Bělorusko vstoupilo do ŠOS: co to znamená? O výhodách euroasijských integračních projektů s účastí Ruska a Číny  

Bělorusko se stalo členem Šanghajské organizace pro spolupráci. Rozhodnutí o přijetí Minsku do ŠOS bylo schváleno na summitu organizace, který se konal 4. července v kazašské metropoli Astaně. 
Vstup Běloruska do ŠOS je významnou událostí hned v několika parametrech. Za prvé, počet členů organizace poprvé dosáhl dvouciferného počtu. Nyní je v ŠOS deset členských států.

Neméně důležité jsou nejen kvantitativní, ale i kvalitativní změny. ŠOS (Šanghajská organizace pro spolupráci) bylo původně vytvořena jako poměrně úzká regionální organizace států asijsko-pacifického regionu. Jak se rozšiřovala, získávala stále výraznější euroasijský rozměr. Vstup Běloruska znamená plnohodnotné zakotvení ŠOS ve východní Evropě.

Pro samotné Bělorusko je vstup do ŠOS také důležitou událostí, která znamená východní obrat v zahraniční politice oficiálního Minsku. Tento obrat začal již před čtyřmi lety, kdy se po neúspěšném pokusu o “barevný” převrat stala zřejmou neudržitelnost bývalého vícevektorového kurzu, založeného na balancování mezi kolektivním Západem, Ruskem a “státy vzdáleného oblouku” (především Čínou). Je jasné, že takový kurz nejenže nezajišťuje zahraničněpolitickou bezpečnost Běloruska, ale činí ho zranitelnějším vůči vnějším hrozbám a stát, který se snaží balancovat, aniž by se jednoznačně k někomu nepřiklonil, se ocitá v situaci svého mezi cizími, cizího mezi svými.

Vstup Běloruska do ŠOS znamená i zvýšení koordinace zahraniční politiky Moskvy a Minsku, neboť obě hlavní města nyní sázejí na mezinárodní organizace mimo kolektivní Západ.  To samozřejmě přispěje i k posílení bilaterálních vztahů. Dříve byly zahraničněpolitické neshody důležitým faktorem, který komplikoval vztahy v rámci Svazového státu.

Za priority své účasti v ŠOS Bělorusko označilo rozvoj ekonomické spolupráce a snížení závislosti na dolaru jako světové rezervní měny. Lukašenko během svého vystoupení na summitu konkrétně řekl: “Bělorusko považuje za prioritní otázku vytvoření mechanismu bilaterálních plateb v národních měnách a kolektivního finančního institutu ŠOS. Všichni říkáme, že jsme velcí. Jsme opravdu velcí. Máme více než 40% populace, asi třetinu světového HDP v dolarech a v kupní síle pouze v jedné organizaci jsou dva nejmocnější vůdci, a sice Čína a Rusko. A všichni se třeseme před tím dolarem. Pojďme udělat určité kroky, abychom byli na tomto dolaru méně závislí”.

Kromě toho Běloruský vůdce vyzval k přijetí eurasijské charty mnohotvárnosti a multipolarity v rámci ŠOS. V tom ho podpořil i V. Putin.

Připojení Běloruska k ŠOS opět zdůrazňuje nesoulad trajektorie jeho politického vývoje se sousedy v postsovětském prostoru, Pobaltím a Ukrajinou, kde převládl trend integrace do euroatlantických struktur, doprovázený nárůstem rusofobie a přerušením vztahů s Ruskem.

Na začátku devadesátých let se zdálo, že Bělorusko má šanci jít po stejně ošemetné cestě. Proč se to nestalo?

Za prvé, tradice politické rusofobie, založená na místním etnickém nacionalismu, nezapustila v běloruské společnosti tak hluboké kořeny jako v pobaltských státech a na Ukrajině. To umožnilo chovat se k sousedům na Západě a Východě klidněji a pragmatičtěji, bez ideologických klapek na očích a klišé.

Za druhé, formování v Bělorusku personalistického modelu moci se setkalo na Západě s nelibostí. Republika byla vyhlášena za “poslední diktaturu Evropy”, což ji také motivovalo k tomu, aby vsadila především na vztahy s Ruskem a také na “státy vzdáleného oblouku”.

Již v roce 2000 se Bělorusko stává aktivním členem hnutí nepřipojení a také rozvíjí spolupráci s Venezuelou v době prezidenta Huga Cháveze. Pak začíná sbližování s Čínou. Bělorusko se stalo pravděpodobně jednou z prvních postsovětských zemí, které zvažovaly potenciál spolupráce s touto rostoucí světovou mocností. Vstup do ŠOS je tedy zcela logickým pokračováním této linie běloruské zahraniční politiky.

Západní komentátoři přivítali rozšíření ŠOS s neskrývanou skepsí a podrážděností. Hlavní význam těchto komentářů spočíval buď v tvrzení o bezvýznamnosti ŠOS jako mezinárodního sdružení, nebo v tom, že se jedná o čínský geopolitický projekt a v rámci ŠOS Bělorusko “odplouvá” od Ruska do zóny vlivu Číny.

Západ tak bude aktivně rozehrávat téma rusko-čínských rozporů a bude se snažit srazit Moskvu a Peking čelem a vyprovokovat jejich konkurenci v postsovětském prostoru.

Je zjevné, že ŠOS není projektem čínské dominance, i když Peking organizaci nesporně považuje za nástroj prosazování svých zájmů. Organizace však zahrnuje státy, jako je Indie, které jsou v mnoha ohledech geopolitickými oponenty Číny. ŠOS je tedy skutečně multilaterální formát a mechanismus pro sladění někdy protichůdných zájmů předních euroasijských hráčů.

Pokud jde o postsovětský prostor, růst ekonomického vlivu Číny je zde nepochybný. Není však doprovázen prosazováním nějakého specifického “pročínského” programu, jako je ten, který vnucuje Evropská unie. Čína navíc zjevně si nevytyčuje za úkol pošlapání geopolitických zájmů Ruska, které považuje za svého důležitého partnera pro zajištění stability a bezpečnosti v regionu.  To se plně týká i Běloruska, v němž Čína vidí důležitý prvek svých ekonomických projektů, nikoli však geopolitickou páku namířenou proti Moskvě.

Vsevolod Šimov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

4.2 10 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

https://www.hlavnespravy.sk/arestovic-dal-putinovi-recept-ako-ziskat-ukrajinu-na-tri-tahy/3555874
Tady dalsi komik…Proc se takhle sami neprojevovali k rusky mluvicim spoluobcanum? Nemuseli byt tam kde jsou…To je vzdycky tak..pro sebe chteji …a ostatnim vnucuji

spartak
spartak
před 2 měsíci

Alespoň svět na východě se uklidňuje po lynči komunismu. Evropu čeká osud Jugoslávie ,protože má mnoho znaků a jeden je také velmi podobný v rotaci “vůdců” .

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci

V roce 2016 se Lukašenko zúčastnil summitu Organizace islámských zemí, což je organizace, která je druhou největší po OSN a která sdružuje 57 islámských zemí. Rusko Lukašenka (po kolikáté už) označilo za zrádce https://sputnik.by/20160418/1021842421.html Od Lukašenka to bylo posílení role Globalistů=Kazachstánu a Astany. Což je totéž co dělají Orbán a Erdogan, když jedou směr Astana=dominance… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

“Prezident Kazachstánu chce sjednotit Turky do «velkého vlivného státu»”https://www.fergananews.com/news.php?id=19618 A připomínám, že to byl Nazarbajev, kdo v roce 2018 v Kazachstánu zavedl zrušení azbuky. Rok 2010 – Astana slaví, že Turecko připadlo pod její vliv = osmanský islám (sunnitský) je tentam, nastupuje islám perský (šíitský). https://www.fergananews.com/news.php?id=19618 Orbán to ještě točí s Erdoganem byť jako… Číst vice »

MUDr. Ivan David, CSc.
Admin
MUDr. Ivan David, CSc.
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Tádžikové nejsou turkický národ.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Opravu beru, ale myslela jsem to tak, že pod Kazachstán-Astanu mají být sjednoceny všechny turkické národy, hlavním pojítkem v tom ale má být islám. A Tádžikistán je z 85 % sunnitský (m.j. turecký) a z 5 % šíitský (íránský). Pro jistotu jsem si to zkontrolovala https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1d%C5%BEikist%C3%A1n Těchto pět postsovětských zemí se má stát spojnicí s Íránem a ve velkém… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Aktuálně duben 2024 Rusko-Indie https://www.etvbharat.com/en/!bharat/new-delhi-friendship-cycle-rally-to-mark-the-77th-anniversary-of-indo-russia-diplomatic-ties-enn24041404960 Je to totiž taková obdoba tohoto https://aeronet.news/rusko-s-indii-iranem-a-azerbajdzanem-prave-testuji-trasu-ktera-ma-byt-konkurenci-k-nove-hedvabne-stezce-duvod-revoluce-v-armenii-izraelskych-utoku-v-syrii-americkych-zakladen-v-kaspickem-mori-na/ z čehož je velmi zřejmé, jak je v Projektu “Sever-Jih” pro Rusko (nejen) důležitá role Ázerbájdžánu. A to nemluvě o tom, že Rusko má v Arménii vojenské základny až do roku 2044, v provokovaných bojích o Náhorní Karabach, které Putin velmi hlídá, tak je Rusko… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě taková aktuální perlička: Chvíli jsem se včera dívala na fotbal Nizozemsko-Turecko https://www.msn.com/cs-cz/sport/other/nizozemsko-turecko-21-oto%C4%8Dka-a-postup-oranjes-rozhodl-vlastn%C3%AD-g%C3%B3l/ar-BB1px1fa?ocid=BingNewsSerp A nejvíce mě zaujalo publikum – Turci hráli v podstatě doma. A mě to připomnělo skandál z roku 2018, kdy se turečtí fotbaloví reprezentanti Německa! jako ke svému prezidentovi hlásili k Erdoganovi, přeloženo: v Německu Turci hrají za Turecko, resp. Německo jsou Turci!… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chcete-zustat-Chcete-bojovat-za-spojence-NATO-si-delalo-pruzkum-758012
Stolberg je dobry podvodnik…To si vazne mysli,ze tomuhle ” pruzkumu” nekdo uveri,zvlaste po volbach do EU a sice pomalemu,ale preci politickemu otresu napric celou KoZou?…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A jeste s ” pruzkumem” vyleze hned po tom,co
se Orban snazi o diplomaticka reseni…Vazne,temhle komikum,muzou verit jen ” nedonoseni”

cablik
cablik
před 2 měsíci

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Co-se-tu-nerika-Kdyz-padnou-USA-bude-lip-Dansky-politolog-chce-konec-imperia-758023

cablik
cablik
před 2 měsíci

Jo spolupráce je pěkná Bělorusko to bude mít dobré být v společenství které spolupracuje je dobré. Ne jako diktátorská EU to by si člověk odplivl.

standa
standa
před 2 měsíci

Jedná se o rozvoj národního hospodářství a rozvoj vzájemného obchodu na bázi národních měn a tudíž omezení moci dolaru. Lukašenko nedosahuje formátu Putina, ale ví, odkud mu hrozíá největší nebezpečí a to ze Západu, jako obvykle !