Členské státy konzultují s EU „nepřátelský“ krok Ukrajiny – sankce Kyjeva na ruskou ropu zasáhly Slovensko a Maďarsko (i Česko, ale o tom se u nás nemluví)

Maďarsko a Slovensko požádaly Evropskou komisi, aby zasáhla kvůli rozhodnutí Ukrajiny z minulého týdne zablokovat tranzit ruské ropy potrubím.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Zatímco EU sankcionovala dovoz ruské ropy do Německa a Polska, Slovensko a Maďarsko získaly výjimky. Minulý týden však Ukrajina přerušila tok ropy s odkazem na vlastní sankce vůči ruskému energetickému gigantu Lukoil.

„Včera jsem mluvil s ukrajinským ministrem zahraničí; řekl, že umožňují veškerý transfer ropy, ale není to pravda,“ řekl v pondělí v Bruselu maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó.

Szijjártó označil akce Kyjeva za „nepřátelské“, zvláště když Ukrajina dováží elektřinu z Maďarska. Dodal, že Budapešť a Bratislava požádaly v této věci o konzultace s Bruselem. Potvrdil to slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár.

“Komise má tři dny na to, aby naši žádost splnila, a poté záležitost předložíme soudu,” řekl Szijjártó. Pokud Kyjev odmítne obnovit tranzit ropy, bude EU oprávněna pozastavit některé klauzule ukrajinské asociační dohody, dodal.

EU minulý měsíc formálně schválila zahájení jednání o členství s Ukrajinou jako symbolické poselství podpory Kyjevu v jeho konfliktu s Moskvou.

Slovenský premiér Robert Fico v sobotu zavolal svému ukrajinskému protějšku Denisu Šmigalovi, aby si stěžoval na „nesmyslné“ sankce, kvůli kterým může Bratislavě chybět 40 % ropy, kterou potřebuje. Nedostatek by navíc mohl Slovnaft donutit zastavit dodávky na Ukrajinu, které představují 10 % kyjevské spotřeby ropy.

„Slovensko nemá v úmyslu být rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů,“ řekl Fico.

Ukrajina uvalila na Lukoil sankce 24. června, včetně zmrazení aktiv, omezení obchodních operací a „částečného nebo úplného zastavení tranzitu surovin“. Podle maďarského MOL, který vlastní i Slovnaft, ropa přestala proudit 17. července.

Oficiálně se Kyjev snaží připravit Moskvu o příjmy z ropy, které by mohly být použity na zaplacení ruské armády, i když samotná Ukrajina je krácena na tranzitních poplatcích. Ukrajinská poslankyně Inna Sovsunová pro Politico připustila, že embargo má sekundární účel: nátlak na Maďarsko.

“Opravdu jsme vyzkoušeli všechna diplomatická řešení a nikdy nefungovala,” řekla Sovsunová. “Takže to vypadá, že musíme najít nějaké jiné přístupy, jak s nimi mluvit.”

Vláda premiéra Viktora Orbána se hlasitě postavila proti politice EU posílání peněz a zbraní na Ukrajinu a slíbila, že zablokuje její členství v bloku i v NATO.

Tolik shrnutí problému.

Já nevím jak vy – ale já bych se na nějaký zásah ze strany unijních institucí nespoléhal. Určitě se najdou i tací, kteří budou kroky Ukrajiny chválit, včetně těch, ke kterým ropa také nedoteče.

*
MUDr. Ivan David, CSc., FB, na snímku je maďarská přečerpávací stanice na ropovodu Družba/Beratság

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Četl jsem článek že to zařídili USA a EU dají příkaz banderovským poskokům a je to. Je třeba potrestat neposlušné státy co neskáčou jak oni pískají.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Putin se právě v Moskvě setkal s Asadem – projednává s ním m.j. zlepšení vztahů mezi Sýrií a Tureckem (Turecko kdysi bylo proti Asadovi, dnes Erdogan už obrací). Co mě z toho plyne? Zatímco svět (tedy i média) se prohrabují nad kamínky, Putin si jede to svoje památné ze zásadního roku 2015: ““Jestli draka neizbežna, nado… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

A jedna taková Zpráva je: “Ruský prezident Vladimir Putin se v Kremlu setkává se syrským prezidentem Bašárem Asadem”https://abcnews.go.com/International/wireStory/russian-president-vladimir-putin-meets-syrian-president-bashar-112259404 Putin totiž moc dobře ví, že britský projekt BRICS+ ze všeho nejvíce v úvodu stojí na Číně a na Íránu – a při pohledu na mapu Íránu se nedivme, že projekt je nazýván i výrazem “Perská kočka”… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Jak je na tom Evropa, to před dvěma dny moc dobře popsala Ilona Švihlíková (která je navíc vždy konzistentní) a v podstatě i Kovanda v čase od 25:40 zde https://cnn.iprima.cz/evropa-ekonomicky-prohrava-s-usa-shodli-se-kovanda-a-svihlikova-je-jedno-kdo-vyhraje-volby-443279 Souhlasím, že je jedno, kdo vyhraje volby – plán odpisu Západu jede, rozdíl snad je jen v tom, že Trump jakožto americký Gorbačov Evropu odepisuje… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě ke zcela úvodní větě mých komentářů: “Putin se právě v Moskvě setkal s Asadem – projednává s ním m.j. zlepšení vztahů mezi Sýrií a Tureckem ” Turecko jsou sunnité, Sýrie jsou šíité a Sýrie je hlavním spojencem šíitského Íránu, kam ale patří také Libanon i Jemen. K sunnitům patří i Saúdská Arábie či Egypt a mnoho dalších arabských zemí, co… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Akcí “Katar” https://cs.wikipedia.org/wiki/Katarsk%C3%A1_diplomatick%C3%A1_krize_2017 D. Trump dokonal britskou/”bricskou” dominanci nad blízkovýchodním uhlíkem, nemluvě o britsko-americké vojenské letecké základně v Kataru https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Udeid_Air_Base a nemluvě o spojenectví Británie a Kataru nejen ve financování Hamasu a Hizballahu proti Izraeli https://aeronet.news/izrael-ve-valce-s-globalisty-globaliste-vs-judaismus-katar-hamas-hizballah-a-hlasovani-v-osn-proti-izraeli-macron-euroasijske-kridlo-gp/ a už vůbec nemluvě o tom, jakou “náhodou” se MS ve fotbale konalo právě v Kataru a jakou “náhodou” bylo zahájeno zrovna 2.11.22… Nejdůležitější… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Ukrajinci byli vzdycky vyderaci..Neni to prvni takova zkusenost..Schvalne jestli bude EU zalezet na obyvatelich svych clenskych statu..nebo je zajimaji jen do te doby nez je nalakaji do chomoutu?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

“Vazby”Zapadu jsou postaveny na zadluzenosti..Cinany nikdo jako nas pod krkem dluhy nedrzi, ale omezuji jejich rust..Takze oni se nastvat a vyprostit mohou

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Pardon toto patrilo pod jiny clanek

tomaskova
tomaskova
před 1 měsícem

No nevím, ale já jsem se dočetla, že k nám ropa ropovodem Družba teče stále stejně, protože máme jiného dodavatele nežli Lukoil.

spartak
spartak
před 1 měsícem

Ukrajina má svaly nafouknuté dolary a Eury ,proto Maďarsko ani Slovensko nemají šanci v papírování.Tady platí jednoduchý návod a to lopatou přes držku UK tj.vypnout proud atd.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Divím se, že s tím strýček Samael tak dlouho otálel. Jinak je mu šuma fuk, že Ukrajinci budou bez elektriky místo deseti hodin denně, hodin dvanáct.