Nový Trumpův vice -J. D. Vance jako tolik potřebný závan zdravého rozumu?

Sjezd republikánů definitivně potvrdil nominaci Donalda Trumpa jako stranického kandidáta pro listopadové prezidentské volby. Naprosto nic překvapivého. drtivě vyhrál primárky a nic jiného se nečekalo. A po víkendovém atentátu už vůbec ne.

Průběh sjezdu a Trumpova oficiální nominace proběhly v exstatické atmosféře, hraničící s hysterií. Nepíši to s despektem. Obojí – ta exstatičnost i hysterie vyplynuly zcela logicky. Po tom neustálém, čtyři roky trvajícím vláčení exprezidenta bahnem, po tom zneužití americké justice, aby ho stáhli z politického oběhu a nyní po atentátu? Co jiného asi tak mohl někdo od republikánů čekat, zejména, když si subkritická část z nich myslí, že Trump minule prohrál jen a pouze podvodem?!

V podstatě jedinou neznámou, jíž musel nominační sjezd vyřešit, představoval Trumpův výběr svého budoucího viceprezidenta. Protože ten jeho minulý – Mike Pence je pro Trumpa v nejlepším případě politická mrtvola. Ale spíše opovrženíhodný zrádce. Což je odpornější než být tou politickou mrtvolou. Ale nechme Pence Pencem. O běhu na tuhle pozici se vyskytovalo asi šest jmen. A podle toho, co se mi průběžně dostávalo na monitor, zdaleka nejméně šancí se z té šestky přisuzovalo senátorovi za Ohio J.D. Vancemu. Prostě outsider, se vším všudy. Aby v noci na včerejšek náhle vše skončilo jinak!

Oficiální a potvrzenou dvojkou Donalda Trumpa se stal

J.D. Vance!

Jakkoliv viceprezident normálně představuje spíše jakousi nezřetelnou a ne příliš rozeznatelnou postavu ve stínu svého šéfa a jeho úlohou definuje především až ostentativní veřejná loajalita k č.1, senátor Vance se tomuto klišé zatím velmi výrazně vymyká.

Kdo je tedy J.D. Vance? A co s sebou pro americké voliče a zbytek světa, nás nevyjímaje, přináší? Jaké poselství touhle nominací Donald Trump světu vysílá?

Soubor prima otázek…. Ale zklamu vás hned teď. Na všechno tohle se ani nepokusím odpovědět. Natolik Vance načteného nemám. A dělat jen tak chytrého? Rád si to odpustím. S jednou jedinou výjimkou. Pro mne a věřím, že i vás mimořádně zajímavou a důležitou.

Než se do ní pustím, chci konstatovat jedno, něco, co bychom vždycky měli mít na paměti, když posuzujeme konání jakéhokoliv ZAHRANIČNÍHO politika – neprojektujme si do něj SVOJE vidění světa a jeho problémů. Nemáme sebemenší nárok od kohokoliv ze zahraničí cokoliv očekávat. A už vůbec ne, že nám půjde na ruku a začne plnit naše sny a přání.

Viktor Orbán NENÍ primárně spasitel Evropy! On ví, že je tu od toho, aby hájil maďarské zájmy!!! Jen a pouze, v nejlepším případě zejména, ale vždycky maďarské. Nikoliv české nebo slovenské. Ty jen v případě, že se s těmi jeho země protnou! Stejně to nastavil Robert Fico na Slovensku. Podobně, ač to mnozí, zejména ti vždycky a jedině správní ODMÍTAJÍ vůbec připustit, Putin hájí RUSKÉ ZÁJMY: Nebo Erdogan ty turecké, Módi indické a tak podobně. Moc, opravdu moc bych si přál, aby ve Strakovce a na Hradě konečně seděl někdo, kdo, stejně jako jmenovaní a mnozí další, bude jako nejvýše všemu nadřazený, hájit zájem ČESKÝ!!! Český! A žádný jiný, bez ohledu na to odkud ten jiný přichází! Jenže to asi se dříve otevře Blaník a svatý Václav vyjede s tamními rytíři. Aby potřel nejhorší nepřátele této země….. A po zkušenostech posledních 30 let bych si dovolil tvrdit, že se neutká s cizáky, ale s těmi za zdmi malostranských paláců, Hradčan a ministerstev… Ale to jsme se nechal unést. Promiňte. Zpět k věci.

Prostě v trochu normálním státě jeho čelní představitelé vědí, ba mají přímo v genech, že jejich úlohou je zájem jeho vlastního státu . U velmocí bez ohledu na to, jestli je oprávněný, či nikoliv. Zájem státu a tím to končí!!! Ale i začíná!

U nikoho na světě to neplatí tak moc a zřetelně jako u amerických politiků! A čím jsou výše, tím více platí America first! Jen se leckdy neshodnou na definici konkrétního amerického zájmu. Jinak jsou zajedno.

Je-li americký kongresman pretendentem takového přístupu ke světové politice, pak to pro prezidenta platí nejméně vždycky pateronásobně /pro Trumpa aspoň ještě dvakrát více/ a pro jeho vice- nejméně trojnásobně!

Mějme pro takový postoj pochopení, ačkoliv se nám nemusí líbit! Rád bych viděl od Fialy a dalších členů jeho Obludária alespoň náznak něčeho podobného! A vy jistě také, protože to ponížené submisivní slouhovství je už skutečně nechutné.

Zpět k Vancemu. Nepochybuji, že to, co jste právě četli platí i pro něj. Jinak by si jej Trump nevybral.

Ale přišel čas, dostat se k té výjimce, jíž se ohledně jeho nominace hodlám dnes věnovat. Tou je jeho vztah k ukrajinské válce. Především kvůli nim mi utkvěl v paměti a já si jej vůbec všiml. Je totiž jedním mála konzistentních dlouhodobých kritiků této války a amerického plus kolektivně západního přístupu k ní!!!

Ukrajina pro mne představuje, a já se tím, od samého začátku té nesmyslné války nijak netajím, naprosto fatální problém přežití lidské rasy!!! Bláboly o klimatické změně nejsou ničím ve srovnání s hrozící jadernou apokalypsou, k níž už lidstvu kvůli Ukrajině schází opravdu malý krůček. A v celém spektru amerických politiků z jejich první ligy představoval právě senátor za Ohio J.D. Vance naprostou a unikátní výjimku, snad ještě spolu s Marjorie Taylor Greene, členkou Sněmovny reprezentantů za Alabamu.

Nezastírám, jeho nominace mne překvapila. Velmi. A dodávám – pozitivně! Aby bylo jasno proč to takhle vidím, dovolil jsem si vytáhnout jeden krátký článek staršího data týkající se J.D. Vance a jeho postoje k Ukrajině, tak , jak ho tehdy přinesl můj oblíbený ukrajinský web Strana.ua

Сенатор назвал фантастикой предположения, что Украина может отбросить Россию к границам 1991 года

podle překladače

Senátor to označil za fikci, že Ukrajina může zatlačit Rusko zpět na hranice z roku 1991

Republikánský senátor z Ohia James David Vance nazval předpoklady Západu, že by Ukrajina mohla zatlačit Rusko zpět k jeho hranicím z roku 1991, „fantazií“ .

Psal o tom v X.

„Průměrný věk vojáka v jejich (ukrajinské – red. ) armádě je 43 let. Nyní nabírají staré lidi. Katastrofa se neblíží – už je tady… Zásadním problémem války na Ukrajině je ne nedostatečné financování nebo nedostatečné množství zbraní Západ věřil, že Ukrajina může zatlačit Rusko zpět na hranice z roku 1991. Před 18 měsíci to byla jen fantazie, jedinou otázkou je, kolik dalšího utrpení na Ukrajinu uvalíme, než budeme usilovat o mír “ píše Vance.

VýstřižekVýstřižek1

Bylo to v době, kdy jsme jako zběsilí a ono nám to zůstalo do teď, tloukli do válčeného bubnu, jak je potřeba Rusko za každou cenu porazit! Ostatně on ten článek Strany.ua v tomto duchu tehdejší i dnešní doby pokračuje! Viz

„Ukrajina se nevzdá okupovaných území výměnou za vstup do NATO,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba svým kolegům ze zemí Severoatlantické aliance v Bruselu.

„Musíme pokračovat, musíme pokračovat v boji. Ukrajina se nechystá ustoupit. Z nějakého důvodu je vždy snadné poradit někomu jinému, aby se vzdal a udělal ústupky,“ cituje ministra The Times.

Zároveň Vladimir Zelenskij řekl, že Ukrajina může zastavit válku tím, že dá Krym a Donbas Rusku , ale neudělá to.

***

Tenhle v podstatě malý a tehdy bezvýznamný článeček perfektně popisuje naději, kterou by Vance, na samém vrcholu americké mocenské pyramidy mohl představovat pro celý svět!!! Naději v tom, že věci vidí střízlivě. A projektuji si do něj třeba i to, že mohl pochopit že americkému zájmu je nadřazen zájem jiný. Totiž přežití planety. Jen tohle totiž zaručí, že Americe nějaké zájmy zůstanou a že se dají realizovat! Na mrtvé planetě nic takového možné není.

Ale uvědomuji si, že se dopouštím sám chyby, před níž vás varuji – projektování vlastní představy, jak by měl konat a myslet cizí politik!

Vím, že pro Vance, stejně jako pro Trumpa a kohokoliv jiného z amerických vládních elit platí ono pověstné America first! Nicméně u něj existuje podložená naděje, že při tom neabsentoval na selský rozum!!! Potvrzuje to skutečně dlouhodobě. Nikdo lepší se nám přihodit nemohl….

V Kyjevě to asi vidí úplně jinak! Nominace J.D. Vance je pro Zelenského a jeho kliku studenou sprchou. Stejně jako pro kolektivně západní papaláše, co jsou samý sval! Pro mne Vance představuje signál, že to Trump s mírem na Ukrajině myslí smrtelně vážně. Jinak by si jej nevybral. K dispozici byla řada dalších s úplně jinou profilací.

Nicméně otázkou je, jak si Trump představuje výsledek takového mírového jednání. Budou nebo nebudou respektovány elementární zájmy Moskvy, které k téhle nesmyslné válce vedly? To z Vancovy nominace vyčíst nelze. I když ….pokud OPAKOVANĚ tvrdil, že návrat Ukrajiny k hranicím z roku 1991 je sci fi, pak to v mojí jednoduché češtině znamená, že určitě Krym a velmi pravděpodobně i Donbas jsou pro Kyjev nevratně pryč. Ale nevíme nic o jeho pohledu na Ruskem nově obsazená ukrajinská území, na přivtělení čtyř ukrajinských provincií k Rusku, atd. atd.

Přidám ještě něco – vůbec bych se nedivil, kdyby právě Vance se stal hlavním vyjednavačem mezi Moskvou a Kyjevem. Z mého pohledu je k něčemu takovému více než kvalifikován a především – není zkompromitován předchozími americkými a zejména tou současnou americkou administrativou. Dlouhodobě se kvůli Ukrajině vůči nim vymezoval. Takže v Rusku nevznikne a priori averze.

V současných USA mimořádně vzácný kapitál. Ale nepředbíhejme. A především si pamatujme, že J.D.Vance JE AMERICKÝ politik.

A ten disponuje jednoduchým žebříčkem hodnot:

Na prvním místě je AMERICK7 zájem.

Pak není dlouho nic.

Až zase AMERICKÝ zájem.

A pak už není vůbec nic, ale vůbec… vůbec… vůbec a konečně přijde, hádejte co? No přece AMERICKÝ zájem…

Být Američan, přesně tohle čekám od svých představitelů. Tragedií ovšem je, když stejně jako Vance to má nastovené Fiala a jeho Obludárium.

Snad je J.D. Vance opravdu nečekaným, ale o to nutnějším závanem zdravého rozumu v USA!!!

P.S:

na Kurzech.cz jsem v jedné analýze k USA četl také toto:

Nedávný (červen 2024) průzkum ukázal, 10 % Američanů si mysli, že použití síly, aby se Trump nestal prezidentem, je ospravedlnitelné. Na druhé straně barikády, 7 % Američanů si myslí, že použití síly ospravedlnitelné, aby se Trump opět stal prezidentem.

Je potřeba s takovýmhle nastavením americké veřejnosti selský rozum v nejvyšších washingtonských patrech nebo ne?

Dodatek: Ledva skončila redakce tohoto textu včera ráno, objevil se na Straně.ua následující text k Vancemu:

„Катастрофа для Украины“. Европа ещё больше опасается возвращения Трампа из-за его вице-президента – Politico

podle překladače

„Katastrofa pro Ukrajinu.“ Evropa se Trumpova návratu bojí ještě víc kvůli jeho viceprezidentovi – Politico

Nominace J. D. Vance jako Trumpova kandidáta na viceprezidenta je „pohromou pro Ukrajinu“.

Magazínu Politico to řekl vysoký představitel EU.

Evropa je nyní podle publikace ještě více znepokojena možným Trumpovým návratem do Bílého domu, protože se bojí důsledků pro NATO.

Výstřižek

Článek zmiňuje tento Vanceův citát z roku 2022: „Musím k vám být upřímný, je mi jedno, co se stane s Ukrajinou tak či onak.“ V únoru 2024, když se Vance poprvé objevil na mnichovské bezpečnostní konferenci, řekl reportérům Politico, že Spojené státy „potřebují přehodnotit svou podporu Kyjevu“ a vynechal schůzku ukrajinské delegace se senátory.

JD Vance také vyzval Evropu, aby zvýšila výdaje na vojenské výdaje NATO.

Po své nominaci na viceprezidenta Vance oznámil Trumpovy plány vyjednávat s Ruskem a Ukrajinou „k rychlému vyřešení tohoto problému“.

Již dříve vyšlo najevo, že Trumpův kandidát na amerického viceprezidenta tvrdě kritizoval zákon zakazující UOC*) na Ukrajině .

Také jsme citovali výroky J. D. Vance o Ukrajině .

 

Já už jen dodám – Fialo, Lipavský, Černochová, co takhle vylézt z té, řekněme jeskyně a zjistit realitu???? Totéž platí pro nájemné psáče a intervjůky všeho druhu!!!

Za sebe říkám, že konečně mám v amerických volbách komu fandit!

*

Petr Vlk, Kosa Zostra, na snímku JD Vance s manželkou Ušou, dcerou indických přistěhovalců

*) UOC – ukrajinská pravoslavná církev

*

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci: dar.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Indický kastovní systém má toto dělení:

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Kolikrát si říkám, jak to ti vladaři Egypta museli mít krásné, když mzda otroků obnášela hrstku obilí a nějaké to pivo, zatímco oni moc dobře věděli, že sedm tučných let je střídáno léty hubenými (bez povodní, způsobených Nilem, nebude úroda=obdoba klimatických změn) a otrokům je třeba “odměnu za práci” dávkovat, aby se… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem

Je to stále stejný problém: mám komu fandit v amerických volbách. Stále to je o americkém parazitizmu na celém světě. Jestli pak některý stát, který američané osvobozovaly od kolonializmu také fandí těmto zrůdám? Jak je napsáno a patrno z foto, je manželka Indického původu, což považuji za příčinu změny strany. Možná nová Indíra, jestli… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

No ono se také nic nedá dělat s prohranou zástupnou válkou je třeba nasadit rozum a ne fantasmagorické plány na ovládnutí světa pod centrální vládou. Uvidíme jak si pan Vance povede.