Jan Schneider: Většina politiků z Fialovy vlády by dala přednost úspěšnému atentátu na Trumpa

„Být Bidenem, tak to okamžitě složím,“ radí současné hlavě USA Joeu Bidenovi po atentátu na jeho protikandidáta Donalda Trumpa bezpečnostní analytik Jan Schneider.

Pro pořad Aby bylo jasno komentoval též „dvojí hodnocení“ atentátu na Trumpa a slovenského premiéra Roberta Fica s tím, že našim politikům prý nevěří ani současné rozhořčení nad událostmi v USA. „Většina z vlády by dala přednost tomu, aby byl ten atentát zakončen úspěšně,“ zaznělo.

Schneider k atentátu na amerického exprezidenta Donalda Trumpa poznamenal, že je ještě příliš brzy ke konkrétnímu zhodnocení, k čemu přesně došlo, jelikož bližší informace přinesou až nadcházející dny. „Takže budu hodně opatrný,“ nastínil bezpečnostní analytik.

Zajímavé je podle něj především to, jaké malé zranění během střelby Trump utrpěl, přestože mohl atentát na něj dopadnout tragicky. U některých Američanů to podle Schneidera může evokovat, že šlo o „boží vůli“. „Skutečnosti to až k tomu vede, protože ta shoda okolností, proč nebyl zasažen, je naprosto neuvěřitelná a klíčová. V takovém národě, jako je Amerika, kde hodně věří všelijakým mýtům, pohádkám a jsou hodně nábožensky založení, tak být Bidenem, tak to okamžitě složím, protože nemám šanci proti takovému člověku, na kterého vlastně ‚ukázal Boží prst‘,“ zmínil.

Kromě toho, že by podle Schneidera mohla do amerických prezidentských voleb promluvit víra Američanů, tu pak je otázka samotného zabezpečení Trumpova mítinku. Podivné podle něj je, že bezpečnostní složky nevyužily k zajištění lokality drony. „To pokládám za nevysvětlitelnou okolnost. Ten dron by okamžitě toho atentátníka lokalizoval a k ničemu takovému by nesmělo dojít. Ta opatření ochranky jsou nesmírně drahá, a když si porovnáte oproti tomu několikadolarovou investici do dronu, tak to nedává dobré vysvětlení,“ upozornil.

Dále jmenoval, že na atentátníka na místě mnozí návštěvníci Trumpova mítinku upozorňovali ochranku již minuty před střelbou. „Ta ochranka o něm věděla a zastřelila jej několik vteřin potom, co střílel. Čili bezprostředně potom. Tam ta prodleva mezi jeho střelbou a jeho zastřelením byla skutečně minimální.“

Někdejší zpravodajec BIS Jan Schneider také následně okomentoval reakce české politické reprezentace. „To dvojí hodnocení atentátu na pana Fica a na pana Trumpa je diametrálně rozlišné. Nicméně musím dodat, že já těm naši politikům nevěřím ani to jejich rozhořčení nad atentátem na Trumpa, protože si myslím, že většina z nich, z té vlády, by dala přednost tomu, aby byl ten atentát zakončen úspěšně,“ zaznělo.

Hodnotí, že Trump ukázal, že je v nesmírně dobré kondici, jelikož reagovat po postřelení gestem jako on, by podle bezpečnostního analytika jen tak někdo nezvládl. „Když to porovnáme s kondicí starce Bidena, kterého mi je – musím říct – líto. Starého člověka by neměli trápit…,“ pronesl, že by současný prezident USA už ani „neměl mít řidičák“.

Kdo je atentátníkem, by pak prý veřejnost vědět nemusela. „Tvrdím mnoho let, že je atentátníkům třeba upřít jména a tvář,“ řekl analytik s tím, že zveřejnění jména útočníka jej proslaví a vznikne i riziko ze strany fanatiků pro jeho rodinu, která s jeho útokem nemusí mít vůbec co dočinění. „To jméno a tvář potřebují trestněprávní orgány pro vyšetřování a já nevím, k čemu to těm lidem je,“ řekl.

Kromě atentátu na Trumpa Schneider zhodnotil též výsledky summitu NATO. Nakolik byl prospěšný pro napadenou Ukrajinu, se podle něj i přes pochvalná slova jejího prezidenta Volodymyra Zelenského hodnotí těžko. „Myslím, že Zelenskyj je už brán jako poměrně otravný žebrák, který neustále něco požaduje a chová se poměrně neurvale,“ zmínil, že ukrajinskému prezidentovi se nemusela dostat na summitu taková pozornost, jak on sám zpětně tvrdí.

Hlavním motivem summitu NATO mělo být „hromadné pozorování“ současného amerického prezidenta Joea Bidena. Spojenci podle mínění analytika chtěli skrze účast na summitu zjistit, jak na tom Biden je a co od něj čekat. „Myslím, že ty delegace tam jely zkoumat to celé prostředí a atmosféru,“ pronesl.

Ukrajině podle něj hrozí, že ji Západ „odstřihne a pověsí Rusům na krk“, jelikož prý ví, že „nejhorší je mít zhroucený stát na svých hranicích“. Může tak podle něj nastat varianta, že Rusové budou muset zemi nakonec ze svých zdrojů obnovit, aby se z ní „nestal druhý Irák“.

Delegace včetně té české v čele s prezidentem Petrem Pavlem si podle něj „umetají cestu k Trumpovi i skrze návštěvu The Heritage Foundation – konzervativního think-tanku, který má blízko právě k americkému exprezidentovi. „Asi tu situaci velmi realisticky vyhodnotily,“ shrnul krok části delegací a českého prezidenta Petra Pavla bezpečnostní analytik.

Autor: Jan Schneider, zdroj: Pokec24

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 měsícem

Mě jen mrzí,že autor článku neupřesnil,kým byla “napadená Ukrajina” napadena?

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Tak úspěšný atentát na Trumpa by si přála nejen naše vláda, ale i její voliči, kterých je přesně 58.32 procent všech obyvatel ČR. Stejný počet lidí by si přál úspěšný atentát na Fica. Ještě předtím, než Fica málem zabili, se mi svěřili někteří mí známí, voliči této vlády a jejího prezidenta, že… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

No jsou to samý křesťané a stačí znát trochu historii.

cablik
cablik
před 1 měsícem

Jo to jsou fakta a ne jenom politici u nás ale všichni liberálové. Jinak na Ukrajině jsou slušné zdroje nerostného bohatství a rozumný hospodář by z toho obnovu zaplatil.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Drony?Mne tedy spis zarazilo,ze jednu strechu obsadili odstrelovaci a druhou snad ani nezkotrolovali…
A ti ” nasi”?Vzdycky si rikam,ze u nich by melo platit mlceti zlato…Ted jsem cetla Pekarovou.. Kdyby nebyla tak blba,tak by to snad ani nevyslovila ze strachu,aby ji nekdo nevzal za slovo,protoze provokaterka je slusna