Pluk Azov v Praze: Podezření. Přišli pro dezertéry? Zasáhne policie? Vře to

Evropské turné ukrajinských bojovníků z uskupení Azov se smrsklo. Berlín, Kolín nad Rýnem a další evropská města akci vystavila stopku. Praha nikoli. PL se zeptaly českých politiků, co si myslí o akci skupiny kritizované za inklinaci k nacistické ideologii.

ParlamentníListy.cz opakovaně informovaly o chystaném turné ukrajinských bojovníků z praporu Azov po Evropě, kde jedna ze zastávek patří i české metropoli.

Situace se v čase změnila a některá evropská města na západ od nás vystavila „Azovákům“ stopku. Zrušeno bylo jejich vystoupení v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a nejspíš i v Bruselu nebo v Rotterdamu.

Podle dostupných informací se zdá, že akce dle plánu proběhne v České republice a v Litvě. ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků, co říkají na to, že se v Praze akce tohoto typu uskuteční.

Zabránit jejímu konání chce europoslankyně Kateřina Konečná, která vyzvala ministra Lipavského, aby se on a případně celá česká vláda proti akci ohradili a distancovali. K ničemu takovému ale nedošlo.

V odpovědi Lipavský místo toho začal mluvit o Putinovi, sovětských tancích a roce 1968. „Kateřino, stačilo. Při čtení jsem zaváhal, za jaký stát jste to byla zvolena. Brzy si připomeneme výročí okupace sovětskými tanky. Ty stejné tanky nyní vraždí na Ukrajině a Putin by je rád viděl ještě dál. Jestli někdo napodobuje nacisty, vražděním a unášením dětí, je to Rusko,“ vzkázal Lipavský.

„Pan ministr Lipavský neumí číst, anebo nemá žádné argumenty proti tomu, co jsem mu napsala. Coby správný člen Fialovy asociální vlády umí jen nálepkovat,“ řekla PL Kateřina Konečná.

Podle jejích slov není pochyb o tom, že v uskupení Azov jsou neonacisté a lidé obdivující Hitlera. „Azov založil neonacista Biletský, známý také jako Bílý vůdce. Jeden z bojovníků Azovu si například zapózoval v Osvětimi a měl přitom na sobě tričko s Hitlerovým citátem. Přímých důkazů je celá řada a mnoho z nich jsem uvedla v dopisu ministrovi Lipavskému,“ dodala.

„Význam a přínos akce neumím ohodnotit. Pokud jde o symboliku připomínající fašistické symboly,  tak ta je na Ukrajině poměrně častá. Podle informací, které mám, se ale neváže k fašismu. Spíš k ukrajinskému nacionalismu. Koneckonců svastika má svůj původ v Himaláji. Akce mě nijak nepobuřuje,“ napsal redakci poslanec ODS Karel Krejza.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová míní, že by, pokud se akce uskuteční, měla zasáhnout policie. „Je třeba si hlavně položit otázku, k čemu má podobné vystoupení, nad kterým je třeba se pokřižovat, vlastně sloužit, protože Azov není žádná taneční skupina. Popularizaci války? Vraždění? Nacismu? Umožnit propagaci něčeho podobně válečně zrůdného, navíc z cizí země, na území vlastní země, je nejen za hranou vkusu a hrdosti, ale podle mého názoru i za hranou zákona. V každém případě ten, kdo přijde Azovu tleskat, jako by šel tleskat Hitlerovi. A ještě za to platil vstupné. Pokud tomu tedy také jako sebevědomá země nezabráníme, doufám, že to bude policie přísně monitorovat, a bude-li třeba, tak zasáhne,“ reagovala senátorka.

Své obavy k akci vyjádřil senátor Zdeněk Hraba: Pokud vím, byla akce z původních prostor někam – neznámo kam – přesunuta prý z bezpečnostních důvodů. A pokud obavy či informace o ohrožení naší bezpečnosti jsou reálné, je jednoznačně na místě tuto akci uprostřed Evropy nepořádat. A dodám, že jakékoliv sympatie k nacismu jsou mi bytostně odporné.

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna se pozastavuje hlavně nad reakcí ministra zahraničí Lipavského na dopis šéfky KSČM Konečné. „Lipavský odpověděl jako pravý protektorátní ministr zahraničí. Takto může odpovědět buď blb, nebo zaprodanec. Někdy je to dva v jednom. Piráti podporující neonacisty, to je ve světě rarita,“ sdělil Foldyna.

„Myslím, že naše ukrajinské spolu-skoroobčany nepochybně čeká zážitek přímo srdcervoucí! Zvláště pak, když pořadatelská agentura pražského prostoru Endorfin na svém webu tuto akci výmluvně označuje jako ‚únikovou hru‘. Samotní členové pluku Azov svůj evropský zájezdový program nazývají ‚Naši lidé jsou všude, aneb Třetí útok v Evropě‘, a v anotaci show dokonce dojemně uvádějí, že mají starost o miliony Ukrajinců, kteří uprchli do zahraničí, ale stýská se jim po domově a rádi by se vrátili. Že se jedná o evropský zátah na dezertéry zjevně pochopili asi už úplně všichni, s výjimkou našich hrdinných vládních pravdoláskařů, kteří výrazně zaostávají vždycky a ve všem. I ten komunismus ostatně ‚porazili‘ až v polovině listopadu 1989 – jako úplně poslední ze všech,“ sdělil redakci PL předseda Motoristů sobě Petr Macinka.

Podle poslance hnutí SPD Radovana Vícha by se stát měl od této události distancovat. „Je to jasný důkaz probruselské a proválečné vlády Petra Fialy, jejíž zahraniční politika je vrcholem toho nejhoršího. Pluk Azov provádí dlouhodobě ta největší zvěrstva v rámci ukrajinského nacionalismu a neonacismu. Ostatně činnosti tohoto pluku v minulosti kritizoval mj. i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva, a Česká republika by se měla od jejich činnosti jasně distancovat, a nikoliv je ještě podporovat v rámci veřejných vystoupení. Je to hanba!“ uvedl Vích.

…celý text najdete ZDE

Související články:

 

3.5 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Jen ať si je všechny ty potetovance odtáhnou domů. Lepší rozemlet je v tom krvavém mlýnku na maso, než naše lidi! Vždyť téměř všichni podporují fašistický režim, Zelenského, Banderu…nebo někdo viděl Ukrajince protestovat proti jejich vládě, kultu Bandery? Nevím, třeba mládež na jejich Banderapárty?

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pokud by ti naši Ukrajinci protestovali proti Zelenskemu, kultu Bandery…poslali by je Lipavský s Rakušanem rovnou na frontu nebo do nějakých koncentráků na Ukrajině pro “proruské zrádce”. Pokud chodí na Banderapárty, mohou za odměnu brát naše sociální dávky, koupat se v našich rybnících a jezerech, opékat šašliky u vody, hrát volejbal či nohejbal u vody. Co… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

No já je taky nerozeznám. I ti rusky mluvící mohou být zfašizovaní. Jako nerozeznám umírněného a radikálního Mohamedána. Bodat, podřezávat, ukamenovávat …
dokáží jak ti tak ti…

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zelenskeho rodnou řečí je ruština. Nevíme, jestli mezi jeho předky nebyli kromě Židů i Rusové. Mimochodem, jeho biografie byla zlevněna z 349 kč na 149 kč.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Co chtít po tom přerostlém dítěti co si říká ministr velký sluha západu opět nezklamal. Paní Konečná je pro ně špatná protože je levice tak je třeba nálepkovat.

vaclav
vaclav
před 1 měsícem

\Macinka je dle mého soukromého názoru naprostý idiot.

skeptik
skeptik
před 1 měsícem

Že je Západ fašistický je známo minimálně od svržení demokraticky zvoleného prezidenta Janukovyče.
Někteří politici se nechtějí fašizací až tak chlubit, tak to zarazili.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  skeptik

Franco byl fašista, kamarád Adolfa Hitlera. Přesto mohl vládnout ve Španělsku až do roku 1975. Pinochet byl fašista a všichni Češi ho měli rádi. I polský papež ho měl rád. Pilsudski byl fašista no a co? Poláci na něj nedají dopustit. Důležité je, jestli je fašista proamerický či proruský.