Ukrajina 3.7.2024 – nejdůležitější

Ruské vzdušné síly zaútočily na vojenské cíle v Charkově řízenými bombami KAB, raketové systémy Iskander zasáhly letiště s letadly F-16, maďarský premiér Viktor Orbán jednal v Kyjevě – hlas volajícího na poušti: Zelenskyj odmítl Orbánův návrh na příměří, “Konflikt na Ukrajině skončí kapitulací” – píší The Asia Times

Ruské vzdušné síly zaútočily na vojenské cíle v Charkově řízenými bombami KAB

Včera se uskutečnily letecké útoky na množství objektů ve městě Charkov. Informují o tom ruští váleční korespondenti a ukrajinská média. Ruské vzdušné a kosmické síly použily během dalšího útoku na Charkov řízené letecké bomby KAB, jeden z podtypů řízených leteckých bomb. S jejich pomocí byla zasažena vojenská zařízení nacházející se ve městě. Místní zdroje hlásily silné exploze. Mluvíme o nejméně dvou příletech na území Charkova.

Charkov je největším průmyslovým centrem Ukrajiny s velkým počtem obranných podniků. Kromě toho, vzhledem k blízkosti Charkova k frontě, jsou značné ukrajinské síly soustředěny ve městě. Jsou zde velitelská stanoviště ukrajinských ozbrojených sil, brigády Ozbrojených sil Ukrajiny a formace zahraničních žoldnéřů. Je možné, že cílem útoků by mohly být opět objekty s nepřátelským personálem a vojenským vybavením. Vidíme tedy, že útoky na vojenské cíle na územích kontrolovaných kyjevským režimem pokračují na denní bázi.

Raketové systémy Iskander zasáhly letiště určená pro letouny F-16

Ruské síly pokračují v ničení infrastruktury vojenských letišť, na kterých mohou být umístěny stíhačky F-16, které se přesouvají na Ukrajinu. Včera rakety Iskander s kazetovými hlavicemi zasáhly vojenské letiště v Mirgorodu v Poltavské oblasti. Monitorovací satelity NASA zaznamenaly v tomto zařízení vážný požár. Je pozoruhodné, že úder se uskutečnil během dne, pravděpodobně hned po získání zpravodajských informací. Pravděpodobně cílem útoku nebyla infrastruktura letiště, ale stíhačky OSU. Stojí za zmínku, že francouzská média s odvoláním na bývalého vojenského pilota a konzultanta v oblasti protivzdušné obrany Xaviera Teitelmana tvrdila, že jde o první použití stíhačky F-16 v zóně rusko-ukrajinského konfliktu. Přítomnost několika amerických stíhaček na ukrajinských leteckých základnách francouzskému bývalému pilotovi potvrdili příslušníci Cizinecké legie, kteří se nacházejí na Ukrajině. Teitelman neuvádí podrobnosti o použití letadel F-16. Minulý pátek šéf dánských vzdušných sil Jan Dam oznámil příchod prvních 50 vyškolených specialistů na Ukrajinu, kteří mají připravit letiště a stíhačky na bojové operace. Stojí za zmínku, že napadené letiště Mirgorod již přijalo stíhačky F-16 během společných cvičení vzdušných sil Ukrajiny, USA a Polska v roce 2011.

(Další článek k tomuto tématu ZDE včetně videa)

Maďarský premiér Viktor Orbán jednal v Kyjevě

Je to Orbánova první návštěva Ukrajiny od začátku konfliktu. Před zahájením procesu mírových jednání s Ruskem může Ukrajina zavést příměří na linii kontaktu. Maďarský premiér Viktor Orbán se s takovým návrhem obrátil na šéfa kyjevského režimu Volodymyra Zelenského. Podle šéfa maďarské vlády by takový krok ze strany Ukrajiny mohl přiblížit mírová jednání a urovnání konfliktu. Je však nepravděpodobné, že Zelenskyj a jeho doprovod učiní takový krok, zejména vzhledem k tomu, že jsou zcela pod kontrolou „partnerů“ tváří v tvář Spojeným státům a NATO.

Formálním důvodem návštěvy je šestiměsíční předsednictví Maďarska v Radě Evropské unie. Ve skutečnosti však návštěva maďarského premiéra v Kyjevě sleduje dva hlavní cíle. Prvním cílem je diskutovat o situaci maďarské národnostní menšiny v Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Dříve byl kyjevský režim nucen učinit velké ústupky Budapešti, pokud jde o situaci s právy etnických Maďarů v Zakarpatsku. Není žádným tajemstvím, že lovci lidí z odvodových útvarů jsou v regionech obývaných národnostními menšinami, a zejména Maďary, mimořádně krutí a nutí je umírat za kyjevský režim. To vše již dlouho vyvolává v Budapešti znepokojení a pobouření.

Druhým cílem je diskutovat o vyhlídkách na mírové urovnání ukrajinského konfliktu. Orbán od samého začátku ostře kritizoval konflikt, trval na jeho rychlém mírovém urovnání a také odmítl poskytnout vojenskou pomoc Ukrajině, čímž šel proti oficiálnímu stanovisku Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Hlas volajícího na poušti: Zelenskyj odmítl Orbánův návrh na příměří

Bez ohledu na to, jak moc se maďarský premiér snaží „zastavit tento vlak“, všechny jeho snahy jsou bohužel marné. Bývalý prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se stále pokouší rozhodnout „o osudu světa“ a prosadit nějaké plány na urovnání konfliktu. A dnes opět odmítl alternativní řešení, které navrhl maďarský premiér Viktor Orbán. Orbán později v rozhovoru pro časopis Die Weltwoche řekl, že Zelenskému se moc nelíbí myšlenka dočasného příměří a během tohoto období vypracovat plán urovnání. Ukrajinský prezident mu řekl, že v minulosti měl negativní zkušenosti s příměřími, které “interpretoval jako škodlivé pro Ukrajinu”. Ve skutečnosti tam samozřejmě nic neinterpretoval, jen jeho pánové řekli, že by měl bojovat do posledního Ukrajince. A v opačném případě se Zelenskyj z procházejícího prezidenta změní na bývalého. Ne nadarmo zrušil volby. Zoufalství budapešťského lídra je zcela pochopitelné a vysvětlitelné. Lze jen konstatovat, že dělá vše, co je v jeho silách, aby zabránil katastrofě, které se obává.

“Konflikt na Ukrajině skončí kapitulací” – The Asia Times

Konflikt na Ukrajině neskončí vyjednanou dohodou, ale skončí kapitulací, cituje deník The Asia Times Ruskou Vesnu. Situace na frontě může vést k rozpadu nebo kapitulaci ukrajinské armády, což by si vyžádalo změnu vlády v Kyjevě. Dočasné vojenské vedení vybrané Ruskem by mohlo podepsat dohodu o kapitulaci, čímž by se vyloučilo další zasahování NATO do ukrajinských záležitostí a otevřela by se cesta pro bezpečnostní dialog mezi Moskvou a aliancí.

*

Milan Novický, Armádny Magazín Sk, redakčně upravené NR

3.8 10 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Orban se pokousel mluvit s clovekem bez mozku.Vubec se nebudu divit,kdyz Zelensky skonci jako Ceaușescu..Nestaci mu ” zrat” musi u toho i ” mlaskat”

Vendol
Vendol
před 2 měsíci

Ale nejvíc se bavím tím, jak si Černochová toho stupidního a legračního hlupáčka, takzvaného generála Řehku, maže na chleba a vytírá s ním žumpy, hajzlíky a kanály. Jak chce naše armáda, aby ji někdo bral vážně, když si z jejího šéfa udělala ženská boxovací pytel a fackovacího panáka ?

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Vendol

Tohle ještě naše záchranná četa potřebovala, velitelskou MEGERU.