Maďarsko dalo Ukrajině ultimátum ve výši 6,5 miliardy eur

Podle agentury Reuters Budapešť zablokuje finanční prostředky, které Evropská unie vyčlenila pro Ukrajinu, dokud Kyjev neobnoví tranzit ruské ropy do Maďarska a na Slovensko. Řekl to maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó (na snímku).

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Ukrajina minulý týden zastavila tok ropy ropovodem Družba s odkazem na své sankce vůči ruskému energetickému gigantu Lukoil, čímž připravila dva členy EU o odhadem 30–40 % jejich potřeb.

„Dokud Ukrajina nevyřeší tento problém, měli by VŠICHNI zapomenout na vyplacení 6,5 miliardy eur z kompenzace Evropského mírového nástroje za transfery zbraní,“ oznámil v úterý Szijjártó.

„Rozhodnutí Ukrajiny nepovolit Lukoilu tranzit dodávek ropy přes Ukrajinu představuje zásadní hrozbu pro bezpečnost dodávek energie do Maďarska a Slovenska,“ řekl Szijjártó a označil krok Kyjeva za „nepřijatelný a nepochopitelný“ a také neslučitelný s jeho aspiracemi vstoupit do EU. Toto rozhodnutí má dopad nejen na Maďarsko, ale také na Slovensko, protože oba státy jsou na této trase přepravy ropy silně závislé. Ministr Szijjártó zdůraznil, že zásobování energií je spíše infrastrukturní než politický problém, a poznamenal, že maďarské potřeby ropy nelze uspokojit bez ruské ropy kvůli nedostatku alternativních dopravních cest.
V důsledku toho byly Maďarsko, Slovensko a Česká republika osvobozeny od sankcí EU za přepravu ropy.

V reakci na úterní situaci svolalo maďarské ministerstvo energetiky pracovní skupinu týkající se bezpečnosti dodávek, která „přezkoumala dosavadní kroky a případný další postup“, uvádí se v prohlášení ministerstva.

Maďarsko a Slovensko v pondělí požádaly Evropskou komisi o zprostředkování konzultačního postupu s Ukrajinou. Postup by umožnil, aby se záležitost dostala k soudu, pokud výkonný orgán EU nezasáhne do tří dnů.

Szijjártó také připomněl šéfovi zahraniční politiky EU Josepu Borrellovi, že Maďarsko – spolu se Slovenskem a Polskem – přišlo Ukrajině na pomoc začátkem července a poslalo dostatek elektřiny ke stabilizaci kyjevského energetického systému. Maďarsko dodalo v červnu 42 % elektřiny na Ukrajině, poznamenal Szijjártó.

Evropský mírový nástroj – EPF – vytvořený v roce 2021, funguje jako systém cashback, který poskytuje členům EU refundace za zasílání munice do jiných zemí.

Podle nepotvrzených zpráv ukrajinských místních médií přestala Ukrajina od úterní půlnoci odebírat elektřinu ze Slovenska a Rumunska. Kyjev se musel uchýlit k dovozu elektřiny poté, co ruské letecké a raketové údery vyřadily většinu jeho domácích výrobních kapacit. Moskva označila tyto údery za odvetu za ukrajinské útoky na ruskou civilní infrastrukturu.

Polsko již protestovalo proti postupu Maďarska s tím, že by to Varšavu připravilo o 2 miliardy eur, které potřebuje na modernizaci svých ozbrojených sil. “Je to pro mě obrovské zklamání,” řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. (2 miliardy eur refundace? – pozn. překl.)

Oficiální vysvětlení Kyjeva pro embargo na dodávky ropy bylo, že příjmy Lukoilu by mohly být použity na podporu ruské armády. Jedna ukrajinská poslankyně však pro Politico jasně řekla, že blokáda má druhotný účel, přimět Maďarsko, aby změnilo svou politiku vyzbrojování Kyjeva.

Maďarský premiér Viktor Orbán dlouhodobě odmítá poslat Ukrajině jakékoli zbraně, vycvičit jakékoli ukrajinské jednotky nebo povolit použití maďarského území pro dodávky zbraní EU nebo NATO a trvá na tom, že Kyjev by měl co nejdříve vyjednávat s Moskvou o míru.

Tolik Reuters a další zdroje.

K nám prý ropa proudí bez problémů dál, tvrdí tajemnice společnosti Mero Barbora Putzová. Mero vlastní a provozuje české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Takže nás se problém vůbec netýká a můžeme vesele hostit ukrajinskou vládu, posílat zbraně a zahrnout dary pluk Azov.

*
MUDr. Ivan David, CSc., FB

4.6 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 1 měsícem

Ukradina a pobaltští trpaslíci, byly nerozvinutější území CCCP a bylo to na úkor zbytku všech ostatních států společenství. Co z něj za 30 let vyvolení udělaly je neuvěřitelné.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Správně jen do nich Maďarsko dělá svoji vlastní politiku a nenechá si nic líbit. To se budou EU fašisté kroutit když to budou muset řešit.

Jarda
Jarda
před 1 měsícem

Ukrofašounům je třeba dát přes držku a řádně je potrestat.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

No nazdar! To by jsem v EU měli spolehlivého parťáka. Dobře, když se ke svým budoucím partnerům předvede teď, aby bylo jasno, než kdyby pak bylo pozdě. Profláklá Ukrajina a její reakce chcípající kobyly…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Kdo chce jine vydirat musi pocitat s tim,ze mu to ten druhy vrati..Drive nebo pozdeji