Saudi hrozí Západu kvůli možné krádeži zmrazených ruských aktiv

Existuje pouze jedna jediná spolehlivá cesta – pokud možno odřezat se od dolaru, eura a západních finančních trhů. Což se přirozeně daleko snáze řekne, než učiní. V dnešním světě určitě. Ale ten se vyvíjí…

Vím, že mnozí z vás už tohle téma četli jinde. Já se k němu dostal poprvé na Bloomebrgu ve středu ráno. Ale nebylo v mých fyzických ani časových silách jej zpracovat a vypustit dříve než právě teď. Omlouvám se tedy zejména nickům Estudiantes a Last Crusaider, že jsem jejich dobře míněnou a včasnou pomoc svým způsobem znehodnotil. Ale člověk může jen to, co zmůže a když to nejde, tak to prostě nejde. Nicméně za otištění a uchování v archivu Kosy tohle rozhodně stojí.

Takže se do toho pustíme. Z obou možností jsem zvolil nabídku Crusaidera. Je o něco obsažnější.

SaudihrozíZápadu kvůli možnékrádežizmrazenýchruskýchaktiv

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-09/saudi-arabia-veiled-threat-to-g7-over-russia-assets

Saúdská Arábie pohrozila, že prodá evropský dluh, pokud skupina G-7 zabaví ruská aktiva.

Varování bylo adresováno státům EU, uvedli lidé obeznámení se záležitostí.

Tento krok podtrhuje rostoucí diplomatický vliv Saúdské Arábie.

Saúdská Arábie začátkem tohoto roku soukromě naznačila, že by mohla prodat některé evropské dluhové podíly, pokud by se skupina sedmi zemí rozhodla zabavit téměř 300 miliard dolarů ze zmrazených ruských aktiv, uvedli insideři.

Královské ministerstvo financí sdělilo některým protějškům ze skupiny G-7 svůj nesouhlas s tímto nápadem, který měl podpořit Ukrajinu, přičemž jedna osoba to označila za skrytou hrozbu. Saúdové konkrétně zmínili dluh vydaný francouzskou státní pokladnou, uvedli dva z expertů.

V květnu a červnu G-7 zkoumala různé možnosti týkající se prostředků ruské centrální banky. Skupina se nakonec dohodla, že využije vytvořené zisky a samotná aktiva nechá na pokoji, přestože USA a Velká Británie naléhaly na spojence, aby zvážili odvážnější možnosti, včetně přímého zabavení. Některé členské země eurozóny byly proti této myšlence, protože se obávaly, že by to mohlo oslabit euro.

Postoj Saúdské Arábie pravděpodobně ovlivnil neochotu těchto zemí, uvedli lidé, kteří si nepřáli být jmenováni, aby mohli hovořit o soukromých rozhovorech.

„Žádné takové hrozby nebyly vysloveny,“ uvádí se v prohlášení zaslaném saúdským ministerstvem financí. „Náš vztah s G-7 a dalšími zeměmi je založen na vzájemném respektu a nadále diskutujeme o všech otázkách, které podporují globální růst a zvyšují odolnost mezinárodního finančního systému.“

Království drží dluhopisy v eurech a speciálně francouzské dluhopisy v hodnotě desítek miliard eur, ale pravděpodobně nejsou dostatečně velkém objemu na to, aby v případě prodeje vyvolaly zásadní otřes. Evropští představitelé byli přesto znepokojeni, protože ostatní věřitelské země by mohly následovat příkladu Saúdské Arábie.

Jeden saúdský představitel uvedl, že není stylem jeho vlády takto vyhrožovat, ale že případně nastínila členům G-7 možné důsledky případného zabavení ruských aktiv.

Saúdská pozice se změnila až poté, co země G-7 přistoupily na návrh, který nevyvlastňuje aktiva, uvedl jeden z nich.

Podle těchto lidí nebylo jasné, zda Saúdská Arábie jednala z vlastního zájmu – v obavě, že by zabavení majetku vytvořilo precedens, který by mohl být v budoucnu použit proti jiným zemím – nebo ze solidarity s Ruskem. Rijád a Moskva udržují od ruské invaze na Ukrajinu úzké vztahy a společně vedou kartel producentů ropy OPEC+. Saúdská vláda rovněž navázala vztahy s Ukrajinou a prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc navštívil království, aby se setkal s korunním princem Mohammedem bin Salmanem.

Ať už je motiv Saúdské Arábie jakýkoli, její krok podtrhuje její rostoucí vliv na světové scéně a potíže skupiny G-7 při získávání podpory Ukrajiny ze strany zemí tzv. globálního Jihu tváří v tvář ruské agresi.

Pod vedením prince Mohameda, faktického vládce Saúdské Arábie, se Rijád stále více staví do pozice diplomatické velmoci a prohlásil, že chce být prostředníkem mezi Kyjevem a Moskvou.

Francouzská vláda na žádost o komentář bezprostředně nereagovala.

Na červnovém summitu v Itálii se po měsících diskusí vedoucí představitelé skupiny G-7 dohodli na finanční struktuře, která Ukrajině poskytne novou pomoc ve výši přibližně 50 miliard dolarů. Sedm členských zemí a Evropská unie se dohodly na poskytnutí půjček, které budou spláceny ze zisků vytvořených z ruských blokovaných finančních prostředků ve výši zhruba 260 miliard eur (280 miliard USD), z nichž většina leží v Evropě.

Očekává se, že tyto fondy budou ročně generovat 3 až 5 miliard eur.

Skupina G-7 a EU dokončují mechanismy tohoto systému. Některé země EU doufají, že plán je krokem k tomu, aby se s těmito aktivy udělalo více, a tato volání budou pravděpodobně tím hlasitější, čím déle bude válka pokračovat a čím více budou narůstat náklady na obnovu Ukrajiny.

Systém petrodolaru

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a její centrální banka má čisté devizové rezervy ve výši 445 miliard dolarů. Státní investiční fond má také aktiva v hodnotě téměř 1 bilionu dolarů.

Ani centrální banka, známá jako SAMA, ani fond bohatství nerozdělují zahraniční aktiva podle měn nebo zemí. Většina aktiv je však v dolarech. Podle posledních údajů americké vlády vlastní Saúdská Arábie americké státní dluhopisy v hodnotě 135 miliard dolarů.

Dva experti zpochybnili důvěryhodnost hrozby Saúdské Arábie a poznamenali, že v době, kdy byla ruská aktiva poprvé zmrazena krátce po plnohodnotné invazi na Ukrajinu v únoru 2022, došlo jen k malému odklonu od měn G-7. Členové G-7 rovněž uvedli, že neexistuje mnoho spolehlivých alternativ, které by země Perského zálivu mohla použít kromě dolaru a eura.

Saúdská Arábie prodává svou ropu v dolarech, což posiluje jeho status hlavní světové rezervní měny. Navzdory rozšířeným spekulacím, že přejde na jiné měny, včetně čínského jüanu, saúdští představitelé tuto myšlenku důsledně zlehčují a tvrdí, že setrvání u dolaru je pro ekonomiku království to nejlepší.

Jinýtext natotéžtéma: https://www.middleeasteye.net/news/saudi-arabia-threatened-sell-european-debt-if-g-7-seized-russian-assets-report

Saúdská Arábie pohrozila, že prodá evropský dluh, pokud skupina G-7 zabaví ruská aktiva. Saúdská Arábie pečlivě sleduje snahy Západu o uvalení sankcí na Rusko kvůli obavám, že by stejné nástroje mohly být použity proti Rijádu. Podle zprávy agentury Bloomberg Saúdská Arábie varovala, že by mohla prodat některé evropské dluhopisy v odvetě za krok skupiny G-7, která zabavila zmrazená ruská aktiva v hodnotě téměř 300 miliard USD. Tuto zastřenou hrozbu tlumočilo saúdskoarabské ministerstvo financí začátkem tohoto roku některým partnerům ze skupiny G-7, když skupina zvažovala zabavení ruských aktiv určených na podporu Ukrajiny. Podle agentury Bloomberg Saúdská Arábie konkrétně signalizovala dluh v eurech vydaný Francií. Rijád je již několik měsíců znepokojen snahami Západu o zabavení aktiv Kremlu. V dubnu server Politico informoval, že Saúdská Arábie spolu s Čínou a Indonésií soukromě lobbuje u EU proti konfiskaci. Hrozba Saúdské Arábie, že se zbaví dlužních úpisů členů Evropské unie, by však představovala vážnou demonstraci síly a ochoty království využít své ekonomické možnosti k ovlivnění západních politiků. V červnu se skupina G-7, kterou tvoří USA, Kanada, Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Japonsko, dohodla na poskytnutí půjček Ukrajině ve výši 50 miliard dolarů, které by byly zajištěny zisky z ruských aktiv. Tento krok se zastavil před úplným zabavením zhruba 322 miliard dolarů v aktivech ruské centrální banky zmrazených na Západě.

Agentura Bloomberg uvedla, že varování Saúdské Arábie pravděpodobně vyvolalo odpor některých členských států EU proti razantnějšímu postupu, přestože USA a Spojené království lobbují za přímé zabavení. Rusko-saúdské vazby v centru pozornosti Výhrůžka Saúdské Arábie podtrhuje obavy bohatých států Perského zálivu, že Západ by jednoho dne mohl použít podobné ekonomické páky, jaké používá proti Rusku, i na zámořská aktiva mocností Perského zálivu, pokud se znovu objeví třeba kritika otázek lidských práv v Perském zálivu nebo jejich zahraničněpolitických rozhodnutí. Ruský prezident Vladimir Putin se o Saúdskou Arábii uchází, protože spoléhá na to, že království bohaté na ropu bude čelit izolaci Moskvy na světové scéně a podpoří energetické trhy. Putin v prosinci uskutečnil vzácnou návštěvu Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Američtí představitelé se obávají, že by izraelská ofenzíva proti Hizballáhu mohla dále přitáhnout Rusko

Server Middle East Eye uvedl, že Putin si před vyzbrojením húthijských povstalců v Jemenu protilodními raketami vyžádal souhlas korunního prince Mohammeda bin Salmána. Saúdský vůdce, který vedl brutální válku proti Íránem podporovaným Hútíům, naléhal na Putina, aby tuto skupinu nevyzbrojoval, a Rusko mu vyhovělo. Saúdská Arábie soupeří s Ruskem o pozici největšího vývozce ropy na světě. Stejně jako ostatní státy Perského zálivu je saúdskoarabská měna vázána na dolar a ropu prodává za zelené bankovky, což posiluje postavení dolaru jako světové rezervní měny V lednu 2023 Saúdská Arábie uvedla, že zvažuje obchodování v jiných měnách než v americkém dolaru poté, co se objevily zprávy, že jedná s Čínou o prodeji části ropy v jüanech. Není jasné, kolik evropského dluhu Saúdská Arábie drží, ale čisté devizové rezervy její centrální banky činí 445 miliard dolarů. Saúdská Arábie drží v amerických státních dluhopisech 135,9 miliardy dolarů, což ji řadí na 17. místo mezi investory do amerických dluhopisů. Příslib amerického prezidenta Joea Bidena, že ze Saúdské Arábie udělá „vyvrhele“ kvůli vraždě blízkovýchodního oka a sloupkaře deníku Washington Post Džamála Chášukdžího, vyprodukoval obavy, že by se Washington jednoho dne mohl obrátit proti svému desítky let starému spojenci. Biden od té doby změnil názor a přiklání se k Saúdské Arábii a chce, aby uzavřela dohodu o normalizaci vztahů s Izraelem a podílela se na poválečné správě pásma Gazy.

*

Jak říkám, v mezičas se oba tyhle texty už částí českého politického internetu proběhly. Nicméně to nijak nesnižuje jejich aktuálnost a naléhavost!!!

Kolektivní Západ, včetně USA prostě naráží se svými sankcemi a snahou o izolaci Ruska na své limity. Pro dlouhodobé a pravidelné čtenáře Kosy (a Nové Republiky) naprosto žádné překvapení. Hned v bezprostřední reakci na už jen zmrazení ruských aktiv jste zde četli, že to nezůstane bez následků a že především ropné monarchie a vůbec všichni velcí exportéři z globálního Jihu výrazně zbystří a začnou přemýšlet o krocích, které by znemožnily Západu jim kdykoliv v budoucnu provést totéž, co se stalo suverénním aktivům Moskvy. A že existuje pouze jedna jediná spolehlivá cesta – pokud možno odřezat se od dolaru, eura západních finančních trhů. Což se přirozeně daleko snáze řekne , než učiní. V dnešním světě určitě. Ale ten se vyvíjí. Leckdy dost překotným tempem. A nikoliv podle toho, co si my na Západě přejeme. Ať děláme jakkoliv velké svaly.

Všude a všichni už mají našeho věčného poučování a kibicování za posledních 500 let plné zuby.

*

Petr Vlk, Kosa Zostra

 

3 4 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Uz Saudi maji toho bordelu dost…Pry “svet zalozeny na pravidlech”…Kdyz jsou ta ” pravidla” pro kazdeho jina,tak to nemuze fungovat

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Česká vláda to zachrání – v SA má dobré jméno už od cesty Síkely… https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-saudove-zrusili-jednani-se-sikelou-drazdily-i-nedavne-kroky-ceskych-politiku-239322 Krok Saudů je jen kamínkem v mnohem komplexnějším dění: Zatímco Vošington jede své NATO, ve stejné době v Petrohradě probíhá plenární zasedání zemí BRICS, a to v době, kdy Rusko od ledna 2024 je předsednickou zemí, řeč Putina video https://www.msn.com/en-xl/africa/top-stories/vladimir-putin-calls-for-brics-unity-to-create-a-harmonious-world/ar-BB1pOjQd?ocid=BingNewsVerp… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Děje se tak v době,kdy od ledna 2024 je m.j. členem BRICS (nově BRICS+ poté, co se v lednu členy staly i  Egypt, Etiopie, Írán, Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie) i a i tady šachista Putin jede: Putin: Spolupráce mezi Íránem a Ruskem bude dále růsthttps://en.irna.ir/news/85536636/Putin-Iran-Russia-cooperation-will-continue-to-grow Jaké další kroky Rusko v rámci předsednictví BRICS učinilo a činí, by se… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Perlička, kterou komentovala i Zacharová:
“Už je to venku naplno, Rusko ovlivňuje americké volby, Biden je proruským kandidátem”.
https://life.ru/p/1671841
Biden na summitu NATO označil za prezidenta Ukrajiny Putina…
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Prezident-Ukrajiny-Vladimir-Putin-Biden-se-prekonal-758292

Lepšího vůdce USA ve svém konci hegemonie ani mít nemohli – Biden je doslova symbolem hegemona nad hrobem…

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

V závěrečné řeči summitu NATO Stoltenberg m.j. řekl, že NATO musí posílit hlavně vůči Číně za to, že pomáhá Rusku – a Čína už odpověděla:
“Čína poskytla NATO cenné rady”
https://life.ru/p/1671620

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě kousek symboliky k obrázku Orbána s Trumpem výše – Orbán je “okřídlený”! A vzpomíná si někdo na první volební kampaň Trumpa – na jeho video, kde bojuje s dravcem orlem? A bojuje s tím, že se ho nebojí? https://www.youtube.com/watch?v=j1AU4qi7tWg Orel v tom představuje neokony (tehdy Trump zvítězil nad jejich Clintonovou) dnes je “okřídlený” Orbán (= “Orbán… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

V souvislosti se Saúdskou Arábií by neměla zaniknout ještě jedna aktuální informace: https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nemecku-za-extremnich-mrazu-stale-hrozi-nedostatek-plynu-varoval-svaz-ines A to je sqělé, že česká vláda se pyšní, jak budeme plyn brát přes Německo a nějak vůbec nebere v potaz, jak Írán (a to hlavně přes Jemen) dostává pod kontrolu Hormuzský průliv, Suezský průliv a nově přes BRICS+ i Malacký průliv, tzn. vůbec… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Realisticky by Rusko přežilo i kdyby je okradli o ty peníze ale pokud prodají dluhy Francie atd tak to dotyčné země nerozchodí a bude konec EU.