Milí Ukrajinci, naši nechtění spoluobčané…

Štěpán Kotrba
Štěpán Kotrba

převzato z FB

Český rozhlas Plus se ptá, zda máte nějaký vzkaz pro Ukrajince, kteří žijí v zahraničí, a nechtějí jít domů bojovat. Já mám.

Milí Ukrajinci, naši nechtění spoluobčané…

Jestli chcete umřít, vraťte se na trojzubou Ukrajinu a bojujte za režim, který rozpoutal bratrovražednou válku. Umřete a válku prohrajete. To je víc než jisté. Nikomu zde nestojíte za to, aby pro vás umíral.

Jestli chcete žít v emigraci zde, jste vítáni. Ale nezanášejte nám sem ukrajinské zvyky. Nepijte vodku na rohu ulice, nespěte ožralí v parku, neperte se s krajany ani s Rusy, a to ani o politické názory. O Putina tím méně. O vaše politické názory nikdo nestojí. O vaši vlajku také ne. Přijali jsme vás, protože jste byli v nouzi a nechtěli jste umírat.

Nechytračte, použijte ale nezneužívejte blahobyt sociálního systému. Netvořili jste ho doposud vy na není určen vám. Pracujte. Pracujte tvrdě, abyste i vy přispěli k tomu blahobytu. A učte se česky, případně i rusky. Proč česky je jasné. Protože tu chcete žít. Pokud ne, jděte hned. Proč i rusky? Protože ukrajinštinou zde nikdo nemluví a mluvit nikdy nebude, zatímco ruština je a zůstane jedním ze světově rozšířených jazyků. Vedle angličtiny. Staří všichni rozumí rusky, protože se učili ve škole osm let minimálně. Mnozí nemluví, ale rozumí. Mladí rozumí anglicky, protože bez angličtiny dnes nemají na školách šanci.

Smiřte se s tím, že vlast už neuvidíte, vidět nechcete a najděte vlast zde. Nebuďte jako ruská šlechtická emigrace v Paříži, která se tam třicet let po Leninově převratu upíjela a zpívala na balalajku.

Na Banderu , Šuchevyče, Melnyka a další “hrdiny” nacistické minulosti zapomeňte, pokud nechcete skončit jako oni. Nechtějte, aby vám někdo připomínal Jom kipur 1941 v roklině Babij Jar a 33 tisíc zavražděných Židů za dva dny. Celkem 120 tisíc Židů, ale i pravoslavných kněží a Romů tehdy zemřelo. Nechtějte, aby vám někdo připomínal masakr v Pavoloči, u Volyně a další zvěrstva OUN. Nebo banderovci vypalované salaše na Valašsku při jejich útěku na Západ.

Mnozí z nás jsou Židé, i když do synagogy nechodí a neslaví ani chanuku. Ale prakticky nikdo zde není a nechce být fašista. Fašisty pohrdáme, protože mnohým z nás povraždili nebo mučili babičky a dědečky. Pokud najdete někoho, kdo ještě dnes velebí nacistickou minulost, vyhněte se mu zdaleka.

Učte své děti tak, aby i ony byly platnými členy této společnosti. Učte je zejména historii podle českých učebnic, ne podle ukrajinských (ruské vám nikdo nevnucuje, i když v mnohém jsou přesnější). Učte je úctě ke kultuře, která vás přijala a dala vám druhou šanci žít. Učte je úzkostlivému dodržování českých zákonů a společenských pravidel, i těch nepsaných. Vstaňte v tramvaji pokaždé, když uvidíte kohokoliv staršího, těhotnou ženu či matku s dítětem a pusťte je velmi zdvořile sednout. Je to maličkost, ale důležitá. Naučit se učit sebe i své děti můžete od řecké komunity, kterou jsem přijali před šedesáti lety nebo od vietnamské komunity, kterou jsme přijali před padesáti lety.

Pošlete své děti do školy a nuťte je, aby se učili . Musí se učit o to víc a o to déle, oč méně znají jazyk země, ve které žijí. Dbejte na to, aby patřili vždy k té nejlepší části třídy. I za cenu násobného úsilí. Zcela nekompromisně jim vštěpujte, že se může stát, že budou terčem nevraživosti a nesmí na ni odpovídat ani nevraživostí , ani násilím. Nikdy. Veďte je k pokoře a skromnosti.

Jen tak vám dovolíme zde žít vedle nás, spolu s námi.

5 20 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 měsícem

Docela mne překvapila dosti velká naivita pana Kotrby!

cablik
cablik
před 1 měsícem

Mno nic to je pěkné přání ale ti co vládnou to chtějí právě naopak aby mezi mírumilovné Čechy zaseli banderovské semeno. Aby se v budoucnu řvalo celonárodně na Moskvu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Na můj vkus až příliš benevolentní obvzláště potom co jsem na internetu viděl amatérské záběry jak se za Národním muzeem ,,baví” banda patnáctiletých ukrajinských spratků, které už zřejmě nikdo nepřevychová. Naopak bude ještě hůř! No hlavně, že se na předku Muzea dme ukrajinská vlajka. Prostě hnus velebnosti…

oldo
oldo
před 1 měsícem

Pana Kotrbu rád čtu, nebere si servítky, ALE. ” Přijali jsme vás, protože jste byli v nouzi a nechtěli jste umírat.”-To není pravda, přijali jsme je proto, abychom lživě ukázali, jaká je Putin zrůda, na západě Ukrajiny jim nic nehrozilo a určitě je sem nikdo nezval, aby se vyhnuli válce. “Ale prakticky nikdo zde… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  oldo

Zřejmě nic nového pod sluncem. 2.ČR je toho dokladem…

standa
standa
před 1 měsícem

Výborné ! Ukrajinci, co jsou tady, by měli všichni pracovat a přispívat tak na důchody pro všechny, tak jak to děláme my. A neměli by mít kulturu Cikánů.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Asi tak.

Jana
Jana
před 1 měsícem

Zbožná přání! Ukrajinec má v sobě zakódováno, že ho musí někdo nakrmit, ošatit a dopřát mu veškerého pozemského blaha bez jeho vlastního přičinění. Předtím je krmili Rusové, teď Západ. Slovo “děkuji” nezná, vždyť toho tolik pro Západ obětovali, tak co bychom chtěli? Ukrajinská mafie už u nás pracuje na plné pecky, skupuje nemovitosti,… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Jana

Trochu prr s tím generalizováním. Ukrajinců bylo už před 30 lety v Evropě (i u nás) a nikdo je nekrmil, nešatil.Zeptejte se v Anglii. Dělali tu nejhorší práci – i u nás.

Že to teď je jiné, je práce našich milých vašnostů. Pochopitelně, Ukrajinci to využívaj, Češi by to nedělali zrovna tak? (Ne že bych se Ukrajinců zastával)

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Jo, byli tady za úplně jiné situace. Neměli doma, v té úžasné demokracii , co do huby, pocházeli vesměs z Podkkarpatska, jejich mateřštinou byla maďarština a vyznačovali se vypočítavostí v naprosté většině. Po stránce pracovní byli problematičtí, pokud nejeli na vlastní triko. Po stránce společenské o styl s nimi nikdo moc nestál. Teď v nich máme vidět výhradně hrdiny… Číst vice »

Jura deMonteBoo
Jura deMonteBoo
před 1 měsícem

Jěště bych dodal: Zvykněte si na to, že Cikáni zneužívají náš sociální systém proto, že v jejich kultuře jim to dává jistý pocit nadřazenosti a protože jsme velkorysá civilizace, nedělá nám problém jim, v jejich morální bídě, tento pocit dát. “Konečné řešení Cikánské otázky”, jaké nabízeli Melnik, Šuchevič, žádným řešením není. Proto se… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Jura deMonteBoo

Řešení cikánské problematiky nejvyspělejší slovanskou demokraciï na východ od Čopu mohli krátce po zahájení valky posoudit naší slovenští sousedé, také s touto problematikou urputně zápasící dlouhé roky… A nebylo jim z té velkorysostí vyspělými slovanskými bratry okolo Kyjeva dvakrát…

shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem

ano pokud tady chcete zit platte dane prepiste si auta na cr spz a plate radnou pojistku zkratka se zapojte do cr narizeni a zakonu!
a kdyz nechcete byt radnymi spoluobcany teto zeme tak bezte odsud (budu jemny!) do riti😎😎

danny
danny
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  shakalaha

Dva z mých synů pracují v zahraničí. Jeden v Belgii a druhý v Německu. Ten v Belgii musel ihned zapsat svoje auto do belgického registru a dostal belgickou SPZ. Pojištění u belgické pojišťovny bylo samozřejmostí. To samé na sociálce a berňáku. To samé ten v Německu. Ten navíc musel založit účet v německé bance. Teprve potom se mohli bavit o pronájmu bytu.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem danny
shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  danny

tak tak zazil jsem to osobne v 70letech jeste solidnim NSR