Poznámka k francouzským volbám

převzato z FB

Jedna #nedůležitápoznámka k francouzským volbám..

.. kterou nějak v mainstreamu postrádám, ale možná jsem se jen překoukl. Je brzy hodnotit, jak Macronův pokr vyjde, jak vyhrává pravice nebo odhadovat, kdo bude premiérem. Osobně mi ve všech článcích schází vysvětlení, že francouzské volby jsou jiné než ty naše parlamentní a nějaké procenta jsou zcela mimo s ohledem na to, kdo bude premiér. Jsou podobné spíše našim senátním volbám a proto je predikce nyní zavádějící nebo účelově zastrašující.

Vysvětlení: Ve Francii se volí ve volebních obvodech. Kandidát je zvolen v prvním kole, pokud obdrží více než polovinu platných hlasů a jeho počet hlasů odpovídá alespoň 25 % oprávněných voličů v jeho volebním obvodu. Není-li v prvním hlasování zvolen žádný kandidát, koná se o týden později druhé hlasování, kterého se mohou zúčastnit kandidáti, jejichž počet hlasů v prvním hlasování se rovnal alespoň 12,5 % oprávněných voličů ve volebním obvodu. V každém případě se však do druhého hlasování kvalifikují dva kandidáti, kteří v prvním hlasování obdrželi nejvíce nebo druhý největší počet hlasů. Ve druhém kole hlasování je zvolen kandidát, který získal nejvíce hlasů.

Celkově má francouzský parlament 577 křesel. Schází mi ve většině článků informace, že Le Penové RN získalo v prvním kole 37 křesel a levicová fronta NFP získala po prvním kole 32 křesel. Pokud tedy média mluví o prohře Macrona, tak to není možné dokazovat na procentech, ale na tom, že Macronova strana získala napřímo po prvním kole pouze 2 křesla.

Jenže to vůbec nic neznamená. Nyní přijde týden dehonestací, zákulisních dohod i odstupování kandidátů, takže Francie se příští týden může zcela jednoduše probudit do patu nebo do středolevého parlamentu.

4.3 12 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci

Nějak nikdo nepřikládá význam britským volbám 4. července, tzn. už za dva dny! – psala jsem o tom nějaké komentáře zde: https://www.novarepublika.cz/2024/06/david-spd-francii-hrozi-obcanska-valka#comment-50559 Mě z toho totiž přijde, že po Macronovi dostane na frak i Boris Johnson, což je ten, který po již téměř hotové istanbulské dohodě mezi Ukrajinou a Ruskem z roku 2022 https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/ukrajina-v-istanbulu-navrhla-cestu-k-neutralite-rusko-slibilo-omezeni-vojenskych-aktivit-u-kyjeva-22500 na Ukrajině zasáhl s tím, že… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr-
Před časem o tom psal globalistický Breitbart
Nigel Farage může být strůjcem konce jedné z nejúspěšnějších politických stran v historii světa.”
Obsáhle o tom psalo i Politico
https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/united-kingdom/
Pozici Sunaka popsala dokonce i ČT, byť svým narativem
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/farage-snp-ci-liberalove-chteji-nahlodat-vahave-britske-volice-350439

ale tady se nějak pořád věří, že on ten Macron je všemocný…. No, tak to nedávám…

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Breitbart – doplňuji odkaz
https://www.breitbart.com/europe/2024/06/06/death-of-the-tories-farages-reform-party-surges-to-within-two-points-of-establishment-conservatives/

Já totiž mám potřebu mít vždy vše odzdrojované odkazy a souvislostmi, což je důvod, proč se už nehrnu do psaní článků – a kdo články píše stejným způsobem, ten moc dobře ví, jak je to náročné na čas a energii. Přesto mi ani v diskusích nejde odkazy nevložit.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

A za mě článek opět jednou ala slohové cvičení. Což ale ode mě není nic proti tomuto a ani žádnému jinému autorovi, protože mám v úctě každou snahu, hledající pravdu a dobro, jen já nějak jsem moc kritická k informacím, které neberou v potaz pohled z  vyšší perspektivy – přeložím: geopolitické pohledy mohou mít svůj… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Už v roce 2016 jsem o tom psala zde https://aeronet.news/na-blizkem-vychode-jde-osud-evropy-do-finale-iran-s-armenii-prave-prebiraji-vladu-rusko-dela-vse-aby-nebylo-vysachovano-a-zradci-nespi/ a už tam jsem vložila, jak “perská kočka” jede, resp jak velmi důležitý je m.j. Jemen Znova jsem o tom psala v 2019, kde obrázek rovněž řekne více, než slova A to mezitím dění ve prospěch Íránu velmi pokročilo a co je podstatné – pro USA a Evropu… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Mno nic pro nás a celou Evropu je klíčové vítězství  Le Pen nebo u nás to vypadá na nic je třeba zastavit zástupnou válku a liberální šílenosti.

standa
standa
před 2 měsíci

Spojení mproti Le Pen se buduje, rozhodne jako obvykle 2.kolo. Ale je dobře nakročeno !

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Diky.Takze vime,ze nic nevime

Primak
Primak
před 2 měsíci

Co ale je také ne vždy poznamenáno: že ať vyhrajou ti či jiní, Macron zůstane i nadále prezidentem. Nebo se pletu?

Lenka Procházková
Admin
Lenka Procházková
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Macron zůstane prezidentem do roku 2027.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Bohužel se nepletete.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Pokud to bude totální lporážka Macrona, je možná rezignace Macrona neb parlament by ho mohl ořezávat a to pořádně. Počkejme na 2.kolo.