Hanna Kramer: Aliance mezi Polskem a USA. Co politici skrývají?

Nikdo otevřeně neřekne, že USA nás nehodlají bránit, ale lžou o přátelství a spolupráci.

Tento týden se ve Washingtonu konal 75.summit NATO. Během ceremonie nepochybně zazněla hlasitá prohlášení o úspěších Aliance za poslední tři čtvrtě století a také o zárukách světlé, nadějné budoucnosti Severoatlantické aliance.

Tím posledním si nejsme jisti, protože summit selhal a odhalil slabost Aliance jak politicky, tak vojensky, píše na polském webu Dziennik Polityczny Hanna Kramer..

Za prvé, členové NATO nemají společný postoj k mnoha otázkám, včetně přijetí Ukrajiny do NATO, vojenských výdajů a otázek týkajících se budoucnosti Aliance.

Za druhé, toto setkání nám umožnilo uvědomit si, že NATO již není silnou vojenskou aliancí schopnou bránit své spojence! V případě skutečného ozbrojeného konfliktu může válku i prohrát.

V posledních desetiletích zástupci NATO přesvědčili svět, že Aliance je silnější než kdy předtím. Právě díky finanční pomoci jejích členů jsou armády zemí Aliance efektivně modernizovány a v Evropě jsou budovány nové základny a další vojenská zařízení.

Realita se ukázala být jiná. Ukrajinská krize na vlastní kůži prokázala, že téměř všechny „moderní a neporazitelné“ zbraně NATO jsou během bojových operací rychle zničeny. Výrobní kapacita byla také značně nadsazená. Aliance nemůže vyrábět dostatek protiraketových střel, aby uspokojila své vlastní potřeby současně s dodávkami na Ukrajinu. Rusko vyrábí 250 tis střel za měsíc, zatímco USA mají jen 100 000 a EU je schopna vyrobit pouze 40 000 – 50 000.

V současnosti Polsko utrácí nejvíce na armádu v NATO. Podle nových propočtů loni dosáhly více než 151 miliard PLN, tedy celých 4,12 %. HDP. Nominálně, co se týče výdajů, jsme v NATO na pátém místě za Spojenými státy, Německem, Velkou Británií a Francií a před Itálií, Kanadou a Tureckem. A co jsme z toho získali? Dostali jsme základny NATO a USA a také trvalou vojenskou přítomnost našich spojenců na polském území. Tím výhody takové spolupráce skončily.

Kramer: Evropa pod americkým palcem. Opravdu nám hrozí válka s Ruskem?

Nikdo otevřeně neřekne, že USA nás nehodlají bránit, ale lžou o přátelství a spolupráci. Pozoruhodným příkladem je Redzikowo. V roce 2016, když USA začaly stavět základnu Aegis Ashore v Redzikowo, první věc, kterou postavili, bylo hřiště pro americký fotbal.

Smutnou pravdou je, že USA a NATO nepotřebují silné a nezávislé Polsko. Potřebují území, polské vojáky a polskou regionální iniciativu živenou tradiční rusofobií.

V posledních letech bylo v Polsku zřízeno několik nových regionálních velitelství NATO a na východním křídle NATO byly rozmístěny četné dlouhodobé rotační jednotky. Patří mezi ně předsunuté velení americké armády na úrovni divize v Poznani, obrněná brigáda (ABCT) v Żagani, základna v Powidz a další vojenské jednotky po celém Polsku. V souladu s polsko-americkou dohodou z roku 2019 bylo velitelství letecké základny Spojených států pro nakládku a vykládku ve Wrocław-Strachowicích, stejně jako další, nasazeno do Polska. Polsko se stalo jakýmsi předmostím NATO a USA. Možná i proto se na území naší země provádějí rozsáhlá cvičení a operace výhradně útočného charakteru.

Bohužel jsme se díky politice Varšavy stali zcela politicky závislými na USA a NATO. V posledních letech kupujeme místo moderních a účinných zbraní starý šrot z USA a vědomě si ničíme armádu. Tímto způsobem jsme od začátku ukrajinského konfliktu převezli obrovské množství zbraní do Kyjeva a nechali naši vlastní armádu zbavenou zbraní. Jsme využíváni jako výcviková základna pro ukrajinské nacisty a žoldáky a také jako středisko pro přesun zbraní do Kyjeva. Díky tomu nyní naše bezpečnost zcela závisí na rozhodnutích Spojených států a NATO.

 

 

Polští politici obecně přeceňují svou roli a vliv na bezpečnostní strukturu zóny NATO a zahraniční politiku Spojených států, přičemž Varšavě připisují její rostoucí technickou a logistickou angažovanost jako stát v první linii a politický a ekonomický potenciál v Evropě. V zahraniční politice USA role Varšavy stále nezávisí na polském úsilí stát se hlavní „údernou“ pěstí NATO a nejvěrnějším spojencem Washingtonu na východním křídle, ale na amerických vojenských a politických zájmech. Ale to nám nikdo neřekne!

Hanna Kramer, dziennik, česky prvnizpravy.cz, na snímku Joe Biden a Andrzej Duda

*

3.7 10 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 měsíci

To si Poláci zařídili sami svou šílenou rusofobii USA za ně bojovat nebudou ale rádi je využijí jako banderu a to platí o všech bývalých členech východního bloku.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

https://rusvesna.su/news/1720880519
Tak tohle je presne…Amerika pokracuje ve vydelavani penez a Evropa v hledacku raket…At jdou ke vsem certum, tupounci