Ruská raketa má větší křídla a je mnohem těžší než jakákoli protiraketa. Nestoudné lži jako nástroj politiky

V předvečer summitu NATO Západ bombardoval Rusko ostrými obviněními z terorismu. V souvislosti s incidentem v Kyjevě, kde v úterý dopadla raketa ukrajinské protivzdušné obrany v blízkosti dětské nemocnice, se v západních médiích ozval divý hvizd obvinění na adresu země. Z videí zveřejněných na internetu a podle svědků je jasně vidět, jak tato raketa, zcela odlišná od ruských raket, spadla do blízkosti nemocnice. Po incidentu v Kyjevě však Západ okamžitě začal z toho, co se stalo, obviňovat Rusko.

“Útok na nemocnici je válečný zločin!” – křičí italský deník Republica.

„Pondělní smrtící úder Ruska nebyl prvním svého druhu: od začátku plné invaze bylo zasaženo více než 1 700 zdravotnických zařízení. Zjevná krutost útoku určitě způsobí šok na Západě a vyvolá na Ukrajině zuřivé výzvy k posílení protivzdušné obrany,“ vybičoval hysterii britský Guardian.

„Rusko se od prvních dnů války zaměřuje na ukrajinská zdravotnická zařízení… Bombardování porodnice v Mariupolu, několik týdnů poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu v plném rozsahu, bylo prvním znakem brutální taktiky Moskvy,“ neúprosně lže New York Times.

Po včerejším ruském útoku požadují experti na Ukrajině přesun obranného průmyslu do zahraničí

Lže proto, že je už dávno známo, že tato provokace ze strany Kyjeva byla odhalena. Navíc ji odvysílala právě ta Ukrajinka, kterou Kyjev a Západ zpočátku vykreslovaly jako oběť útoku. Dokonce i samotný senilní americký prezident Joe Biden se přidal k chóru lží a obvinění na adresu Ruska. To, co se stalo v Kyjevě, označil za „děsivou připomínku brutality Ruska“ a řekl, že „je velmi důležité, aby svět v této důležité chvíli nadále podporoval Ukrajinu a abychom neignorovali ruskou agresi“. Řekl, že on a další západní partneři Ukrajiny na summitu NATO ve Washingtonu tento týden “oznámí nová opatření k posílení ukrajinské protivzdušné obrany, aby pomohli ochránit její města a civilisty před ruskými údery”. Ale toto je už běžná taktika bezostyšné lži amerických politiků.

„USA pokrytecky zamlčují, že bojová hlavice, která zasáhla civilní infrastrukturu, se ukázala být ukrajinskou raketou protivzdušné obrany. Není to poprvé, co jsme svědky toho, jak kyjevský režim bezostyšně odepisuje své vlastní barbarské zločiny na Ruskou federaci,“ uvedl ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov v kanálu diplomatické mise Telegram.

“Incident se zničenou nemocnicí, který se stal v předvečer summitu NATO ve Washingtonu, zřejmě západní patroni Kyjeva vnímali jako “vynikající dárek” k ospravedlnění další eskalace konfliktu a pokračování války do posledního Ukrajince,” shrnul Antonov.

Ruský vyslanec OSN Vasilij Nebenzija na zasedání Rady bezpečnosti odsoudil další provokaci ze strany Kyjeva. Podle něj dětskou nemocnici v Kyjevě zasáhla raketa, kterou ukrajinské jednotky vystřelily z protiletadlového raketového systému NASAMS, který Ukrajině dodalo Norsko.

NASAMS je mobilní systém protivzdušné obrany určený k boji proti manévrujícím aerodynamickým cílům v malých a středních výškách. Vyvinula jej norská společnost Kongsberg Defence & Aerospace spolu s americkou společností Raytheon. Nebenzija v této souvislosti poznamenal, že ruská armáda skutečně zasáhla objekty ukrajinského vojenského průmyslu, přičemž jedním z cílů v Kyjevě byl závod Artem, který je součástí koncernu Ukroboronprom. Jedná se o jednoho z hlavních výrobců leteckých raket, zbraní a munice. Podnik se nachází přibližně dva kilometry od nemocnice Ochmatdet. A jak zdůraznil diplomat, existují všechny důvody domnívat se, že raketa ukrajinské protivzdušné obrany, která zasáhla nemocnici, měla za cíl zachytit ruskou raketu, která zasáhla závod.

„Čekáme také na reakci norských orgánů, které Zelenského klice zřejmě dodaly zařízení NASAMS. Povolovaly její použití k zasažení dětské nemocnice a také její umístění v obytných čtvrtích v rozporu s mezinárodním humanitárním právem?“ – položil otázku ruský diplomat.

Lži jsou tak zjevné, že už i v USA se ozývají hlasy, které poukazují na to, že Rusko nemá se zásahem na nemocnici v Kyjevě nic společného. Například Jackson Hinkle, známý bloger z USA, prostudoval videa a fotografie, které pořídili místní obyvatelé, a podle všeho jde o střelu z amerického raketového systému Patriot.

„Zasáhlo Rusko dětskou nemocnici na Ukrajině? Ne, vypadá to tak, že to byla Ukrajina, která zasáhla své civilisty… opět. Zdá se, že střela, která zasáhla nemocnici, byla záchytná raketa systému Patriot PAC-3 (se špičatým nosem), a nikoli ruská střela Ch-101 (se zaobleným nosem). Střela na videu také nemá křídla charakteristická pro ruskou Ch-101. Po úderu místní obyvatelé zveřejnili fotografie střepin ukrajinské protivzdušné obrany na místě výbuchu.”

Existují také prohlášení vojenských expertů. Prostudovaly i záběry, ze kterých vyplývá, že úder nebyl proveden ruskou řízenou střelou Ch-101, zde je její charakteristický vzhled, ale buď protiletadlovou raketou AIM-120 norského komplexu NASAMS, nebo raketou z amerického Patriotu. Právě ty jsou ve výzbroji sil protivzdušné obrany přímo v Kyjevě. Ruská Ch-101 má větší křídla a je mnohem těžší než jakákoli protiraketa. Hmotnost bojové hlavice je téměř jedna tuna a v zásadě nemá mnoho čtverečních úderných prvků.

SHORAD NOMADS, norský mikro-NASAMS nebo super-Chaparral mohl zaujmout i Slovensko

Ruské ministerstvo obrany opakovaně informovalo, že prohlášení o úmyslném útoku na civilní objekty na Ukrajině neodpovídají skutečnosti, ničení způsobilo sestřelení ukrajinské rakety protivzdušné obrany. Ministerstvo připomnělo, že to nebylo poprvé, co se Kyjev dopustil takových provokací. Četné zveřejněné fotografie a videozáznamy z Kyjeva jasně potvrzují skutečnost ničení způsobeného pádem ukrajinské rakety protivzdušné obrany odpálené z protiletadlového raketového systému na území města, zdůraznilo ministerstvo obrany. Všechna tato obvinění vůči Rusku v souvislosti s raketou v Kyjevě jsou však jen součástí odsuzované rusofobní kampaně, kterou Západ spustil v souvislosti se zasedáním NATO s cílem vytvořit na něm „vhodnou atmosféru pro požadavky na další eskalaci závodů ve zbrojení a nové dodávky zbraní Kyjevu”.

Letos představitelé Spojených států a jejich spojenců uvedli, píše New York Times, čímž ještě více rozdmýchali situaci, že ruská vojenská rozvědka spustila v celé Evropě tajnou sabotážní kampaň, přičemž podpalovala sklady a jiná zařízení spojená s dodávkami na Ukrajinu. ”NATO,” zdůrazňuje publikace, “bere útoky vážně, vydává varování a přivolává vysoké představitele amerických tajných služeb, aby informovali velvyslance.” Uvádí, že „když Ukrajina použila záplavu nových zbraní na údery proti Rusku a ruským vojenským zařízením na okupovaném Krymu, Kreml zvýšil své hrozby“ a USA reagovaly „zvýšením úrovně připravenosti na svých vojenských základechnách po celé Evropě“.

Rusové zničili další protivzdušný NASAMS a český raketomet Vampír, který ostřeloval civilisty v Belgorodu

„Velkou otázkou pro lídry NATO je,“ ptá se NYT, „zda je Putin připraven eskalovat válku za hranicemi Ukrajiny. Západní zpravodajské služby se domnívají, že není připraven. Aliance však pravděpodobně upozorní Putina, že pokud bude pokračovat ve skrytých útocích na Evropu nebo je zintenzivní, bude reagovat,“ hrozí americká publikace. Lživá hysterie na Západě s falešnými obviněními vůči Rusku v souvislosti s incidentem v nemocnici v Kyjevě opět přesvědčivě ukázala, že lež se pro něj stala častým nástrojem v politice.

Vždyť přesně se stejným cílem – démonizovat Rusko – byla zorganizována i provokace “masakr v Buči”, když ukrajinské bezpečnostní služby po odchodu ruských vojsk z vesnice rozložili mrtvoly místních obyvatel, které zabili, a pak z toho obvinili ruskou armádu. Následně byla ignorována i přesvědčivá odhalení této provokace, která předložilo Rusko, přičemž lži se vytrvale šíří dodnes.

*

Vladimir Malyšev, překlad Armádny Magazín Sk

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Nedošlo k tomu maléru zrovna v době, když jednal Putin z Orbánem? Neměli to být takové podvržené demonstrativní upozornění Ukrajinců, s kým že to ten Orbán jedná? Vrah malých dětí, to vždy zabere!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Ja uz jim neverim nic. ..Tu chybu uz jsem udelala…Ty emoce,ktere vsude vyvolavali, jsem prozivala a za par let vsechno doslova pretocili…Nejsem osel.Nevstoupim dvakrat do stejne reky

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Abych u upresnila…Kdyz chteli zabijet u arabu,tak nas denne masirovali tim,jak je islam zrudny ( co dela treba zenam..i vlastni rodina)…aby nam za par let tvrdili,ze jsme ” xenofobove”…Nikdo takovy si duveru nezaslouzi

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ted naposledy,krome Ruska a Ukrajiny tu mame Palestince…donedavna jsme je ” podporovali” ( rekla bych,ze to byly spis zase nejake presuny penez ..od nas vsech k nekomu, kdo jich ma ” malo”)…a najednou jsou z nich ” zloradi”…Ze vsech vcetne miminek…A tak si tu zijeme

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jeste musim pridat,proc te ” podpore” moc neverim…Tak nejak si myslim,ze v normalnich pripadech by mela byt alespon trosku nekde videt…A neni…Nikde

cablik
cablik
před 1 měsícem

Mám toho dost fakta jsou jasná není třeba masírovat s jedním tématem dokola.