ATENTÁT NA TRUMPA V SOUVISLOSTECH A CO VYPLAVALO NA POVRCH

Subjektivní výběr informací vztahujících se k atentátu na Donalda Trumpa z různých zdrojů, neboť jak říkají v Americe „diverzita je naší výhodou”.

Co napsali v různých médiích před, během a po atentátu. A o jednom zvláštním požadavku Evropské unie, který s tím poměrně úzce souvisí. Zdroj všech informací na konci článku s výjimkou spekulativních názorů.

PŘED ATENTÁTEM

(1) Kdo velí tajné službě

V čele tajné služby stojí Kimberley Cheatle, která v rozhovoru pro média řekla: „Jsem si velice dobře vědoma, že z mé pozice musím zajistit diverzitu mezi uchazeči o zaměstnání, a proto dáváme příležitost každému, zejména ženám. Diverzita je součástí této agentury a nikdo už o tom ani nepřemýšlí.”

Do čela tajné služby, která chrání prezidenty, přišla Kimberley Cheatle z pozice šéfky bezpečnosti pro společnost PepsiCo, kde měla na starosti ochranu závodů firmy v Americe. Elon Musk to okomentoval slovy, že před nástupem do čela tajné služby měla na starosti bezpečnost při výrobě brambůrků.

Pro úplnost je nutné uvést, že před nástupem do firmy PepsiCo působila 27 let v tajné službě na různých pozicích.

(2) Konspirační teorie

Bývalý komentátor televize Fox News Tucker Carlson, který nyní působí jako nezávislý novinář na platformě X, dříve Twitter, uvedl před několika měsíci:

„Trumpovi nasazovali psí hlavu, stejně zvítězil ve volbách. Dvakrát se ho pokusili odvolat v procesu impeachmentu na základě nesmyslných obvinění, pak si vymysleli řadu tvrzení o tom, co se stalo 6. lednu u Kapitolu, aby ho mohli znovu obvinit. Nefungovalo to. Vrátil se do politiky. Tak ho obvinili. On se stal ještě populárnějším, tak ho obvinili ještě několikrát.”

„Takže začali s kritikou, pak přišel impeachment, potom trestní oznámení a nic nefungovalo. Co bude následovat? Směřuje to k vraždě. Nikdo to neřekne, ale nechápu, jak je možné nedojít k podobném závěru. Politici ve Washingtonu, obě strany, dospěli k závěru, že něco na Trumpovi je tak nebezpečné, že ho nemůžou nechat být.”

Média reagovala takto, například NBC News: „Tucker Carlson rozdmýchává konspirační teorie a tvrdí, že USA spějí k vraždě Trumpa. Carlson si vysloužil tvrdou kritiku za šíření politických dezinformací o volbách v roce 2020 nebo zlehčování události u kapitolu.”

(3) Politici

Demokratický kongresman spolu se svými dalšími kolegy navrhl v dubnu roku 2024, aby byla Donaldu Trumpovi odebrána ochranka, na kterou má jako bývalý prezident nárok, neboť byl soudem v New Yorku shledán vinným z falšování účetních dokladů a při pobytu ve vězení by to bylo komplikované. Stejně tak odmítá Bílý dům poskytnout ochranku kandidátu na prezidenta Robertu Kennedymu Jr..

Joe Biden, září 2022: „Donald Trump a MAGA republikáni představují extremismus a ohrožují samotné základy naší republiky.”

Volební štáb Biden-Harris: „Trump papouškuje Hitlera.” Text doplněný obrázky Trumpa a Hitlera.

Joe Biden, červen 2024: „Donald Trump je opravdovou hrozbou pro náš národ. Je hrozbou pro naši svobodu. Je hrozbou pro naši demokracii.”

Joe Biden, červenec 2024 na schůzce se sponzory: „Končíme s rozhovory o debatě. Je čas vzít si Trumpa na mušku.”

(4) Média důvěryhodná

Washington Post, prosinec 2023: „Ano, je správné srovnávat Trumpa s Hitlerem. Trump charakterizuje ilegální migranty jako otravu naší společnosti. Paralely s Hitlerovou rétorikou jsou nevyhnutelné.

Redaktor rádia BBC David Aaronovich: „Kdybych byl Biden, pospíšil bych si a nechal Trumpa zavraždit, protože představuje hrozbu pro americkou národní bezpečnost.”

Huffington Post: „Nejvyšší soud dal Joe Bidenovi právní posvěcení vraždy Donalda Trumpa.”

Pozn. redakce: Redaktor a Huffington Post reagují na rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z počátku července, podle kterého požívá institut prezidenta USA imunity nebo částečné imunity proti trestním oznámení za činy provedené při oficiálním výkonu své funkce. Více k rozsudku na syrzdarma zítra. Redaktor BBC svůj komentář následně smazal.

Komentářů v médiích hlavního proudu srovnávajících Trumpa s Hitlerem je nekonečně mnoho. Jeden z těch působivějších je sekvence elitní komentátorky CNN Christian Amanpour, ve které ukazuje obrázky z křišťálové noci v Německu, během které byly po nástupu Hitlera k moci povražděny stovky židů a uvězněny tisíce, aby na závěr řekla, že tyto události vycházejí z podobných hodnot, které vyznává Donald Trump.

BĚHEM ATENTÁTU

Lidé na sociální síti X, dříve Twitter, mohli sledovat v přímém přenosu střelbu, reakci tajné služby a Donalda Trumpa, který ihned po atentátu s krví na tváři zvedl pěst k davu a zvolal několikrát „fight”, bojujte. Víceméně obratem bylo k dispozici i svědectví lidí, kteří tvrdili, že upozorňovali policii na střelce na střeše, ale ta podle nich reagovala se zpožděním. Nebo informace, že zahynul jeden z diváků kulkou, která minula, a další jsou zraněni.

(5) Média důvěryhodná

Titulky byly různé, ale většinou v nich chyběly slova „atentát” nebo „výstřely”. Za všechny:

CNN: „Tajná služba odvádí Trumpa z pódia poté, co upadl na mítinku.”

Washington Post: „Trump byl odveden poté, co se ozvaly hlasité zvuky na mítinku v Pensylvánii.”

Washington Post titulek posléze změnil, ale v indických novinách jej uchovali v původním znění.

PO ATENTÁTU

(6) Média důvěryhodná

Redaktor rádia BBC, který navrhoval Bidenovi, ať zastřelí Trumpa: „Dnes ráno byl můj příspěvek, který jsem vymazal a který byl zjevně satirický, ale úmyslně zkreslený, vytažen na světlo. Nejenže mě to ohrožuje, ale zlovolně se to snaží skrýt můj rozhodný záměr odsoudit takové násilí.”

Reportérka CNN: „Je tady jedna věc, kterou shledávám zvláštní, když se dívám na záběry z atentátu. Důvodem je vyostřená rétorika. Poté, co byl zasažen, řekl bývalý prezident Trump ‘fight, fight’. Myslím si, že od lidí slyšíme, že to není ten vzkaz, který chceme nyní slyšet. Chceme to zklidnit.”

(7) Média jiná

Nezávislí novináři zveřejnili několik videí, na kterých se agentky, které chrání prezidenta Trumpa, podle jejich názoru chovají amatérsky. Například agentka, která chránila Trumpa po výstřelu, se sehnula a odhalila celou jeho horní polovinu těla. Neustále držela v pravé ruce své sluneční brýle. Agentky, které chránily bývalého prezidenta při nástupu do auta se chovají chaoticky, nedaří se jim vytáhnout pistoli z pouzdra, nemají dostatečnou výšku, aby kryly celou postavu chráněné osoby, a další detaily, které jsou sice obtížné pro amatérské posouzení, ale důvěru úplně nevzbuzují.

Bývalý agent tajné služby: „Jak si mohli nevšimnout střelce na střeše méně než 200 metrů od pódia? Byly tam drony? Evakuace neproběhla v pořádku. Základní pravidlo je maximum pozornosti chráněné osobě, minimum problému. Proč? Protože nevíte, jestli to je jediný problém. Může to být na odlákání pozornosti. Z důvěryhodných zdrojů vím, že žádali o posílení ochrany Donalda Trumpa. Tajná služba to odmítla.”

Tajná služba popřela, že by dostala od Donalda Trumpa žádost o posílení ochranky.

Agentura AP posléze potvrdila informace o pomalé reakci na střelce: „Policista vystoupal po žebříku na střechu, kde spatřil střelce, který na něj namířil pušku. Policista ustoupil po žebříku zpět a střelec mezitím vystřelil na Donalda Trumpa.”

Donald Trump by si měl vybrat jako svého víceprezidenta někoho, kdo by v případě jeho smrti zaručeně pokračoval v jeho politice. Jako pojistku proti dalšímu atentátu.

Střelec byl registrovaný republikán, který před několika lety věnoval peníze liberální organizaci. V Pensylvánii mají uzavřené primárky. To znamená, že voliči, kteří chtějí volit republikánského kandidáta, musí být registrováni za Republikánskou stranu. Během republikánských primárek se demokraté v některých státech registrovali jako republikáni, aby mohli volit Trumpova protikandidáta.

Počet příspěvků na sociálních sítích v různých variantách verze ”to je škoda, že minul”, byl vysoký.

(8) Další zprávy

Šéfová tajné služby byla pozvána na slyšení do Kongresu. Již minulý týden si pozval bezpečnostní výbor několik členů týmu Joe Bidena, aby pod přísahou vypověděli, kdo vlastně rozhoduje v Bílém domě.

VYPLAVALO NA POVRCH

(9) Evropská komise

Elon Musk zveřejnil o víkendu na svém účtu X: „ Evropská komise navrhla X ilegální tajnou dohodu. Když budeme potichu cenzurovat příspěvky, aniž bychom to někomu řekli, nedají nám pokutu. Ostatní sociální sítě dohodu přijaly. X ne.”

*

ZDROJE

Převzato z ČT24, na snímku Donald Trump s exprezidentem Barackem Obamou, jedním z Clintonovic “demokratického” gangu.

*

Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

4.1 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

Trump si zalouží vyhrát. Celkově je to prašť jako uhoď. Nemyslím přímo osoby, ale systém. Musk je dobrej !

Praded
Praded
před 1 měsícem

Co čekáte od zvrhlých parazitu?