Kdo je J. D. Vance?

Na snímku je zachycen J.D.Vance (muž v plnovousu) v doprovoédu své manželky v okamžiku jeho schválení kongresem Republikánské strany jako kandidát na videprezidenta USA po boku Donalda Trumpa.

A je to zajímavé čtení. O velmi neortodoxním americkém politikovi. Dost možná – při jeho mládí a naturelu, velké budoucí americké politické hvězdě. Uvidíme.

Ale pojďme se seznámit s tím, kdo je vlastně J.D: Vance, co má za sebou a co ztělesňuje.

Why Trump Chose J.D. Vance

podle překladače

Proč si Trumpvybral J.D.Vanceho

Nebylo to divadelní odhalení, které si Donald Trump přál, moment jako stvořený pro televizi, ve kterém by se bývalý prezident procházel po pódiu a velkolepě oznámil svou volbou viceprezidenta. Místo toho sdělil na Truth Social, že jeho vice- bude senátor J.D. Vance z Ohia. „Po dlouhém zvažování a přemýšlení,“ napsal Trump na své sociální síti, si vybral Vance, protože byl „nejlepší osobou vhodnou k převzetí pozice viceprezidenta Spojených států“.

Zvolením Vanceho Trump povýšil vůdčí světlo pravicového populistického hnutí zplozeného Trumpovým vzestupem, daleko více, než výběrem někoho z jiné frakce konzervativního hnutí. Vance byl hlasitým kritikem americké pomoci Ukrajině a dalším zahraničním závazkům; zastánce restriktivní imigrační politiky a agresivní deportační praxe; a také zastánce Trumpova protekcionistického obchodního režimu a vysokých cel na dovážené zboží. „Je to součást agendy reindustrializace země,“ řekl Vance v dubnu.

Jinými slovy, Trump si vybral favorita MAGA*), o kterém věří, že může být podpořen voliči z Rust Belt v bitevních státech Wisconsin, Michigan a Pennsylvania. Je také oblíbený u specifické podskupiny dárců ze Silicon Valley, kteří mohou v nadcházejících měsících využít své obrovské rezervoáry bohatství.

Vance, 39, má neortodoxní životopis. Jak zaznamenal ve svém bestselleru Hillbilly Elegy z roku 2016 , vyrůstal na venkově v Ohiu obklopen sociálním a ekonomickým úpadkem. Poté, co sloužil u námořní pěchoty jako bojový zpravodaj pokrývající válku v Iráku, Vance se zapsal na Ohio State University, kde absolvoval s vyznamenáním v oboru politologie a filozofie. Poté šel na Yale Law School a stal se redaktorem Yale Law Review. Jeho cesta odtud sotva připomíná tradiční oblouk učedníka America First. Vance pracoval v elitní právnické firmě Sidley Austin – ve stejné, kde se setkali Barack a Michelle Obamovi – a přestěhoval se do San Francisca, aby se stal rizikovým investorem ve spolupráci s podnikatelem Peterem Thielem.

Po vydání Hillbilly Elegy byl Vance široce vnímán jako tribun dělnické třídy. Kniha je naplněna samozvaným konzervatismem, který podporuje osobní odpovědnost a sebedůvěru. Pro kritiky to byl znevažující portrét deindustrializovaného srdce, které obviňuje oběti z jejich vlastní degradující mobility.

Když se Trump ukázal jako dominantní politická síla, Vance byl původně hlasitým odpůrcem a soukromě napsal bývalému spolubydlícímu z právnické fakulty , že by mohl být „americký Hitler“. V únoru 2016 napsal v USA Today op-ed, že „Trumpovy skutečné politické návrhy, takové, jaké jsou, sahají od nemorálních po absurdní“.

Původ následné Vanceovy metamorfózy byl zdrojem nekonečných mediálních spekulací. Ale v době, kdy se před dvěma lety stal kandidátem do Senátu, byl plným hrdlem populistický nacionalista. Jeho tirády proti americké pomoci na pomoc Ukrajině bránit se proti ruské invazi upoutaly pozornost Donalda Trumpa mladšího, Trumpova nejstaršího syna. Brzy přitáhl Vanceho na svůj populární pravicový podcast Triggered a oba uzavřeli blízké přátelství. Od té doby je Trump Jr. jedním z jeho nejdůležitějších obhájců a povzbuzoval svého otce, aby podpořil Vance v Senátu v roce 2022 a v roce 2024 si ho vybral jako svého kandidáta.

Trump ve svém příspěvku vTruth Social pochválil Vanceovy zkušenosti a životní příběh. Pro bývalého prezidenta má Vance dvě hluboké ctnosti najednou. Jeho hardscrabble pozadí mu dává skutečné spojení s bílými voliči z dělnické třídy, kteří oživují Trumpovu základnu a budou mít ve volbách mimořádný vliv. Jeho vzpoura proti elitám, v jejichž kruzích se kdysi etabloval, mu zároveň dodává autenticitu.

Díky těmto vlastnostem se odlišuje od ostatních Trumpových kandidátů na viceprezidentský post. Guvernér Severní Dakoty Doug Burgum byl považován za bezpečnou volbu, kterou by si zejména obchodní komunita velmi oblíbila. Guvernér Virginie Glenn Youngkin byl dalším potenciálním dárcem, který by mohl pomoci Trumpovi vyhrát stát, který v posledních čtyřech volbách upřednostnil demokraty. Senátor Marco Rubio z Floridy měl potenciál rozšířit republikánský záběr a oslovit hispánské voliče. Senátor Tim Scott z Jižní Karolíny by se přiklonil k černošským voličům a byl oblíbenou volbou mezi evangelikálními křesťany.

Pokud jde o jeho stranu, Vance byl ideologicky nejvíce sladěný s Trumpem. Zdroje obeznámené s Trumpovým myšlením říkají, že bývalý prezident byl ohromen jeho nedávnými televizními vystoupeními, zdůrazňující jeho charisma a schopnost myslet. V posledních letech si tito dva také vytvořili osobní vztah. Trump mu často náhodně zavolá, aby probral politickou strategii. „Někdy dává na mou radu.“ Někdy na mou radu nedá,“ řekl mi loni na jaře Vance. „Někdy mi radí on.“

Pokud Vance pomůže Trumpovi s modrými límečky na středozápadě, jeho historie odpůrců přístupu k potratům by mohla uškodit kontaktu s předměstskými ženami. V posledních měsících přijal Trumpův postoj, že potraty by měly být otázkou práv států. „Myslím, že státy by si měly otázku potratů z velké části vyřešit samy,“ řekl mi Vance, ale nevyloučil některá omezení. „Myslím, že je rozumné, aby federální vláda stanovila nějaký minimální standard a pak nechala státy, aby odtamtud určily 90 % potratové politiky .“

Vance byl nejagresivnější z uchazečů o místo. Několik hodin poté, co Trump v sobotu přežil pokus o atentát, Vance obvinil z útoku prezidenta Joea Bidena. „Dnes to není jen nějaký izolovaný incident,“ napsal Vance . „Ústřední premisou Bidenovy kampaně je, že prezident Donald Trump je autoritářský fašista, který musí být zastaven za každou cenu. Tato rétorika vedla přímo k pokusu o atentát na prezidenta Trumpa. Motiv střelce úřady zatím nezjistily.”

Pokud Trump vyhraje, Vance se stane předním kandidátem na republikánskou nominaci 2028. Mnozí očekávají temperamentní soutěž mezi Trumpovými oddanými, kteří doufají, že se mu podaří stát ve vedení hnutí MAGA. Někteří z Trumpova nejužšího okruhu pochybovali, že by bývalý prezident chtěl vybrat potenciálního dědice. Ale v osobě J.D. Vance to mohl udělat.

***

Tohle nešlo nedat! Jak píši v paralelním článku – konečně mám v amerických prezidentských volbách komu fandit! Na dálku se mi chlápek jménem J. D. Vance moc líbí. Ale je to opravdu na obrovskou dálku. A vím, že půjde důsledně jen a pouze po prosazení amerických zájmů. Ale třeba vedle toho vidí i ostatní svět. U Bidena, Harrisové i Trumpa se můžete spolehnout v tomto ohledu jen na jejich dokonalou slepotu.

Zdravím do Kyjeva, Prahy, Paříže, Berlína, Varšavy, atd. atd. , ale především do Brusele!!! Tam zejména.

Petr Vlk, Kosa Zostra

*

*) „Make America Great Again“ (MAGA) neboli „Udělejme Ameriku znovu skvělou“ je slogan kampaně používaný americkými politiky. Poprvé jej použil Ronald Reagan. (pozn. NR)

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

 

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Salámovou metodou jedeme “Korán vs. Bible”. Když pominu, že JD Vance je ovlivněný indickou výchovou https://cs.wikipedia.org/wiki/J._D._Vance pak je tady především jeho prohlášení: “Británie se může stát ‘první islamistickou zemí s jadernými zbraněmi’, tvrdí Trumpův viceprezident” (asi měl na mysli Západ, protože Pakistán už jaderné zbraně má). https://www.msn.com/en-us/news/world/britain-will-be-an-islamist-country-under-labour-claims-trump-vp-pick/ar-BB1q3TEM?ocid=BingNewsSerp Trumpovo (původně Rooseveltovo) “America… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Naprosto nejzásadnější v celém tom salámově vedeném řízení je Putinova věta, pronesena za toho památného čtvrtého po sobě jdoucího krvavého úplňku : tzv. tetráda-pro židy, ale i pro celou Bibli historicky velmi špatné znamení, obzvláště když do ní připadlo i zatmění Slunce a obzvláště když všech těch pět úkazů připadlo na židovské svátky Tehdy Putin právě… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Aktualita: “Nová zpráva britské agentury Kpler zmátla celý Západ: 92% ruských ropných tankerů prochází Suezským průplavem”https://new-days.ru/57811-novyi-otchet-britanskogo-agentstva-kpler-ozadachil-ves-zapad-cherez-syeckii-kanal-prohodit-92-rossiiskih-neftianyh-tankerov/ Pro srovnání opakovaně tento odkaz na čt24 https://www.ceskatelevize.cz/porady/10316155327-horizont-ct24/224411058050702/ Za vším je Jemen a Hútiové – rozuměj Írán/islám. V tom odkazu je m.j. řeč i o tom, že plyn (a za mě i ropa) bude velmi drahý, m.j. i proto, že západní… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Už v roce 2016 (tzn. hned po tom zásadním roce 2015, ke kterému ještě zbývá doplnit, že téměř současně s jadernou dohodou s Íránem byla spuštěna uprchlická vlna do Evropy, které velely Merkelová a Mogheriniová a do toho íránský prezident volal, ať se Evropa stydí, že přijímá tak málo uprchlíků, když Írán jich přijal už 3 milióny)… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Související – aktualita, která už asi dva dny běží médií, dnes o tom opět i na Primě:
Zdraží pohonné hmoty i všechny energie
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Novy-Green-Deal-Zdrazi-uplne-vsechno-psal-Blesk-A-Fiala-pry-dostal-strach-758557
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/green-deal-ceska-republika-zdrazovani-uhli-plyn-benzin-emise.A240716_195037_domaci_vals

Průšvih je, že na tom žádná vláda nic nezmění – je to proces, zahájený v podstatě už za první Jomkipurské války = za ropné krize 1973
https://aeronet.news/jak-se-dolar-menil-v-petrodolar-a-jak-k-tomu-poslouzil-izrael-zopakuje-se-s-koncem-petrodolaru-krize-1973-a-s-ni-i-valecny-konflikt-proti-izraeli/

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-dok- Indie je jedna z největších bývalých britských kolonií a ty vazby dosud nikam nezmizely, obzvláště když Británie v roce 1947 Indii rozdělila na muslimský Dominium Pákistán a hinduistický Dominium Indie. Co je v tom ale obzvláště důležité: Írán (Persie) nebyl vždy muslimský, jeho původními náboženstvími jsou jezídismus a zoroastrismus, což jsou původně indoíránská náboženství. Z čehož… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Hypoteticky: Suméřané, písmo rozluštěno ale není známá jeho mluvená forma. Podle některých vědců se na základě slovních vazeb dá usuzovat, že jejich původ je v Indii. V městě Ur kde žily také Chaldejci a Aramejci, se Tetrarchovi, neznámého původu a náboženství narodil syn, který dostal jméno Abram, který v 65 letech odešel s rodinou do města… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Praded

Naprostý souhlas s Vaším: “Je to velmi složité téma”, přece si ale jen dovolím k Vámi napsanému doplnit, že dnes je obtížné se vyznat v tom, jestli město Ur bylo součástí Sumérské nebo Babylónské říše, mě však přijde zajímavé, že původní název Jeruzaléma je Uru-salem, což vlastně obsahuje jak židovský (akkádský) pozdrav šalom,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka
Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Děkuji. Stále mě mate Hebrejci – Židé – Chazaři. I když rozumím tomu, že národ už je směs různých etnik. Jenže i v té směsi stále vládne nějaké etnikum. Navíc jak chápat tu směs: Aškenázi, Sefardští, Mizarchim, Berbeři, Falaši, Samaritáni, Tejmanim, Ibo Benej, Benej Menaše, Kchaj Teng. Další dělení už ani neuvádím, i tak… Číst vice »