Olympijská nástupová kolekce, kterou navrhl člověk jménem Jan Černý, je takřka dokonalá…

Olympijská nástupová kolekce, kterou navrhl člověk jménem Jan Černý, je takřka dokonalá a jejího autora lze právem nazvat mistrem svého oboru. Podařilo se mu totiž vyjádřit všechny podstatné atributy současných kreativních oborů. Zejména spojení absurdního “woke aktivismu” s exaltovaným uctívání ošklivosti a disharmonie.

Luboš Zálom
Luboš Zálom

Kolekce pana Černého má dle jeho slov být bezgenderová, tedy bezpohlavní. A má být odlišná od tradičních kolekcí, v nichž na úvodním ceremoniálu defilují sportovci jednotlivých států. A že odlišná skutečně je. Odlišná od hrdosti v harmonii a slušivosti, která je vlastní normálním nástupovým kolekcím. Negace spojení harmonie a slušivosti má výraz adorace beztvarosti a nihilismu – což je v pravém slova smyslu implicitní odmítnutí sportu jako prostředku a výrazu touhy po výkonu, po dosažení nějakého cíle, kdy tím cílem nejvytouženějším je pak zlatá olympijská medaile. Adoraci beztvarosti a nihilismu, která vládne současnému umění, tedy Jan Černý vyjádřil dokonale. Problém je, že nejde o parodii – on to samozřejmě myslí zcela vážně.

On samozřejmě musel předem počítat s tím, že velká část veřejnosti jeho výtvor odmítne. Provokace je v případě lidí typu Jana Černého účelem sama o sobě. Čím je výtvor horší, resp. čím rozhořčeněji je odmítán a hlavně čím větší části veřejnosti je odmítán, tím lepší. A pokud výtvor, a je jedno, zda jde o obraz (cákance na plátně), sochu (hromadu hlíny vyklopenou doprostřed výstavní síně) nebo třeba divadelní představení (neartikulované skřeky “herců”), navíc nese i jakési angažované poselství nějakého moderního “progresivního” -ismu, je publicita a sláva jeho tvůrce vlastně zajištěna.

Komu se dílo nelíbí, je zpátečník, dezolát, primitiv, nerozumí tomu. Naproti tomu odborníci, ti vědí, co je správné, vkusné a co odpovídá společensko-kulturním potřebám správného člověka dnešní doby: hodnotné je zejména to, co se nikomu nelíbí. Zatímco to, co se líbí, je přece podbízivé, laciné, přízemní, primitivní.

Pokud dílo odmítá valná část veřejnosti, dává to vykladačům vkusu možnost moralizovat a školit, mluvit o nedostatečnosti a omezenosti veřejnosti, o jakési její netušené potřebě být vychována a kultivována, třeba prostřednictvím hábitů pana Jana Černého. Ten si ostatně svoji mediální slávu užívá přesně v tomto duchu: “Nechci se zavděčit všem. Primitivní názory budou vždy.”

Mimochodem, dle médií jsou prý sportovci nadšení a už se těší, jak budou modely pana Jana Černého (kterého jsem v tomto článku ani jednou nenazval návrhářem, protože by to bylo urážkou těch, kteří si stále ještě váží harmonie a v tomto duchu dokáží tvořit) nosit i po skončení olympijských her. Já jsem ale spíše skeptický. Obávám se, že mnoho sportovců se prostě neodváží vystoupit a říct: “Mne se to nelíbí.” Dostali by se totiž do množiny zpátečníků, dezolátů a primitivů. Ostatně soudím, že téma nástupové kolekce jim ani nepřipadá důležité – pro ně je alfou a omegou jejich sport.

Osobně pokládám nástupovou kolekci pana Jana Černého za nedůstojné plivnutí do tváře českým sportovcům, a především za plivnutí na jejich budoucí sportovní výkony a medaile, které mnozí z nich snad přivezou domů. Je to vyjádření, že hodnoty nejsou důležité. Lze je totiž zakrýt flekatým hadrem, který spíše než na těla našich sportovců by se daleko lépe hodil jako výbava strašáka do zelí.

*

Luboš Zálom,  převzato z FB

 

4.5 23 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Těm, kteří ten hnus si na sebe obléknou, nezávidím. Víc už klesnout nemohou…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Nevim,mne to prijde dost komercni..Neco takoveho jsem uz kdysi mela,myslim,ze od Addidasu

vera havrankova
vera havrankova
před 2 měsíci

To musí být rodina s tím odporným “umělcem” Černým.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vera havrankova

Nejaka protekce v tom bude…Zadnou inovaci na tom nevidim…Tenhle typ sportovniho obleceni se uz nosil.Obleceni na sport ( volny cas) casto ” ozivovali” nejakymi fleky nebo podobne,protoze jinak by bylo porad stejne a nemeli by zisk

standa
standa
před 2 měsíci

Novinka – Črný je člověk ? Kterého pohlaví ? Ty jeho výtvory připomínají výtvory mongoloida-inkluzivce.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Beztvarost a nihilismus není žádným uměním ! Nemít cit pro krásu a barva . tak to je opravdu ostuda tzv. umělce !

tomaskova
tomaskova
před 2 měsíci

A jako třešinka na českém dortíku, jeden nefalšovaný barevný Moravák.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

🤣

explorer
explorer
před 2 měsíci

I vám to připomíná Císařovy nové šaty? Komu se olympijský “úbor” nelíbí, je bezpochyby neskonale hloupý a neschopný pro svůj úřad… Doufám, že i tento “umělec” byl, jako byli ševci u Andersena, vyvážen zlatem z veřejného měšce plněného násilím výběrčí daní! Také máte pocit, že se si žijeme doslova jako v pohádce?

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem explorer
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  explorer

Tohle je “fantasticke”..Kdyz mate vlastni nazor a vkus,tak jste “spolecensky” divny…😂Kam jsme to dopracovali?

danny
danny
před 2 měsíci

Nevím, kolik ty hadry (a jsou to hadry) stály a budou stát. Ale určitě ranec. Tito “umělci” se sami cení velmi vysoko. Ale co se vzhledu týče, když se projdete po Praze (a asi i jinde) tak ve velkých textilních bazarech (v Nuslích nebo čerstvě Na poříčí) toho visí mraky. A hezčí. Už vidím sportovkyně, jak nadšeně… Číst vice »

keporkak
keporkak
před 2 měsíci

Já v tom vidím dva problémy: Někdo to navrhl a další to museli schválit. Obávám se, že “tom sportovci nebudou chodit a budou raději chodit v”civilu”. VYHOZENÉ PENÍZE!!!

Jarin G.
Jarin G.
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  keporkak

Zajímalo by mě, kdo vůbec toho pseudonávrháře vybral. Proběhlo nějaké výběrové řízení či konkurz, kterého se zúčastnilo více návrhářů a s různými sadami oblečení? Nebo to někdo z Českého olympijského výboru prostě rovnou přidělil a schválil? Že by zase další tunýlek či malá domů?

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Jarin G.
cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

Prorežimní rádoby umělec dostává zákazky od těch co vládnou stejně jako prorežimní komedianti dostávají role. Kdyby se mel živit za svoji práci tak si nevydělá ani na slanou vodu.

Jurda
Jurda
před 2 měsíci

Podle jiných zpráv je tento návrh nápadně podobný s jiným: https://t.me/neCT24/58496

cablik
cablik
před 2 měsíci

Zase chtějí lidem vnucovat gendr neutrální oblečení je to stejný hnus jako nové hokejové dresy. Ale na zahradu bych to bral jako strašáka.