Evropa promarnila šanci na zprostředkování

převzato

Pokud Donald Trump vyhraje, pak „bude alespoň příměří, zda to povede k trvalému míru, je hudba budoucnosti, ale nebude to jako teď, to je jisté. A proto se Evropa musí rychle připravit na situaci, že dříve nebo později začnou Američané a Rusové mezi sebou vyjednávat,“ řekl maďarský předseda vlády Viktor Orbán v rozhovoru pro televizní kanál M1.

Evropa si podle něj musí klást otázky, „kde je její místo v tomto střetu“ a „kdo zastupuje její zájmy a jaké jsou“.  Maďarsko na to nemůže podle Orbána odpovědět, protože maďarské  předsednictví  EU  nespočívá v tom, že vede Evropu nebo rozhoduje místo Německa, Francie a Itálie. „Co můžeme udělat – a to je úkolem současného předsednictví – je předložit na stůl návrhy. Takže nerozhodujeme, ale pomáháme rozhodnutí sedmadvaceti premiérů,“ – poznamenal.

Po březnovém setkání s Donaldem Trumpem na jeho panství Mar-a-Lago na Floridě Orbán řekl, že slíbil, že pokud se znovu stane prezidentem, nedá Ukrajině peníze a bez Spojených států by Evropa nebyla schopna konflikt financovat a skončil by. Již dříve premiér a šéf Fidesz prohlásil, že Maďarsko by si přálo, aby se Trump ve Spojených státech vrátil k moci a nastolil mír ve východní Evropě.

Maďarský premiér opakovaně vyjádřil přesvědčení , že kdyby byl Trump prezidentem USA, konflikt na Ukrajině by skončil do 24 hodin. Orbán také mnohokrát zdůrazňoval, že mír na Ukrajině lze nastolit pouze po jednáních mezi Ruskem a USA a Evropa promarnila svou šanci na zprostředkování, protože nebyla schopna zajistit plnění minských dohod.

( Redakce NR přikládá doplněk k zamyšlení: Orbán, jehož země převzala předsednictví EU 1. července, přijel do Kyjeva ráno 2. července na neohlášenou návštěvu. Šlo o jeho první cestu do této země od zahájení nynější ruské invaze na Ukrajinu… „Požádal jsem prezidenta Zelenského, aby zvážil, zda je možné udělat pauzu, příměří a pak zahájit jednání,“ citovala výzvu maďarského premiéra ukrajinská média.)

 

3.7 10 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Pokud to dá Trump tak je šance že se zástupná válka ukončí pokud nastrčí Bidena tak se bude pokračovat v nastaveném směru. Pan Orbán jako jediný je veřejně proti válce.

Plebej
Plebej
před 1 měsícem

Podle mého názoru Orbán svou cestou do Kyjeva (a předpokládaným společným prohlášením se Zelenským) jen vytváří informační pole západní diplomacie pro tlak na Rusko. Aby přijalo režim příměří a konflikt “zakonzervovalo” v situaci, kdy se ukrům fronta sype. Jenže, pro Rusko budou rozhodující podmínky, za jakých má být tamní (zástupná) válka přerušena. A pokud… Číst vice »

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Plebej

Ukrajině se nedá věřit ani nos mezi očima a totéž Americe. Příměří by bylo jen fintou pro posílení ukrowehrmachtu a jeho další vyzbrojování vč. příprav útoků a teroristických činů. Nezáleží na Ukrajině, ale na Americe – buď přijmou ruské podmínky nebo se jede dál. Předpokládám, že Rusklo pojede dál, dokud Amerika nebude schopna… Číst vice »

Jan Kopecky
Jan Kopecky
před 1 měsícem

Kyjev: Rozhovor s Viktorem Orbánem o jeho dnešním setkání
s Volodymyrem Zelenským:
https://www.youtube.com/watch?v=-bNNkkwOnvE