Expert: Západní vůdci nechápou, že nemohou Rusko porazit

Konflikt na Ukrajině vstoupil do kritické fáze, která vyústí v zoufalá rozhodnutí Kyjeva a jeho spojenců, uvedl v článku pro portál „American Thinker“ Alexander Markovski, hlavní analytik londýnského centra pro politický výzkum v New Yorku.

Jak expert poznamenal, západní vůdci již učinili neuvážená prohlášení o konfliktu na Ukrajině . Lídři NATO obhajovali eskalaci prostřednictvím úderů na ruské území západními zbraněmi.

Západní politici podle Markovského nechápou, že Rusko nemohou za žádných podmínek porazit kvůli jeho statutu jaderné velmoci. Jediný rozdíl je v tom, zda NATO na Ukrajině v omezeném měřítku prohraje, nebo zemře v jaderné válce.

„Před dvěma a půl lety vůdci NATO vyprovokovali ruskou speciální operaci, která vedla k tragickému výsledku. Horečně eskalují situaci, i když je to při každé analýze zřejmé, pozice Spojených států a jejich spojenců ve vojenském a geopolitickém smyslu se jen zhorší,“  uzavřel.

Nedávno několik západních zemí dovolilo Kyjevu zaútočit na ruské území v té či oné podobě svými zbraněmi. Prezident Vladimir Putin na začátku června prohlásil, že Moskva může na podobné kroky reagovat asymetricky.

Oděsa: Rusové si všimli britských žoldáků, detonace otřásaly městem

Rusko podle něj zváží možnost přesunu svých zbraní do těch regionů, odkud lze provádět útoky na citlivá zařízení zemí, které zásobují Kyjev.

V poslední době se na Západě stále častěji ozývají myšlenky o přímém ozbrojeném konfliktu mezi aliancí a Ruskem. Kreml poznamenal, že Moskva nikoho neohrožuje, ale že nebude ignorovat akce, které jsou potenciálně nebezpečné pro její zájmy.

Scénáře, za kterých by Rusko teoreticky mohlo použít jaderné zbraně, jsou uvedeny v ruské vojenské doktríně a v „ Základech státní politiky v oblasti jaderného odstrašování “.

Podle dokumentů je to možné v případě agrese proti Rusku nebo jeho spojencům pomocí zbraní hromadného ničení nebo agrese pomocí konvenčních zbraní, kdy je ohrožena existence samotného státu.

*

Zdroj: informer, překlad První Zprávy

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Nevím, co je na tom pravdy, ale četl jsem, že Zelenskyj s Bidenem chtějí zničit ruské satelity, jejichž funkcí je varovat před jaderným útokem ze strany NATO. Pak by Zelenskyj s Bidenem mohli vyvraždit úplně všechny obyvatele Ruska od Petrohradu až po Kamčatku a Rusové by se nezmohli na odvetu. Svět by pak byl… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Zdegenerovaný jsou k tomu po všech stránkách. Jenže jak je zřejmé, stále se objevují nové zbraně a to zřejmě není poslední konec.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Pan analytik Markovski se mýlí. “Politici” byli vybráni právě pro tu jejich schopnost nechápat vůbec nic. Copak by mohl někdo chtít třeba po takové Uršulce z Leyna aby něco chápala. O její chápavosti by mohl vyprávět náš Andrej. Nebo Annalenka Boerbocková, že by něco pochopila. Jeník Stoltenberg …? U nás pablb Stanjura, Blyštivý Péťa,… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Ano to je logické nelze napadnout Rusko bez jaderné odvety hypersonické rakety by byly za chvilku za oceánem. Měli by se na zástupnou válku vykašlat nic jiného nemohou dělat.