Prohlášení PRAKu k dovolání NSZ ve věci pravomocně osvobozené Martiny Bednářové

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal 10. července 2024 dovolání proti osvobození učitelky češtiny Martiny Bednářové,

prohlášení prohlášení
prohlášení prohlášení

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal 10. července 2024 dovolání proti osvobození učitelky češtiny Martiny Bednářové, která byla obviněna ze spáchání trestného činu popírání genocidia dle §405 tr. zákoníku, avšak byla odvolacím soudem pravomocně zproštěna obžaloby.

„Dovolání je založeno na závěru, že byť některá stíhaná vyjádření obviněné ve výsledku nelze považovat za popírání zločinů proti míru a válečných zločinů, lze v celkovém kontextu dovodit, že obviněná se v postavení učitelky pokoušela nepravdivými výroky takové zločiny ospravedlňovat,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v dovolání navrhuje, aby Nejvyšší soud v neveřejném (!) zasedání  předchozí rozsudky a usnesení soudů zrušil a přikázal Obvodnímu soudu pro Prahu 6, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl.

Společenství Proti Represím a Kriminalizaci (PRAK) k tomu vydává následující prohlášení:

Jsme hluboce znepokojeni tímto dovoláním z následujících důvodů:

* V obžalobou vymezeném jednání bylo dovozováno, že obžalovaná veřejně dílem popírala, dílem zpochybňovala a dílem se snažila ospravedlnit útok Ruské federace na Ukrajinu probíhající od 24. února 2022 a s ním spjaté válečné zločiny a zločiny proti míru. Nicméně sám Nejvyšší státní zástupce (NSZ) v dovolání konstatuje, že v obžalobou tvrzených výrocích není možno spolehlivě dovodit, že by obviněná válečné zločiny a zločiny proti míru jednoznačnou formou veřejně popírala či zpochybňovala.

* Soud konstatoval, že obviněná z hlediska pedagogického vedení žáků naprosto neobstála, ačkoliv hned vzápětí konstatoval, že učitelka svým přístupem vyprovokovala žáky k diskusi a k hledání vlastních argumentů, což jest obecně vládou prosazovaný přístup v boji proti desinformacím. Obžalovaná tedy byla souzena za postup souladný s vládou doporučovanou metodikou posilování resilience občanů proti desinformacím (když již odhlédneme od středověkého, v dějinách Evropy hluboce zakořeněného a přínosného procesního postupu zvaného advocatus diaboli, cíleně předkládajícího protiargumenty k diskutované tezi kvůli zvážení hlediska druhé strany). Z hlediska pedagogického tedy obžalovaná nejen neměla být kriminalizována, ale naopak měla být dávána za příklad efektivního pedagogického působení, protože vyprovokovala žáky k hledání vlastního stanoviska a formulování příslušných argumentů, což je do života mnohem cennější výbava, než bezduché opakování režimem prosazovaných frází, jako tomu bylo v období před listopadem 1989. Obžaloba by proto měla být Nejvyšším státním zástupcem pokárána za uplatňování přístupů, typických pro minulý režim, který byl zákonem označen jako zločinný.

* Zcela nepřípustný je pokus vykládat zahájení vyšetřování situace na Ukrajině z hlediska podezření z páchání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy Mezinárodním trestním soudem jako „notorietu“, tedy bez závěrů opřených o materiální důkazy považovat za prokázané a veřejně známé, že odpovědní představitelé Ruské federace a její ozbrojené složky se na území Ukrajiny těchto činů dopouštějí. Zcela je opominuta presumpce neviny, vlastní všem civilizovaným orgánům.

* Alarmující je tvrzení NSZ, že trestný čin dle § 405 trestního zákoníku je úmyslný, přičemž se nevyžaduje úmysl přímý, ale že postačí i prokázání úmyslu nepřímého, tedy že pachatel o nepravdivosti svých výroků musí vědět nebo s ní být minimálně srozuměn. Tyto předpoklady jsou podle NSZ naplněny „i v případech, kdy je pachatel sice subjektivně přesvědčen, že jeho názor je pravdivý, avšak ví o tom, že se zásadně liší od většinového názoru současné demokratické společnosti.“ V tomto kontextu by bylo zajímavé vědět, zda NSZ ví, jaké se traduje krédo Mistra Jana z Husi, a jaký nápis nese prezidentská standarta? Možná by byl překvapen, ale o názoru většinové společnosti v nich není ani zmínka.

* NSZ se tedy dožaduje silou svého úřadu, aby obžalovaná byla potrestána za to, že se její názor lišil od údajného názoru většinové společnosti, a to v podání NSZ, aniž by tento názor většinové společnosti měl v inkriminované době někdo prokazatelně k dispozici.

* PRAK tímto důrazně upozorňuje na právní zvrácenost tohoto argumentu NSZ, kdy snaha zavést do našeho trestního práva možnost prokázání naplnění subjektivní stránky trestného činu pouze tím, že se pachatel odchýlil od většinového názoru společnosti, posunuje naše trestní právo do oblasti totalitního zřízení, jemuž je umožněno kriminalizovat každého, kdo se odchýlí od převažujícího názoru. Dalo by se říci, že pokud je možné trestat někoho za to, že se odchýlí od většinového názoru demokratické společnosti, pak už tato společnost z principu demokratickou není.

Společenství PRAK proto doufá v moudré rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Členové společenství PRAK, 24. července 2024

  • Tomáš Fürst
  • Pavel Kalenda
  • Stanislav Novotný
  • Lenka Procházková
  • Jindřich Rajchl
  • Jan Schneider
  • Josef Skála
  • Jan Šolta
  • Jaroslav Šulc
  • Radim Valenčík
4.6 17 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

Velmi správně podáno ! Doufám, že Stříž bude odmítnur a že Nejvyšší soud má koule ! Je to hrůza jaké falešné konstrukce se dovozují bez faktů ! Jako na Slovensku ! Tam už zbavili funkce předsedu Soudní rady Mazáka i soudce Nejvyššího soudu Slovenska Klimenta kvůli politickému aktivismu. Stříž se jeví také… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Když on Igorko tak krásně a příkladně naplňuje sdělovacími prostředky dané ideje prozápadní české vlády a proto tam přeci je, aby to, co strategicky nevykomunikuje pendrekem gumák Foltýn, vykomunikoval trestním procesem on, gumák Stříž, označovaný laškovně Mříž nebo (O)Stříž…

shoty
shoty
před 1 měsícem

Myslím, že ľudia so syndrómom “urválek” patria na psychiatriu.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Njn nebude to totalitní a diktátorský liberální režim pravda je jen jedna a kdo čte ten ji zná. Žádný právní stát neexistuje ale dvojí metr ano.

spartak
spartak
před 1 měsícem

Mohl bych napsat ,že mám prasečí radost jak se ten současný režim chová k vlastním obyvatelům a nátěr zločinný socialismus nějak ztrací údernost, ale nějak nemohu ,protože nevím jaká nás čeká budoucnost.Válka?

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  spartak

EU plánuje velkou válku s Ruskem. Budeme tahat holýma rukam kaštany z ohně za USA, které zařídily oheň.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Kam se v tomto státě rozhlédneš, všude u moci debil!

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Doporučoval bych uvědomělému Magorovi Střížovi, aby se na jeden prázdninový den postavil do několikakilometrové fronty aut na státní hranici Polsko -UA (Korczowa), kde evidentně dochází ke zločinům proti lidskosti. Nezodpovědní rodiče vozí děti do válečných zón na prázdniny. Respektive rodič číslo 2. Rodič číslo 1. se Ukrajinské válečné vřavy bojí a vrací… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 měsícem

Bezbřehé slouhovství tohoto českého absurdistánu-to se dalo čekat,že si nedají pokoj.Víte ,co bylo nejhorší na socialismu? Co přišlo po něm!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

https://www.hlavnespravy.sk/zapad-sa-zmenil-na-totalitnu-sektu/3578634
Naprosto vystizny clanek…Potvrzuje ho i toto jednani s pani ucitelkou…V ” zapadni demokracii” musite mit stejny nazor jako vrchni sektari

Vendol
Vendol
před 1 měsícem

Vždyť je to všechno komedie a absurdní divadlo, respektive české justici a policii nelze věřit vůbec nic. Bednářovou honí a pronásledují, ale když to prase z ODS, Novotný, opakovaně vykřikovalo, že je potřeba Čechům zapálit baráky a podříznout ženy a děti, nedělo se vůbec nic. Stejně tak se nic nedělo a neděje, když eurozmrdi hýkali nadšením nad… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Vendol

Souhlas