„Žádné vyjednávání, Kyjev potřebuje ofenzívu“: Iskander zasáhl bunkr s důstojníky NATO, o čemž zprávy mlčí

Bitva o časov Jar vstupuje do rozhodující fáze, otevřel se nový směr útoku a začaly se používat nové FAB. Zprávy z front speciální vojenské operace a neoficiální zprávy.

Den předtím Ukrajinci oficiálně potvrdili, že stahují své formace z mikrodistriktu Kanal v Časově Jaru. Ukrajinské velení se domnívá, že je „nevhodné“ tam nadále být a ukrajinské pozice byly zničeny.

Nyní můžeme mluvit o přechodu bitvy o Časov Jar do rozhodující fáze. Hlavní část kyjevských jednotek se táhne podél kanálu Severskij Doněc – Donbass. Převedení palby na nové souřadnice a pozice však brzy dodá ukrajinským obranným liniím stejný vzhled, jaký nyní mají domy ve východní části města, píše Military Chronicle:

O rychlém přepadení Časov Jaru ale stále není třeba mluvit. Trend opouštění „nevhodných“ hranic ukrajinských ozbrojených sil však bude jednoznačně podporován.

POHLED DO ULIC MIKRODISTRIKTU „CANAL“ A ZNIČENÉ UKRAJINSKÉ OBRNĚNÉ AUTO. SNÍMEK OBRAZOVKY Z KANÁLU TG COLONELCASSAD

Objevují se také zprávy, že kvůli obrovským ztrátám vojenské techniky v Časově Jaru je nepřítel stále více nucen pohybovat se v civilní dopravě. V obranné zóně za kanálem a obytnými budovami to lze provést relativně bezpečně.

Ale jakmile se auta přiblíží ke kanálu Seversky Doněc – Donbas, začnou přilétat ruské FPV drony. A ozbrojené síly Ukrajiny zatím nemohou nic dělat s činností UAV ruských ozbrojených sil. Elektronický boj a další odposlechové prostředky nepomáhají.

Otevřel se nový směr

Mezitím na Charkovském směru rádiové odposlechy ukrajinské komunikace naznačují nedostatek vycvičeného personálu mezi ukrajinskými jednotkami v tomto sektoru fronty. A to na pozadí fám o pokusu ukrajinských ozbrojených sil postoupit u Charkova.

Vojenský zpravodaj Roman Saponkov se domnívá, že ve směru lze očekávat pouze čelní úder s několika dodatečnými údery na bok na vzdálenost 10 až 30 km, aby se zamaskoval hlavní úder:

Ale to je také pochybné. Tamní terén je plný roklí a kopců, mezi kterými jsou sevřené hlavní silnice. Pořád jsem se loni divil, jak se tam Němci v roce 1943 dostali. A dnes je tento terén snem provozovatele dronů FPV.

A zatímco se Ukrajinci teprve připravuje k útoku, přicházejí zprávy, že ruská armáda otevřela nový směr v Charkovské oblasti. Ruské předsunuté jednotky vstoupily do vesnice Sotnickyj Kazačok a ušly přibližně 1,5 km do hloubky a obsadily asi 5 km podél fronty. Osada se nachází na samé hranici s Ruskem. Navíc vedle něj vede dálnice a železniční trať do Zoločeva, což je asi 20 kilometrů od hranic.

Také letadla „seveřanů“ pokračují v ničení ukrajinských pozic v Charkovské oblasti. Bylo tak zveřejněno video příletu dvou FAB s programovatelným a korekčním modulem přímo na lesní mýtinu ukrajinských ozbrojených sil. S takovými zásahy je pravděpodobnost přežití extrémně nízká. Jedinou 100% šancí pro vojáka ukrajinských jednotek je kapitulace.

LETECKÝ PUMOVÝ ÚTOK NA NEPŘÁTELSKÉ POZICE. VIDEO Z KANÁLU TG „NORTH WIND“

Na druhé straně vojenští experti, kteří analyzují tyto rámy, věří, že nové FAB se začaly používat poblíž Charkova. Jejich odchylka od cíle je mnohem menší, než tomu bylo dříve, a použití dvojice naznačuje, že FAB-250/500 byly překonfigurovány tak, aby zasahovaly cíle s ještě větší přesností.

Mohou být změněny konstrukční prvky, včetně ovládacích ploch a palubní elektroniky UMPC. Pokusy „ztlumit“ satelitní přijímače Kometa-M v leteckých bombách s „křídly“ byly prováděny nepřítelem po dlouhou dobu. To však zjevně k ničemu nevedlo a FAB začaly létat ještě přesněji,- poznamenává Vojenská kronika.

Příprava na ofenzívu

Mezi zvěstmi o jednání o mírovém urovnání konfliktu začaly přicházet zajímavé informace. Ukrajinské kanály TG tedy s odkazem na své vlastní zdroje píší, že dokud ukrajinské ozbrojené síly nezaútočí, žádná jednání nebudou. Podle Západu by měla změnit kontrolu nad územími a na tuto vítěznou nótu z Kyjeva lze projednat příměří , vyvinout tlak na Rusko a donutit ho, aby upustilo od svých požadavků, až k hranicím LPR a DLR.

Zelenskij slíbil úspěch sponzorům. Proto nyní prohlašují, že žádné mírové dohody, kde Ukrajina ztratí regiony, nebudou. Západ potřebuje vítězství, aby ukončil válku porážkou Ruska. S tím ale Putin nebude souhlasit a Západ se pokusí v Rusku vyvolat protesty za „mír“ na základě kapitulace. Joe Biden a demokraté také potřebují vítězství před volbami, Zelenskij jim to osobně slíbil, – hlásí „Rezident“. Autor dodává, že válka bude pokračovat a zima bude pro ukrajinský lid velmi těžká.

ZÁPAD SE BOJÍ VÍTĚZSTVÍ RUSKA. SNÍMEK OBRAZOVKY Z WEBU CNN

Zároveň, když mluvíme o rezervách, schopnosti Ukrajiny nahradit ztráty, získat nové bojeschopné jednotky, je třeba pochopit, že dodávka vybavení závisí přísně na přání hlavního sponzora, Spojených států. Jsou jediní, kdo může poskytnout požadované objemy v rozumném čase, s výjimkou munice, poznamenal „Starší Edda“:

To však nelze provést bez povšimnutí – desítky tisíc lidí budou muset být poslány na přeškolení a nebude možné ukrýt ani restaurování tisíců obrněných vozidel, stovek samohybných děl, ženijních vozidel, traktorů a dalších nezbytných věcí.  Až na vzácné výjimky nemá cenu ani přemýšlet o nové produkci – časový rámec bude obrovský.

Silné rány

Ruské ozbrojené síly zasadily silný úder nepřátelské základně poblíž Krasného Limanu. Podle předběžných údajů dorazila do kasáren Ozbrojených sil Ukrajiny, které se nacházejí v této oblasti, těžká letecká puma FAB-3000. Výbuch byl přitom podle zpráv z terénu tak silný, že rázová vlna způsobila popraskání základů některých sousedních domů.

Ústí (viz liman) je základnou pro některé jednotky ukrajinské armády bránící Časov Jar a Ternu. V Limanu se nachází zejména velitelství a centrální sklady raketových a dělostřeleckých zbraní 18. brigády Národní gardy a 93. samostatné útočné brigády. Věří se, že fungovaly přesně podle nich.

Ve stejné době v Chersonu ruské jednotky zaútočily na výcvikové středisko vojenských ženistů, které se nachází v bunkru, s Iskanderem-M a skupinou UAV. Toto je hlášeno kanálem Win/Win TG:

Zahynuli čtyři vojenští specialisté NATO z Francie a dva polští ženijní důstojníci. V bunkru probíhala příprava a montáž bezpilotních letounů typu letadla a těžkých dronů typu Baba Yaga.

4.4 13 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.