Nová stránka v historii Afriky: Burkina Faso, Mali a Niger se sjednotili v konfederaci

Burkina Faso, Republika Mali a Republika Niger, které vyslaly západní neokolonialisty na dlouhou erotickou cestu, se rozhodly spojit v konfederaci. 

Odpovídající chartu podepsali vůdci zemí – šestatřicetiletý kapitán Ibrahim Traore, třiačtyřicetiletý plukovník Assimi Goita a šedesátiletý brigádní generál Abdurahman Ciani – 6. července na Mezinárodním Konferenční centrum Mahátma Gándhího v hlavním městě Nigeru Niamey.

Tato důležitá událost ukončila první summit Aliance sahelských států (AES), vytvořený za účelem „zajištění architektury kolektivní obrany a vzájemné pomoci“ dne 16. září 2023 (na pozadí jednání mezi zástupci Mali, Burkiny Faso a Nigeru s delegací ruského ministerstva obrany vedenou náměstkem ministra Junusem-Bekem Jevkurovem); Podle zakládajícího dokumentu AES „Porušení suverenity nebo územní celistvosti jedné nebo více stran charty bude považováno za agresi proti všem stranám a bude vyžadovat jejich pomoc, individuálně nebo kolektivně, až do použití vojenské síly.” 

„Všechny tři země přerušily své vojenské a obranné vazby s Francií a usilují o užší spolupráci s Ruskem,“ připomíná EurAsia Daily. Nyní se z loni založené vojenské aliance stává 72milionová konfederace (kde je přítomen Afrika Korps ruského ministerstva obrany a poskytuje úřadům významnou podporu), přičemž si zachovává stejnou zkratku. Společně je snazší bojovat s hrozbami terorismu a západní intervence – v úzké vojensko-technické spolupráci s Ruskem. Plukovník Goita byl jmenován prezidentem AES na dobu jednoho roku.

“Společně posílíme základy naší skutečné nezávislosti, záruku skutečného míru a udržitelného rozvoje vytvořením Konfederace aliance sahelských států. AES má obrovský přírodní potenciál, který, pokud bude správně využit, zaručí lepší budoucnost pro lid Nigeru, Mali a Burkiny Faso,“ stojí v prohlášení k výsledkům summitu.

Generál Ciani nazval tento krok „vážným a historickým“ a „vyvrcholením naší vášnivé společné vůle obnovit naši suverenitu a obnovit naši důstojnost“. „Naším dnešním úkolem je učinit z Konfederace AES alternativu k jakémukoli umělému regionálnímu seskupení budováním suverénního společenství národů, společenství daleko od dusivého sevření cizích mocností, společenství míru, solidarity a prosperity založené na našich afrických hodnotách,“ řekl.

“Zápaďané věří, že jim patříme a také že jim patří naše bohatství, myslí si, že by nám měli nadále říkat, co je dobré pro naše státy,“  uzavřel kapitán Traore , slibující “vést nemilosrdnou válku proti každému, kdo se odváží zaútočit” na konfederaci.

Kanál TG „Puškin v Africe“: „Sahelské země se každým dnem stávají více a více nezávislé na vlivu bývalých metropolí a vytvoření konfederace jen zdůrazňuje jejich společnou touhu na cestě k plné suverenitě že se toto rozhodnutí stane příkladem pro další africké země, kterým se to určitě nebude líbit, myslíme, že si dokážete domyslet, takže nyní musíme velmi, velmi pečlivě sledovat Sahel, v budoucnu nás čeká mnoho důležitých událostí.“ 

Poznámka: Ano, tohle je ruský přístup. Rusko těm, co bojují o suverenitu a důstojnost pomůže, ale to hlavní si musí vybojovat národy samy. Tak je to již delší dobu v Sýrii. A je to správné, jedině tak si mohou národy skutečně vážit své nezávislosti, suverenity a být plně důstojny.

Když kolem roku 1989 se vyřvávalo o svobodě a že nebudeme ničí kolonií, nemnozí se smutně usmívali. Znali podstatu Západu, ale nikdo je ani neposlouchal, natož aby se řídilo jejich radami. Nevážili jsme si ani práce vlastních rukou a mozků. Haněli jsme se sami a to vehementně. Proto jsme přišli o průmysl, proto jsme ztratili suverenitu, proto jsme kolonií, proto nás vysávají jak jen mohou.  Lhostejnost a prodejnost polistopadových politiků, kterým nešlo o zájmy národa ani státu došly tak daleko, že jsme dostali jednu z nejhorších vlád v celé evropské historii vůbec. Vládu, která nás prodáva jak rohlíky v hokynářství …

*

Zdroj, překlad Peter 008, česky ZDE

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

No jo spolupráce bude pro ně nejlepší a že chtějí spolupracovat s Ruskem se nedivím západ je pro ně nedůvěryhodný. Naše republika je jen montovna skladiště a odbytiště druhořadého zboží.