Smutná tvář Putina – je rozhodnuto

Podle Viktora Orbána směřuje evropský vlak k válce. NATO rychle stupňuje eskalaci, píše Eugeniusz Zinkiewicz pro polské noviny Myśl Polska. Poláci v tomto vlaku sedí v jednom z prvních vagónů.

Varšava dobrovolně směřuje ke katastrofě. Vždyť když začne “velká válka”, z Polska nezbude nic. To je zaručeno…

Maďarský premiér Viktor Orbán koncem června řekl: „Existuje minimální cíl, kterého bylo dosaženo. Evropský vlak směřuje k válce. NATO přistoupí na Ukrajině k vojenské misi. S generálním tajemníkem NATO jsem se dohodl, že Maďarsko z tohoto vlaku vystoupí. Pokud se hvězdy dobře seřadí, můžeme přesvědčit strojvedoucího a nikdo nepůjde dál.” Orbán zdůraznil, že se nejedná o vyslání instruktorů nebo žoldnéřů, ale o přímou invazi vojsk NATO na Ukrajinu. A prohlásil, že Maďarsko se toho nezúčastní. Společný “nepřítel” Potvrdil tak slova srbského prezidenta Alexandra Vučiče o nezbytném globálním konfliktu. Srbský lídr to řekl v rozhovoru pro švýcarské vydání Die Weltwoche, který byl zveřejněn 8. června pod názvem “Vše nasvědčuje tomu, že se blíží III světová válka: srbský prezident Vučič o pochmurné současnosti“. (…)

Dříve předsedkyně polského Senátu Małgorzata Kidawa-Błońska ve svém projevu v Nejvyšší radě Ukrajiny koncem května letošního roku mimo jiné řekla: ,,Vláda se bude snažit o to, abychom se stali součástí války: „Musíme chránit naše přátelství před nedůvěrou, zejména nyní, když se nám tuto nedůvěru snaží vštípit náš společný nepřítel – Rusko. Putin dobře ví, jak to věděl Stalin a ruští carové před ním, že Ukrajina a Polsko jsou neporazitelné, když jednají společně. Když se však našemu společnému nepříteli podaří vzbudit v nás vzájemnou nedůvěru, Polsko a Ukrajina čelí smrtelným výzvám. Polsko-ukrajinské přátelství je však výzvou také pro naše školy a univerzity, pro mentory naší mládeže a pro naše církve.”

Silný Tusk, kompaktní Brzezinski

V současné situaci, kdy náš evropský svět nevyhnutelně směřuje k válce s Ruskem, je třeba si položit složitou otázku: jakou roli v tom hraje Polsko a kam a k čemu my Poláci směřujeme? Odpověď je jednoduchá. Stačí si pozorně a s porozuměním poslechnout prohlášení premiéra Donalda Tuska a velvyslance USA Marka Brzezinského, která pronesli 1. července letošního roku ve Varšavě na setkání s vojáky v Jasionce. “Ukrajina vyhraje válku v obrovské míře díky polským a americkým vojákům. Děláte skvělou věc,” řekl premiér Tusk v Jasionce.

Mezitím velvyslanec Mark Brzezinski, parafrázující staré předválečné polské heslo ze září 1939 “Silni, zwarci, gotowe!”, řekl lámanou polštinou na setkání v Jasionce: “Společně zůstaneme uslintaní, nezávislí a v bezpečí”. Poděkoval také Polákům za to, že nakupují americké zbraně a za tímto účelem věnují 4 % polského HDP na odstrašení Ruska. V rámci účasti Polska v NATO.

Winkelried

Při pozorném poslechu těchto projevů jsem se cítil nesvůj, protože jsem pochopil, že Polsko má být Winkelriedem národů. A téměř jako nějaký legendární rytíř zajistí mír na Ukrajině. A tím ochrání celý svět před Rusy. Prostě sbírka naivních, infantilních přání, přímo z konglomerátu winkelriedismu a mesianismu!

Stejně jako to dnes dělá velvyslanec Brzezinski, v minulosti polské mesianistické ambice využil Talleyrand, když Poláky přesvědčil, aby se vydali na společnou výpravu s Napoleonem proti Moskvě, kterou Napoleon oficiálně nazval druhou polskou válkou.

Eskalace!

Ursula von der Leyenová naopak ihned po svém znovujmenování předsedkyní Evropské komise prohlásila, že jejím hlavním úkolem je vytvořit velkou evropskou armádu s rozpočtem 500 miliard eur.

Ursula von der Leyenová naopak ihned po svém znovujmenování do funkce předsedkyně Evropské komise prohlásila, že jejím hlavním úkolem je vytvořit velkou evropskou armádu s rozpočtem 500 miliard eur.

Za jakým účelem? Podle mého subjektivního hodnocení je to snaha navázat na koncepci “Drang nach Osten” z minulého století v rozšířeném složení. S Ursulou von der Leyen souhlasí i šéf polského ministerstva zahraničních věcí Radosław Sikorski, podle něhož by západní země měly z eskalace konfliktu na Ukrajině těžit. Podle něj by za tímto účelem mohla být například stažena ruská zmrazená aktiva. Sikorski tvrdí, že “Kreml lze porazit”. “Musíme se znovu naučit používat hru na eskalaci. Můžeme například zabavit všech 300 miliard eur ruských aktiv,” řekl na přednášce v britské Ditchley Foundation. Citace ze svého projevu politik zveřejňuje na své stránce na sociální síti X. Podle něj ruský prezident Vladimir Putin pochybuje, že Západ “má dostatek odvahy” ke konfiskaci aktiv. “Zatím se ukazuje, že má pravdu,” říká.

“Zničíme Kreml”.

Sikorski si stále myslí, že válka s Ruskem je jen neškodnou “eskalační hrou”. Něco jako počítačová hra. Řekněme, že si chvíli zahrajeme a pak plně povolíme. Minulý týden britské noviny Times zveřejnily zprávu, že se ve Varšavě sešlo více než 60 ruských exilových politiků, aby “projednali sedmibodový plán na svržení Kremlu”.

Již dříve britské Timesy informovaly, že ruští ex-politici v exilu připravují sedmibodový plán převratu v Rusku. Mezi úkoly uvedenými v návrhu jsou plánované atentáty na vládní představitele, podpora Kyjeva a výzvy k sankcím proti Moskvě. Za osobu odpovědnou za vytvoření plánu na “svržení Kremlu” označil bývalého poslance Státní dumy Ilju Ponomarjova. Zajímavé je, že konference se konala za účasti polských politiků. Účastníkům bylo ve Varšavě poskytnuto pohoštění. Hovořilo se o ní ve vysílání Stávky na YouTube.

Na pozadí této organizované diverze proti Rusku v médiích vystoupil člen výboru Státní dumy pro obranu, generálporučík Viktor Sobolev. V rozhovoru pro NEWS.ru generál připomněl, že z Ruska uprchly asi dvě desítky politiků. Mezi nimi je i bývalý premiér Michail Kasjanov.

Jsou to protiruští lidé placení západními speciálními službami,” řekl Sobolev. Generál poznamenal, že události v Dagestánu z minulého týdne ukázaly, že “západní speciální služby chtějí destabilizovat situaci v Rusku”. Sobolev nepochybuje o tom, že za útoky v republice stojí západní speciální služby (více o tragédii v Dagestánu řekl v pořadu Proti cenzuře).

Bělorusko – pokus o eskalaci

Z Běloruska nyní přicházejí stále znepokojivější signály. “Situace na bělorusko-ukrajinské hranici se vyznačuje rostoucím napětím. Koalice západních zemí rozpoutala v blízkosti našeho území ostrý konflikt. Z jejich strany dochází k pokusům zatáhnout naši zemi do války. Za těchto obtížných podmínek dělá naše země vše pro zachování míru na běloruském území. Máme informace, že Ukrajina stahuje k našim hranicím vojáky, zbraně a vojenskou techniku. Zejména v Žytomyrské oblasti byla rozmístěna americká bojová vozidla pěchoty, raketomety, těžké dělostřelectvo s dlouhým doletem a další technika,” – řekl plukovník Vadim Lukaševič, zástupce velitele Sil pro speciální operace 29. června.

Žirinovského varování a Putinův smutek

Před lety ruský politik Vladimir Žirinovskij (narozen 25. dubna 1946, zemřel 6. dubna 2022 ) před kamerou TVN Fakta varoval, že v případě vypuknutí “velké války” z Polska nic nezbude, protože je jednou ze zemí, kde jsou umístěny základny NATO. “Bude vypáleno do základů,” řekl Vladimir Žirinovskij. Dodal, že “Polsko bylo hlavním žhářem během druhé světové války”.

“Třetí světová válka je podle Žirinovského nejdůležitějším rozhodnutím, a proto o její správnosti nesmí rozhodnout nikdo jiný než hlava ruského státu. – Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí již bylo učiněno. Bude postupně dáváno najevo, aby se zamysleli nad tím, zda chtějí znovu spálenou Evropu,” řekl. – Co zůstane z pobaltských států? Nezůstane nic. Jsou tam umístěna letadla NATO. V Polsku je systém protiraketové obrany. Osud pobaltských států a Polska je předem daný. Budou zničeny. Nic tam nezůstane,” oznámil Žirinovskij.

Po léta pozorně sleduji veřejné projevy prezidenta Putina a sleduji také jeho řeč těla. Jeho tvář. V posledních několika měsících se dosud veselá tvář prezidenta Ruské federace dramaticky změnila. V jeho tváři vidím bolest, utrpení… Jak tvrdil Vladimir Žirinovskij, ten výjimečný politik a politický vizionář, rozhodnutí padlo. Je to vidět ve smutných očích prezidenta Putina. Zůstává jen otázkou času, kdy bude realizováno.

*

Eugeniusz Zinkiewicz, https://myslpolska.info, překlad Pokec24

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 1 měsícem

Nevím,zda je to fér, ale tady je komentář nicku Velitel,evidentního odborníky ny vojenství: Tohle jsou přece faktické, právní a logické nesmysly. Madarsko nemusí dohodlo se s NATO.Kravina, celé slavné NATO je uděláno tak, že nikdo nic nemusí na když by byl napaden jeden ze členů, i tehdy je na každém členu jak bude… Číst vice »

oldo
oldo
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  oldo

No tak podívejte se z okna a porovnejte to s tím co byste viděli v roce 1910-13 nebo 1934-37. V obou případech se mohutně zbrojilo, zbrojovky jeli na plno, Švejk v roce 1910 prodělal celé císařské manévry v písku. Židi v 30 letech šmelili s ocelí přes své souvěrce ve Švajcu, aby ji dodávali do Říše atd, Co se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Tak to se nedá nic dělat, pokud kterýkoliv stát NATO začne válčit s Ruskem, použije Rusko jaderné zbraně, protože je nesmysl, aby je nepoužilo a nechalo se porazit pomocí konvenčních zbraní. Rusko by mělo jadernými zbraněni ochránit i Turecko, Maďarsko, Slovensko, Bělorusko a Srbsko. Čína se ochrání sama. Ale jinak z Evropy nezůstane vůbec nic.… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Je to tak a nedá se to zastavit.

standa
standa
před 1 měsícem

Je smutné, že Češi se stali pasívními a je jim zcela jedno zda bude válka v EU nebo ne ! Pasivita v přijímaní války je velmi smutná věc ! V 60.letech byl velký odpor proti válce ve Vietnamu. EU bude Ukrajinou s rozdílem, že už nebude koho šetřit. Pasivita Evropanů v přijetí války je obrovská !… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

V 60. letech byl odpor proti válce ve Vietnamu velký díky tomu, že media byla ještě relativně svobodná. Těch pár rodin se poučilo a zglajchšaltovali je všechny. No a troubovitej Polák historicky v zahraniční politice posral co se posrat dalo, a posere to znova. No a jako obvykle, ne jen že z Polska nic nezbyde, ale zanikne.… Číst vice »

SunTzu
SunTzu
před 1 měsícem

Putin je asi v situaci/ otázce jaderných zbraní co je popisované “auribus teneo lupum”.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  SunTzu

Putin jaderné zbraně bude muset použít, aby zastavil šílence. Také řekl, že nepřipustí, aby se bojovalo opět v Rusku.

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

A to je právě klíčová věc já vím co by v takovém případě měli Rusové dělat strategie může být jen jedna. Ale stále si myslím že jaderná válka nebude ale mohou se snažit nacpat do zástupné války Poláky a další země z bývalého východního bloku.

oldo
oldo
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

My bychom měli jít první,máme na NAPADENÍ RUSKA a rozpoutání války lví podíl.