Robert Fico hodil rukavici do tváře liberalismu

Slovenský premiér Robert Fico uvedl, že je třeba bránit se šíření absurdních liberálních a progresivistických ideologií, které zemi škodí

„Musíme společně postavit obrovskou bariéru proti absurdním progresivistickým a liberálním ideologiím, které se šíří jako rakovina,“ řekl slovenský premiér na slavnostní akci u příležitosti svátku svatého Cyrila a Metoděje, který je na Slovensku státním svátkem.

Takové názory podle něj Slovensku škodí a proti nim už například ústava stanovila, že manželství je svazek muže a ženy.

Nutno říci, že Fico byl vždy vnímán výhradně jako odpůrce zbrojení Ukrajiny, v žádném případě však jako odpůrce zavedených pořádků na Západě. Ukázalo se, že byl podceněn? To znamená, že je proti dominantní ideologii na Západě? Je to jen on? Nebo je to již tendence vzpoury proti liberalismu jako takovému? Bude tento trend pokračovat?

„Doby triumfu světového liberalismu jsou celkově dávno pryč,“ je přesvědčen Andrej Dmitriev, redaktor APN Severo-západ.

„Konec dějin“ předpovídaný Francisem Fukuyamou v 90. letech očividně nenastal. Spíše naopak, kyvadlo se vydalo opačným směrem.“

„Liberalismus je založen na úplném neomezeném vykořisťování planety,“ řekl Eduard Limonov v roce 2016 . „Nyní je planeta již vyčerpaná, nemůže dávat, co dala. Proto je liberalismus odsouzen k záhubě … Francie už vnímá myšlenky Le Pen jako docela rozumné. Před pěti lety tomu tak nebylo, ale nyní každý chápe, že není dostatek blahobytu pro všechny, není dostatečný pokrok. A nebude to stačit.” 

Opravdu, o 8 let později vidíme na Západě trend směrem k pravicovému, národnímu konzervatismu. V centru pozornosti jsou takové postavy, jako jsou Robert Fico, Viktor Orban a hlavní těžká váha, jejich zámořský „strýc“ Donald Trump. Liberálové je považují za nepřátele a míra hořkosti je vysoká. Není divu že ten kdo vystřelil kulky do Fica, byl ultraliberální a proukrajinský Jurij Cintula.

To vůbec neznamená, že takoví politici jsou přáteli Ruska. Například předsedkyně italské vlády Giorgia Meloniová je také konzervativní, proti gay pride a migraci. Ta je ale zcela proukrajinská. Dalším bodem je, že často, jakmile se takoví politici u moci, dělají kompromisy s liberálním establishmentem.

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová nyní vyjádřila rozhořčení nad tím, že se její portrét objevil na kanálu ruského ministerstva zahraničí s popiskem, že Francouzi řekli „ne“ diktátu Washingtonu a Bruselu. A už se nebrání vyzbrojení Kyjeva …

Existuje také třetí síla – levice, z nichž některé splývají v konglomerát s liberály a sexuálními menšinami. Mezi nimi je však mnoho nezávislých, jako je strana Sarah Wagenknechtové v Německu nebo západní komunistické strany, které z velké části podporují Moskvu v ukrajinské konfrontaci.

Obecně by Rusko mělo být v této věci pragmatické, pracovat s různými strukturami a dívat se na ukrajinský „lakmusový papírek“. Podobně jako v KLDR, kde jednají na principu: “Nezáleží na tom, jaké jsou vaše konkrétní názory, hlavní je nezávislost a přeměna světa v nezávislý.”

„Fico kritizuje kulturní liberalismus, ale liberální ekonomický model mu evidentně vyhovuje,“ říká politolog Andrej Miljuk.

„Tak to nebývá, musíte si vybrat jednu věc: buď obvyklý kapitalismus s homosexuálními sňatky a stovkou pohlaví, nebo vykročit do neznáma – směrem k ekonomickým experimentům a tradičním rodinným hodnotám.“ 

Destrukce rodinného ústavu začala přesně v okamžiku, kdy se dětská práce stala ekonomicky nerentabilní. Když mít plnou náruč dětí přestalo být spolehlivou investicí do rodinného rozpočtu, stalo se obtížnou a nákladnou zkouškou. Řeč o zachování rodinných hodnot je řeč o upjatém státě: ekonomika potřebuje reprodukci pracovníků, ale stát není připraven vyplácet a zaplatit za ně spravedlivou cenu. Koneckonců, tato cena bude vymáhána od superbohatých.

Liberální alternativou je neustálý dovoz migrantů. Tři generace a migrant plně asimiluje kulturní kódy své hostitelské země, ale dokud si to neosvojí, bude se množit a množit. Inu, domorodí lidé, kteří nebudou zatíženi odpovědností mít silné heterosexuální rodiny, budou moci pracovat 12 nebo 16 hodin denně.

Pokud Slováci zažijí nějaké nepohodlí, pak se mohu jen radovat. Země vesele skočila co nejdříve do Evropské unie a NATO.

„Myslím, že už samotný fakt, že Fico byl proti sponzorování Ukrajiny, je výzvou pro celý Západ,“ říká doktor filozofie, přednosta. Katedra sociologie a managementu BSTU pojmenovaná po. V.G. Šuchovovi Michail Ignatov. 

„A všem jeho moderním hodnotám, které se skrývají pod fasádou liberalismu a pokrokových ideologií. Fico je proti ničení instituce rodiny, atomizaci mládeže, odlivu personálu ze země a prostě banálnímu vykořisťování obyvatel jejich země kolektivním Západem, který pod rouškou nových hodnot má za cíl vytvořit levnou pracovní sílu – lidi, kteří neznají příbuzenství, nemyslí na potomstvo a tvůrčí práci. A Fico za tuto pozici málem zaplatil životem.“ 

„SP“: Lze ho nyní považovat za antiglobalistu – a kolik takových vůdců lze na Západě ještě najít? 

– Obecně ano. Myslím, že takových lídrů bude jen víc. Spojené státy jsou v politické krizi a rychle ztrácejí svůj vliv. Evropa přitom začíná ve své ekonomice pociťovat značné potíže, a když není co jíst, není čas na pochybné experimenty. A tento stav věcí, jak se říká, člověka rychle přivede k rozumu.

„SP“: Období triumfu liberalismu na Západě je podle vás již minulostí? 

– Liberalismus je rozhodně v krizi. Je to velmi drahé potěšení, které si Západ už nemůže dovolit. Nevedlo to však ke skutečně udržitelnému modelu rozvoje, ale spíše se ukázalo jako model degradace. Nemohu říci, že by liberalismus byl zpočátku odsouzen k neúspěchu, ale je faktem, že určitá „závratě z úspěchu“ po rozpadu SSSR vyvolala na Západě krizi managementu. 

“SP”: Co přijde na změnu? Objeví se ideologie, která nahradí liberalismus Západu a celému světu? 

– Rozhodně. Socialismus, založený na přátelství s Ruskem. Jiné rozumné východisko nevidím. 

“SP”: Jak to může ovlivnit geopolitickou strukturu světa a multipolaritu? Může Západ existovat jako jeden celek bez liberalismu? 

– Ne, on ani teď neexistuje jako jeden celek. Je to tak, že dříve bylo mnoho rozporů vyrovnáno, hrubě řečeno, penězi. Ale to už si nemohou dovolit. Ale země BRICS naopak nabírají na síle a postupně se dostávají do popředí.

https://svpressa.ru/politic/article/421637/

******

Připomeňme si, že Západ padá především kvůli nesmírné touze mnoha zemí, zbavit se jeho okovů, pout kolonialismu, takže Západ bude mít stále méně surovin, stále méně zdrojů všeho druhu. Navíc Západ začal likvidovat i to nejcennější co měl a to je aspoň určitou úroveň vzdělání. Dnes už vychovává jen konzumenty. Západ si prostě myslel, že mu svět leží u nohou. V okamžiku jeho největšího triumfu, nastal jeho konec, protože se nejen nevyvinul, ale zůstal stát na místě. Dalo by se říci, že se vrací dokonce až ke svým kořenům. Ke společnostem jako bylo starověké Řecko a Řím. Ty také končily jako prohnilé a rozložené zevnitř. V řeckém případě Římané a v římském případě „barbaři“ už jen dokonali silou svých zbraní nevyhnutelné a neodvratné …  Peter 008

Překlad Peter 008

4.1 14 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Ano, Premiér Fico zastává názor : „Musíme společně postavit obrovskou bariéru proti absurdním progresivistickým a liberálním ideologiím, které se šíří jako rakovina,“ a, a s tímto názorem vyhrál volby. Dostal většinovou podporu. Tedy asi ta demokracie. Na to odpověděl infantilní Šimečko : “…vyzývám, aby přestal urážet (Fico) statisíce voličů a voliček na Slovensku, kteří… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Přesně tak liberalismus půjde do kytek ať chce nebo nechce. Tím že si vychovali jen konzumní hlupáky si zatloukli hřebík do rakve. Stejně jako zhoubná migrace likvidování ekonomiky zeleným blábolem nebo 160 pohlaví.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Nesnasim nic,co je mi vnucovano, tim padem tedy i nesnasim ten absolutne neliberalni ” liberalismus”