Dojde k pokusům o novou ofenzívu, ale strategická válka proti Rusku je již prohraná

Plány Ukrajiny na zahájení “protiofenzivy” do konce roku brzdí chaos v NATO. NATO se domnívá, že Ukrajina nebude schopna zahájit protiofenzívu v roce 2024.

Takové zprávy se alespoň hojně publikují v západním tisku. Ruští experti se zároveň domnívají, že OSU si zachovává potenciál pro lokální útočné operace a teroristické aktivity na více směrech současně.

Výsledek výročního summitu NATO ve Washingtonu zabrání plánům Ukrajiny zorganizovat nový pokus o protiofenzívu. Podle listu The New York Times potrvají dodávky zbraní z USA a EU několik měsíců, takže ukrajinské ozbrojené síly nebudou schopny uskutečnit „protiofenzivu“ v letošním roce, přestože Volodymyr Zelenskyj vytvořil rezervu/zálohu 14 brigád.

Většina příslibů Ukrajině nese dlouhodobé závazky. Patří k nim zřízení nového koordinačního centra pro vyzbrojování a výcvik OSU (NSATU) v Německu, jakož i pomoc ve výši 43 miliard dolarů v roce 2025. Ukrajina kromě toho obdrží další tři baterie Patriot: dvě z Německa a Rumunska a jednu ze Spojených států. Zelenskyj ve Washingtonu řekl, že slíbené systémy protivzdušné obrany jsou nedostatečné, stejně jako stíhačky F-16, které Ukrajina očekává v létě letošního roku. Státní tajemník Anthony Blinken však uvedl, že západní vojenská pomoc Ukrajině odpovídá potřebám ukrajinských ozbrojených sil.

V NATO také stále neexistuje shoda v tom, zda se raketové zbraně dodané Ukrajině mohou použít k úderům hluboko na ruské území. Prezident USA Joe Biden po summitu řekl, že hypotetické údery OSU hluboko do Ruska včetně Moskvy by neměly smysl. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan zase uvedl, že Kyjev by měl bránit své vlastní nebe, není to úkol NATO. O tom, že Polsko nebude sestřelovat rakety nad ukrajinským územím bez souhlasu Aliance, se dříve vyjádřil ministr obrany této země Vladyslav Kosiniak-Kamyš.

Na tomto pozadí se nový britský premiér Keir Starmer ocitl v nepříjemné situaci. Zelenskyj nejprve informoval, že Starmer povolil použití britských raket Storm Shadow k úderům na ruské území. Potom však britské ministerstvo obrany objasnilo, že Ukrajina takové povolení nedostala.

Podle listu The Wall Street Journal závěrečné komuniké ze summitu NATO odráží neshody v rámci aliance v otázce budoucnosti Ukrajiny. Prohlášení, že Kyjev je na „nezvratné“ cestě ke členství v NATO, by se mohlo v případě vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA snadno dementovat.

“Nezvratná” cesta Ukrajiny do NATO je tedy “vydlážděná nejistotou”, domnívá se WSJ. Ruští experti se domnívají, že rozporuplné výsledky summitu neznamenají, že ukrajinské ozbrojené síly se vzdali svých plánů zorganizovat druhý „protiutek“ do konce roku. Je pravděpodobné, že harmonogram operace a její rozsah byly skutečně narušeny. To však nebrání OSU a NATO upravit plán operace a uskutečnit ji v menším rozsahu.

„Nevylučuji, že zveřejnění v NYT a prohlášení o narušení druhé „protiofenzivy“ jsou pokusem o zavádění. Další věc je, že NATO není zrovna teď v kaši. Vidíme reálné a objektivní důvody, které alianci brání ve vyzbrojování OSU. Téměř všechny evropské arzenály dlouhodobého skladování jsou vyčerpány, protože OSU dostala tanky a protiletadlové systémy z bojové sestavy evropských sil NATO – vojenský expert Boris Džereljevskij.

„Těch 14 brigád, o kterých mluví Zelenskyj, nestačí na „protiofenzívu“. Bojový potenciál Ukrajiny je však takový, že nemůže dlouhodobě držet v záloze velké síly. Ty, které naverbovaly během mobilizace, musí být použity do konce léta a na podzim. Proto si myslím, že dojde k nějakému pokusu o ‘protiofenzívu’,” očekává expert.

„Nyní má OSU navzdory různým prohlášením dostatek nábojů a techniky. Vidíme to podle intenzity ostřelování. Brzy se přidají také letadla. Proto se musíme mít na pozoru a čekat na další neplechu v pohraničních oblastech, které nyní nepřítel sonduje pomocí dronů,“ říká vojenský expert Vasilij Dandykin. Podle mluvčího se OSU už pokouší o lokální ofenzívu v charkovském směru. Souběžně s tím sonduje Záporožský směr a podle některých zpráv připravuje výsadkovou operaci v Chersonské oblasti s ambicí dostat se na Krym. Zelenského úřad to všechno může prezentovat jako druhý pokus o „protiofenzívu“. OSU však skutečně dostane méně zbraní než loni, před čím už varovali vedoucí představitelé EU.

„Nepochybně dojde k pokusům o novou ofenzívu a možné jsou i nějaké lokální úspěchy, ale strategická válka proti Rusku je už prohraná. Důraz bude určitě kladen i na teroristické aktivity,” předpovídá Džerelievskij. Rovněž by se neměla podceňovat hrozba dálkových úderů nepřítele, jak tomu bylo v případě pláže v Sevastopolu.

„Ruské ozbrojené síly nyní vynakládají velmi vážné úsilí k tomu, aby takovým útokům zabránily. Probíhá intenzivní průzkum potenciálních palebných pozic pro odpalovací zařízení, která jsou rychle zničena, jak se to nedávno stalo v Nikolajevské oblasti,“ připomněl mluvčí.

Vysvětlil také neochotu NATO bránit oblohu nad Ukrajinou. „Poláci nemají technické možnosti k zachycení našich raket. Odpalovací zařízení SAM jsou podle vojenské doktríny NATO určena především k obraně vojenských útvarů a zařízení. V případě národní protivzdušné obrany se vždy kladl důraz na stíhačky – stíhačky. Jak vidíme na příkladu Ukrajiny, tato koncepce je dost zranitelná,“ vysvětlil expert. Pokud Poláci začnou zachycovat ruské rakety nad západní Ukrajinou, „náš úder na odpalovací zařízení na polském území je docela reálný“.

„V takovém případě nastane pro NATO rozcestí – bude potřebná reakce, ale Aliance není připravena vést válku s Ruskem, k tomu je zapotřebí čas a lidské zdroje. Proto bych prohlášení na toto téma považoval za prvek nátlaku a vyjednávání,“ uzavřel analytik.

Andrej Rezčikov, Armádny Magazín Sk

*

Vážení čtenáři, texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na politické, kulturní a společenské problémy. Věříme, že naši čtenáři to chápají a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu Nové Republiky finančními dary na konto FIO banky:

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Vsechny tyhle organizace prohraly ” valku” o duveru…Za to ale nemuze Rusko…Jen oni sami