Ukrajinský koktejl posledních dní na webu Strana.ua

Mívám ve zvyku si ty nejvýživnější články ze špičkového ukrajinského webu Strana.ua odkládat a jednotlivě se svým závěrečným komentářem pouštět na Kosu. Tentokráte to nelze. Mám toho v zásobě příliš mnoho a než by se postupně na všechno dostalo, tak to jednak přebijí nové události a jednak překryje prach. Takže zvolím tzv. koktejl, kdy hodím do svého informačního šejkru pro tento den všechno, co pokládám z minulého týdne za nejzajímavější, zatřepu s tím, naleji vám to do vašeho skla. Vy se s tím popasujte, jak umíte. Naštěstí všechny ty nabídnuté texty strany.ua jsou vysloveně krátké. Jdeme na věc:

В Германии подозревают, что Украина планировала взорвать „Северный поток“ до аннексии Крыма – Die Welt

podle překladače

Německo má podezření, že Ukrajina plánovala vyhodit do povětří Nord Stream před anexí Krymu – Die Welt

Ukrajinci plánovali vyhodit do povětří Nord Stream ještě předtím, než Rusko anektovalo Krym.

Píše o tom německá publikace Die Welt s odkazem na vlastní zdroje v německém vyšetřovacím týmu.

Německo, na rozdíl od jiných zemí, pokračuje ve vyšetřování výbuchu plynovodů. Hlavními podezřelými stále zůstává jistá „ukrajinská skupina“, která operovala na jachtě „Andromeda“, jejíž posádka navštívila Ukrajinu v předvečer incidentu.

„V případu se objevily nové důkazy o zapojení Ukrajinců,“ píše Die Welt.

A pokud se potvrdí verze, že plánování sabotáže bylo provedeno před deseti lety za účasti vládních agentur, „to by mohlo vážně ovlivnit připravenost Němců podporovat Ukrajinu“.

Jak jsme informovali, Kyjev svou účast na sabotáži popírá. Moskva obvinila USA z vyhození plynovodu do povětří. (V Rusku jmenovali ukrajinský tým, ktereý sabotáž provedl, ukrajinské velitele speciálních služeb, kteří akci vedli  mwrické důstojníky, kteří celou akci naplánovali a celé akci veleli – viz článek ZDE – pozn.red. NR)

 

Hlavička střela v Die Welt

Dříve Peking požadoval mezinárodní vyšetřování sabotáže Nord Streamu, aby se zjistily skutečné příčiny incidentu.

Polsko za sebe uvedlo, že Spojené státy věděly předem o přípravách na vyhození plynovodu do povětří.

***

Tak tady jsem vyvinul maximální snahu dostat se na zdrojový text Weltu. Ale proniknout přes jejich pay wall neumím. Takže se musím/musíte spokojit jen s výcucem, jak ho pořídila Strana.ua. I tak je to zdrcující!! Tak Ukrajina ještě před rokem 2014 plánovala sabotáž vůči Nordstreamu???!!!!

Co na to asi strategický komunikátor Velký Obuch Foltýn??? Ještě bude mluvit o nevyprovokované válce?

Pokud by to tak bylo, chce mi někdo namluvit, že o tom nevěděli ve Washingtonu? Podobných otázek jsem schopen dát dohromady jistě přes 100. Jednu palčivější než druhou!! Tohle, že je mírumilovná, demokratická Ukrajina? Tu chceme do NATO?

Ale na druhou stranu – mne přes všechna zjištění Weltu jako nejpravděpodobnější varianta vychází ta, s níž přišel Seymour Hersh (viz např. článek ZDE – pozn.NR) …

Pojďme dál:

В ВСУ воюет подразделение иностранных добровольцев, расстреливавшее сдающихся в плен россиян – NYT

podle překladače

Jednotka zahraničních dobrovolníků bojuje v ukrajinských ozbrojených silách a střílí Rusy, kteří se vzdali – NYT

Na Ukrajině působí zahraniční jednotka, která střílela Rusy, kteří se vzdali.

Píše o tom americký list The New York Times s odkazem na německého vojenského zdravotníka, který se bitev účastnil, ale po vraždách se rozhodl tyto skutečnosti zveřejnit.

Řeč je o průzkumné rotě Vybrana rota („Vybraná rota“), která bojuje v rámci 59. brigády ukrajinských ozbrojených sil. Jednotku vede bývalý americký vojenský důstojník Ryan O’Leary. Společnost čítá asi 60 lidí.

Podle lékaře Caspara Grossea, který video také poskytl New York Times, popisuje dva případy zabití ruského vojenského personálu.

Uvádí se, že 23. srpna 2023 společnost obdržela rozkaz vytlačit Rusy ze zákopů jižně od vesnice Pervomajskoje u Avdějevky. „Vyvolení“ provedli úspěšný útok na jeden z ruských zákopů. Někteří Rusové zemřeli, někteří uprchli a dva z nich se uchýlili do kráteru po granátech.

Jeden z nich, soudě podle videa, se pokusil vzdát zvednutím rukou a upoutáním pozornosti dronu ukrajinských ozbrojených sil. Druhý byl zraněn a nepokusil se vzdát. Ukrajinští operátoři dronů podle medika Grosse hlásili, že se ruský voják pokoušel vzdát. Pak tam ale řecký voják s volacím znakem „Zeus“ přinesl (spíš navedl) dron a shodil na Rusy granát.

Noviny poznamenávají, že v té době byla bitva u konce. Ukrajinská armáda později zveřejnila video z incidentu, kde „střih vytváří dojem, že k vraždě došlo v zápalu boje, a ne v době, kdy byla bitva téměř u konce“.

Ve stejný den byl zabit další Rus, který se pokusil vzdát. K večeru, když si cizinci upevnili své pozice, se zákopem začal plazit vážně zraněný ruský voják, který byl považován za mrtvého, a volal o pomoc. Pokusil se s ním promluvit Američan s volacím znakem „Cossack“, který uměl trochu rusky. Rus přešel do angličtiny a začal říkat „pomoc“ a „vzdávám se“.

„Kozák“ zavolal lékaře, ale pak „Zeus přišel a střelil ruského vojáka do hrudi.“

„Kazak pak střelil ruského vojáka do hlavy kalašnikovem, což podle Grosse bylo vraždou z milosti,“ píše NYT.

Německý vojenský lékař říká, že se rozhodl jít do médií poté, co „neoprávněné zabíjení pokračovalo“.

V publikaci je i korespondence vojáků zahraniční roty, kteří o těchto vraždách pojednávají. Na Ukrajině ani ve Spojených státech proti nim nebylo vzneseno žádné obvinění. Vedoucí jednotky Ryan O’Leary tvrdí, že Rusové byli zastřeleni, protože „představovali nebezpečí“.

Noviny citují bývalého firemního veterána Benjamina Reeda z Massachusetts, který řekl, že „slyšel hodně řečí“ o popravách ruských válečných zajatců během různých operací.

Podle Reeda mu vyvolený náborář řekl, že „je v pořádku zabíjet válečné zajatce, pokud se nevzdají podle nejpřísnějších norem Ženevské konvence“.

 

***

Tomu odmítám věřit!!!! Souhlasím s Velkým Obuchem Foltýnem, že jde o zlotřilou ruskou hybridní manipulaci!!! Ukrajina přece bojuje za svobodu a demokracii, je naprosto příkladným vzorem demokratických hodnot a ještě demokratičtějšího chování! Prostě ušlechtilost sama!!! A zahraniční žoldá.. eh omlouvám se – zahraniční dobrovolníci? Tak to jsou ušlechtilové nejušlechtilejší, kteří by na něco tak odporného, jako je vražda bezbranných zajatců ani v deliriu tremens nikdy nepomysleli! Natož, aby cosi takového obludného provedli! Vždyť oni tam hájí tu naši demokracii a svět podle pravidel!!! Nechápu, že tuhle obludnou Putlerovu lež neprohlédli už ani v redakci NYT….. Takhle opravdu vyhrát nemůžeme!!!!

Co tam máme dalšího? Tohle:

Союзники США „обеспокоены возрастом, здоровьем Байдена и его шансами на победу в выборах“ – Politico

podle překladače

Američtí spojenci se „starají o Bidenův věk, zdraví a šance na vítězství ve volbách“ – Politico

Američtí spojenci „vyjadřují vážné obavy o Bidenův věk, zdraví a schopnost vyhrát prezidentské volby v roce 2024“.

Politico o tom píše po rozhovorech s 20 politiky a diplomaty napříč Evropou.

„Nejsme si jisti, že i když vyhraje, může vydržet další čtyři roky,“ řekl jeden z představitelů EU.

Jiní šli ještě dál. „Bylo bolestivé to sledovat, buďme upřímní,“ řekl jiný představitel EU po debatě s Trumpem.

„Všichni chceme, aby dostal Biden druhé funkční období, aby se vyhnul dalšímu střetu s Trumpem, ale to není příliš povzbudivé,“ dodal.

Jeden britský ministr to řekl na rovinu: „Mohou se demokratičtí dárci sejít a poslat Bidena z kola ven, abychom měli nějakou šanci mít kandidáta, který bude pro voliče důvěryhodný?

„Myslím, že pro něj bude velmi obtížné pokračovat ve své kampani a zůstat ve funkci,“ řekl jeden z vysokých diplomatů EU a navrhl, že by Demokratická strana USA měla „prozkoumat všechny možnosti“.

Připomeňme, že Biden řekl, že se hodlá i přes neúspěšnou debatu nadále účastnit prezidentského klání a porazit Donalda Trumpa. Své odstoupení z prezidentského klání dovolil pouze pod jednou podmínkou – pokud „Všemohoucí sestoupí“ a dá k tomu pokyny.

Bloomberg dříve napsal, že evropští představitelé jsou pro odvolání Bidena z voleb .

***

týýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý jooooooooooooooooooooooooooooo!!!

Tak europapaláši už zduřeli svou vlastní důležitostí natolik, že hodlají americkým voličům doporučovat/určovat, koho že mají volit, aby se jim to líbilo?

A nejen to!!! Tihle europapaláši s Bidenem žili v denním kontaktu celé 4 roky!!! A to si nevšimli jeho degenerace? !!!! Vážně ne? Nebo jim začala vadit až v okamžiku, kdy vypadal vedle Trumpa jako Pepek Vyskoč?!!! Tohle je svět naprostého bizáru! kdy realita nehraje žádnou roli. Jediné, co všechny zajímá jsou jejich vlastní projekce, jak by svět podle nich měl vypadat a jaké místo v něm zaujmou oni! Všechno ostatní je buřt!

Biden nevadí, dokud se veřejně neztrapní tak, že to nelze zaretušovat! Že se takhle ztrapňoval neveřejně? No a co? Když to nikdo nevidí, tak dobrý! Tak lze vydávat klidně i za geniálního dorostence!

Ovšem jen do doby, než se ukáže, že náš geniální dorostenec prohrává s jakýmsi Trumpem lumpem. To potom prrrrrrrr!! Prrrrrrr! V tu ránu europapaláši náhle prohlédnou a s údivem zjistí, že před sebou nemají toho geniálního dorostence, nýbrž polosenilního starocha, co by měl být dávno někde v domově důchodců se silnou pečovatelskou službou…

Z naivní představy o spasiteli světa a Ameriky z pozice zdravého rozumu jménem Donald Trump mne on sám, během svého prvního mandátu rázně vyléčil. Nicméně, když čtu ten neskutečný europapalášský bizár podporující Bidena, tak si nemohu pomoci….. kdybych našel nějakou sebemenší maličkost, jíž bych mohl přispět k návratu Donnyho do Bílého baráku, neváhám ani chvilku!

Takže si můžeme dát poslední ingredienci téhle Bloody Mary mixované ze Strany.ua

У Зеленского допустили передачу России мирных предложений через посредников, но дали понять, что это не Орбан

podle překladače

Zelenskij povolil předání mírových návrhů Rusku přes prostředníky, ale dal jasně najevo, že to není Orbán

Prezidentská kancelář připustila, že by mohla přes prostředníky poslat ukrajinské mírové návrhy do Ruska.

Během telethonu to uvedl poradce vedoucího prezidentské kanceláře Michail Podoljak.

Podobné schéma podle něj fungovalo při uzavírání obchody s obilím.

Podoljak ale dal jasně najevo, že maďarský premiér Viktor Orbán, který tento týden navštívil Kyjev a Moskvu , takovým prostředníkem není.

„Každá země, která to myslí vážně s prováděním určité práce, nevystoupí veřejně a neřekne spíše banální věci, když řeknou „jsme pro okamžité příměří“, znamená to, že země není připravena na zprostředkovatelskou misi „velkého rozsahu“. Ve válkách je to úplně jiný druh práce,“ řekl poradce Andreje Jermaka.

Dříve se šuškalo, že by Orbán mohl doručit zprávu od Zelenského Putinovi do Moskvy, ale Kreml to popřel .

Mezitím maďarský premiér oznámil v pondělí 8. července „nové překvapení“. Podle něj půjde o výlet, jehož místo zatím nepojmenoval.

***

Pic kozu do vazu!!!! Ještě před pár dny se Kyjev nafukoval, že ve Švýcarsku na tamním Zelenským organizovaném potlachu, kolem údajné Zelenského mírové formule donutí Rusko k pláči a kapitulaci, kdy mu pod tlakem naprosté většiny světa bude nadiktováno ultimátum, jak skončí ukrajinská válka a nyní? Nyní to jako má být nějak potichu? Nějak jako tzv. obilná dohoda, kterou Moskva sice plnila, ale Ukrajina opět, stejně jako u obou Minských ani shodou náhod?

A co dál – s Ruskem už evidentně lze jednat! Přes prostředníky! Ale tím prostředníkem zásadně NESMÍ být Orbán a Maďarsko!!!! Který ovšem jako jediný má ze všech západních papalášů na Putlera nějaký drát…. Má ty svatá prostoto.. Nebo spíš sprostoto? Dva roky nikdo ze Západu s Putinem neprohodil slovo. Je to přece vyvrhel všech vyvrhelů a teď jako by kdosi s těmito parametry dělal prostředníka? To si fakt kolektivní Západ maluje? Asi už jsem opravdu těžce duševně retardovaný, když se musím štípnout, jestli se mi to náhodou nezdá….

Na druhou stranu – Zelenský a jeho parta už na švýcarském potlachu vypustili sedm z deseti svých ultimativních bodů a nechali jen ty nejméně kontroverzní. Ale pořád jednání s Putlerem vylučovali. Pak připustili, že by mohl být pozván na další, stejně bezvýznamný a hloupý potlach, až se ho snad povede zorganizovat. A nyní Kyjev pokročil k jednání přes prostředníky??!!!

Nějak to přestávám chápat!!! Asi bych potřeboval nějakého toho vzdělaného, chytrého, oduševnělého a empatického komunikátora, nejlépe strategického, aby mi to všechno sesumíroval a vysvětlil. Nebo aspoň nějakého toho rozuma z redakce Zpravodajství z Kavčích hor.

Jsou to ale pády pane Hájek!

Myslím, že je čas dneska skončit!!!! Že už mám jako člověk pídící se po informacích dost v kebuli a kdybych jel stejně dál, a vy si po Kose náhodou sedli za volant a cajti vás zastavili a dali fouknout, hrozilo by, že přijdete o řidičák… Až takovéhle pády ten koktejl ze Strany.ua dle mého odhadu může mít…

 

Petr Vlk, Kosa Zostra