ŠOS čekají velké události. Napětí mezi Pekingem a Dillí se stává výzvou pro akceschopnost regionálních bezpečnostních formátů a spolupráci

Summit ŠOS v Astaně se stává impulsem pozitivní energie pro planetu, přeplněnou zprávami o skandálech, katastrofách, válkách. Organizace, založená v roce 2001, má silnou přitažlivou sílu – za posledních 23 let se k původnímu “jádru” (Rusko, Čína, Kazachstán, Tádžikistán, Kirgizie a Uzbekistán) připojily Indie a Pákistán (2017) a Írán (2022). V Astaně bude oznámen vstup Běloruska, první evropské země. ŠOS tak získává nový rozměr, a sice celou pevninu Eurasie.

ŠOS (Šanghajská organizace pro spolupráci) sice není vojenský blok, ale zahrnuje čtyři jaderné země – Rusko, Čínu, Indii a Pákistán. Je to víc, než je “jaderná trojka NATO”, kterou tvoří USA, Anglie a Francie. Kromě toho Rusko, Čína, Indie a Írán patří mezi “vesmírné mocnosti”, disponují silnými prostředky pro dodávky mírového i vojenského nákladu. Samostatně existující raketové a jaderné síly mocností ŠOS nejsou zaměřeny na konkurenty z NATO, ale jsou zohledněny ve strategických rovnicích autorů plánů vojenských avantýr regionálního a globálního rozsahu. Za hlavní úkoly organizace bylo od samého počátku vyhlášeno posílení stability a bezpečnosti na prostoru, který sjednocuje členské státy, boj proti “třem silám zla”: terorismu, separatismu, extremismu a také drogové kriminalitě. S rostoucím počtem účastníků organizace a zlepšenou koordinací úsilí rostla jak geografická oblast jejích zájmů, tak počet diskutovaných bezpečnostních problémů a stupeň koordinace snah. Důležitou systémovou úlohu plní vojenský blok ODKB, který sdružuje většinu členů ŠOS. Dalším faktorem regionální a globální bezpečnosti se v posledních letech stává “bojová koordinace” Ruska a Číny, jež vznikla v podmínkách studené války, která proti nim byla rozpoutána.

Nejen vojenský potenciál, ale i ekonomické možnosti a úspěchy umožní lídrům, kteří se sjeli do Astany, mluvit s jistotou o současné situaci v Eurasii, vytvářet plány na hospodářskou spolupráci, energetické partnerství, vědeckou a kulturní součinnost pro dohlednou budoucnost. Rusko, Čína a Írán, které překonávají dopady pandemie COVID-19 a nezákonných ekonomických sankcí, vykazují dynamiku růstu. Nebývalé úspěchy vykazuje Indie, trvale se rozvíjejí Kazachstán, Uzbekistán a Pákistán. Ruský prezident Vladimír Putin objasní základy svého nového plánu na vytvoření systému euroasijské bezpečnosti, který vylučuje přítomnost a tím spíš zásah vnějších sil. Čínský prezident Si Ťin-pching bude rozvíjet myšlenky iniciativy Pás a cesta, která byla předložena právě v Astaně v roce 2013 a od té doby se proměnila v jednu z geoekonomických os světa. Své regionální bezpečnostní plány má Indie, Írán a další členské země.

Existence a tím spíš rozšiřování zóny míru, bezpečnosti a rozvoje v Eurasii je neslučitelná se strategickými plány na podporu “globálního chaosu” a zejména zadržování Ruska, Číny a Íránu, tří důležitých členů ŠOS. Geostrategickou reakcí na úspěchy ŠOS a jí blízké BRICS lze považovat koncept bezpečnosti v Indo-Pacificku, který byl předložen USA. V této oblasti již bylo vytvořeno nové velení ozbrojených sil. V tichomořské části nového “systému nebezpečí” byl v posledních letech vytvořen vojenský blok AUCUS, trojstranná vojenská spojenectví USA – Japonsko – Jižní Korea a USA – Japonsko – Filipíny. V indooceánské oblasti se sází na vojensko-politické sjednocení QUAD, do něhož vedle USA, Austrálie a Japonska patří také Indie. S použitím historických problémů ve vztazích Dillí a Pekingu v pohraničních oblastech, a také současné konkurence dvou nejlidnatějších a nejrychleji rostoucích zemí Eurasie se Washington snaží zabránit překonání rozporů, a naopak situaci eskalovat. Právě z tohoto hlediska stojí za zvážení nedávná cesta do Dillí “královny provokací” Nancy Pelosiové, která v roce 2022 přiletěla do Tchaj-peje v naději, že donutí Peking k vojenské operaci proti Tchaj-wanu.

Napětí mezi Pekingem a Dillí se stává citelným nebezpečím pro akceschopnost ŠOS a BRICS, kde jsou všechna rozhodnutí přijímána pouze jednomyslně. To je důvod, proč se velké naděje vkládají do setkání lídrů v Astaně. S aktivní podporou Moskvy, která je přátelská vůči oběma hlavním městům, je možné ne-li překonat nahromaděné rozpory, pak alespoň zastavit tendenci na jejich zhoršování.

Uprostřed permanentní politické krize Západu a impotence tradičních institucí světové správy se ŠOS stává stále důležitější geopolitickou strukturou. Summit v Astaně se má stát výrazným pilířem na cestě, která vede k novému světovému řádu. ŠOS čekají velké události!

Jurij Tavrovský

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://www.fondsk.ru/news/2024/07/03/shos-zhdut-velikie-dela.html

3.8 14 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 3 měsíci

Rusko napětí gokáže zmírnit.

Praded
Praded
před 3 měsíci

Zajímavá je účast Pákistánu, který byl po celou dobu existence Varšavské smlouvy, tzv. černým koněm nato v této oblasti. Proto také vlastní atomové zbraně a nesměl je vlastnit Irak nebo Irán.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Z článku cituji větu: “Nebývalé úspěchy vykazuje Indie, trvale se rozvíjejí Kazachstán, Uzbekistán a Pákistán.” O tom Pákistánu je to správný postřeh – NATO se tam velmi angažovalo a Pákistán to přijímal https://www.natoaktual.cz/projekty/tema-operace-nato-na-pomoc-pakistanu.A051107_101611_na_projekty_m00 Je to výsledek akce Británie, která Indii v 1947 rozdělila nábožensky! https://polgeo.geogr.muni.cz/konflikty-smlouvy-a-organizace/konflikt-indie-pakistan/ Od té doby trvá mezi oběma zeměmi napětí, které… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr- K Vašemu komentáři o Pákistánu mi nedá nedoplnit, že nesdílím nadšení autora článku ani o roli Kazachstánu, který se v roce 2018 rozhodl do roku 2025 zrušit azbuku https://www.lidovky.cz/svet/paka-azbuko-kazachstan-se-rozhodl-vzdat-cyrilice-a-prejit-na-latinku.A171103_174359_ln_zahranici_mha Vložený odkaz jsem vybrala záměrně, neboť hned v úvodu má velmi trefnou větu: “Ruština v souboji s angličtinou a turkickými jazyky! utrpěla další drtivou porážku. Kazachtánský prezident Nursultan… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

A ještě aktuálně k Orbánovi právě v souvislosti s turkickými národy: Včera Orbán jednal se Zelenským v Kyjevě, zítra prý má navštívit Putina. Tak to mě pobavilo: Nejdříve se ve věci angažoval turecký/turkický Erdogan, nově se angažuje Orbán, který kope za turkické národy spolu s Erdoganem https://www.mfa.gov.tr/the-first-meeting-of-turkey_hungary-high-level-strategic-cooperation-council-was-held-in-ankara.en.mfa Autorova oslava ŠOS zní líbivě, ale za mě… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě doplnění k Astaně – k příští Ženevě/novému Švýcarsku. V historii se už mnohokrát zopakovala tzv. změna klimatických pásem (Afrika kdysi byla zelená, konec Říše římské byl spojen se stěhováním národů, podobně kdysi Egypt s vodami Nilu). Že nám dnes Globalisté valí do hlav Green Deal, to je o něčem jiném, než o tom, že klimatická pásma… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Drulák a Fischer na Prima news https://cnn.iprima.cz/porady/360deg/04072024-jana-bacikova-ales-juchelka-petr-drulak-pavel-fischer Tleskám Fischerovi za jeho větu k plánované cestě Orbána za Putinem:: “Orbán je velmi zkušený politik a moc dobře ví, co si může dovolit”. No, blik, česká fialová vládo – co ty na to, že co je dovoleno Orbánovi, není dovoleno Macronovi, Johnsonovi ani Bidenovi? Nálada… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

Já myslím že se ty vztahy dají do pořádku nebo vidí co se děje samozvaný policajt a globální zloděj skončí na smetišti. Po BRICS je základ spolupráce a nikdo na ně nebude mít.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tohle je tupe,nikoliv levicove…Jelikoz jsem vyrostla za sociku,vim, ze to bylo mysleno uplne jinak…Byly ruzne aktivity,kterym stat rodicum pomahal ( pionyrske tabory na prazdniny, bezplatne krouzky behem skolniho roku), ale nikdo tolik nekecal rodicum ( rodinam) do vychovy jako ” demokrate”

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Shrnula bych to tak,ze dnes za levicove oznacuji ty,kteri chteji do vseho krafat,ale nic nechteji platit a drive to bylo skoro naopak ( alespon do rodinych zalezitosti mene krafali a vic platili)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 měsíci

Samozvany policajt udelal ze sveta bordel..