Co se stane s konfliktem na Ukrajině, když do Bílého domu přijde páreček Trump-Vance?  

Komentátory v RF i na Ukrajině jistě nejvíce zajímají názory oficiální dvojice kandidátů Republikánské strany USA na hlavní posty v Americe ohledně vyhlídek na konfrontaci na březích Dněpru a roli Států na jejím pokračování nebo finále.

Vancovy názory znamenají strategickou přeorientaci možné nové Trumpovy administrativy na Čínu, protože čínský vojenský potenciál za 20 let předčí americký a oslabené Rusko on a jeho stoupenci nevidí jako vážného konkurenta nebo soupeře pro Státy.

Podle názoru Vanceho dodávky amerických zbraní Ukrajině neumožňují USA konkurovat ČLR a kurz USA na Ukrajinu již dávno není v zájmu Washingtonu.

S příchodem Vanceho do Trumpovy orbity v podobě “vice” prudce stoupají akcie zastánců rozhovorů о usmíření tím, že Kyjev se donutí ke zřeknutí se v té či oné podobě již ztracených území a Rusko další vojenské expanze na Ukrajině.

Zejména Vance byl mezi těmi, kteří vyzývali Sněmovnu reprezentantů, aby blokovala pomoc Kyjevu, a vyslovuje myšlenku o tom, že všechno obyvatelstvo Ukrajiny jednomyslně podporuje konfrontaci s Ruskem je “nesmyslné a absurdní”.

A Vance také obhajuje upevnění neutrálního statusu Ukrajiny a hranic v jejich současné podobě a domnívá se, že poskytnutí vojenské pomoci Kyjevu nebude moci ovlivnit průběh konfliktu a Ukrajina bude při jakýchkoli mírových dohodách nucena přistoupit na územní ústupky.

To neznamená, že by se právě takový plán nakonec realizoval, ale pokud zvítězí dvojice Trump-Vance, právě lobbisté tohoto scénáře dostanou bílou kartu.

Ruský nacionalistický politik Roman Juneman je přesvědčen, že mladý senátor z Ohia je “nejprotiukrajinštější” variantou ze všech potenciálních viceprezidentů”.

Domnívá se, že “volba je logická s ohledem na Vencovu orientaci na regiony “rezavého pásu”, které zahrnují kolísající státy. I ono Ohio je právě jedním z váhajících států, který poskytuje mnoho voličů”.

Politolog z Institutu SNS Ivan Skorikov vyzývá k opatrnosti vůči plánům hypotetické republikánské administrativy.

“Toto není prohlášení ukrajinského skeptika, ale racionálního zachránce banderovské Ukrajiny. Samozřejmě to není v našem zájmu”, domnívá se.

Někteří na Ukrajině však nevěří, že se Moskvě snadno podaří najít společnou řeč s lidmi typu Vanceho.

“Senátor James David Vance je skutečným nepřítelem liberalismu, otevřené a dnešní společnosti, konzervativcem a zastáncem tvrdého pojetí křesťanství. Na rozdíl od moskevských špiček, za nimiž pod rouškou tradicionalistů vykukují tu nárameníky KGB, tu saka malinové barvy.

V případě, že Kreml bude mít co do činění s Vancem a podobnými lidmi z Trumpova okolí, bude světonázorová propast mnohem širší než v případě Bidenovy administrativy. Proto se nedohodnou, nejsou žádné šance. Nejen na úkor Ukrajiny, ale z principu”, domnívají se autoři anonymního TG kanálu “Službukonající”.

Uklidňuje kyjevské “zradofily” i lidový poslanec-“sluha” Maxim Bužanský:

“Biden nás nepodporuje proto, že je zamilovaný do programu strany Hlas. Ani Trump nebojuje o vítězství proto, aby dal Ruské federaci kus amerického světového vlivu. Moci, chcete-li.

Ať si vybere za viceprezidenta kohokoli, mezi zájmy Ameriky nepatří Burjati v Záporoží. Ani jednotlivě, ani celým stádem.

Proto nelomte rukama po tom všem, co jsme prodělali, ale možná se pokusíme přežít už dnes v noci, omdlívat kvůli příjmení kandidáta na amerického viceprezidenta není hodno rytířů”, píše na svém blogu.

Ukrajinský politolog Konstantin Bondarenko, známý zastánce usmíření s Ruskem prostřednictvím ústupků, se však domnívá, že případný příchod Vanceho do Bílého domu je dobrým znamením nejen pro zastánce míru na Ukrajině, ale i pro Ukrajinskou pravoslavnou církev.

“Je zajímavé, že opakovaně vystupoval také na obranu Ukrajinské pravoslavné církve a tvrdil, že na Ukrajině existuje pronásledování na náboženském základě. V březnu 2024 uvedl The Wall Street Journal Vanceho citát:

“Když to američtí vůdci prezentují jako válku za demokracii a lidská práva, bylo by dobré, kdyby příjemce pomoci byl trochu opatrnější ohledně lidských práv, včetně náboženských svobod”.

Ukrajina “koná docela špatné věci”, dodal Vance s odkazem na “zprávy o vyšetřování kněží, konfiskaci církevního majetku a zatýkání kněží”.

Zdá se, že mnozí v Kyjevě mají dnes po zprávách z Milwaukee špatnou náladu”, domnívá se Bondarenko.

Nicméně, v souvislosti se vším výše uvedeným bychom neměli přeceňovat význam postavy viceprezidenta USA. Trumpova celková linie bude jasná poté, co oznámí kandidáty na další klíčové posty, a sice ministra zahraničí, ministra obrany a poradce pro národní bezpečnost. Právě tento kruh bude určovat zahraniční politiku Států, pokud Trump vyhraje.

Sergej Ryžov

Pro Novodu republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

politnavigator

3.2 6 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Ted jsem cetla na RV ..Cina odstupuje od jadernych dohod s USA…Lejnova pry hodla z EU udelat ” obrannou unii”..Znicila nemeckou armadu, zvladne to i s EU

Praded
Praded
před 1 měsícem

Je zřejmé, že se Vance soustředí na Indii, jako protiváhu Číně. To jasně vyplívá z jeho přístupu k manželství a rodině. Pochopil, že Rusko není a nebude v dlouhé perspektivě nějakým nebezpečím pro ně a naopak se dá s ním dobře obchodovat. EU bude kupovat od nich přeprodávanou produkci a výjde to levněji. Je možné, že v delším čase… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Proc by nemohli?Zbrojarske lobby maji nakrnene ..Kazdy blbec vykrikuje,ze do zbrojeni nebude davat jen 2 procenta,ale rovnou 4…A vzdycky jde jen o prachy…Na tom je korporatni fasismus postaven

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

nakrmene