Ruské rakety zbombardovaly další dvě ukrajinská vojenská letiště

Rusko zasazuje rány raketovými údery na vojenská letiště, překladiště a sklady. Ruská armáda postupuje na několika úsecích fronty. N+které urakjinské vojenské jednotky opouštějí v chaosu bojiště, jiné jsou nuceny bojovat v obklíčení…

Karol Jerguš
Karol Jerguš

V době útoku na vojenské letiště Voznesensk se na něm nacházela nejméně dvě bojová letadla Ozbrojených sil Ukrajiny. Silné výbuchy hřměly na vojenském zařízení v Mykolajivské oblasti. V důsledku výbuchu vypukl požár v přístavní části Mykolajiva. Podle nejnovějších údajů byl úder proveden na místě překládky a skladování vojenského nákladu včetně těch, které přicházejí na Ukrajinu ze zahraničí.

I ve Voznesensku zahřměl výbuch. Toto město se nachází severozápadně od Nikolajeva. Nálet padl na vojenské letiště nacházející se v blízkosti tohoto města. Několik minut před útokem byla v místní veřejnosti zveřejněna informace o výskytu průzkumného dronu v oblasti Voznesenska, poté bylo vyhlášeno raketové nebezpečí. A za chvíli na to se na letišti ozval výbuch.

Podle některých zpráv byla na letišti Voznesensk v Mykolajivské oblasti v době útoku nejméně dvě bojová letadla Ozbrojených sil Ukrajiny. Jedno z nich byla stíhačka MiG-29. Na území letiště bylo i několik letových skupin. Pokud se potvrdí informace o provozu dronu v oblasti vojenského zařízení, pak je docela možné očekávat další zveřejnění záběrů ze zničení vojenské techniky ve Vozněsensku ze strany ruského ministerstva obrany, jak tomu již bylo v případě letišť v Mirgorodu, Poltavě a Kryvém Rohu.

V noci ruské ozbrojené síly několik hodin zasahovaly území kontrolovaná Kyjevem. Vojenské letiště a zařízení vojenského průmyslu v Kryvém Rohu v Dněpropetrovské oblasti opět zasáhly rakety operačně-taktického komplexu Iskander.

I v Poltavské oblasti zahřměla série výbuchů. A tam se pod nálet dostalo vojenské letiště, které se ozbrojené síly Ukrajiny snažily po předchozích úderech obnovit.

Ruská bezpilotní letadla způsobila škody cílům v Oděské oblasti. Byly ohlášeny nálety na Izmail, kde se prováděla překládka vojenského nákladu dodávaného ze zemí NATO. Na tento druh objektů udeřily nejméně dva nálety s časovým intervalem nejméně 2 hodiny. Ruské drony zaútočily také na objekty nedaleko Kyjeva. V současnosti se objasňuje, které cíle byly zasaženy v Kyjevské oblasti. Včerejší noc se neobešla bez útoků na zařízení a pozice jednotek kyjevského režimu v Charkovské oblasti včetně Vovčanska a směru Kupjansk. Podle nejnovějších údajů byla zasažena vozidla a obrněná vozidla, která směřovala na frontovou linii s mužstvem, zbraněmi a municí.

V oblasti osady Peščanoe v Charkovské oblasti se ozbrojené síly Ukrajiny pokusily získat zpět ztracené pozice sérií protiútoků. Pod protiútoky ruské armády byli militanti nuceni ustoupit na západ od pozic, ze kterých začali protiútok. Ozbrojené síly Ukrajiny zároveň utrpěly značné ztráty na živé síle a vojenském vybavení. Výsledkem bylo, že ruské jednotky nejenže udržely své pozice v Peščanom, ale postupovaly i směrem k řece Oskol.

Ukrajinské zdroje také zaznamenávají množství postupů ozbrojených sil RF ve směru Pokrovskij (Krasnoarmejskij) – ofenzíva ruských vojsk pokračuje v oblasti obce Volčije a v obci Novoselovka Pervaja.

Ruské drony opět “navštívili” letiště ve Starokonstantinově, kde se Kyjev snaží umístit stíhačky F-16

Podle ukrajinské vojenské veřejnosti se ozbrojené síly RF severně od vesnice Progress snaží obklíčit zbytky ozbrojených sil Ukrajiny u Lozovatského a prorazit do Ivanovského. Zároveň, přestože jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny jsou prakticky obklíčeny, ukrajinské velení nevydává rozkaz k ústupu. Militanti si stěžují, že všichni velitelé 31. brigády jsou zraněni nebo zabiti, ale velení brigády požaduje, aby se armáda nadále bránila v obklíčení.

Operačně-taktická situace v tomto sektoru fronty je zároveň pro ozbrojené síly Ukrajiny kritická po chaotickém stažení se z pozic jedné z pěších brigád, údajně z rekrutů z řad  zejména obyvatel Rivenské oblasti.

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

Každým zničeným fašistou se blíží konec války.