Vladimír Putin učinil Západu návrh na mír. Odmítnutím ultimát Západu navrhuje Moskva alternativu pro Evropu a celou Eurasii

Ruský prezident Vladimír Putin ve svém programovém projevu na ministerstvu zahraničí RF 14. června navrhl Západu mír. Nový svět, který není založen na “pravidlech” vymyšlených západními ideology namísto mezinárodních zákonů. Na svět multipolární s důstojným místem pro všechny, včetně západoevropských členů NATO, zatížených službou unipolárnímu zaoceánskému hegemonovi.

Zdá se, že právě Staré Evropě je v první řadě namířen návrh hlavy ruského státu. Washington a jeho východoevropské loutky vnímají jen americkou klasiku, tedy návrhy, které je těžké odmítnout. Proto jediným západním příjemcem Putinova poselství jsou západoevropští vůdci, jejichž strach z USA potlačuje zbytky adekvátnosti.

Putin navrhl “formulovat na euroasijském kontinentu obrysy rovné a nedělitelné bezpečnosti, vzájemně prospěšné, rovnoprávné spolupráce a rozvoje”. Podle něj je taková budoucí architektura bezpečnosti otevřená všem zemím Eurasie.

“Pro všechny” znamená, že i pro evropské, i pro natovské země, nesporně, také. Žijeme na jednom kontinentu, ať se děje cokoli, nelze změnit geografii, budeme muset tak či onak koexistovat a spolupracovat”, upřesnil ruský prezident.

USA v této nové architektuře nejsou. Absence zmínky o této velmoci západního světa, ale na jiném kontinentu, samozřejmě nemůže být opomenutí pečlivě připraveného programového projevu. Tím spíše, že jde o projev před vedením ruského ministerstva zahraničí s přímým úkolem pro diplomaty, aby jej s potřebným vysvětlením předali politikům západních zemí, na což upozornil tisk šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

“Nebezpečí pro Evropu nevychází z Ruska. Hlavní hrozba pro Evropany spočívá v kritické a stále rostoucí, již téměř totální závislosti na USA: ve vojenské, politické, technologické, ideologické a informační sféře. Evropa je stále více posouvána na okraj globálního ekonomického rozvoje, ponořují ji do chaosu migračních a dalších nejostřejších problémů, je zbavována mezinárodní subjektivity a kulturní identity”, zdůraznil Putin.

Ruský vůdce upozornil na strach evropské byrokracie z Ameriky. Kvůli tomu odpovědnost vůči spoluobčanům odchází u evropské byrokracie do pozadí. Putin tento závěr zdůvodnil výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu, v jehož novém složení je nyní ne náhodou mnohem více nové opozice.

“Evropští politici polykají i ponížení, i hulvátství, i skandály se špehováním evropských vůdců, a USA je prostě využívají ve svých zájmech: tu je nutí kupovat svůj drahý plyn, mimochodem, třikrát až čtyřikrát je v Evropě plyn dražší než v USA, tu, jako například nyní, požadují od evropských zemí, aby zvýšily dodávky zbraní Ukrajině. Mimochodem, požadavky jsou trvalé jednou tu, jednou onde. A sankce proti nim zavádějí, proti ekonomickým operátorům v Evropě”, poznamenal ruský prezident.

Připomínka to není náhodná. USA jako by vysávaly ze Staré Evropy finance a ničily její průmysl. V dubnu si hlava Evropské komise Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci k výsledkům summitu EU stěžovala: Evropská unie přichází o 300 miliard eur z evropských úspor, které se každý rok odvádějí do zahraničí, především do USA. To jsou ty peníze, které naše společnosti potřebují, a to podkopává naši konkurenceschopnost”.

Přesun výrobních kapacit do USA a Asie po teroristických útocích na Severní proudy je také obrovský problém. Neustále o něm diskutují vrcholní politici EU a experti. Zjevně neztrácejí význam ani Marxova sentence o ekonomice jako základu společensko-politických vztahů, ani Leninova o politice jako koncentrovaném vyjádření ekonomiky.

Jiná věc je, že adekvátní řešení v EU nyní nemá kdo přijmout. Putin doufá ve změnu chování bruselského okresního výboru, a sice odchovanců a věrných služebníků washingtonského oblastního výboru. K tomu je však nutná rotace kádrů. V Evropském parlamentu je zachována proamerická většina. Návrh ruského vůdce nyní zazněl pro nové vůdce, pro ty, kteří nahradí Macrona a Scholze.

Putin záměrně poukázal na objektivitu naplno probíhajícího procesu formování nové politické a ekonomické reality, stále zřetelněji vystupujících kontur multipolárního a mnohostranného uspořádání světa. Odráží přirozenou kulturně-civilizační rozmanitost, s tím je třeba počítat.

“Tyto hluboké, systémové změny nesporně vzbuzují optimismus a naději, protože schválení principů multipolarity, mnohostrannosti v mezinárodních záležitostech, včetně respektu k mezinárodnímu právu, široké reprezentaci, umožňují společně řešit nejsložitější problémy pro společný prospěch, budovat vzájemně výhodné vztahy, spolupráci suverénních států v zájmu blahobytu a bezpečnosti národů”, řekl ruský vůdce.

Putin zdůraznil: “Pokud se Evropa chce zachovat jako jedno z nezávislých center světového rozvoje a kulturně-civilizačních pólů planety, musí být určitě v dobrých a čestných vztazích s Ruskem, a my jsme na to, což je důležité, připraveni”.

Podle ruského vůdce bude prosazování myšlenky systému euroasijské bezpečnosti přispívat k zintenzivnění dialogu mezi již fungujícími multilaterálními organizacemi v Eurasii. Mezi nimi uvedl EAEU a ŠOS, polomrtvou SNS a Západem neuznaný rusko-běloruský Svazový stát a ODKB.

Putin je přesvědčen, že “by měla být zahájena široká diskuse o novém systému bilaterálních a multilaterálních záruk kolektivní bezpečnosti v Eurasii”. Současně by měla být zrušena vojenská přítomnost “vnějších mocností v euroasijském regionu”.

V jeho projevu je vidět nejen kritika degradované OBSE a vojenské “okupační” přítomnosti USA. Je také možné sledovat schválení konceptů, jako je evropská armáda torpédovaná Washingtonem.

Státy a regionální struktury Eurasie si podle něj samy určí konkrétní oblasti spolupráce v oblasti společné bezpečnosti. Ony samostatně vytvoří “systém fungujících institucí, mechanismů, dohod, které by skutečně sloužily k dosažení společných cílů stability a rozvoje”.

Pátým bodem Putinova programového projevu byla výzva k posílení kontinentálního bezpečnostního a rozvojového systému prostřednictvím řešení otázek “ekonomiky, sociálního blahobytu, integrace a vzájemně výhodné spolupráce, řešení takových společných problémů, jako je překonání chudoby, nerovnosti, klimatu, ekologie, rozvoj mechanismů reakce na pandemické hrozby a krize v globální ekonomice”.

Ve výsledku je možné “budování velkého euroasijského partnerství, které by se v podstatě mohlo stát sociální a ekonomickou základnou nového systému nedělitelné bezpečnosti v Evropě”, konstatoval ruský prezident. Mimochodem, podobné myšlenky v jiných formulacích prosazoval i v roce 2015 i v roce 2021. Nedostatečná adekvátní reakce přiměla Kreml k zahájení SVÉHO (budování, pozn. překl.).

Vladimír Putin dal jasně najevo, že jednání jsou možná pouze v případě uznání územní celistvosti Ruské federace v jejích nových hranicích, naplnění cílů SVO na Ukrajině, zrušení nelegálních sankcí. Sotva se k tomu hned odhodlají západní elity, které šly, podle jejich přiznání, na podvod v “minských”, “normanských” a dalších dohodách.

Jeho vystoupení odmítá ultimátum Západu a nabízí alternativu ve společném zájmu nejen Evropy, ale celé Eurasie. Mír je možný, ale jen takový, ve kterém bude mít Rusko důstojnou budoucnost, o tom je poselství ruského vůdce bývalým “přátelům a partnerům” z EU a USA, celému světu.

Petr Dmitrijev

Pro Novou republiku vybrala a přeložila phDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

4.5 16 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 2 měsíci

Kapitulaci Ukrajiny nemůže podepsat Zelenský – nemá mandát. Bude to muset podepsat někdo jiný, kompetentní.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Встреча с руководством МИД России
http://kremlin.ru/events/president/news/74285

Celý projev V.V. Putina, VIDEO i text v originále…

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Вчера Путин выдвинул предложения про разрешению российско-украинского конфликта, но он не говорит о переговорах, он говорит о капитуляции Украины — Камала Харрис
t.me/smotri_media/86808

viewJun 15 at 18:12

“Putin včera předložil návrhy na řešení rusko-ukrajinského konfliktu, ale nemluví o jednání, mluví o kapitulaci Ukrajiny – Kamala Harris”

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Ano Putin se snaží. Dokonce už pochopil, že k imbecilům současného vedení států EU, nemá cenu mluvit. Ví, že jsou to šašci, nic víc nic míň než neschopní hloupí šašci. Takže mluví k těm příštím, novým lídrům. Obávám se, že zbytečně. Omladina v politice je doslova tragická. Klasickým příkladem jsou naši Piráti. Feťák,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Jinak při vyhledávání na google už NR dávno není na prvním místě, nejdřive tam jsou uvedená varování MV ČR a nějakých vládních lidskoprávních organizací, že server NP je zločinecké médium, plně poplatné ideologii Putina a jiných fašistů ve světě. Slušní občané ho prý nemají číst. Ale asi zatím nehrozí za jeho čtení vězení.… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Zřejmě server NR je myšlen… Ale i New York Times se ukážou (včera) a řeknou nám něco o těch mi minulých mírových návrzích: Ukrajinsko-ruský mír je nepolapitelný jako vždy. Ale v roce 2022 mluvili. Zástupci válčících zemí vedli mírová jednání v prvních týdnech ruské invaze. Ty ale vyšuměly. Dokumenty z těchto rozhovorů ukazují, proč každý nový… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

USA jsou od roku 1990 zvyklé na to, že mezinárodní právo nemusí dodržovat. Podle jejich názoru mezinárodní právo ve své dosavadní podobě vyhovuje nedemokratickým režimům typu Ruska a Číny, kteří jsou neprávem v RB OSN. USA jsou kolébkou demokracie a lidských práv, cítí se povinni je šířit do světa, třeba i násilným způsobem, pokud… Číst vice »

danny
danny
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Váš názor je velmi zajímavý. Kde jste přišel na to, že USA jsou kolébkou demokracie a lidských práv? Otrokářství bylo formálně zrušeno v r. 1863, ale tvrdá rasová segregace trvala až do 70. let 20. stol. M. L. King zahájil boj proti ní v r. 1968 a byl zavražděn. Nedemokraté a diktátoři jsou všichni, kdo se nepodřídí… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Oni sami říkají, že jsou kolébkou demokracie a lidských práv. Před nimi to byla Velká Británie, ale to je konstituční monarchie a navíc USA a Velká Británie v podstatě jedno jsou. Celá Evropa uznává vedoucí světovou úlohu USA, jinak by s ní nebyla v NATO. Pro bruselskou EU jsou hlavní inspirací a vzorem USA. A naši lidé USA… Číst vice »

danny
danny
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

USA jsou kolébkou demokracie protože to samy o sobě říkají! A před nimi to byla VB? S koloniálním panstvím po celém světě, včetně velké části Ameriky? Máte vůbec tušení, kolik miliónů Indů zemřelo hlady za nadvlády té vaší kolébky demokracie? Samy USA vznikly právě jaké výsledek boje proti té kolébce demokracie. Ve starověkém Egyptě… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Karl holt neví, jak to richtig napsat, aby každý hned pochopil, že je to sarkasmus. Takže radši to nadepsat, nebo aspoň připíchnout smajlíka…

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Jsme protektorát protektorátu. Nevím, jestli se dokážeme osvobodit, ale vím, že se o to musíme neustále pokoušet. I Spejbl s Hurvínkem, by EU vedli lépe. A ve vedení národních států, je to, až na výjimky, stejné.

danny
danny
před 2 měsíci

To USA nedopustí ani náznakem! Nezastaví se před ničím a před nikým! Zničili přímé spojení ekonomik přes potrubovody, sankcemi i ostatní kontakty. Veškeré kontakty jdou přes prostředníky a pod dohledem USA. Ženou Evropu do války s Ruskem a klidně ji nechají shořet v jaderném infernu, ale nedopustí už obnovení vztahů. Američani dobře vědí, že to by… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Shlédl jsem na Trubce skanzen G7 plus Modi z Indie. Pitomci si dělají selficka, lidi mají u vejfuku. Putinovu akci vnímám jako potenciál právního typu na limity Západu. Rusko má už v bojové sestavě údajně sedmset tisíc tzv. bajonetu. Pokud zlepší zachycování vydobytku NATO, může zvýšit tlak. Stále doufám v nějakou delbu mezi Ruskem a dalšími… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Česká reportáž kupodivu docela vecna:

https://youtu.be/Xk5IqH_iQvc?si=23Q6pQc2bLBVHUSD

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko
cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Přesně tak kolego a nastrčené loutky budou tomu tleskat ale všeho do času pokud se to stane tak se budou divit co se bude dít.