Dezinformátoři budou bojovat proti dezinformacím?

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Echo.cz přineslo podrobnou  komentovanou informaci o připravované “Velké mediální novele”, která má přinést nejen zvýšení poplatků za “nadstandard”, ale také nový úkol pro Českou televizi a Český rozhlas: Boj proti dezinformacím. K tomu z úvodu materiálu uveřejněného v Echo.cz.

“Velká mediální novela nepřináší jen zvýšení poplatků za vysílání veřejnoprávních médií, změnit chce překvapivě také jednu ze základních zásad zákonů o České televizi a Českém rozhlasu. Konkrétně jde o definici jednoho z hlavních úkolů, které zákon těmto médiím ukládá. Televize a rozhlas mají nově ze zákona poskytovat informace, které přispějí “k postupu proti dezinformacím”. Veřejnoprávní média jsou tak podle návrhu novely hlavním nástrojem boje proti tzv. dezinformacím. “Dezinformace šíří chaos, přispívají k relativizaci pravdy a spravedlnosti,” hájí novelu ministerstvo kultury. Do boje s tzv. dezinformacemi se znovu vložil i prezident Petr Pavel. Ten navrhuje “aktivní obranu,” “informační gramotnost” a “hodnotovou přípravu” obyvatel.”

V důvodové zprávě navrhované novely je uvedeno: “”Navrhuje se rozšíření těchto (hlavních) úkolů o oblast postupu proti dezinformacím. Dezinformace, tj. záměrně nepravdivé informace šířené s cílem ovlivnit rozhodování nebo názory těch, kteří je přijímají, zasáhly alespoň jednou v životě více než polovinu Čechů. Dezinformace cíleně mísí pravdu s konspiracemi, šíří chaos a nenávist, ohrožují svobodu, společnost, ústavní pořádek, strategické zájmy a mezinárodní závazky České republiky a přispívají k relativizaci pravdy a spravedlnosti. Účelem veřejné služby v oblasti televizního vysílání poskytované Českou televizí je naplňování demokratických, sociálních a kulturních potřeb společnosti a potřeby zachovat mediální pluralitu”.

Celé zde: https://echo24.cz/a/HS7TA/zpravy-domaci-ct-boj-dezinformace-medialni-novela-poplatky

Nevím, zda si ti, kteří se snaží do novely “boj proti dezinformacím” prosadit, uvědomují, co to bude znamenat v případě, že dezinformátorem jsou orgány státu či mainstreamová media sama? Pro příklad nemusíme chodit daleko. To, co předvedla policie a vnitro v případu tragédie na Filozofické fakultě UK spadá pod výše uvedené definování dezinformace v důvodové správě, viz např.: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/filozoficka-fakulta-stiznost-vysetrovani.A240617_130336_domaci_mul

Od tohoto článku v mainstreamovém iDNES z poloviny června se objevila řada další “informací o dezinformacích” podaných policií a vnitrem. To vedlo až ke zřízení parlamentní vyšetřovací komise: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/komise-snemovna-strelba-filozoficka-fakulta_2406261552_jud

K tomu spíše řečnická otázka: Které dezinformace jsou pro společnost nebezpečnější a které by se tudíž měly posuzovat přísněji – ty, které jsou produktem příliš horlivé části veřejnosti (v některých případech možná i infikované nepřátelskými silami), nebo ty, které vypouští státní orgány (jako garanti stability) či hlavní mainstreamová media (kterým patrně bude úkol boje proti dezinformacím svěřen)?

A kolik “dezinformačních kostlivců” je ještě v pomyslné “skříni tutlání” schováno?

*

doc. Radim Valenčík, zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/11702-dezinformatori-budou-bojovat-proti-dezinformacim.html

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 2 měsíci

Teda ten Orwell to byl génius ! Česko jako v Orwellově světě 1984 ! Chybí už jen veřejné hysterické průvody a chvilky nenávisti u ČT obrazovky ! Možná si to mainstream doma cvičí upřed zrcadlem !

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Заявления для прессы по итогам переговоров с Премьер-министром Венгрии Виктором Орбаном
http://kremlin.ru/events/president/news/74475

Lze přeložit do češtiny…

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Prvý prejav od atentátu: Fico verejne prehovoril, zožal standing ovation
https://www.youtube.com/watch?v=9L0uKNgDnuo

Projev státníka, kterého u nás zřejmě ještě nemáme…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Zenisek-Alternativni-fakta-jsou-ve-skutecnosti-zamerne-lzi-A-casto-prichazeji-z-Kremlu-757980
Jak se snazi okecat tu cenzuru🤨 Smula,soudruzi,ta se proste okecat neda…Ta jejich ” alernativni” ( to slovo se jim nejak zalibilo,tak jsem ho pouzila) je take cenzura

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Mela bych to spis formulovat,ze tedy mame alternativni svobodu slova…Joudove

Praded
Praded
před 2 měsíci

No dezinformací byl celý vládní program a je potřeba aby se tím ten hrdina začal zabývat. Bude mít práce nad hlavu, jenom si myslím, že takhle to nebylo míněno.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Takze zadna nazorov svoboda…Soudruzi byli proti nim zabari

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

nazorova

skeptik
skeptik
před 2 měsíci

Samozřejmě že v posuzování “dezinformací” bude uplatňován dvojí metr – jsou “správné” dezinformace a “nesprávné” dezinformace.
Stejně jako je uplatňován dvojí metr v případech šíření nenávisti a vyzývání k násilí.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Dezinformace je informace,kterou mame zakazano znat…Uz jsem te nove vznikle blbosti udelala definici😉

cablik
cablik
před 2 měsíci
cablik
cablik
před 2 měsíci

Tonoucí se stébla chytá ty tzv dezinformace prožíváme každý den na vlastní kůži. tímhle si dezinformátoři z ČT žádné diváky nepřitáhne

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

ČT není sama, VŠECHNY televize a rozhlas mají zpravodajství stejné, politický aktivní redaktory a hosty také.Lidé si pouštějí televize jako kulisy a nikdo těm lžím neunikne.Lži o ekonomice mohou v malé míře porovnat se skutečností,ale situaci kolem Ukrajiny ne, navíc je to ve většině zajímá jen proto, že uprchlíkům nepřejí naše peníze a dávky ! Dokud… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Neustále celý mainstream masíruje ale na lidi to neplatí jak na západě i tady. Proto dělají takové věci vědí že půjdou na smetiště dějin.

Jarda
Jarda
před 2 měsíci

Fialovi hajzlové a nejen ti se začínají obávat o svá koryta a proto vytvářejí tlak na občany.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Jarda

Historie učí, že vytváření tlaku na občany vždy mělo a má opačný efekt, než si jeho aktéři představovali.