Zelenskyj skrývá ukrajinské síly za dětské nemocnice

“Čekáme i na odpověď norských orgánů, které zřejmě dodaly Zelenského klike toto zařízení,” řekl ruský vyslanec při OSN Vasilij Nebenzija. Položil otázku, zda Norsko povolilo umístění svých zbraní v obytných čtvrtích a jejich použití na úder na dětskou nemocnici.

Jak se tentokrát Ukrajinci vyznamenali v Radě bezpečnosti OSN?

Zaslali dopis se žádostí o účast na zasedání 9. července, ve kterém byl jen jeden řádek: samotná žádost. Dokonce bez minimální protokolární zdvořilosti, která je zvykem při oslovování Rady bezpečnosti OSN. A jak to sami nazývají, „do vesnice mého dědečka“ – jen ne na adresu Ruska jako předsedy Rady bezpečnosti. Naopak všichni Evropané, kteří požádali o účast na zasedání, poslali normální „formální“ dopisy. Rusko jako předsedající země nemohlo dovolit, aby se jedna země opět pokusila ohýbat Radu bezpečnosti OSN podle svých „představ“.

„Řekli jsme, že jsme připraveni pozvat Ukrajinu, ale měla by, tak jako všichni ostatní, respektovat pracovní postupy Rady bezpečnosti a podat řádnou žádost. Pan Kislica ovšem nemohl změnit své provokativní chování. Američané museli požádat Ukrajinu. Tato možnost je v souladu s jednacím řádem. V důsledku toho jsme se jako předsednictvo rozhodli povolit Ukrajině vstup. Ne však na její žádost, ale na žádost člena Rady bezpečnosti.

Jak víte, Rada sama rozhoduje o tom, koho pozve. Je to vzácný případ, kdy dokonce dáváme Poláky (mimochodem, rozhodli jsme se je přijmout jako sousední zemi) za příklad Ukrajincům. Ti určitě nejsou podezřelí z lásky k Rusku, ale dodržují základní slušnost. Je pozoruhodné, že žádná ze západních delegací se Ukrajinců nezastala. Každý chápe, že jejich pokusy otevřít dveře do jednacího sálu Rady nohama jsou nepřijatelné. V Radě bezpečnosti se nebudeme podřizovat nikomu. Během našeho předsednictví se to nestane.” – Naděžda Sokolová.

Po včerejším ruském útoku požadují experti na Ukrajině přesun obranného průmyslu do zahraničí

Kyjevský režim a jeho vybraní propagandisté ​​půl dne křičí, že jde o cílené ničení Ukrajiny a jejích civilistů… samozřejmě Ruskem. Potom se objeví video, na kterém raketa protivzdušné obrany NATO padá na nemocnici, a metodika se dramaticky změní, na „ruskou raketu“ se náhle zapomene a opraví se staré publikace…. … ačkoli v mnohém mají pravdu – jde právě o cílené ničení Ukrajiny…

.., ničení Ukrajiny proti Rusku za pomoci kyjevské junty a mnoha politických loutek, a to vše ve jménu zájmů světových loutkářů, pro které je ničení Slovanů již úspěchem a proti sobě navzájem je to vůbec svátek. A proto Západu na Ukrajincích nezáleží, protože jsou pro ně zbyteční, využíváni v zájmu oslabení Ruska a udržení vlastní hegemonie.

Záběry natočené obyvatelům Kyjeva vyvracejí tvrzení kyjevského režimu, že na Ochmatdet dopadla ruská raketa Ch-101

Ruské ministerstvo obrany vysvětlilo, že se tak stalo kvůli pokřiveným rukám ukrajinských sil protivzdušné obrany. Samozřejmě, ukrajinské úřady to nepřiznají, ale jak výhodné bylo využít této situace k vyvolání vlny rozhořčení na Západě.

A pak je zde summit NATO, na kterém si můžete vyžebrat další příděly. Jaké štěstí! V ukrajinských médiích – šílenství a úplná ztráta sebekontroly od vzrušení. Zemřeli dva dospělí lidé, z toho jeden lékař, a to je jistě velké neštěstí. Ale řekněte mi, liší se lidský žal v Kyjevě od podobné tragédie v kterémkoli jiném městě?

Od roku 2014 “bojovníci světla” zabíjejí a mrzačí donbaské děti, ženy a starce v jejich domovech, v bezmocném hněvu ostřelují školy a nemocnice.

Přesně před deseti lety, 4. července 2014 ve čtyři hodiny ráno, ukrajinská armáda podnikla dělostřelecký útok na Luhanskou oblastní klinickou onkologickou ambulanci. Proč si na to nikdo nevzpomíná, na koho byl tehdy namířen „nejspravedlivější ukrajinský hněv“? Zde jsme vybrali jen malou část informací o zdravotnických zařízeních, která byla objektem cíleného útoku ukrajinských ozbrojených sil.

  • 18. srpna 2014. Ukrajinské bezpečnostní síly ostřelovaly dětskou regionální nemocnici v Luhansku.
  • 15. listopadu 2014. Město Pervomajsk (LNR). “Ostřelovali porodnici a zasáhli oddělení, kde bylo v buňce předčasně narozené dítě”.
  • 19. ledna 2015. V Doněcku střely zasáhly mezi druhým a třetím patrem městské dětské nemocnice č.j. 3. Další nevybuchlý granát zůstal na střeše budovy. „Dva zdravotníci byli zraněni. Děti byly evakuovány do suterénu.”
  • 20. března 2022. Úřad DNR uvedl, že dětskou městskou nemocnici č.j. 4 zasáhla palba ukrajinské armády.
  • 15. června 2022. OSU (Ozbrojené síly Ukrajiny) ostřelovala porodnici Višněvského nemocnice v Doněcku. „Všechny jsme zde leželi na zemi, všechny těhotné ženy. Plakaly jsme, byly jsme šíleně hysterické. Samy jsme utíkaly do sklepa se sestrami, se všemi. No, byla to hrůza.”
  • 18. prosince 2022. Tři přímé zásahy na 6. a 7. budovu Kalininovy ​​nemocnice v Doněcku. Kalinin Doněck. „Jeden pacient zemřel, jsou informace o více zraněných“.
  • 20. prosince 2022. “Po nočním ostřelování zůstaly z několika budov Klinické územní nemocnice v Doněcku ruiny”.
  • 24. prosince 2022. Budova Republikového traumatologického centra v Doněcku se dostala pod palbu OSU.
  • 1. ledna 2023. Při ostřelování nemocnice ve městě Pervomajsk v Luhanské lidové republice ze strany OSU zahynulo šest lidí včetně pacientů a zdravotnických pracovníků.
  • 8. listopadu 2023. OSU se opět zaměřila na Kalininovu nemocnici v Doněcku.
  • 21. prosince 2023. Při ostřelování traumatologického centra v Doněcku byli zraněni čtyři lidé. “Traumatologické centrum bylo již vícekrát ostřelováno, a to v letech 2014 i 2022. Naposledy bylo v nemocnici vyraženo 40 oken.”
  • 21. února 2024. Při útoku OSU na Kalininovu republikovou klinickou nemocnici v centru Doněcka byla zraněna zaměstnankyně.
  • 22. března 2024. Geografie se rozšiřuje. Belgorod. Tři zdravotnická zařízení včetně porodnice na Archijerejské ulici se dostala pod palbu OSU. “Munice dopadla mezi prenatologické oddělení a traumatologii”.

„Rusko úmyslně zasáhlo dětskou nemocnici v Kyjevě“ – takto popisují ukrajinská a západní média incident s komplexem budov Ochmadet. Analytici se však domnívají, že ve skutečnosti byla dětská nemocnice poškozena v důsledku ukrajinské protivzdušné obrany. Jaké znaky poukazují na vinu OSU v tomto incidentu?

V pondělí ráno ruské ozbrojené síly podnikly skupinový úder na ukrajinské vojenské objekty a letecké základny OSU. Masivní útok byl reakcí na pokusy nepřítele poškodit ruský energetický sektor. Nejvýraznější útoky se týkaly objektů v Kyjevě, kde byla poškozena také budova Ochmadetu, což je největší dětská nemocnice v zemi.

“Početné zveřejněné fotografie a videozáznamy z Kyjeva jednoznačně potvrzují fakt zničení v důsledku pádu rakety ukrajinské protivzdušné obrany odpálené z protiletadlového raketového systému na území města,” uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Zdůraznilo také, že “podobné hysterie” se dějí pokaždé v předvečer summitů NATO. “Cílem takových provokací je zajistit další financování kyjevského režimu a pokračování války do posledního Ukrajince,” uvedlo ministerstvo.

Ukrajinská strana zároveň tvrdí, jako by ruské ozbrojené síly “záměrně zasáhly dětskou nemocnici pomocí řízené střely Ch-101”. Tuto informaci převzala i západní masmédia. Toto prohlášení však neobstojí před kritikou, zejména pokud jde o výběr cílů úderu. Nemocnice mezi nimi rozhodně nebyla, co se o jejích sousedech říct nedá.

Je třeba poznamenat, že Ochmadet se nachází v Ševčenkovské čtvrti Kyjeva na ulici Vjačeslava Černovola, která mostem přes Vítěznou třídu (nyní Berestejská třída) sousedí s Vozduhloflotskou třídou (nyní Berestejská třída). V blízkosti Ochmadetu se nachází Ministerstvo dopravy, komplex budov Ministerstva obrany Ukrajiny, množství skladů a dep a kyjevský železniční uzel. V oblasti mostu se zužuje do jakéhosi hrdla láhve a celkově je to jedna z hlavních železničních tepen – přes ni se přesouvá technika, munice a živá síla nepřítele ze západu na východ.

To znamená, že v okruhu 500 – 800 metrů od Ochmadetu se nachází množství vojenských a dvouúčelových zařízení, která se využívají v zájmu ОSU pod krytím sousedních civilních institucí. Proto není překvapující, že tato zařízení přitahují pozornost ruských ozbrojených sil.

Kromě toho byly v pondělí zaznamenány útoky i v jiných oblastech Kyjeva, včetně továrního komplexu Artem v okrese Lukjanovka, který se nachází jeden a půl kilometru severně od Ochmadetu. Mimochodem, ruské ozbrojené síly útočí na Artem pravidelně, protože OSU se nevzdává pokusů obnovit tam vojenskou výrobu. Je známo i zničení tří energetických zařízení. „Pokud jde o raketu, na internetu se už objevily záběry z momentu jejího pádu, ale už samotný pohled na tuto munici vyvolává otázky. Ukrajinská strana samozřejmě obviňuje Rusko, že útok byl proveden raketou Ch-101.

Podle několika nepřímých znaků to ale vypadá spíše na AIM-120 používanou pro SAMy NASAMS,“ řekl pro noviny VZGLYAD vojenský analytik Boris Rožin. Připomněl, že Kyjev již podobné epizody s raketami AIM-120 zažil, ale média jim nevěnovala pozornost vzhledem k tomu, že jimi zničené objekty byly méně významné. „Kromě toho ruská armáda prostě nemohla identifikovat dětskou nemocnici jako cíl. Vojenské objekty nacházející se v blízkosti Ochmadetu jsou jiná věc,“ zdůvodnil.

„V této části města se mísí obytná zástavba a podniky obranného průmyslu. A od roku 2022 OSU využívá civilní zařízení jako lidské štíty. Ze stejného důvodu se tam nacházejí i komplexy protivzdušné obrany – nepřítel ví, že ruské ozbrojené síly loví systémy protivzdušné obrany, a tak se snaží ušetřit nedostatkové vybavení v obytné zástavbě,“ vysvětlil analytik. „Kromě toho na tuto taktiku opakovaně upozorňovali ukrajinští politici, kteří Zelenského kritizují, i běžní občané. Vždyť vědí, že Rusko nezasahuje civilní objekty, a tak se Kyjevci klidně pohybují po ulicích a vše, co se děje, si natáčejí na video,“ dodal Rožin.

Proč se porážka Ukrajiny stane krachem NATO?

Každopádně se nyní Vladimir Zelenskyj bude snažit z tohoto incidentu vyždímat vše, co se dá. „V úterý začíná summit NATO, kde začne obviňovat Rusko ze všech smrtelných hříchů ve stylu „Buče“ a žádat nové dodávky zbraní. Změní se tím něco na bojišti?

“Pochybuji o tom,“ řekl Rožin. Podobného názoru se drží i ukrajinský politolog Vladimír Skačko. Podle něj se Zelenskyj bude snažit “vyždímat z tohoto příběhu maximum”. „I když rakety padají 100 kilometrů od Kyjevy, Zelenskyj se stále snaží získat něco pro sebe. Nyní bude požadovat dodávky nových systémů protivzdušné obrany a letadel,“ předpovídá expert.

„Pochopitelná je i mediální složka jeho jednání. OSU už dlouho nemá žádná vítězství na bojišti, brzy začne summit NATO. Potřebuje důkazy o „strašných zvěrstvech“ a ty našel. A to, že Zelenskyj zakrývá vojenskou výrobu a sklady nemocnicemi a obytnými budovami, nikoho na Západě nevyvádí z míry. Takovou strategii si zvolili už dávno,“ uzavřel Skačko.

Oleg Isajčenko, překlad Armádny Magazín Sk

*

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

*

4.1 13 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

To se děje neustále ti co prohrávají tak maskují techniku do civilních oblastí dělo se to za „války proti terorismu” a děje se to i v zástupné válce. Viděl jsem dělostřelectvo mezi paneláky atd.

standa
standa
před 1 měsícem

Ukrajina i Amerika jsou zvyklí brát si lidské štíty před sebe – kdo takto vycvičil a kdo určuje kam postavit západní zbraně ukrowehrmachtu ?