Staro-nová firma, dobře známý “bídák”. Dny Syrského jsou sečteny?

Jako v tom lidovém rčení – ” Muzika nehrála dlouho, frajer si moc nezatančil.”

Michail Pavliv
Michail Pavliv

Syrskyj a jeho štábní generálové se rozhádali s Bankovní*. Jak říkají lidé věci znalí, ke skandálu a konečnému rozvodu došlo při schůzce s přesluhujícím Nejvyšším 20. července. Zelenskyj, který byl na této schůzce zjevně podivně naladěn, emotivně, ale krajně zmateně požadoval, aby se vedení ukrajinských ozbrojených sil připravilo na novou protiofenzívu.

Vrcholem byl “vojenský trik”, o němž se zmínil – aby se údajně předešlo chybám z roku 2023. Nebudou se sdělovat žádné informace o tom, kde přesně protiofenzíva bude, a to ani velitelství ukrajinských ozbrojených sil. Zelenskyj prý doslovně řekl: “Za den, za dva vás budu informovat, kam budeme útočit. Mezitím se připravte!”.

Že byli vojáci šokováni, to je slabé slovo. Co asi mohli odpovědět jejich zkratovanému nejvyššímu vůdci. Následovala jeho hysterie, výhrůžky propuštěním a soudními procesy.

Následujícího dne – po předchozím projednání situace v úzkém kruhu – jednal Syrskyj s americkými vojenskými poradci a požádal je o podporu a ochranu před Bankovní výměnou za naprostou loajalitu. Pochopení prý našel.

Zároveň nelze přehlédnout, že rozchod byl na spadnutí už dávno. Týden před schůzkou samotnou se uskutečnilo setkání Syrského se Sorosovým emisarem, Francouzem Bernardem-Henrim Levym. A informace o tom se dostala na veřejnost, samozřejmě, „zcela náhodou“.

Pikantnost dodává tomuto setkání skutečnost, že Zelenskij ani Jermak nebyli v oněch dnech v zemi. Navíc byl připraven velký rozhovor hlavního velitele /Syrského/ v ultraliberálním deníku The Guardian, který vyšel bezprostředně po jeho přísaze Američanům. Konflikt s Bankovou dosáhl bodu varu a na Syrského byli vypuštěni všichni psi. Především nešťastnice Mariana Bezuglaja.

Poslankyně označila situaci na frontě a v armádě za “chaos a tragédii” a systém nejvyšších vojenských štábů za “bažinu”.

Všechny potíže a neúspěchy je třeba svalit na hlavního velitele. Všechna negativa z mobilizačních center, celou spleť problémů i korupci v armádě.

A že je toho hodně, co by se na něho dalo svalit.

K obviněním Syrského a jeho generálů ze “sovětskosti”, “staromódnosti”, taktické a strategické zaostalosti, což se už dávno stalo mainstreamem, se přidala obvinění z mnohem nepříjemnějších věcí z hlediska trestního zákoníku.

Především – všichni zasvěcení již dávno vědí, jak to vypadá s obrovskými přírůstky v personálu jednotek ukrajinské armády – s tzv. mrtvými dušemi. Ojedinělé zprávičky o tomto systému proklouzly už dříve, ale nyní byl Syrskyj označen téměř za organizátora tohoto schématu, v němž se podle Bezuglé pět procent vojáků ve skutečnosti vůbec nenachází v místě jednotky, k níž byli přiděleni.

Zároveň je zřejmé, že tento jev – fiktivní nástup do vojenské služby – funguje již delší dobu. Fiktivně mobilizovaní muži převáděli z bankovních karet veliteli jednotky měsíčně od 30 do 90 tisíc hřiven (65 až 190 tisíc rublů). Penízky postupovaly řetězovitě až nahoru. Počet “mrtvých duší” lze těžko odhadnout, ale nemůže jich být méně než padesát tisíc osob.

Až dosud bylo vše v pořádku.

Jenže – začaly kontroly v případech “mrtvých duší” a falešných osvědčení, a to kvůli katastrofálnímu nedostatku pracovních sil (mužstva). A tak se naskytla pohodlná záminka, jak vše svést na zneuznaného hlavního velitele.

Ale to, co následovalo, bylo ještě horší. Syrskyj začal být označován za hlavního viníka šikany a všech nezákonností, jež se dějí v odvodních centrech a před odvodními komisemi. Přitom se údajně jedná až o sto tisíc lidí, na něž se měsíčně vydává sedmdesát milionů dolarů.

Místo toho, aby se honily sotva vycvičené “zombie brigády” na jatka, bylo prý – podle Bezuglé – možné přistupovat k mobilizaci inteligentněji a neutrácet šílené rozpočty na vypasené vojenské komisaře.

Citace: …”Stejná kultura lží jako tomu bylo u sestřelených „Šáhidů“**nebo nových zombie brigád místo doplnění těch stávajících na frontě.”

Mimochodem, Syrskyj je rovněž obviňován ze selhání ve výcviku a vzdělávání nově mobilizovaných.  Klade se mu za vinu i to, že nebyly pohonné hmoty a nebylo tedy možné vycvičit mobilizované muže na vozidlech. A také nebyla munice, což znamenalo, že byly problémy se střeleckým výcvikem. A vůbec, v nových brigádách není technika, protože hoří na frontě, samozřejmě vinou Syrského, a je i katastrofální nedostatek důstojníků, protože kvůli chybám hlavního velitele a jeho generálů důstojníci hromadně umírají.

Když už jsme u toho “umírání”. Fúrie Bezuglaja nezůstala jen u dříve vyslovených obvinění, ale navíc obvinila velení ukrajinské armády ze selhání vojenské medicíny a z katastrofálního stavu taktické medicíny, což – podle ní – způsobilo smrt velkého množství raněných a z těch, kteří ošetření přežili, se nevrací do služby ne 75 % vojáků, jak již dříve oznámilo Ministerstvo obrany Ukrajiny, ale mnohem méně.

Obecně lze říci, že i přes odpor Pentagonu se chystá nová čistka v ukrajinských ozbrojených silách. Po rezignaci Zalužného se vlastně nikdy nezastavila, ale nyní hrozí, že nabude rozměrů cyklonu.

Dny Syrského jako hlavního velitele jsou s největší pravděpodobností sečteny. A je nanejvýš nepravděpodobné, že by z toho vyvázl stejně lehce jako jeho předchůdce. Bůh s ním. Ne nadarmo se říká: Sežerte se navzájem.

Pro nás je důležité, že všechno, co se teď vyvalilo na veřejnost, je pravda. Ukrajinské ozbrojené síly mají špatné velení, rezervy i motivaci. Ale hlavním problémem je neadekvátní, přeslhující vrchní velitel.

*

Pozn.:

* ulice Bankovní v Kyjevě – dříve zde bylo velitelství Kyjevského vojenského okruhu. Nyní – kancelář prezidenta Ukrajiny, kanceláře orgánů ukrajinské moci. Nyní se tento název používá ve stejném smyslu jako „Kreml“ nebo „Bílý dům“ /tedy i „Bankovní“/.

** íránský dron „Šáhid“; podle Američanů se prý vyrábějí také v Jelabuze v Tatarstánu v RF.

Michail Pavliv, UKRAJINA.ru (14:28 29.07.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová. Na úvodním snímku z leva do prava: Andrij Jermak – šéf kanceláře prezidenta Ukrajiny, Volodymyr Zelenskij – pretident Ukrajiny, kterému vypršel mandát v květnu t.r. a vrchní velitel ukrajinské armády generál Oleksandr Syrskij

4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 1 měsícem

Co to je to “se rozhádali s Bankovní*? A má to *… Ještě je to jednou Konflikt s Bankovou

A pak u sestřelených „Šáhidů“**, dvě **

Jana
Jana
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Bankovní, také Banková, je ulice, kde se nalézá kancelář prezidenta Ukrajiny /dům č. 11/ i další budovy, jež mají vztah k orgánům ukrajinské moci. Dříve zde bylo velení Kyjevského vojenského okruhu. Používá se ve stejném smyslu jako slovo “Kreml” nebo “Bílý dům”. Šáhid je íránský dron a poznámka Bezuglé se vztahuje patrně k útoku ukrajinských… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Omlouvám se, že jsem neuveřejnil k těmto dvěma bodům vysvětlivky, i když je paní překladatelka připravila. Dodatečně doplněno pod textem.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Tam jde o velke prachy..je div,ze se jeste nepozabijeli..nackove