Orbán má plán pro Ukrajinu: V Bruselu už jej prý dostali

Maďarský premiér Viktor Orbán vypracoval plán, jak dosáhnout míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Tento plán už údajně zaslal špičkám Evropské unie, tvrdí politický ředitel premiéra Balazs Orbán. Maďarsko je v příštím půlroce předsednickou zemí EU a podle Balazse Orbána bude tento čas využit pro „vytvoření podmínek pro mír“.

Parlamentní listy

Viktor Orbán se krátce poté, co Maďarsko převzalo rotující předsednictví v Radě EU, vydal na takzvanou mírovou misi do Kyjeva, Moskvy a Pekingu, kterou zakončil setkáním s předpokládaným republikánským kandidátem pro americké prezidentské volby Donaldem Trumpem.

Orbánova návštěva Moskvy a konkrétně jeho setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyvolaly pobouření napříč EU, přičemž Brusel zdůraznil, že tato iniciativa v žádném případě nereprezentovala názory celého bloku.

Podle politického ředitele premiéra Balazse Orbána maďarský premiér předložil v dopise evropským lídrům návrh, jak dosáhnout míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Balasz Orbán uvedl, že maďarský plán „vychází z realistického posouzení situace, realistických cílů a realistického harmonogramu“.

Premiér sice připustil, že předsednictví EU mu nedává mandát k vedení jednání, ale Balazs Orbán v rozhovoru pro server Magyarnemzet.hu uvedl, že šest měsíců maďarského předsednictví by mělo být využito k „vytvoření podmínek pro mír“.

„Jsou zde dvě válčící strany, Ukrajina a Rusko, a tři nebo čtyři hlavní nebo střední mocnosti, které mohou hrát rozhodující roli jako prostředníci. Jsou to Spojené státy, Evropa, Čína, ale také například Turecko, které pomohlo dosáhnout zatím jediné částečné dohody o černomořských obilných koridorech. Tyto země jsou klíčové, pokud uvažujeme o skutečném budování míru,“ uvedl Balasz Orbán.

„Do těchto zemí jsme se vydali s cílem zmapovat, jaké jsou šance na mír. Mírová mise se nejprve vydala do dvou válkou zmítaných zemí. Z těchto cest je zřejmé, že Ukrajina a Rusko jsou velmi odhodlány bojovat a bez vstupu vnějších prostředníků budeme bohužel v příštích měsících svědky velmi brutální destrukce,“ připustil Orbán.

„Poté jsme se vydali na jednání s potenciálními zprostředkovateli. Čína a Turecko jsou odhodlány usilovat o mír. Donald Trump je také odhodlán k míru, takže pokud se znovu stane prezidentem Spojených států, bude brzy sám uzavírat mír. Evropané a současná americká administrativa jsou však pro pokračování války. Premiér napsal vedoucím představitelům Evropské rady dopis o jednáních, zkušenostech z první fáze mírové mise a maďarských návrzích. Chce-li Evropa mír a chce-li mít rozhodující slovo při řešení války a ukončení krveprolití, musí nyní vypracovat a uskutečnit změnu směru,“ dodal úředník Orbánovy vlády.

„Orbánův plán má nyní na stole každý premiér EU. Náš přístup je založen na realistickém posouzení situace, realistických cílech a vhodném harmonogramu,“ prohlásil Balazs Orbán, přičemž neprozradil žádný detail plánu.

Maďarsko si prý uvědomuje, že jeho role není tou nejzásadnější, ale k míru může výrazně přispět. „Svou roli bychom neměli přeceňovat ani podceňovat. Přesně víme, jakou máme pozici, ale od prvního dne konfliktu jsme byli důvěryhodnými nositeli míru a zároveň jsme byli jediní, kdo byl schopen vyjednávat se všemi stranami. Už samotný fakt, že tato jednání v posledních týdnech proběhla, ukazuje, že Maďarsko může hrát při zprostředkování seriózní roli. Většina zemí na světě čeká mnoho let, než se taková setkání uskuteční,“ dodal Balasz Orbán.

3.5 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 1 měsícem

Orbán především šturmuje s aplikací Trojmoří. Má na to málo času, takže objíždí celý svět, aby získal příznivce. Žádná výhra to pro nás nebude, budeme hrát 5 housle, tak jako vždycky. Ale pokud to přinese alespoň nepatrný posun k normálnímu životu pro naše děti, jsem s tím srozuměna.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Tak na to mu určitě tak Brusel skočí, když mu ten mírový plán pro Ukrajinu nadiktovali Putin s Trumpem. 🙂 Předsedkyně českého parlamentu Pekarová-Adamová vzkazuje Maďarům, že si to mají s Orbánem vyřídit sami. Vzor např. Irák a Saddám, Libye a Kaddafi.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Myslim,ze nejdukezitejsi by bylo zapracovat na alespon nejake duvere. ..Ja byt ruskymi predstaviteli tak “nam” neuverim ani slovo,protoze snad neexistuje nic,co by nasi predstavitele nehlasali a pak sami neporusili..a nesmime zapomenout na to,ze ” nase” nejvyssi hodnota je pokrytectvi
Ja tedy opravdu nevim,jak se da jednat s nekym,komu vubec neverim

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To není pokrytectví ale slouhovství USA a EU oni to ostatně říkali před volbami že pro ně udělají všechno. Tak v tom pojedou do hořkého konce od stávající vlády nemůžeme nic jiného čekat.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Slouhostvi je neprehlednutelne,ale to i pokrytectvi…Nemohu mit na vsechno a na kazdeho jiny metr,coz se u nas ( pod vlivem jinych) silne rozbujelo

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Mam vazne problem pochopit,ze pro dospele,celkem chytre lidi je normalni nevidet ve stejne ( nekdy spis horsi) podlezavosti vuci vetsim (drive SSSR) dnes USA ( nebo KOZA chteji -li) to same atd…Kdyz mi neco vadi,tak mi to vadi z principu…jinak jsem obycejny pokrytec