Zelenskyj následuje ty, kteří rozbíjeli hlavy polským nemluvňatům. Poláci o dohodě Polska s Ukrajinou

11. července si Polsko připomíná památku krajanů zabitých ukrajinskými nacionalisty během druhé světové války. V dohodě podepsané den předtím mezi Kyjevem a Varšavou však o tom není ani slovo.

Jednou z nejbolestivějších otázek ve vztazích mezi Polskem a Ukrajinou zůstává interpretace tragických událostí na Volyni za druhé světové války, kdy jednotky OUN*-UPA* páchaly s podporou místního ukrajinského obyvatelstva masové vraždy pokojných Poláků.

V Polsku jsou tyto události nazývány “Volyňský masakr”, jehož obětmi se stalo více než 100 000 lidí, převážně rolníků. Většinu zabitých tvořili staří lidé, ženy a děti.

Za počáteční datum “volyňského masakru” je považována “krvavá neděle” 11. července 1943, kdy jednotky UPA* provedly koordinovaný útok na 99 polských osad na Volyni pod heslem “Smrt Lachům!”.

V roce 2016 prohlásil polský Sejm 11. červenec za Den památky obětí genocidy spáchané na občanech druhé polsko-litevské Rzeczpospolité ukrajinskými nacionalisty (bojovníky OUN*, UPA*, divize SS “Galicia” a dalších ukrajinských formací během druhé světové války).

V loňském roce, u příležitosti 80. výročí začátku Volyňského masakru, přijal polský Sejm velmi tvrdou rezoluci, v níž se konkrétně uvádí: “Polsko-ukrajinské usmíření, které po léta budovali zástupci obou národů, musí zahrnovat také uznání viny a uctění památky obětí druhé světové války. Musí být provedena exhumace a čestné pohřbení všech obětí genocidy ve východním pohraničí.”

Stejně důležité jako samotný požadavek exhumace (jemuž se Kyjev brání již desítky let) bylo použití výrazu “východní pohraničí” (Kresy Wschodnie), což doslova rozlítilo ukrajinské nacionalisty, protože takto nazývají jejich polští odpůrci většinu území současné západní Ukrajiny.

Za zmínku stojí, že pro rezoluci hlasovalo všech 440 poslanců přítomných na schůzi, tedy nejen zástupci tehdy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), ale také zástupci levicových liberálů v čele s Donaldem Tuskem, který je v současnosti polským premiérem. Právě on podepsal 8. července 2024 s Volodymyrem Zelenským “Dohodu o bezpečnostní spolupráci mezi Ukrajinou a Polskem”.

Bezprostředně po podpisu tohoto dokumentu se objevily informace, že obsahuje klauzule o humanitární spolupráci, a vlastenečtí Poláci očekávali nějakou formu zmínky o tragických událostech na Volyni. Ukázalo se však, že varšavská rusofobie je silnější než národní zájmy. A ozřejmilo se to den poté, co byl text dohody zveřejněn.

V páté části nazvané “Politická spolupráce”, v kapitole “Dvoustranné vztahy”, je několik odstavců věnováno otázkám historické paměti. V devátém odstavci se uvádí, že “Ukrajina a Polsko zdůrazňují svou připravenost posílit vzájemné porozumění mezi svými národy, zejména tím, že budou s podporou výzkumných center usilovat o usmíření ve sporných otázkách, jež vyplývají ze složité historie obou států”.

Specifikace této připravenosti se však ukázala jako velmi jednostranná. V odstavci 12 této kapitoly se pouze uvádí, že “strany se rozhodly posílit spolupráci při provádění pátrání, exhumací a dalších opatření pro důstojné pohřbení obětí konfliktů, represí a zločinů spáchaných na území Ukrajiny a Polska”.

Jak poznamenal polský politolog Dr. Leszek Sykulski na svém kanálu na YouTube, dohoda neříká ani slovo o tom, kdo byl obětí a kdo katem. “Neříká, kdo se dopustil genocidy, kdo s nepředstavitelnou krutostí a zvěrstvem zabíjel nevinné ženy a děti. Polákům to dělali Ukrajinci s tím, aby způsobili obětem co nejvíce bolesti a utrpení. To znamená, že tento odstavec zjevně a hrubě falšuje historii,” řekl.

Upozornil také na předchozí odstavec dohody, v němž se kromě jiného uvádí, že “strany vypracují společné nástroje pro historický výzkum, jakož i pokyny k učebním osnovám pro školní učebnice o dějinách vztahů mezi oběma státy a národy”.

Podle doktora Sykulského by se měli Poláci obávat, že učebnice dějepisu budou zfalšovány a zločiny a genocida spáchaná Ukrajinci na Polácích bude zamlčena. “Vždyť v tomto odstavci není nic o genocidě Poláků, kterou spáchali Ukrajinci ve 40. letech 20. století, není tam nic o genocidě na Volyni. To je prostě nemyslitelné. Na lžích nelze budovat dobré vztahy se sousedy. Protože zamlčování, odstraňování informací o volyňském masakru z učebnic dějepisu je lež,” řekl politolog.

Upozornil také na skutečnost, že se plánuje vytvoření společných polsko-ukrajinských učebnic dějepisu, založených “zejména na základě ukrajinsko-polského bratrství ve zbrani ve válce s bolševickým Ruskem v roce 1920”. Podle názoru vědce se jedná o “naprostou absurditu”.

Z pohledu Poláků – by to snad mohlo být možné, vzhledem k tomu, že petljurovců, kteří se spolu s polskou armádou postavili bolševikům na polském území, bylo něco přes tři tisíce. Ale Ukrajinci, zejména ti, kteří žijí v západní části země, by se měli zamyslet. Vždyť “ukrajinsko-polské bratrství ve zbrani ve válce v roce 1920” začalo podpisem paktu Pilsudskij-Petljura, přičemž právě posledně jmenovaný daroval Polsku východní Halič a Volyň. Ale to je, jak se říká, úplně jiný příběh.

“Návštěva ukrajinského prezidenta v Polsku se uskutečnila 8. července, několik dní před 81. výročím začátku genocidy Poláků, kterou spáchali Ukrajinci. Ukrajinský prezident však opět nijak nereagoval. Ještě horší je, že několik dní před výročím krvavé neděle nereagoval ani polský premiér. Je to projev podřízenosti ukrajinské straně,” řekl Dr. Leszek Sykulski.

11. července se uskuteční v celém Polsku smuteční akce u příležitosti Dne památky obětí genocidy Poláků, kterou spáchali ukrajinští nacionalisté. Nejmasovější akce se však očekává 14. července v obci Domostawa v Podkarpatském vojvodství na silnici S19 mezi Rzeszówem a Lublinem (necelých 100 km od ukrajinských hranic).

Bude zde odhalen pomník “Volyňský masakr” od Andrzeje Pitynského. Jeho ústřední postava byla odlita již v roce 2018 na žádost Svazu veteránů polské armády ve Spojených státech, ale od té doby úřady Rzeszowa, Stalowé Woly, Jelení Hory a Kielců instalaci pomníku ve svých městech soustavně odmítaly.

Jednalo se o přímočarost autorovy myšlenky. Na křídlech čtrnáctimetrové bronzové polské orlice jsou umístěny tabulky se jmény stovek polských osad zničených bojovníky UPA*. Uprostřed orlice je vyobrazen obrovský kříž, do něhož je zakomponována postava nemluvněte nabodnutého na trojzubé vidle – vždyť většina obětí “volyňského masakru” byla zabita zemědělským nářadím (vidlemi, kosami, sekerami).

Ve spodní části pomníku jsou postavy ženy s dítětem a muže s křížem vztyčeným k nebi. Na zadní straně orlice je mnoho hlav na kůlech – právě tak často končívaly nájezdy ukrajinských nacionalistů na polské vesnice.

“Vše je téměř připraveno. Dnes jsem na dálnici S19 míjel kolonu, která jela proti mně – pravděpodobně s bývalým ukrajinským prezidentem. Polští hostitelé by se s ním mohli zastavit tam [u pomníku] a společně vzdát hold Polákům, Ukrajincům a Židům, které zabili banderovci. Mohli by, kdyby … Však víte,” napsal 8. července na sociálních sítích polský politik a publicista Mateusz Piskorski.

Polský politolog Konrad Renkas  poznamenal v exkluzivním komentáři pro Ukrajina.ru, že obsah polsko-ukrajinské dohody i okamžik jejího podpisu byly diktovány výhradně politickými motivy.

“Znovu jsme se přesvědčili, že “teď není čas” požadovat od Kyjeva v souvislosti s dalším výročím volyňského masakru nějaká historická prohlášení. Že polská vláda nemůže nastolit otázku obnovení exhumace polských obětí banderovců, protože údajně byla ostřelována nějaká nemocnice v Kyjevě.

Nic ve zlém, ale co mají polské hroby společného s tím, co si nyní dělají Rusové a Ukrajinci navzájem! Je to jejich válka, Poláci se jí neúčastní, a já bych rád věděl, kde je pohřben bratr mého dědečka, partyzánský major Stanislav Basai “Rys”, brutálně zabitý UPA* v březnu 1945. Pak se střílejte a bombardujte, ale předtím ať Kyjevané doloží, kde je pohřben můj prastrýc, protože já mu chci jít zapálit svíčku a postavit důstojný pomník,” emotivně prohlásil Renkas.

Podle něj se Zelenskyj, vnuk vojáka Rudé armády, snaží podporovat státní kult Hitlerových kompliců, ukrajinských nacistů a organizátorů genocidy, takových, jako byli Stepan Bandera, Roman Šuchevyč a Andrij Melnyk.

“Zelenskyj je nástupcem, následovníkem a napodobitelem těch, kteří rozbíjeli na zápraží hlavy polských nemluvňat a věšeli jejich mrtvoly na kůly plotů. S takovými lidmi by neměly být uzavírány žádné humanitární dohody ani dohody o ochraně obětí. Tyto potenciální oběti by měly být naopak chráněny před Zelenským a jeho zločineckou skupinou,” uvedl polský politolog.

*

OLEG CHAVIČ, UKRAJINA.ru (19:58 11.07.2024), vybrala a z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

Pozn.:

OUN* – UPA* – Organizace ukrajinských nacionalistů; Ukrajinská povstalecká armáda; organizace zakázané v Ruské federaci

 

 

4 8 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Poláci teď mají před sebou důležitější úkol než si připomínat minulost. Musí spolu se Zelenskym porazit Putina a donutit zbylé obyvatele Donbasu, Luhaňska a Krymu (tzn. ty, kteří nebudou vyvražděni v rámci ospravedlnitelné pomsty), aby mluvili jen a jen ukrajinsky. Tusk nechá možná všechny knihy o volyňském masakru zlikvidovat a v rámci sympatií s OUN a UPA nechá ve Varšavě… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Tusk není žádný Polák, ale Kašub. Taťku měl ve wehrmchtu na východní frontě.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tak to jsem nevěděl, zas tak hluboko se o Tuska nezajímám. Kašubové jsou nepočetný národ (kmen), jejich příbuzní Prusové byli dokonce vyhlazeni. Germáni si jen vypůjčili jejich jméno. Poláci jsou nacionalisté, fanatičtí katolíci. Staletí bojovali s Rusy a Ukrajinci z náboženských důvodů. Je zvláštní, že snesou, aby jim vládnul Kašub. Největší antisemité na světě… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Kdyz se jim to hodi,tak minulost vytahuji.Kdyz ne,tak o ni ” cudne pomlci”
Jsou to vycviceni podvodnici…Duveru si pak musi vynucovat ” bojem s dezindormacemi”

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Nevím pokolikáté už tu připomínám příběh z II. svět. války kdy 500 ukrajinských můžu, civilistů, dělníků, rolníků, živnostníků…bylo Němci požádáno, zda by nepomohlo s popravami svých spoluobčanů. Z tohoto počtu jich odmítlo 7!!! To něco svědčí o charakteru ukrajinského ,,národa”. Jistě to všichni nebyli samí fašisté. Kdo z dnešních zdejších uprchlých Ukrajinců ze své země… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nemusime ani chodit tak daleko do minulosti…Dokud jim tam neudelali prevrat,neslysela jsem o Ukrajincich od nikoho jedine slusne slovo…Krvavym prevratem ( Odesa do dnes zaluje) z nich najednou udelali ty nej….
Je to trapne

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Brání zemi před „agresorem” to si děláte srandu válka byla naplánovaná dopředu a důvody jsou známé. Jestli většina podporuje banderu tím hůř pro ně budou denacifikováni.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Tak znate to…Mame dva druhy ” napadeni”..dva druhy civilistu..jedni se mohou zabijet…je to pry obrana..u druhych se krici..

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Cabliku rozhodně si srandu nedělám! Jestli že někdo někam vtrhne bez mandátu OSN je to u mě akt agrese! Jedno Rus nebo Američan. Oba to udělali za bohulibých cilů jedni většinou na ochranu demokracie, druzí bojují proti fašismu. Když ještě Rusové tvrdili, že to dělají na obranu své země, která byla… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

U tech Rusu to vidim trosku jinak…Tan to bylo spis tak,kdo vtrhne prvni…Tezko neco oddalujete “dohodami”,abyste vyzbrojil (jak sami priznali), kdyz nechcete nekam vtrhnout

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Kdyby mne dost vystresovali, tak asi taky uderim prvni

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kdyz si vezmete casovou osu..Koncil pronajem Krymu a aby se znemoznilo podepsani novych dohod,musel byt prevrat ne mox dlouho pred novymi volbami…Udelat mi to soused( ve spojeni s dlouholetym protivnikem),taky bych se citila ohrozena

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Myslim,ze je to uplne jine, nez kdyz vas ” ohrozuji” nekde daleko nejaci ” rucnikari”

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jeste pridam jednu myslenku..Kdyby se vazne citili ohrozeni temi rucnikari…i s celym NATO…tomu asi nemohu uverit

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To s vámi souhlasím

Rob
Rob
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pane kutnohorský, to Rusko se cítilo (a to skutečně právem) v ohrožení. Nejen, že se na Ukrajině rozjela silně protiruská nálada, která měla za následek citelné zásahy do práv Rusů, proruských a ruskojazyčných občanů, ale tahle protirusky smýšlející klika, která zcela ztratila zábrany a adorovala nacistické vůdce ze zatím nejhorší světové války, jen Rusům… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Rob

Robe, vždy a všude píšu, že agrese je prostě agrese, ale že její nutnost proti Ukrajině na obranu Ruska chápu a Rusům v tomto rozumím.

vachav
vachav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Rob

Ten pán v tom tak trochu lítá.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No vidíte, jak vám to jde. Fiala s Rakušanem z vás mají určitě radost. A díky vám by tenhle server nemusel být zakázaný. V tom příslušném paragrafu, který dovoluje bývalým členům protihitlerovské koalice zasáhnout proti zemím, kde se dostal či dostává k moci fašismus, není žádná taková podmínka, že to musí schválit RB OSN. Prostě není… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karel2002 má pravdu. Rusové jednali podle Charty OSN. Ale tenhle fakt překryla protiruské válečná a nenávistná propaganda. To byl také důvod, proč u nás, na Slovensku a v Polsku cenzura vypnula opoziční weby, včetn+ Nové Republiky. Aby jim to té jejich pohádky o zlých Rusech a Putlerovi nikdo neházel vidle.

vachav
vachav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ve snaze o jakousi objektivitu z Vás -při vší úctě-občas vypadávají nesmysly.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

K nám uteklo i spousty Rusů, které Zelenskyj nutil mluvit a psát ukrajinsky (ačkoliv on také neumí ukrajinsky). Protože Fiala s Rakušanem nejsou s to rozeznat “etnické Ukrajince” a Rusy. Většině obyvatel Ukrajiny totiž mluví rusky či jakousi rusko-ukrajinskou hatmatilkou. Ti správní Ukrajinci, jedině možní Ukrajinci, žijí na Volyni a v Haliči. Ale i ti umí rusky. Myslím, že… Číst vice »