Izrael je okupant – prohlásil Nejvšší soud OSN

Západní Jeruzalém provádí „de facto anexi“ Západního břehu, rozhodl Mezinárodní soudní dvůr

Izraelská výstavba osad na palestinské půdě porušuje Ženevskou úmluvu a rovná se politice „de-facto anexe“, prohlásil Mezinárodní soudní dvůr (ICJ). Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl „falešné rozhodnutí“ a trval na tom, že Západní břeh je židovská země.

15 soudců soudu se v pátek shodlo, že „přemístění osadníků Izraelem na Západní břeh Jordánu a Jeruzaléma, stejně jako zachování jejich přítomnosti Izraelem, je v rozporu s článkem 49 čtvrté Ženevské úmluvy“.

Předseda Mezinárodního soudního dvora Nawaf Salam po přečtení nezávazného poradního stanoviska popsal izraelské budování osad na Západním břehu Jordánu jako „de facto anexi“ tohoto území a prohlásil, že židovský stát by měl ukončit svou „nezákonnou“ přítomnost na okupovaném palestinském území. území tak „co nejrychleji“.

ICJ vyšetřuje izraelské „politiky a praktiky“ vůči okupovaným palestinským územím od počátku roku 2023 na žádost Valného shromáždění OSN. Na řadě únorových slyšení ministr zahraničí Palestinské samosprávy Riad Malki obvinil Izrael z apartheidu a vyzval soud, aby prohlásil okupaci palestinské půdy za nezákonnou. Izrael na slyšení nevyslal právní zástupce.

Zatímco páteční rozsudek bude informovat o postoji OSN k izraelským osadám, ICJ postrádá jakékoli prostředky, jak rozhodnutí prosadit.

Židovský lid není okupanty ve své vlastní zemi – ani v našem věčném hlavním městě Jeruzalémě, ani v zemi našich předků v Judeji a Samaří,“ uvedl Netanjahu v prohlášení krátce po přečtení rozsudku. „Žádné falešné rozhodnutí v Haagu nezkreslí tuto historickou pravdu, stejně jako nelze zpochybnit zákonnost izraelského osídlení na všech územích naší vlasti,“ dodal.

Netanjahuovi koaliční partneři vyzvali k ještě tvrdší reakci. Ministr financí Bezalel Smotrich minulý týden v rozhovoru s novináři řekl, že Netanjahu by měl formálně anektovat celý Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém, pokud by soud rozhodl v neprospěch Izraele. Smotrich také slíbil, že urychlí výstavbu osad, aby „zmařil vznik palestinského státu.

Izrael se během šestidenní války v roce 1967 zmocnil Západního břehu, Gazy a východního Jeruzaléma. Západní břeh Jordánu je rozdělen do tří oblastí, přičemž méně než pětina jeho území je plně pod kontrolou Palestinské samosprávy. O něco více než pětina je pod izraelskou bezpečnostní kontrolou a palestinskou administrativní kontrolou, zatímco zbytek – zahrnující přibližně 60 % území – je pod plnou izraelskou kontrolou.

Právě v této oblasti – označené jako „oblast C“ podle dohod z Osla z roku 2000 – Izrael postavil většinu svých osad. Podle dohod si Izrael nikdy neměl udržovat trvalou kontrolu nad touto oblastí. Izraelská vláda však od počátku 21. století podepsala výstavbu téměř 150 osad a podle údajů izraelských aktivistů proti osidlování nyní na Západním břehu žije více než 450 000 osadníků.

*

rt, zdroj

4 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

A jedeme, jedeme – Rusko se baví nad Českem a Síkelou (nejen) “Německo prudce snižuje dodávky plynu do České republiky, samo má málo” https://24tnews.ru/20240722/85312-germaniia-rezko-sokrashaet-postavki-gaza-v-chehiu-samim-ne-hvataet/ Připomínám český odkaz https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/nemecku-za-extremnich-mrazu-stale-hrozi-nedostatek-plynu-varoval-svaz-ines A aby nebylo málo: Slovensko a Maďarsko se bouří https://echo24.cz/a/HtfXA/ekonomka-zpravy-madarsko-slovensko-zahajily-konzultacni-rizeni-eu-kvuli-ukrajine-nedodavani-ropy A co teprve bude od ledna 2025, kdy Česko žádnou ropu z Ruska už odebírat nebude, protože… Číst vice »

shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem

apropos kde je pomoc palestinskemu lidu a odpor k zidovske genocide a agrsivite a hlaskami o okupantech jako v pripade ruska? kde se podela solidarita ceskych politiku? jo ja zapomela na araby uz nezbyvaji penize a hlavne zidko je nas friend

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

No ale v Praze mají někteří uvědomělí občané před svým domem nejen ukrajinské, ale i izraelské vlajky. Soucit s Palestinci znamená schvalování genocidy a může vás stát svobodu.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Psala jsem před týdnem, že hned po 248. výročí vzniku USA vidíme ve střelbě na Trumpa destrukci/sebedestrukci USA, a to přesně v souladu s horoskopem jejich vzniku https://www.novarepublika.cz/2024/07/agonie-papirovych-hlav-a-bidenovo-poselstvi#comments Připomenu, že oběh Pluta kolem Slunce trvá 248 let a že v naší době se Pluto poprvé postavilo na stejné místo, kde bylo v době vzniku USA – tzn. do opozice… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Dalo by se k tomu říct mnohem více (např.: Ind JD Vance s indickou manželkou nebo K. Harrison s indickým a jihoasijským původem?),ale souhrn z mého písečku: 248 let to fungovalo, nyní se časy mění – a to tak, že velmi.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Oprava: Napsala jsem to špatně – správně mělo být Rudé moře: Suez a Jemen, průlivy, na které dlouho upozorňuji.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Arménie – Pašinjan vpouští do ОДКБ – Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, která zahrnuje 6 zemí bývalého SSSR: Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Rusko https://cs.wikipedia.org/wiki/Organizace_Smlouvy_o_kolektivn%C3%AD_bezpe%C4%8Dnosti americké generály “Suverenitu Arménie přenáší pod kontrolu USA”//”Zároveň, jak vysvětlil zástupce vedoucího amerického ministerstva zahraničí Uzra Zeya, úzká interakce mezi arménským ministerstvem obrany a zástupcem USA je… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

kterou mi nejde nevložit, protože to prostě nevymyslíš: “Zemětřesení hlášené poblíž oblasti Mrtvého moře, údajně pociťované v Jeruzalémě, epicentrum přímo v Mrtvém moři” https://www.jpost.com/breaking-news/article-811326 Ale jinak – vzpomíná si ještě někdo, jak před arménským biskupem stál papež v pozoru a jak uctivě byl arménský biskup přijatý v americkém Kongresu? https://aeronet.news/v-v-pjakin-ze-dne-17-07-2017-o-modlitbe-armenskeho-arcibiskupa-v-americkem-kongresu-o-papezi-v-armenii-o-podani-rukou-trumpa-a-macrona-o-roli-putina-a-navalneho-pro-rusko-o-roli-putina-pro-sve/ Arménie se má stát příštím… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Pozorovatelka
Prodost
Prodost
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

“Ale jinak – vzpomíná si ještě někdo, jak před arménským biskupem stál papež v pozoru a jak uctivě byl arménský biskup přijatý v americkém Kongresu?” Ano vzpomínám. A pořád si myslím, že arménský biskup už z podstaty Arména dobře ví, co je současný papež zač, přičemž tento papež ví, že arménský biskup ví. To ho… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Prodost

Velké zahraniční turné Rúhaního v 2016 jako do první země vedlo do Arménie https://www.presstv.ir/Detail/2016/12/21/500790/Iran-Rouhani-Armenia-Kazakhstan-Kyrgyzstan A Arméni nejsou sionisté a co je nejdůležitější: vztahy Írán-Arménie jsou historicky ideální, zatímco vztahy Írán-Izrael jsou historicky vedeny nejen k nesnášenlivosti, ale doslova k Armagedonu. A nezapomeňte na vztahy Turecko-Arménie, což je velmi důležité, když Írán potřebuje zabrat kus Turecka ve… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Vraťme se o 100 let zpět. Tam je nejzřetelnější odpověď na tyto otázky. Kermal Ataturk – otec Turků? Syn rabína! Vyvraždění prokazatelně alespoň 1,5 milionů Arménů. Franz Werfel o tom napsal román “Čtyřicet dnů”. On měl vůbec “pohnutý osud” jako pražský žid. Ovšem pouze původem, nechal se vyškrtnou z Židovské obce, pokud je… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Prodost

Jestli jsem Vás správně pochopila, tak sdělujete, že žid Werfel obhajoval arménské židy, přičemž kritizoval Turky. Jeho román “Čtyřicet dnů” byl v roce 1934 zakázán Německem ” kvůli ohrožování bezpečnosti německého národa”, protože tehdy se to hodilo, dnes je ale situace úplně jiná – Arménie je žádoucí, zatímco Turecko (a Izrael) nežádoucí.… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Největším domácím nepřítelem Ruska je Komunistická strana Ruska, vedená dramatikem (jak jinak – herci a dramatici jsou osvědčenými loutkami a klidně tam přidejme nejen Havla, Zelenského, ale i Reagana), zvaná “Podstata času”, přičemž ale jde globalistický nástroj proti Rusku, jehož hlavním programem je plán “SSSR 2:0” = Rusko ještě menší, než po 89. Když… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem

Než se tam začaly přesídlovat chazaři, nebyl tam mezi tamními obyvatelstvem žádný problém.

Prodost
Prodost
před 1 měsícem

Izrael je okupant? Jistě. Jenže to oficiálně už od roku 1948, kdy v zemi jménem Palestina vznikl “Chazarský kaganát” s krycím jménem Israel Tehdy to OSN schválila, dnes na to opatrně a pomalu jakoby přichází, resp. se v tom smyslu začíná vyjadřovat. Že by začátek konce Izraele? Bude zajímavé to sledovat a pěkně v souvislostech. Jestli… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem

Židovští okupanti a chovají se jako hitlerovci ! Židé opisují.

shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

to my nekteri vime uz davno ze stat iSSrael byl darek za holocaust! a ze od te doby je tam s zidama jen problem! 🤮💩🤮

Prodost
Prodost
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  shakalaha

Kdepak dárek za holocaust. Daleko starší sionistický projekt! I když pravdu máte v tom smyslu, že propaganda holocaustu (pozor i Hitler byl tzv. žid) silně využila. Mohla si to dovolit, protože veřejnost, dokonce i dnes, o tom neví úhrnem NIC!

shakalaha
shakalaha
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Prodost

ano ada byl castecne zidko! no byl to primy duvod dat holocaustnikum darek v to 48roce! a od te doby nebylo klidu v regionu! pamatuji ty rezoluce prikazy a zakazy od osn aby zidi neokupovali gazu nekradkli palestinska uzemi a nestaveli na nich ilegalni osady💩🤮💩