Přestupkové řízení s Českou televizí

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na základě mé stížnosti zahájila 9. 7. 2024 přestupkové řízení s Českou televizí.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

Nezákonným skutkem byla debata den před volbami Evropského parlamentu 6. 6. 2024, v níž reprezentovaly koalici Spolu tři osoby (předsedové ODS, TOP 09 a lidovců), byť šlo o jeden kandidující subjekt – koalici. Ostatní kandidující subjekty reprezentoval vždy jeden zástupce, včetně koalice SPD-Trikolora.

Česká televize těsně před volbami zvýhodnila vládní koalici Spolu. Podle názoru Rady pro rozhlasové a televizní vysílání při zahájení přestupkového řízení Česká televize jako provozovatel veřejnoprávního vysílání: „Provozovatel mohl zvoleným kritériem výběru hostů narušit princip rovné politické soutěže tím, že zvýhodnil volební subjekt SPOLU, který v pořadu reprezentovali tři zástupci, a současně znevýhodnil volební subjekty, které nebyly do pořadu pozvány, přestože měly dle předvolebních průzkumů ve volbách do Evropského parlamentu reálnou šanci na dosažení volebního úspěchu. Provozovatel se tím mohl dopustit porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, případně jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.“.

Proti hrubému narušování vyváženosti vysílání České televize je nutné se ozvat. Českotelevizní bafuňáři nemohou kálet lidem na hlavu a chtít od nich jen peníze. Stejně jako v případě, kdy Česká televize protiprávně tajila náklady na výrobu pořadů Václava Moravce, je nutné jednat tak, aby si televizní šéfové uvědomili, že zákon platí i pro ně. Uměle vytvořený způsob zastoupení politických subjektů v televizní předvolební diskusi byl hrubě pokřivený ve prospěch vládního Spolu. Ještě by šlo zkousnout, že televize umožní zastoupení každé strany samostatně, i když kandiduje v rámci koalice, pak by však vedle tří zástupců Spolu musela připustit i dva zástupce koalice SPD-Trikolora, kde však připustila jen jednoho zástupce. To, že vedení zpravodajství České televize jinak hodnotí koalice podle toho, zda jde o koalici vládních či opozičních stran, je projevem pohrdání zákonem, povinností vyváženosti v televizním vysílání i samotnými televizními diváky.

Z tohoto pohledu vládou navržené zvýšení koncesionářských poplatku hodnotím jako korupční jednání a odměnu České televizi za to, jak preferuje vládní strany. Odměnu, kterou neplatí vládní strany, ale mají ji z rozhodnutí vlády Petra Fialy zaplatit všichni lidé.

5 12 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Už jsem psal podobné. Pokud v tomto případě probíhaly na komerčních televizích naprosto stejné debaty, tedy stejná “vyváženost”, je absolutně zbytečné povinně platit tzv. veřejnoprávní stanici. Zrušit. Pokud by takovéto “debaty” někomu chyběly, určitě by komerční televize zařadila nějakou navíc. Vše ostatní, co tzv. veřejnoprávní TV vysílá je stejné, nebo horší.

cablik
cablik
před 1 měsícem

No jo ČT je tím profláklá sloužit vládním stranám a my co to nepodporujeme to zaplatíme. Ostatně celý maistream je stejný. Pokud se s tím má něco dělat musí se změnit vláda.

skeptik
skeptik
před 1 měsícem

Pro ně je důležité, že účel (nebo úkol) byl splněn. Dokud trestem nebude vyhození člověka, který to tak úmyslně udělal, tak se nic nezmění. Příště to udělají znovu.

Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Jediné řešení jak dostat hajzle čt a čro od koryt a od možnosti manipulovat s občany je porazit 5kolku a babišáka ve volbách a realizovat stejný systém jako je na Slovensku.

Prodost
Prodost
před 1 měsícem

Naprostý souhlas. Je opakovaně prokázáno, že tento moloch se napravit nehodlá. Jediná účinná medicína? Zrušit!
Ať se zakódují. Kdo se bez nich neobejde, jistě si je rád zaplatí. Howg