Jak Fiala „stáhl ocas“ – aneb Pohádka o tom, jak český Green Deal není prý vůbec český a vůbec ne green, a úplně nejmíň deal

Jana Marková
Jana Marková

Jak samozřejmě, že byl to všechno, jen to zcela neočekávaně prasklo dřív, než vládní lumeni v době prázdnin očekávali. Scénář prázdninového vymlčení jako u balíčku Fit for 55 se nekonal, volby se kvapem blíží, a tak je potřeba hodit zpátečku.

Nevím co je víc nechutné, jestli to, že to chtěli, nebo to, že teď dělají jakoby nic. Musím říct, tohle jejich zacouvání je asi to nejvíc populistické gesto a popření sebe sama, co jsem za dlouhou dobu v české politice viděla. To je přímo krystalický populismus v nejryzejší podobě. Oni to vlastně ani projednávat nechtěli, oni vlastně jen tak šli kolem. Asi jako kolem vlastního předvolebního programu, který okamžitě po volbách téměř kompletně zrušili.

A o co že tedy šlo? Už jsem o tom psala, vláda měla ve včera, schvalovat trojici dokumentů – Státní energetickou koncepci, Politiku ochrany klimatu a Národní klimaticko-energetický plán. Bohužel pro ni to ovšem uniklo do médií, a provalila se všechna ta zvěrstva, která na nás chystá. Samozřejmě je pravda, že to zdraží úplně všechno, to vidí každý kdo má mozek, a když Fiala tvrdí, že ne, tak lže jako obvykle. Ale abych byla přesná, on neříká, že to co psala média není pravda, on říká, že něco z toho nebyla pravda. Konkrétní ale raději nebyl, protože by možná zjistil, že pravdivé bylo všechno. A to by nerad, protože to mu poradci neřekli.

Najednou se tedy schvalování bez vysvětlení odkládá, a to všech tří dokumentů. Prý se na ně ještě podívají a jestli jim něco uteklo, tak to upraví. To jako fakt? Oni úplně klidně přiznají, že v životně – nebo smrtelně důležitých dokumentech sem tam něco uteče? No spíš se sem tam něco nepovede zatajit a pak hodit na Babiše. Nebo na Rusa, to je fuk. Protože volby se blíží, a oni už dokázali zlikvidovat tolik, že se začínají bát. I vlastních.

Prý je pro vládu nepřijatelné dávat si větší závazky, než jaká si dala EU. Tak tady by ten člověk už regulérně potřeboval obklad, protože to byla právě naše vláda, která pomohla celý balíček Fit for 55 za předsednictví EU prosadit, a sama Uršule von der Brusele prý byla šokována z toho, jak konkrétně ve stavebnictví si hodláme zeleně podříznout větev pod pozadím.

A Fialův výrok, že: Je pro nás nepřijatelné, abychom zbytečně zdražovali věci, které lidem a firmám zdražovat nechceme,“ tak ten už považuji za buď naprostý výsměch, nebo naučenému výroku chorého muže, který vytěsnil všechny ty kvůli energiím zkrachovalým firmám. A nebo o nich ani neví. Úplně vidím, jak mu každé ráno poradci ke kávě nesou „nejnovější výtisky novin“, na kterých ve vedlejší tiskárně ještě schne inkoust. Noviny plné jeho úspěchů, foteček a duhových jednorožců.

Co říci závěrem? Tahle kobyla už pomalu „chcípá“, nereálnost a utopii celého tohohle systému ožebračování ve jménu Zeleného údělu už začíná docházet všem. Ale ještě bude pořádně kopat. To jsem si jistá.

*

Jana Maeková, Litterate

**

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar. Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Myslim,ze spis dostali noticky,ze ted se “pojede” neco jineho

Praded
Praded
před 1 měsícem

Co čekat od zvrhlých, zkretenovatělých parazitů.

cablik
cablik
před 1 měsícem

No tak to sem moc rád že ty blbosti neschválili a doufám že to u voleb Babiš dá měl by se spojit s dalšími stranami a nepomůže jim ani manipulativní volba.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Paní Marková, ubezpečuji Vás, že těmhle vládnoucím pitomečkům je úplně jedno, že včera “hlásali” něco jiného než dnes. Oni totiž přečtou direktivy které dostanou ráno na stůl. Když se v jejich intencích pustí do vlastní tvořivosti, je to ještě větší paskvil, než příkazy ze spřátelené ambasády. Pokud by tam bylo napsáno… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 měsícem

https://expose-news.com/2024/07/18/moderna-covid-injections-are-more-deadly-than-pfizer/ Česká data ukazují, že injekce Covid společnosti Moderna jsou smrtelnější než Pfizer OD RHODY WILSON DNE 18. ČERVENCE 2024 • Oficiální vládní údaje získané na základě žádosti o zákon o svobodě utváření z České republiky ukazují, že celková úmrtnost na covid injekce Moderny byla vyšší než po injekci Pfizer-BioNTech o více než 50 %. Tento o 50 %… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Primak

Moderna byla smrtelnější než Pfizer: Analýza českých dat
Od Dr. Clare Craigové

Steve Kirsch našel kritické zjištění v rekordních datech z Česka.

Přečtěte si více: Rekordní údaje z České republiky FOIA dokazují, že vakcíny Moderna zvýšily úmrtnost ze všech příčin o více než 50 % (a vakcíny Pfizer také nebyly bezpečné), Steve Kirsch, 17. července 2024

https://kirschsubstack.com/p/breaking-record-level-data-from-czech