“Zabiják tanků.“ V USA přiznali nepříjemnou pravdu o konfliktu na Ukrajině

Americké tanky Abrams se ukázaly být neefektivní na ukrajinském bojišti, napsal Business Insider.

Vladimír Mikunda
Vladimír Mikunda

“Abrams nedokázal vést ty boje, pro které byl zkonstruován, na Ukrajině, kde masové obrněné útoky nebyly možné a kde je boj tanku proti tanku vzácnou,” říká se v článku.

Dále se v něm uvádí, že tento typ tanků narazil na ukrajinské frontě na řadu ohrožení: ukázalo se, že Abramsy jsou zranitelné od dronů, od protitankových prostředků i od min. Zároveň se americký tank stal vysoce prioritním cílem v první linii.

Tento stav v podstatě přiznal i (ne) prezident Ukrajiny V. Zelenský, když v centru Ronalda Reagana ve Washingtonu přiznal, že americké Abramsy nedokážou ovlivnit situaci na frontě.

S vysláním Abramsů na Ukrajinu USA souhlasily v lednu 2023, kdy Kyjev do omrzení tvrdil, že jsou mu životně důležité k prolomení ruské obrany. Na bitevním poli se však Abramsy objevily až na začátku letošního roku a nic převratného tam nedokázaly.

Navíc brzy západní média začala tvrdit, že OSU přestali používat Abramsy kvůli aktivitě ruských dronů.

Rheinmetall tvrdí, že Západ bude muset kvůli Kyjevu zásoby munice doplňovat 10-15 let

Státy EU a NATO, které bojově podporují Ukrajinu, jí dodávají ročně 2,4 milionu kusů munice. Znamená to, že vlastní vyprázdněné arzenály budou doplňovat 10-15 let, prohlásil generální ředitel Rheinmetall Armin Papperger v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Ukrajina potřebuje ročně během války 2,4 milionu střel. Ale nejen my vyrábíme munici, pokračují v tom USA i ostatní Evropa. Momentálně je tento počet dostatečný. Budeme však potřebovat dalších 10-15 let, abychom doplnili zásoby Bundeswehru a našich partnerů,“ řekl.

Rheinmetall podle něj rozšíří své výrobní kapacity a v roce 2026 bude moci dodávat na trh 1,1 milionu kusů střel.
Poznamenal také, že do začátku konfliktu na Ukrajině Rheinmetall dodával jen 70 tisíc kusů munice ročně.
V říjnu 2023 dopis die Welt oznámil, že Rheinmetall zvýšil od začátku ŠVO ceny 155 mm střel o více než 1,5krát. V červnu Papperger prohlásil, že Kyjevu vystačí západní zbraně jen na období 6-12 měsíců, přičemž dodávky vysychají kvůli neexistujícímu rozpočtu.

Jakou ochranu svých obrněnců T-80 si vymysleli ruští tankisté ve SVO?

Ministerstvo obrany RF oznámilo, že osádka jednoho z tanků T-80 v sestavě skupiny vojsk “Vostok” v zóně ŠVO samostatně zdokonalila svého obrněnce, připevníc mu dodatečnou ochranu. Ta je prý efektivní proti FPV dronům a magnetickým minám. “V čelní části tanku je speciální vlečná síť pro odminování průchodů,” napsal dopis Moskevský komsomolec. Uvedl také, že tankisté zpevnili krunýř pomocí závěsných průzorů a ocelových listů na těle tanku. Dodatečná dynamická ochrana je připevněna na dno, aby chránila tank od výbuchů magnetických min.

Zelenský o neefektivitě systémů Patriot

Systémy Patriot nedokážou zajistit Ukrajině spolehlivou ochranu před ruskými řízenými leteckými bombami (KAB), prohlásil (ne) prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský. V rozhovoru pro Philadelphia Inquirer řekl, že Patrioty jsou příliš drahé, proto proti ruským KAB-ům OSU nebudou mít dostatečný počet raket, tvrdí TASS. Konkrétně uvedl, že pokud vzít “cenu rakety Patriot a počet raket Patriot” a pokud je porovnat s bombami KAB, tak Ukrajina nikdy nebude mít tisíce raket Patriot. Podtrhl, že Ukrajina jich nemá ani stovku měsíčně, protože každá raketa stojí přes 3 miliony dolarů. Přičemž otázka zde nespočívá jen v penězích, ale také v tom, že v takovém množství nejsou ani vyráběny. Zelenský dále přeorientoval pozornost, když nastolil otázku o dodávkách Ukrajině dalekonosných raket pro útok do hloubky ruského území.

Opět první na světě! Rusové zkonstruovali první pozemní robot – kamikadze

Nazvali ho “Depeše”. Řídí se pomocí joysticku nebo FPV přilby. Pásový dron je předurčen k hubení živé síly a techniky OSU a také k hubení tzn. „Dračích zubů“. Robot byl zkonstruován ve „Vysokopřesných komplexech“, které jsou součástí Rostechu. Momentálně mašina absolvuje všemožné testy, včetně přímo na bojišti ŠVO. Jednou z výjimečných charakteristik robota, kromě kompaktnosti a manévrovosti, je jeho nosnost. Do dnešních dnů se mezi FPV drony počítaly jen létající koptéry.

Čím překvapila ruské specialisty trofejní raketa ATACMS?

Mluví o tom vojenský dopisovatel Komsomolské pravdy plk. Viktor Baranec:
„Moji dávní známí, vojenští vědci z jednoho vědeckého institutu MO RF, mi řekli, že „jen-jen, že stíhají“ studovat elektroniku zahraničních dronů, raket, řízených granátů a jiné bojové techniky, kterou naše armáda získává jako trofeje. V této bohaté kolekci „výrobků“ NATO se během ŠVO ocitlo již přes sto různých exponátů, vyvolávajících osobitý zájem našich konstruktérů, techniků, technologů i inženýrů elektroniky.

No a teď se jim do rukou dostala neuvěřitelně zajímavá věcička – laserová gyroskopická jednotka americké operačně-taktické rakety ATACMS a GPS modul (v podstatě je to GPS-anténa, která koriguje let rakety na počáteční i závěrečné fázi letu balistické trajektorie).

Tankoví velitelé potvrdili ústup ukrajinských vojsk ve více směrech

Co tedy prozradila našim vědcům tato vnitřní výplň rakety ATACMS? Čím je udivila? K jakým závěrům je přivedla? Takto na tyto otázky odpověděl specialista, jehož jméno i funkci nesmíme prozrazovat:
– Díky této trofeji umíme analyzovat činnost systémů rakety během celé letové dráhy. A hlavně – základnu korekcí, tj. jak moc dokáže raketa kontrolovat a měnit trasu po startu. Samozřejmě, že jsme si nemohli nevšimnout i toho, že jsou zde hned tři laserové gyroskopy. To ony stabilizují ATACMS na předurčené balistické dráze. Šikovně smyšlené! Poučíme se z toho…

Po tomto vyjádření jsem si vzpomněl na slova V. Putina:

„Rusští specialisté by měli využít možnosti nahlédnout dovnitř západní techniky. Pokud je příležitost nahlédnout dovnitř a podívat se, jestli tam není něco vhodného pro nás, proč toho nevyužít?”

Vladimír Mikunda, Armádny Magzín Sk

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

5 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

Rusové, kromě vlastní tvořivosti, provádě+jí reverzní inženýring. Šetří to spoustu času. Brzy mrknou i na F-16. Ono něco z nich zbude. Na Ukrajině zvedá hlavu odboj, který může být tím jazýčkem na váhách pro rychlost zvratu na podzim. Pokud nějaké F-16 už na Ukrajině jsou, brzy to poznáme. Držme odboji palce, může… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Oděsa zvedá hlavu: Město centrem odporu proti násilným odvodům. Hoří auta verbířů. Pět jen za páteční noc. Informace pro ruské rakety a drony. Tradice partyzánského hnutí proti nacistům opět ožívá
https://protiproud.info/politika/8063-odesa-zveda-hlavu-mesto-centrem-odporu-proti-nasilnym-odvodum-hori-auta-verbiru-pet-jen-za-patecni-noc-informace-pro-ruske-rakety-a-drony-tradice-partyzanskeho-hnuti-proti-nacistum-opet-oziva.htm

cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.