Viktor Orbán varuje NATO: Válkou pácháte sbevraždu

Viktor Orbán v komentáři pro prestižní časopis Newsweek varoval, že NATO čelí přelomovému okamžiku, kdy se odklání od svého původního mírového poslání k agresivním akcím. Zdůraznil, že NATO bylo vytvořeno k zajištění míru a že jakýkoli posun k válce je v rozporu se základními hodnotami aliance. Pokud NATO začne vyhledávat konflikty místo jejich vyhýbání se, může to vést k jeho zániku.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Parlamentní listy

„NATO se blíží k přelomovému okamžiku,“ napsal maďarský premiér Viktor Orbán v blogu pro server Newsweek. „Je třeba si uvědomit, že nejúspěšnější vojenská aliance v dějinách světa vznikla jako mírový projekt a její budoucí úspěch závisí na schopnosti udržet mír. Dnes je však místo míru na pořadu dne snaha o válku; místo obrany je to útok,“ shrnul situaci s tím, že tento vývoj je v rozporu se základními hodnotami Severoatlantické aliance a současným úkolem by tak mělo být zachování aliance coby mírového projektu.

Orbán zdůraznil, že vstup Maďarska do NATO v roce 1999 byl poprvé po staletích dobrovolným členstvím v jakékoli vojenské alianci, což bylo významné jak z hlediska historie, tak z hlediska přirozené touhy Maďarska vymanit se ze sovětské nadvlády a připojit se k Západu. NATO Maďaři vnímali jako záruku míru a obrany, což bylo v souladu s maďarskými historickými zkušenostmi a touhou po míru.

„Kromě naší přirozené touhy vymanit se ze sovětské nadvlády a připojit se k Západu nás k NATO přitahoval zvláštní faktor: konečně jsme vstupovali do vojenské aliance, která se zavázala nevést válku, ale udržovat mír, ne k útočné expanzi, ale k obraně sebe sama i sebe navzájem. Z maďarského pohledu jsme si nemohli přát nic lepšího,“ napsal Orbán.

Orbán připomněl slova amerického prezidenta Harryho S. Trumana, která zdůrazňovala obranný charakter NATO a jeho úlohu v zajištění míru a bezpečnosti: „Doufáme, že tímto paktem vytvoříme štít proti agresi a strachu z agrese – ochranný val, který nám umožní věnovat se skutečným záležitostem vlády a společnosti, tedy dosažení plnějšího a šťastnějšího života pro všechny naše občany.”

„Maďarsko udělalo vše pro to, aby zvýšilo svou sílu, prokázalo své odhodlání a získalo zkušenosti s udržováním míru,“ popsal Orbán, že Maďarsko aktivně plní své závazky vůči alianci a jejím mírovým cílům. Maďarsko se podílelo na několika misích NATO, například v Afghánistánu a Kosovu, a také poskytuje protivzdušnou obranu pro Slovensko, Slovinsko a pobaltské státy.

Orbán dále zdůraznil, že kromě účasti v misích je pro Maďarsko důležité být schopno se bránit samo. „Maďarsko je také toho názoru, že kromě účasti v misích můžeme od ostatních členských zemí NATO požadovat solidaritu pouze tehdy, pokud se budeme schopni bránit sami. To je zásadní otázka suverenity. Abychom obnovili obranyschopnost Maďarska, činily naše výdaje na obranu v roce 2023 již 2 % HDP,“ uvedl Orbán a dodal, že Maďarsko tímto splnilo závazky přijaté na summitu NATO ve Walesu.

Maďarsko také zahájilo rozsáhlý program modernizace svých ozbrojených sil a investuje 48 % svého obranného rozpočtu do rozvoje sil, což je více než dvojnásobek požadavku NATO. „Válka na Ukrajině ukázala, že evropské členské země NATO se potýkají s vážným nedostatkem vojenských průmyslových kapacit. Rozvoj našeho obranného průmyslu byl zahájen již dlouho před vypuknutím války jako součást plánů hospodářského rozvoje Maďarska, ale od té doby se stal klíčovým faktorem pro budoucí postavení NATO,“ připomněl Orbán s tím, že posílení maďarských ozbrojených sil a obranného průmyslu prospívá nejen Maďarsku, ale i celému NATO.

„Maďarsko je spojencem, který je kromě toho, že je loajálním partnerem, připraven aktivně spolupracovat s ostatními členy aliance na dosažení jejích cílů, jimiž jsou zachování míru a zajištění předvídatelného vývoje,“ dodal maďarský premiér.

Viktor Orbán ve svém komentáři uvedl, že NATO je dnes nejsilnější vojenskou aliancí na světě, jak z hlediska výdajů na obranu, tak z hlediska vojenských schopností. Nicméně upozornil na rozdíly v názorech na budoucnost NATO mezi Maďarskem a ostatními členskými státy. „V současné době se v rámci NATO stále častěji ozývají hlasy, které hovoří o nutnosti – či dokonce nevyhnutelnosti – vojenské konfrontace s ostatními světovými geopolitickými mocenskými centry. Toto vnímání nevyhnutelné konfrontace funguje jako sebenaplňující se proroctví. Čím více budou vedoucí představitelé NATO věřit, že konflikt je nevyhnutelný, tím větší bude jejich role při jeho vyvolávání,“ varoval.

Citací Arnolda Toynbeeho „civilizace umírají sebevraždou, nikoliv vraždou” Orbán poukázal na to, že NATO by se nemělo obávat vnějšího nepřítele, ale spíše vlastního odmítnutí hodnot, na kterých bylo založeno. Podle něj byl účel NATO zajištění míru pro stabilní hospodářský, politický a kulturní rozvoj. „NATO naplňuje svůj účel, když vítězí v míru, nikoli ve válce. Pokud si místo spolupráce zvolí konflikt a místo míru válku, spáchá sebevraždu,“ napsal důrazně Orbán.

Orbán dále připustil, že západní země mají historickou zkušenost vítězství ve válkách, což je činí méně opatrnými ohledně konfliktů. „Maďarská historická zkušenost však říká, že když se vojenská aliance změní ze zaměření na obranu na zaměření na útok, z vyhýbání se konfliktu na jeho vyhledávání, kupuje si jízdenku k porážce,“ zmínil a v závěru komentáře znovu vyzdvihl skutečnost, že NATO bylo od počátku koncipováno jako obranná aliance, a je proto úkolem Maďarska a dalších zemí zachovat NATO jako mírový projekt, což byl jeho původní účel.

 

2.7 7 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 3 měsíci

NATO není obraná aliance ale nástroj USA na ovládnutí světa stejně jako EU a to se jim nikdy nepovede. V dnešní době nemá žádné opodstatnění své existence. Báchorky o zlých Rusech a Číňanech si mohou nechat.

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

… konečně jsme vstupovali do vojenské aliance, která se zavázala nevést válku, ale udržovat mír, ne k útočné expanzi, ale k obraně sebe sama i sebe navzájem.  Jo všichni se navzájem obelhávali jak je ten Západ úžasný, demokratický a všechny ty zločiny USA jako by neexistovaly a nevědělo se o nich. Neuvěřitelné je, že je z té… Číst vice »

spartak
spartak
před 3 měsíci

Haha.To mám těm povídačkám o NATO věřit? Maďarsko bylo a je postiženo jako ostatní východní země kolektivní sebevraždou vstupem do EU a NATO.Dnes hledají cestu ven.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Premier Orbán evidentně zamrzl v čase. Ano, NATO bylo zřejmě kdysi založeno jako mírový projekt. Jenže, čas oponou trhnul a o míru se mluvit nesmí. Co tedy zbývá? Snad už jen ten strategický zájem, strategické oblasti. Obvykle tak deset tisíc kilometrů od domova. Ale vždy, jak na sviňu, tam kde jsou suroviny nafta… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Jen perlička – abych nespletl o jaký článek NATO se jedná, obrátil jsem se na přítele “Googla” a tam na mě vypadlo neuvěřitelné – “Smlouva také zavazuje všechny členy aliance povinně poskytnout napadené zemi či zemím pomoc…” Snad by měl zasáhnout bojovník proti dezinformacím, porňousek Janda, strážce pravdy pablb Cemper, a v neposlední řadě by… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Nato byla od začátku teroristická organizace – útočná.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Clovek uz nevi, kterou sebevrazdu Evropanum ( aspon tem z EU) pripravi. Myslim,ze to nevi ani oni. Maji moc zelizek v ohni..Bud nas zatahnou do valky, uzbroji, udelaji z nas skanzen Zelenym udelem, multikulti nesmyslem a nebo vsechny nazenou k psychiatrum,protoze rano nebudou vedet,jako ktere pohlavi se zrovna dnes probudili… Radostne vyhlidky