Zbořil: Už běží administrativa, už se připravují mobilizační seznamy…

V současné době bychom si mohli připomenout, dá se říct skoro památná slova premiéra Fialy, „Jsme ve válce“. Ta se začínají už naplňovat a nejenom v naší zemi.

Avatar
Zdeněk Zbořil

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Obecně, v politice je zajímavé, že dlouhé projevy, ať jsou jakkoliv vášnivé, nikdy nezaujmou tolik, jako jedna jednoduchá věta. „Pravda vítězí“ to je na začátku vzniku Československé republiky a její doplněk „Ale dá to fušku“,  jak dodával Jan Masaryk, je celý program první republiky, a možná by mohl být i programem i té dnešní.

Prvnizpravy.cz – Zdeněk Zbořil: Přechod na válečnou ekonomiku

Joe Biden když řekne „Udělali jsme to, dokázali jsme to“ a mluví o vyhození Nord Stream 2 do povětří, tak podobně Petr Fiala říká „Jsme ve válce!“ Fiala by měl jako historik vědět, že když řekne „Jsme ve válce“, když to řekne bez souhlasu vlády, když to řekne bez souhlasu obou sněmoven parlamentu a zejména bez souhlasu prezidenta státu, který reprezentuje stát navenek, jak máme uvedeno v Ústavě, tak říká důležitou větu, kterou si musíme všichni zapamatovat. Nejde o to, jestli tato věta byla vyřčená v nevhodný okamžik, ale o to, zda měla ústavně právní základ. Pak se musíme ptát, zda to nebyl příkaz a výzva různým vojenským složkám, včetně těch trochu komických 30.000 vojáků a 200 generálů, aby už začali něco dělat.

Zatím to vypadá tak, že třeba ještě nebudou střílet, že ještě budou jen sestavovat mobilizační seznamy a že budou hledat výcvikové prostory, ve kterých se budeme učit válčit my i ukrajinští vojáci, respektive podle jeho slov budeme učit ukrajinské vojáky bojovat. To je, myslím si, je docela odvážné tvrzení. Já si myslím, že to bude přesně naopak, ale řekněme, že to myslí upřímně,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Administrativní příprava na válku…

„Existuje už celá plejáda různých jiných výroků, které se někdy snažíme přehlédnout. Ale ono to nejde. Sestavování mobilizačních seznamů, nebo jak se tomu dneska tajemně říká administrativní odvody, anebo rozesílání dotazníků nemocnicím a různým zdravotnickým zařízením, z těch stále ještě existujících Krajských vojenských správ, to je už přímo administrativní rozhodnutí, bez kterého se válka vést nedá, a které je důležité pro to, aby  válka mohla začít,“ dodává Zdeněk Zbořil.

*
Zdeněk Zbořil, První Zprávy

4.2 15 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

Přípravu na válku s Ruskem započít sestavováním mobilizačních seznamů? “Neskutečné…”

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Ukrajinský kanonenfutr dochází. Ukrajinci, kteří utekli se nehodlají vrátit a další hledají, kde nechal tesař díru. Sami přiznávají, že jich za hranice utíká cca 6000 denně. A tak je třeba připravit další várku ber kde ber. “Staré” země NATO nepůjdou. Tak je to na středoevropském lontu. Ostatně proto nás do toho NATO… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

V současnosti, kdy stát nemá přehled o pohybu občanů, jejich skutečném bydlišti a zaměstnání, ošetřujícím lékaři, cizincích na území státu, apod. bude i sestavení mobilizačních seznamů pro pracovníky stávajících vojenských správ “nadlidským úkolem”. O ostatním, např. o obnovení těžkého a lehkého průmyslu, civilní obrany, dopravy, obchodu, zdravotnictví, zemědělství, apod. ani nemluvě…
Zcela dle přísloví: Čím kdo zacházítím také schází.“ 

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Začnou brance lovit na ulicích jako toulavé psy. I to na Ukrajině funguje. Na webech to můžete vidět denně.

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

To ale nemá s mobilizací, v pojetí uplatňovaném ve 20.století, nic společného. Spíše to připomíná praktiky verbířů při získávání rekrutů (nováčků) v 17. a 18. století.

Hokarc
Hokarc
před 4 měsíci

Oni jsou ve válce s Ruskem. Přeji jim špatnou mušku.

danny
danny
před 4 měsíci

Větu “Jsme ve válce s Ruskem” řekli při různých příležitostech všichni ústavní činitelé: Fiala, Pekarová, Vystrčil, Pavel. Dále Černochová, Lipavský, NGŠ a kde kdo z poslanců. Jen ne ještě oficiálně a najednou. Na sestavení seznamů nepotřebují schválení parlamentu. Máme seznam obyvatel, seznamy ZP, každá nemocnice i obvodní lékař má seznam pacientů, SÚKL eviduje chorobopisy. Dále máme… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Zbrzděme trochu ten sešup k masakru a pojďme k volbám! Dostal jsem jako důchodce výzvu ať jdu volit koho chci ale hlavně nedávat hlas nikomu ze stran pětikolky. S tím nemám problém, nikdy jsem ty zrádce nevolil. Výzvu pro důchodce přijímám a dál rozesílám. Opravdu neznám nikoho starého, kdo by tu pakáž šel volit, I ti… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci

Kdyz to vezmete,tak tahle vlada nikdy nebude vladou vsech..Nasi zastupci jsou vlastne dnesni opozice a kdyz s nimi ” jednaji” jak jednaji, znamena to,ze kaslou na jejich volice…Mohou se nadale kroutit jako uzovky,ale stejne se z toho nevykecaji

standa
standa
před 4 měsíci

Jen vůl bude chtít narukovat do války. Spíše bychom se měli obávat ruské odvety za útoky na Rusko a ne dělat ramena ! Ta odveta může nastat dříve než stačíme zareagovat na něco. Tato vláda nás přímo ohrožuje na životech !!!

tomaskova
tomaskova
před 4 měsíci

Všichni netrpělivě čekají na volby do EP a podle výsledku budou pokračovat. Moc velké naděje na změnu si nedělejme, DS moc z rukou jen tak nepustí. Ale bude prozatím postačovat, když to bude půl na půl, aby se ty šílenosti trošku přibrzdily. Amerika hraje o čas a celá Evropa s ní, jenže v očekávání opačného výsledku.… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Správně naděje umírá poslední pokud tu jsme a žijeme tak je naděje. Amerika už žádný čas nemá jak odstaví dolar tak jdou fašisté a jejich poskoci do kytek. Není možné zaútočit na Rusko které má o generaci lepší zbraně a není se kam schovat do žádného bunkru určitě Rusové vědí kde jsou.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci

Na nas at zapomenou..Celou dobu nam nadavali.Nic pro nas neudelali.A jeste nas ohrozuji