Mír může být na Ukrajině koneckonců možný

Také vám přišlo divné, že Kosa už dost dlouho nepřinesla nic v Putlerova dez/informačního centra, ložírujícího už asi sto let v samotných Spojených státech jménem Newsweek a požívající tak zcela nezasloužené, ba nesmyslné reputace a prestiže, protože každý řádný a uvědomělý fialovskofoltýnovskočétečkovský občan má přece jasno. A to v přímém rozporu s tím, co vypouští, sem tam do světa, Newsweek, ten podvratný Putlerův bazmeg, který už dávno, opravdu hodně dávno měl někdo zakázat?

Mně ano. Takže jsem s e zase jednou na stránky Newsweeku podíval. S celkem slušnou jistotou, že zase najdu něco, z čeho takového Velkého ob…. omlouvám se – strategického komunikátora Foltýna nebo třeba Lúpavského může akutně klepnou. Míním toto:

Peace May Be Possible in Ukraine After All

podle překladače

Mír může být na Ukrajině koneckonců možný

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a ruský prezident Vladimir Putin důsledně vyjadřovali svou neochotu zapojit se do jakýchkoli vzájemných diskusí.

To se ale možná konečně změní s posunem z ukrajinské strany.

Válka se opět dostala do patové situace. Ruský protiútok na severozápadě zakolísal a odrážel neúspěšný protiútok Ukrajiny na jihu v roce 2023. Frontová linie zůstává téměř statická, ruské síly postupují pomalu a s obtížemi v oblasti Charkova a Donbasu.

V polovině června byl Putin dostatečně povzbuzen, aby vyzval Ukrajinu k ústupu ze čtyř východních oblastí částečně obsazených jeho silami jako předpokladu mírových rozhovorů. Zdůraznil, že ukrajinské síly by se měly stáhnout z Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti země výměnou za příměří ruskými jednotkami. Navíc trval na tom, aby se Ukrajina vzdala své aspirace stát se členem NATO . Podle ruského prezidenta bude za těchto okolností Moskva připravena kdykoli a kdekoli zahájit mírová jednání s Kyjevem.

Zelenskyj se ocitl v ošemetné situaci, kdy jakýkoli jeho krok – ať už směrem k míru nebo válce – zničí křehkou politickou stabilitu Ukrajiny. Snad za celou dobu svého působení ve funkci prezidenta se nikdy nesetkal s problematičtějším rozhodnutím. Souhlas s podmínkami Ruska při vyjednávání by mohl poškodit jeho akceptaci a vyvolat rozsáhlé protesty po celé zemi. A naopak, prodlužování války vede zemi k politické, ekonomické a demografické katastrofě.

Disponoval jsem určitými interními informacemi a byl jsem si jistý, že Zelenskij se svou extrémní tvrdohlavostí a zduřelou pýchou se rozhodne zapojit do věčné bitvy, spíše než hledat kompromis s nepřítelem. Přesto mě překvapil tím, že našel odvahu postavit se realitě. Nyní je jasné, že se přiklání k jednání.

Ten, kdo to vypustil jako zkušební balón, nebyl Zelenskij, ale jeho náčelník štábu Andrij Jermak, který upevňuje svou pozici ústřední postavy v Kyjevě.

Nedávno během konferenčního hovoru s novináři z celého světa Yermak zmínil, že pracovní skupiny již připravují navazující setkání organizované Čínou, které má potenciál ukončit válku.

„Hledáme možnost na druhém summitu pozvat zástupce Ruska a společně představit společný plán,“ řekl Yermak, načež upřesnil: „Bude to skutečný plán, který bude velmi obtížné zpochybnit.“ … skutečný plán, jak zastavit tuto válku a jak vyřešit krizi.“

Komentář vyvolal tlumenou nespokojenost na sociálních platformách, přesto nepopudil celou ukrajinskou populaci. Po krátkém čekání Zelenskyj sebevědomě vykročil vpřed a prohlásil, že nemá v úmyslu prodlužovat konflikt. „Nemáme moc času,“ řekl novinářům v Bruselu 27. června. „Máme mnoho zraněných, zabitých, vojenských i civilních. Takže nechceme, aby tato válka trvala roky. Proto musíme připravit tento plán a předložit jej na stůl na druhém mírovém summitu.“

Tato slova nepochybně nemířila ani tak na zástupce tisku jako na Kreml. Aby bylo jeho poselství křišťálově jasné, Zelenskij to zopakoval následující den během tiskové konference v Kyjevě spolu se slovinským prezidentem Natasou Pircem Musarem.

Zelenskyj zároveň poznamenal, že Ukrajina zlepšuje své vojenské schopnosti, protože: „Jsou to dvě věci, které jdou paralelně: být silný na bojišti a vypracovat plán, jasný a podrobný plán, který bude připraven letos. “

Je potěšující sledovat, jak ukrajinský prezident zaujímá realističtější postoj. Dalším krokem je pozorování reakce ukrajinských vojáků na Zelenského změkčenou pozici.

Dokud jednání nezačnou, Ukrajinci musí pokračovat v odrážení útoků z Ruska. Každý kousek země, který brání, je nasáklý jejich krví. Každý den přežití Ukrajiny přichází za cenu jejich obětí.

Měli bychom také pamatovat na příbuzné těch, kteří ztratili své blízké, a také na občany, jejichž pocit národní hrdosti by mohl být ovlivněn ústupky vůči Rusku.

Podle mého hodnocení jsou Ukrajinci rozděleni téměř rovnoměrně, pokud jde o Zelenského touhu po míru. Ti, kteří jsou pro válku, jsou obvykle hlasitější. Dokáže ukrajinský prezident zůstat pevný v otázce míru tváří v tvář jejich tlaku?

To se ukáže v následujících měsících. Mezitím se národ ocitá jako zmrazený v očekávání.

Autor:

Sergey G. Maidukov starší je ukrajinský publicista, autor knih Život na útěku Smrtící pouta

**

Kdyby napsal tenhle článek pro Newsweek Američan nebo některý jiný autor z kolektivního Západu, neobtěžoval bych se vám jej nabídnout. Odbyl bych ho stručnou poznámkou – přání otcem myšlenky!!! Proč s ním ztrácet čas?

Jenže autorem je Ukrajinec, tvrdící, že má určitý vhled do zákulisí… To ho dělá skutečně hodným elementárního pozoru. Nic více.

Za sebe říkám, že tenhle pohled nesdílím. Zelenský si prostě, po odmítnutí Istanbulu, se slibem totálního vítězství nad Ruskem, nedovolí zahájit jakékoliv opravdové mírové rozhovory! Protože, jak jsem uvedl nedávno v citaci z ukrajinského telegramového kanálu Rezident, by jej prostě nacionalisté okamžitě popravili. Takhle to podle Rezidenta vidí stejný Jermak, o kterém je řeč i v tomto článku.

Zelenský a kumpáni jedou na příslovečném tygru, z něhož nelze seskočit. Ne bez totálních fatálních důsledků!!!

To je jedna, byť nejzákladnější překážka k míru. Tou druhou je pak kolektivní Západ a jeho politika totálně spálených mostů z Ruskem. Viz jeho sázka na strategickou vojenskou porážku Ruska přes dodávky zbraní a peněz na Ukrajinu a zavedení naprosto bezprecedentních sankcí vůči Moskvě s tím, že přivodí ruský vojenský a ekonomický kolaps.

Přidejte si k tomu onen pověstný závazek, že budeme podporovat Ukrajinu stůj co stůj a to až do konečné porážky Putlera!!! Tenhle příslib prostě nelze okecat. Respektive jeho zrušení. Leda, že by přišel americký politický hegemon, který by jej, minimálně ze strany USA vypnul a sdělil všem Fialům, Tuskům, Macronům a Leyenovým – my končíme a vy si to klidně na Ukrajině přeberte!

Což mi nepřijde pravděpodobné ani v případě znovuzvolení Donalda Trumpa. Ne pokud by jednak drtivě nevyhrál jak prezidentský mandát tak jeho Republikáni masivně neovládli OBĚ komory Kongresu!

Tohle podle mne nefunguje a fungovat nebude.

Jediná možnost k míru na Ukrajině, vedle vojenského zhroucení jedné ze stran představuje eliminace Zelenského a jeho odstavení od prezidentského úřadu. Nejlépe volbami. Jenž ty si ukrajinský držitel se u moci zakázal. Ví proč. Ale to je zároveň i divoká karta, kterou kolektivní Západ může kdykoliv proti němu použít a k volbám jej donutit a tam nechat vyměnit za daleko rozumnější figuru.

Která ZAHÁJÍ mírové rozhovory a to opravdu vážně. A nejlépe, pokud by se s Putlerem dohodl. Je jedno na čem a kolik by Ukrajina za mír zaplatila. Pro kolektivní Západ by bylo důležité, že to jediná možnost , jak si zachovat na Ukrajině tvář. Kromě vojenského zhroucení Ruska.

Prostě proto, že by došlo na situaci, kdy by kolektivně západní papaláši mohli předstoupit pře média a především zblblé voliče a sdělit jim:

Udělali jsme pro Ukrajinu všechno. Absolutně všechno. A naše rozhodnutí pokračovat i nadále platilo a platí i nadále. Ale to víte, Ukrajina UŽ NECHCE VÁLČIT. Ona nechce válčit. Ona vyměnila naši neutuchající podporu za mír. My jsme neselhali a dodrželi všechny závazky!!!

Tohle a jen tohle, je podle mne jediný uchopitelný scénář pro mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Všechno ostatní je jen růžová vata. Včetně budoucích tzv. „mírových jednání“.

Po ostudném debaklu jeho „mírové formule“ na švýcarském potlachu, kdy na něj globální Jih doslova vyplázl jazyk a tím mu sdělil, že je nerealistický histrionský blázen, potřebuje světu i Ukrajincům předvést, podle mne na radu kolektivně západních papalášů, že jako ten mír… no že jako jo, je pro něj a dokonce kvůli tomu cosi dělá… Nic jiného za tím nenajdu.

Nepochybuji, že nějaký tlak od kolektivního Západu na Zelenského existuje a že narůstá. Téma Ukrajina a její podpory evidentně už voliče netáhne. Naopak – stává se balastem, který pretendenty podpory ve volbách táhne pod hladinu. Viz debakl konzervativců, viz výprask, který právě inkasoval Eman. Přes všechny triky.

Ani britské prošlé konzervy, ani teflonový Emánek už voličům nedisponovali pro voliče jiným tématem než právě Ukrajinou. Stejně jako šéfík českého Obludária ze Strakovky nebo vizuál z Hradu. A Ukrajina svůj potenciál dávno vyčerpala. Bylo by potřeba se jí zbavit! Ale jak to udělat, když existuje ten velevelkohubý závazek podpory dokud bude třeba? Rozuměj, do vítězného žlutomodrého parademarše po Rudém náměstí…

Ale stejně jsou v tom Newsweeku frajeři, co říkáte? Velký ob.. už zase – omlouvám se – stratkom Foltýn by si je měl okamžitě podat!

Petr Vlk, Kosa Zostra

 

3.1 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

O příměří se bude jednat za bojů. Rusko pomalu, ale jistě bortí ukrowehrmacht. Plán Ukrajina zcela jistě nemá žádný. Protože pokud by ho měli, museli by sním vylézt, aby se ostatní, kteří údajně mají být pozvani si ho prohlédli, protože ostatní by dali najevo zda přijedou nebo nepřijedou. Takhle je… Číst vice »

oldo
oldo
před 1 měsícem

Všechny tyto náznaky možného jednání jsou jen přípravou Ukrajinců na situaci,kdy bude zle.Případné přerušení bude využito k znovupřipravení Ukrajiny na další válku,její přijetí do NATO a vyzbrojení.Doufám,že Rusové už pochopili,co je třeba.

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem oldo
tomaskova
tomaskova
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  oldo

Rusové to vědí již dávno, právě proto Putin prohlásil, že je ochoten vyjednávat, ale ne o příměří, ale o kapitulaci Ukrajiny. Jenže není poněkud s kým.

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Je to jen opakování války s Jugoslávií. Ta byla v roce 1999 přepadena, poražena a posléze i ten zbytek rozkouskován (Slovinsko, Chorvatsko, protektorát jménem Bosna a Hercegovina sestávající ze dvou republik-jedna z nich muslimská, Srbsko, muslimské Kosovo, Makedonie). Ti, kdo se postavili USA a NATO (Miloševič, Karadžič, Mladič…) byli uvězněni. V samotném Srbsku byla nastolena proamerická vláda (Djindjič..)Teď… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Oni by se do vyřešení konfliktu měli podle mne zapojit i utečenci z Ukrajiny. Tak trochu mi připadá, že sice nechtějí jít válčit za Zelenského a jeho politiku ale vcelku nic proti němu nemají, spíše naopak. Nikde žádný ani náznak protestu proti jeho vládnutí. Stále je to jejich prezident, i když ho de facto… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Já znám Ukrajince, hlavně venkovany, až moc dobře. Jejich hlavní starostí je, aby se jim večer vrátily krávy z pastvy. Vy na ně kladete až příliš velké nároky.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Hm..Myslim,ze Zelensky a Ukrajinci jsou ti posledni,kdo ma nejake rozhodovaci pravo..Dluhy je drzi pod krkem silneji nez kleste…Spis bych to videla tak,ze ” majitele penez” chteji uz rozpoutat jinou ” valecku”, protoze si mysli,ze tam to bude snadnejsi

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To máte pravdu nasazené loutky nemají právo rozhodovat o sobě stejně jako v tom paskvilu EU. Vše je na zástupné vládě v USA.