Orbán varuje EU před cestou k sebedestrukci

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

prvnizpravy

Premiér Maďarska Viktor Orbán varuje, že Evropská unie směřuje k zapomnění. Ve svém proslovu, který byl plný protizápadních sentimentů, upozornil na nový, Asii-orientovaný „světový řád“, a vyjádřil podporu Donaldu Trumpovi v jeho snaze o znovuzvolení prezidentem.

„Evropa se vzdala obrany vlastních zájmů,“ prohlásil Orbán v Băile Tuşnad, městě s převážně maďarským obyvatelstvem v centrálním Rumunsku. „Vše, co dnes Evropa dělá, je bezpodmínečné následování pro-demokratické zahraniční politiky USA… i za cenu sebedestrukce.“

„Přichází změna, jakou jsme neviděli 500 let. To, čemu čelíme, je ve skutečnosti změna světového řádu,“ dodal a jmenoval Čínu, Indii, Pákistán a Indonésii jako budoucí „dominantní centrum“ světa.

Orbán také tvrdil, podle The Guardianu, že USA stojí za výbuchy v roce 2022, které poškodily plynovody Nord Stream, které měly přepravovat plyn z Ruska do Německa. Označil to za „teroristický čin, provedený na zjevný pokyn Američanů“, aniž by k tomu poskytl jakékoliv důkazy.

Jeho výroky přicházejí uprostřed rostoucí kritiky od evropských partnerů poté, co se vydal na „mírové mise“ do Moskvy a Pekingu tento měsíc s cílem zprostředkovat ukončení války Ruska proti Ukrajině. Orbán je obecně považován za nejbližšího spojence Kremlu mezi všemi lídry EU.

Ohledně Ukrajiny Orbán zpochybnil, zda se tato válkou zničená země někdy stane členem NATO nebo EU. „My Evropané na to nemáme peníze. Ukrajina se vrátí do pozice nárazníkového státu,“ řekl a dodal, že mezinárodní bezpečnostní záruky „budou zakotveny v dohodě mezi USA a Ruskem“, uvádí The Guardian.
Během ruské války na Ukrajině se Orbán odlišil od ostatních lídrů EU tím, že odmítl poskytovat Kyjevu zbraně na obranu proti ruským silám a rutinně zdržoval, zmírňoval nebo blokoval snahy poskytnout finanční pomoc této zemi a uvalit sankce na Moskvu.

Orbán obvykle využívá každoroční platformu Tusványos Summer University v Rumunsku k naznačení ideologického směru své národní vlády a k napadání standardů EU, do které Maďarsko vstoupilo v roce 2004.

Maďarsko momentálně drží rotující předsednictví EU, během něhož Orbán slíbil „učinit Evropu opět velkou“ a podpořil Trumpovu kandidaturu v letošních prezidentských volbách v USA. Orbán dvakrát letos navštívil Trumpa v jeho přímořském sídle Mar-a-Lago.

Orbán v sobotu uvedl, že Trumpova snaha o znovuzvolení má za cíl „vrátit americký lid z post-nacionalistického liberálního státu do národního státu“ a zopakoval řadu konzervativních klišé o tom, že Trump je nespravedlivě penalizován, aby mu bylo zabráněno v kandidatuře.
„Proto ho chtějí uvěznit. Proto mu chtějí vzít majetek. A pokud to nevyjde, proto ho chtějí zabít,“ řekl Orbán s odkazem na pokus o atentát na Trumpa na mítinku v Pensylvánii tento měsíc.


Americký velvyslanec v Maďarsku, David Pressman, reagoval na Orbánovy komentáře v sobotu v příspěvku na X, kde uvedl, že taková rétorika „riskuje změnu vztahu Maďarska s Amerikou“.

„Nemáme žádného jiného spojence nebo partnera, který by podobně otevřeně a neúnavně podporoval konkrétního kandidáta ve volbách ve Spojených státech amerických, zdánlivě přesvědčen, že to vždy jen pomáhá Maďarsku – nebo alespoň jemu osobně,“ řekl Pressman a dále obvinil Orbána z šíření „kremelských konspiračních teorií o Spojených státech. Sotva to, co očekáváme od spojence.“

Orbánovy sobotní výroky nejsou poprvé, co využil festivalu v Transylvánii k vyvolání kontroverze. V roce 2014 Orbán poprvé deklaroval svůj záměr vybudovat v Maďarsku „neliberální stát“ a v roce 2022 vyvolal mezinárodní pobouření svými prohlášeními proti tomu, aby se Evropa stala „smíšenou rasou“.

V sobotu znovu zdůraznil svůj dlouhodobý anti-imigrační postoj s tím, že migrace není odpovědí na stárnoucí populaci jeho země.
„Není možné doplnit zmenšující se populaci migrací,“ řekl ve svém sobotním projevu. „Západní zkušenost ukazuje, že pokud je více hostů než majitelů, pak domov již není domovem. To je riziko, které by nemělo být podstupováno.

(hýbl, TheGuardian)

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 1 měsícem

Je podivuhodné, že se neobává o svůj život, vždyť se jedná o obrovské peníze. Pan Orbán mi svým vzhledem a jednáním připomíná Slovana.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Ma pravdu,ale nemuzeme chtit po lidech,kteri bud netusi,co delaji a nebo jsou vylozene zrali na psychiatra,aby to pochopili

cablik
cablik
před 1 měsícem

Pan Orbán má pravdu je se třeba vykašlat na všechny pošahané ideologie a liberalismus je třeba se vrátit k národním státům a začít od začátku.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Sqělý je ten Orbán: “To, čemu čelíme, je ve skutečnosti změna světového řádu,“ dodal a jmenoval Čínu, Indii, Pákistán a Indonésii jako budoucí „dominantní centrum“ světa.” Co na tom, že je to jen pár let zpět, kdy byl mezi Indií a Pákistánem na spadnutí jaderný konflikt https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kasmir-indie-pakistan-valka-stat-spor-jaderny-konflikt-nuklearni-hlavice-zbrane.A191008_143450_zahranicni_dtt který ovšem zachránil až Putin A že… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

tak pro Orbána má globálně větší význam i ten muslimský Pákistán stejně jako muslimská Indonésie, než nějaké Rusko! (O Číně nemluvě). Tak to se musí Rusku “krásně” číst, že příští dominantní centrum světa je podle Orbána bez Ruska! Naštěstí to pro Rusko není nic překvapivého, to za prvé a za druhé – konečně… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Od Ruska si Orbán půjčku nevzal – vzal si ji od Číny. Rusko mezi příští dominantní země světa nezařadil – zcela ho vynechal, zatímco neopomněl jmenovat Pákistán a Indonésii. Jistě – plynovod TAPI: Turkmenistán, Afgánistán, Pákistán, Indie, který má vyšachovat Rusko, je třeba globalisticky podporovat https://cs.wikipedia.org/wiki/Transafgh%C3%A1nsk%C3%BD_plynovod Ale “Velká Střední Asie”, kam… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Orbánova cesta Kyjev, Moskva, Peking, Washington – budování Intermaria. Teď mě napadlo se po dlouhé době podívat na Pjakina kvůli Olympiádě, ale vyskočil na mě m.j. Orbán z 8. července – psaný text se spoustou odkazů:
https://xn—-8sba0bbi0cdm.xn--p1ai/qa/video/vopros-otvet-ot-8-iyulya-
2024-g

Zdůrazňuji odkaz, jak se Orbán stihl zúčastnit i summitu Organizace turkických národů
https://president.az/ru/articles/view/66415

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Je to jen nějaká Orbánova strategie, protože to Rusko mu EU mlátí o hlavu denodeně. Putin zřejmě ví jak postupovat, ale důležité bude, kdo ho jednou nahradí.