočné skupiny Střed generála Mordvičeva (červeně). Postup skupiny Jih generála Kuzovleva (zeleně), který se zpožděním dvou měsíců oproti postupu Mordvičeva začal až v květnu. A postup skupiny Východ generála Sančika, (modře), který začal tento týden. Severně od generála Mordvičeva zahájila včera postup také “podivná skupina” Západ generála Nikiforova. Podle řady analytiků, (i ukrajinských) celý prostor ve žlutém přeškrtnutém kolečku bude buď muset být Kyjevem vyklizen, nebo padne do obklíčení. Před obkličovací operací musí však Mordvičev nejprve dobýt nejméně Селидовo (modré kolečko), nebo spíš Pokrovsk, aby si zajistil severní bok, protože bude muset přesunout většinu jednotek směrem na jih v ústrety generálu Sančikovi. Ten má  sice početně slabší jednotky, ale mimořádné kvality. Sančik takřka celou první polovinu letošního roku nevyvíjel žádnou útočnou aktivitu, až na vyhnání Ukrajinců z Rabotino. Jeho nečekaná aktivizace tento týden ukazuje na celý záměr Gerasimovy letní ofenzívy. Jakmile nejsilnější Mordvičev zničil elitní ukrajinské jednotky vybavené vozidly Bradley a tanky Abrams a další nejlepší západní technikou a vytvořil stále se rozšiřující vlom do ukrajinské obrany, který roztahuje frontu a ředí hustotu ukrajinské pěchoty, začaly se k postupu přidávat další méně silná uskupení generálů Kuzovleva a Sančika a jihu, a nově i Nikiforova na severu. Rusové zřejmě chystají postup na široké frontě. Zda se jim podaří bude záviset na době nástupu rasputici, ačkoli Mordvičev už dvakrát ukázal, že nemá problémy postupovat i v tomto blátivém nečase.

Další včerejší mapa: Žluté kolečko = údajný včerejší ruský průlom přes důlní komplex do centra města Селидовo – 24 tisíc obyvatel.  Oranžové kolečko = 27. srpna Rusy bez boje a neporušené obsazené město Novogrodovka – 15 tisíc obyvatel.  Žlutá šipka = Po obsazení vesnice Krasnyj Jar zbývá Rusům do Pokrovska – 65 000 obyvatel – už pouhých 4.5 km.

Nejzajímavější události se nyní dějí v aglomeraci Pokrovsk. Přesto, že kyjevský režim už před dvěma týdny nařídil povinnou evakuaci všech rodin s dětmi, vojenský velitel města Vadym Filaškin včera místním médiím přiznal, že 1900 dětí z 15 000 odmítli jejich rodiny vydat k evakuaci. Podle Filaškina 38 000 obyvatel města zatím odmítá evakuaci, ačkoli Rusové už stojí jen 4 km od města. Od pondělí 2. září ve městě přestanou pracovat banky, většina úřadů a firem už město opustila. Podle místních médií není zatím město terčem nějaké ruské dělostřelby, a podle videí v něm občané nakupují a vojáci se nevyskytují. Situace je tak velmi zajímavá. Občané Pokrovska musí z ukrajinské propagandy znát, jak dopadla předchozí velká města, které Rusové dobývali. Přesto se nějak horentně nechystají k evakuaci. Proč je otázka. Rusové bez boje obsadili před třemi dny 14 000 velkou Novgorodku, a místní možná počítají, že ukrajinská armáda i jejich město vyklidí podobně rychle. Podle ukrajinských dat možná problém nezájmu o evakuaci leží ve složení obyvatel města. V roce 2001 byl poměr Ukrajinců k Rusům sice 76% ku 22%, nicméně podle jazyka byl poměr Ruštiny k Ukrajinštině 60 ku 39. Zřejmě signifikantní údaj k problému nezájmu o evakuaci dávají tyto fotografie. Včera byl na Ukrajině státní svátek, den obránců vlasti. A ve městě Pokrovsk na pietní akt ke hrobům padlých obránců země dorazilo jen 10 členů “Pokrovských donucovacích orgánů“. Pokrovská lokální média včera navíc hlásila, že město odmítá opustit 5000 dětí, tedy značně víc, jak hlásil místní vojenský náčelník. (Aktuální video ze včerejšího Pokrovska zde)

Pokud se dnes přes den potvrdí, že Ukrajinci bez boje opustili Selidovo, jak večer hlásili Rusové. Možná pak už začal rozval ukrajinské armády. Pokud Ukrajinci neubrání Pokrovsk do příchodu zimy, bude to zajímavé.

*

V noci mi na hodinu vypadl internet, tak slíbené pokračování včerejší analýzy, až zítra. Na východní Ukrajině se děly zajímavé věci, tak jsem jim dal přednost.

*

Poslední pořady:  U Petra Hájka na Protiproudu, pořad najdete zde.  Na TV Bureš s Josefem Skálou pořad najdete zde. Záznamy z Příčov na obou kanálech.

Je pátek 28. srpen 04.13 ráno. Mějte se krásně. Naše analýzy čte odhadem nejméně 10 tisíc lidí denně. Kdyby každý přispěl desetikorunou měsíčně, nebyly by starosti. Protože tomu tak není, a doba je zlá, o to víc děkuji od srdce čtenářům, kdo nás i v dnešní těžké době podporují, aby naše analýzy mohly i nadále pokračovat! Mail na mne kpv0249@gmail.com

*

Michael Svatoš, MaP 2080

 

4.7 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 20 dny

Pane Dvořáku dle mého názoru jste horší než SEZNAM

Jarin G.
Jarin G.
před 19 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Můžeš to nějak konkretizovat? A za 2.: “proč tedy nejsi na tom lepším “Seznamu”? Skutečně té tvé poznámce nerozumím.

vaclav
vaclav
před 20 dny

mazáním komentářů se dostáváte na úroveň ČT a Seznamu . Je my blivno

orinoko
orinoko
před 20 dny
Odpověď uživateli  vaclav

V hierarchii rezimniho indexu ANTI je NR někde v poslední třetině závažnosti. Z několika hledisek. Jinak je zvláštní, kolik má Pokrokovsk obyvatel. Od 100 000 ku 40 tisícům. I při možné evakuaci je to dost variabilní numero. Také klíčových měst nějak přibývá: Byl to Bachmut, je to Časov Jar, byla to Avdejevka a fronta u MeliTOPOLU. Teď… Číst vice »

Naposledy upraveno před 20 dny uživatelem orinoko
Jarin G.
Jarin G.
před 19 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Co jsi napsal, že tě údajně smazali? Mně se to za dlouhé a dlouhé roky nestalo, aby mě smazali. Jestli jsi napsal něco, co mohlo vést až k zablokování tohoto webu, tak se nediv. Doba je zlá!

kutnohorsky
kutnohorsky
před 19 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

Máte smůlu., já ne. Ono taky když je,,,nevhodná ” diskuse tak články mizí metelesku blesku. Paní spisovatelka Procházková tu byla naposledy cca 2 hodiny? Příspěvky k ní byly opravdu kritické…Vy se bát vymazání opravdu nemusíte.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny

Generál Mordivčev obsazuje město za městem a Ukrajinci jsou stále v Rusku a masakrují tam civilní obyvatele. Nevím co by mělo být důležitější. Ale snad se to pohne. Putin povolal z Burkiny Faso na osvobození Kurské oblasti jaké si žoldnéře Hnědé Medvědy(!?). Odborníci to vyřeší a snad už brzy ukončí….

standa
standa
před 20 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zbytečně mudruješ nad oblastí Kurska. Kursk je zcela mimo Donbas a ukrowehrmacht bude zničen – to ti snad musí být jasné. Problém s tím mají Rusové ne my, ono je skutečně pracné ukrowehrmacht vyzobat z úkrytů. Donbas je pro nás důležitější, protože Britové a Američané tam dodávajíé ochuzený uran a spad už je i v Česku. viz.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny
Odpověď uživateli  standa

Nepochybuji, že budou zničeni. Ale kolik to bude ještě stát civilních životů? Ukrajinci tam zřejmě řádí jak černá ruka. No a ten uran je asi průser. Oni lidé v mém okolí už rezignují na bezmeznou podporu Rusů, teď je pro ně spíše důležité aby konflikt už konečně co nejdříve skončil. Po Kursku je… Číst vice »

Jana
Jana
před 19 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Maršálku Kutnohorský, při Vašich strategických tazích všemi směry by snad bylo vhodné napsat správně alespoň příjmení generála Mordvičeva. Jinak si přečtěte Standu. Kurská akce měla odvést pozornost od Donbasu, ale Rusové na to neskočili. Ukrajinci jsou v Kursku v kotli, fronta v Donbasu se rozpadá. Brzy se už budete moci uložit k zimnímu spánku i s hnědými… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 19 dny
Odpověď uživateli  Jana

Opravdu je velmi podstatné když něco napíšu s chybou. Nevím co přesně měl znamenat vpád Ukrajinců do Ruska ale vím , že u Kurska stále umírají nevinní a nechránění lidé, přes všechny proklamace jak se s nima zatočí A milá paní, mít jiný názor na postupy Rusů není trestné. Osobně mám vždy na prvním místě… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 20 dny

Video kde Rusové ničí Ukrajinské vojáky jako krysy. Možno vidět i video, kde Ruští vojáci ,, osvobozují ” prázdnou vesnici, která není až tak prázdná. Ukrajinci vylézají z úkrytů a Rusy do jednoho pobijí. Když vy tak my o štok vejš. Taková je realita bojů. Nekomentuji abych nedráždil.

Jana
Jana
před 19 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak to je novina! Z toho se už nevzpamatujeme! Viděl jiné video!!! My ostatní proruští trollové čekáme pouze na pana Svatoše a hltáme jeho videa. Na víc nemáme, zato vojevůdce Kutnohorský, jenž vládne nejméně 10 cizími jazyky a denně sleduje tisk a jiné kanály z celého světa, viděl i jiné video! Budu mít těžkou noc!

Naposledy upraveno před 19 dny uživatelem Jana
kutnohorsky
kutnohorsky
před 19 dny
Odpověď uživateli  Jana

Ovládám dobře 3 jazyky pasivně dva, tak že si můžu přečíst co píší v Rusku i Americe. Vidím, že s prorusiými trolly není rozumná řeč. Když dochází argumenty začínají urážky a zesmešňování. Nebudu oplácet stejnou mincí. Nejsem vojevůdce ani maršál. Na vojně jsem to dotáhl na nadporučíka bez protekce, což není obvyklé. Spatřuji, že… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 19 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Je to nesnesitelná těžkost bytí. Prd sebezáchovy a přitom inFORMOVAT. A pořád to lidi kazí. Dopouštějí se v konfrontaci vlastního názoru a postoje. Pripouštět si pochybnosti nedokáže každý. A všechny režimy si staví konkrétní chrámy. Ten současný už nějakou duši nepotřebuje. Ve chrámech konzumu tedy vubec ne. Bezduchy nákup, agresivni tupa reklama, bezducha podpora toho… Číst vice »

Naposledy upraveno před 19 dny uživatelem orinoko